СЕДМОКЛАСНИЦИ пред прага на гимназията-тема 53

• 52 679
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Мимс-Тети ,  говориш малко наизуст. Имала си кротка дъщеря, която е знаела какво иска и го е постигнала. Това не те прави по-добър родител от нас и еталон за родител на кандидат-гимназист.

Моля, майки на бъдещи седмокласници, не слушайте Мимс-Тети и си тормозете децата да учат!

# 451
  • София
Дидева, друго имах в предвид. Ако моето искаше НЕГ, нямаше да го оставя да пише само това, а щях да изтипосам и 73то, и 35то, и още няколко. Щях да се намеся.
Макар, че по принцип винаги съм си подценявала децата, поне за това съм убедена, че им стига акълът да се справят .
Скрит текст:
Предвид се пише без "в" Peace
Скрит текст:
Между "макар" и "че", не се поставя запетайка Peace

# 452
  • Пловдив
Мимс-Тети, точно така е!  Peace

Затова и не си и помислих да се намеся в избора на детето. Тя знаеше какво иска и го постигна сама.
Аз мислех, може би, за по -удачни други варианти, или поне за също толкова подходящи, но я оставих да следва себе си. Имам жив пример - няколко познати семейства как насилиха децата си при подреждане на желанията...Видях, мъката на детето при излизане на резултатите и нежеланието му, и примиряването с действителността...
Видях и радостта на моето дете /и на други като нея/. когато видяха, че са влезли това, което са искали самите те...
Само заради това си заслужава!

# 453
Мимс-Тети ,  говориш малко наизуст. Имала си кротка дъщеря, която е знаела какво иска и го е постигнала

Размечтах се и си завидях.  Mr. Green Може пък в някой следващ живот и това да се случи.

# 454
Тези скрити забележки ме карат да се усмихвам-то и мамите,подготвени като децата Laughing Hug

# 455
Макар, че по принцип винаги съм си подценявала децата, поне за това съм убедена, че им стига акълът да се справят .
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Мерси.  Peace

# 456
  • София
Не ми се зъби сега.

Имам трима сина и колкото в муцуните да приличат на благоверния, по характер са много различни и си искат индивидуален подход.

Пак ще го кажа: синът ми без да си седне на д-то влезе в СМГ (едно от всичките му епизодични желания), но аз оревах форума от притеснения. Дали да не пофилософствам сега и аз?

А пък правописът ми винаги е бил приличен, но се случва да правя грешчици. Няма нужда да ми поправяте, аз съм си взела матурите.

# 457
Май е време да затваряме вече терариума  Peace

# 458
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Мерси.  Peace

Стига, де!

# 459
Аз се чувствам добре в терариума - пълно е със сродни души. Simple Smile

Мимс-Тети, точно така е!  Peace

Затова и не си и помислих да се намеся в избора на детето. Тя знаеше какво иска и го постигна сама.
Аз мислех, може би, за по -удачни други варианти, или поне за също толкова подходящи, но я оставих да следва себе си. Имам жив пример - няколко познати семейства как насилиха децата си при подреждане на желанията...Видях, мъката на детето при излизане на резултатите и нежеланието му, и примиряването с действителността...
Видях и радостта на моето дете /и на други като нея/
. когато видяха, че са влезли това, което са искали самите те...
Само заради това си заслужава!

Бенджи,
всеки случай е различен. Мисля, че няма само едно общо валидно вярно решение.
Аз пък познавам много възрастни хора, които обвиняха родителите си, защо не са ги спрели в грешните избори. Странно, но ползваха подобни реплики - трябвало е да ме набиеш, като не съм искал/а. newsm78

Не приемам сляпата родителска подкрепа. За мене това е бягане от отговорност.

Скрит текст:
О, колко е лесно да подкрепиш в 5 клас СМГ, в 7 клас 91 НЕГ и след 12-ти Оксфорд, Кеймбридж, Масачузетс, Станфорд и т.н. Абе, лесно е да си млад, здрав и богат.
Хайде да разгледаме колко от Вас биха подкрепили следните желания за дете с възможности (високи балове) - в 5 клас кварталното училище, защото там са приятелите. В 7 клас ПГТЕ Хенри Форд, паралелка  Възобн.енерг.източн.(мод.обуч)-АЕ с минимален бал 18,32, защото ВЕИ са бъдещето и след 12 клас никакво образование, защото Бил Гейтс и още няколко ИТ величия изобщо нямат виШо. 

Да, важно е да знаем желанията на децата - какво искат да учат и какво искат да постигнат.
Когато смятаме изборът за неудачен, могат да им се предложат различни варианти (компромиси) за постигане на целите - например да учат на курс желания език, да изберат определена специалност във висшето и т.н.
Има и друг вариант - не е страшно да сгрешиш, страшно е да упорстваш в грешките си.
Може да се приложи приемане на техния избор "под условие" - ако изборът им се окаже грешен, трябва да им се предложи резервен вариант за минимизиране на загубите.

# 460
Това:
Пак ще го кажа: синът ми без да си седне на д-то влезе в СМГ...
малко не ми се връзва с предходния ти призив...
Айде, поспрете се. Някои успяват там, където искат, други- не.

Аз се чувствам добре в терариума - пълно е със сродни души. Simple Smile

Нали? Готино е да знам, че не само моят език е раздвоен и че има къде да си посъскам наволя.  Mr. Green

НПМГ са готови с четвъртото класиране.

# 461
  • Sofia
с много ниски оценки и бал са приети Thinking

# 462
  • София
И аз не съм се месила в избора на детето. Само му написах заявлението  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Хайде стига сте спорили кое е по-правилно - да се месиш или не. Ми да не би децата сами да са обикаляли по сайтовете и по канцелариите на училищата, та да се информират. Нали ние трябва да сме ги информирали, за да им помогнем да направят своя избор. Е, кажете, коя майка не владее тези пропагандни трикове, с които да изкара най-добро училището, което тя най-харесва? И кое дете не се доверява на убедителността на майка си?
 Mr. Green

# 463
  • София
Мале, изпуснах купона.  Twisted Evil Аз си боядисвам коридора, а вие си съскате... hahaha

С две думи - за мен истината е в така клишираната среда. Разбира се, че ще се съобразя с желанията на децата, но стига те да са достатъчно разумни. И никога няма да се съглася, че на 14 години децата  като цяло са достатъчно осъзнати, че да нямат нужда от насоки и подкрепа. Единици са наистина ориентираните. Преди 4 години голямата ми дъщеря  през целия 7 клас премина през какви ли не идеи - СМГ с немски, НПМГ с химия, 73 СОУ с английски и мат, испанската, 91 НЕГ и най- откаченото сред всички - поп и джаз пеене в музикалното. Колкото и да съм уж съобразяваща се с желанията й, определено не бих допуснала записването й в последното.Поне да ставаше дума за инструмент, а то за едното пеене..Те някои от певачките (пишман певиците) у нас дори и средно не са завършили.  На по-късен етап разбрах, че въпросният прием е и след 8 клас. Но дори и да беше след 7-ми,  света щях да обърна точно това да не се случи. Какво пречи човек да учи в добро общообразователно училище, а успоредно с това да  се занимава със съответното изкуство? Готова ли ще съм утре да приема упрека - "Защо ме остави да направя такъв необмислен избор, защо не ми помогна да се  ориентирам, защо не натисна като родител?" И в този смисъл съм напълно съгласна с Биборана - тоталната свобода, делегирана на 14-годишно дете,  е липса на отговорност от страна на родителя. Опасно е да натиснеш едно дете да отиде там, където ти смяташ, че е най-удачно, на мястото, което в пространството е познато като по-елитно. Практиката познава доста деца,  които после саботират обучението си  като своеобразно  отмъщение за това, че изборът на училище е  бил насилствен. Но не по-малко опасно е и да се довериш сляпо на детската преценка. Упреците  към родителя идват по-късно и са по-тежки.. Confused Саш добре го е казала, за да е  информиран изборът на детето, няма как да не помогне и родителят. А дали  с малко или с повече ще помага и насочва - това си зависи преди всичко от детето. Та те са толкова различни...

Хаха, две думи - станаха май двеста и две.

Последна редакция: чт, 24 юли 2014, 19:50 от пенсионирана русалка

# 464
Родител, който следи детето си до седми клас - кое му е лесно, кое му е трудно, кое му е интересно, малко повече, малко по-малко, няма как да сбърка при насочването му за гимназия. Ние например бяхме единодушни СМГ да отиде след шестте езикови, между резервните НПМГ и НГДЕК щях да я оставя да избира тя. Самото подреждане на езиковите - френската и испанската тя си ги намести, както и втория език и следващите профили за гимназиите, в които това се избираше при кандидатстването. За най-добрите гимназии се говореше и в училището им, така че тя си имаше информация и от там.
Просто трябва да има съгласие в основни линии, а подробностите да се оставят на детето.

Общи условия

Активация на акаунт