Веганството - да споделим опит - тема 14

  • 46 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 8 163
Данилу, важното е, че вече имате диагноза и назначено лечение; че нещата са под контрол.

***

Днес обядвах пшеничени кълнове, мариновани гъби и сурови пикантни крекери от кейл и хранителна мая

# 91
  • Мнения: 9 992
Аселин ако е сигурна , че ще идва но не знае кога да я чакаме. Ако не да се броим пловдивчанките и да действаме .

Аз любима рецепта нямам , имам много любими  Laughing Много обичам патладжан на скара , зеленчук който почти не съм яла като дете ,  а сега го ползвам много .

Супер храни не ям аз. Нито са ми по джоба , нито вярвам ,че са толкова супер , а по-скоро реклама с цел печалба. То зелено кафе ли не беше , то какво ли не .

Още издирвам статията за хормоните , мъжки и женски в популярни храни , доста е интересна .

Мога да споделя , за черния сусам , че пише че е полезен и помага за всичко освен за смъртта . Масло от черен сусам също .

# 92
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аселин ако е сигурна , че ще идва но не знае кога да я чакаме. Ако не да се броим пловдивчанките и да действаме .


бройте се.
ако идвам, ще е спонтанно, нищо не е планирано.

Данилу, дано мъжът ти да се стабилизира и да не се занимавате повече с болници Hug

# 93
  • Мнения: 2 660
Данилу, страхотно си го описала  Heart Eyes Да се стабилизира мъжа ти скоро и притесненията да останат зад гърба ви!

И на мен в последно време ми стана нещо на тема патладжани. Но понеже закуските са ми най-трудни, понеже повечето обичайни закуски са я с месо, я с млечни, ето трите ми варианта за "нещо върху филия".
1. Кьопоолу - в моето има само патладжан. Пека цял, вадя вътрешността, подправям със сол, чесън, оцет и олио/зехтин.
2. Маслинена паста - маслини, орехи, магданоз и зехтин в пасатора. Ммммм, един час го правя, за пет минути се изяжда.
3. Доматено нещо - запържвам лук, добавям домати и чесън и варя до редуциране на течността. Адски вкусно е на филия!

Между другото направих пълнените чушки с патладжан Simple Smile Страхотни станаха. Другия път ще сложа малко по-малко ориз.

# 94
  • Мнения: 9 992
Тиквичка , домат , морков, лук, чесън , чушка/може и друго по избор/  се пече на фурна с корите , бели се и се пасира с малко мазнина и сол . Може да се добави магданоз , целина по желание . Казва се зеленчуков пастет и е подходящ за филии и закуска .

# 95
  • Мнения: 2 660
Както винаги даваш страхотни идеи! Ще го направя още днес  Grinning

# 96
  • Мнения: 778
Аз си правя нещо подобно на adelinda

Пека тиквички на шайби на тиган, заедно с морков, чушка, люта чушка. Колкото да поомекнат леко

После ги слагам в блендера с чесън, копър, сол, маслини, тофу, мофу Simple Smile каквото се сетите. И получавате пастет, който дори става за основно Simple Smile А ако добавите и една щипка пушен червен пипер...става фантазия

Лошото е, че много бързо свършва  Embarassed не защото е малко

Ако искам да е местен Simple Smile слагам и от наденичките на Kato

А когато нямам съм си купил соев протеин и от веганските шейкове и си правя един на закуска и хайде чао Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 11:48 от bobo_13

# 97
  • Мнения: 2 660
Сетих се още нещо за закуска - гуакамоле. Нищо не му слагам освен лимон, чесън и сол.

# 98
  • Мнения: 9 992
На зеленчуковия пастет , може да му се добавят орехи , семки и др.

Данилу и от мен едно гуш с пожелание всичко да е наред занапред.  Hug

В Австралия с авокадо мажели филийки . Аз издирвам едно веджимейд , дето май само в София го има , нас в провинцията кучета ни яли .

# 99
  • Мнения: 778
Кое е "веджимейд"? В провинцията си ги купувам от веригите авокадо. Доста често има промоции като ги намаляват на бройка.

Във ФБ следя един американски фитнес веган маниак(май е албанче), който почти всеки ден си снима вечерята и още нещо дето е ял през деня. Та той винаги в яденето си има  авокадо. От него научих 2 неща.

1. Да смесвам леща с ориз/ кафяв ориз/ булгур
2. филия с резени авокадо и лют червен пипер
3. Филия + химус и авокадо

Странни комбинации Simple Smile Та неговите вечери са обикновено

3 лъжици ориз + 2 лъжици леща + авокадо +лют пипер    като понякога добавя някой зеленчук или салата Simple Smile

ето и 2 примера :


# 100
  • Мнения: 5 714
Авокадото последно беше на промоция в Пикадили - левче кефче.
Иначе по малките магазинчета се продава на килограм (6.50-7лв).
В нашата къща се яде всеки ден от години.
Когато решихме да пробваме на растителна храна, с мъжа ми общо взето на това карахме съвсем в самото начало: филии с авокадо + сол и лимон. Аз много обичам и къри или cajun.
Веджимейд не знам какво е точно и не съм го виждала из магазините.

Бобо, освен  леща+ориз, пълноценен растителен протеин е: кафяв ориз, грах, коноп. Това го знам от веге спортист.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 23:59 от Вери

# 101
  • Мнения: 2 551

Сега видях, че не съм се изразила много правилно.

Самата цедка не е специална, по-скоро имах предвид, че ще я ползвам специално за тофу Grinning
Иначе е метална, фина, полусфера. Купих я от Кауфланд за 9 лв. Нямам за цел да получа някаква по-специална форма на тофуто, затова каква да е цедка ще ми свърши работа.

Някой от темата ми даде тази  идея - за отцеждането да ползвам обикновена цедка, и аз реших, че няма нужда да се изхвърлям със специално оборудване само за тофуто. И без това се чудя къде да си съхранявам съдовете в кухнята. А цедката е доста фина, така че ще опитам да мина и без тензух.

# 102
  • София
  • Мнения: 5 245
Т.е. после ще оставиш тофуто в нея ли? Или ще го преместиш в кутия?  Rolling Eyes

# 103
  • Мнения: 9 992
Това  е веджимейт : http://povar.ru/wiki/specii/vedjimait-287.html
в Европа го има като английски продукт , и е с друго име , макар че точно веджимейт го има мисля в английски магазин в София . Веган , пращи от витамини и е точно за закуска . Идеално се съчетава препечена филийка намазана с авокадо и малко веджимейд отгоре.

Сайта на магазина , който ако съм разбрала правилно е в София. http://povar.ru/wiki/specii/vedjimait-287.html Имат и фейсбук страница : https://www.facebook.com/pages/Andys-Foods/111115655636141

# 104
  • Мнения: 2 551
Т.е. после ще оставиш тофуто в нея ли? Или ще го преместиш в кутия?  Rolling Eyes

В цедката ще го оставя да се цеди с подходяща тежест отгоре. Тя самата процедура трае кратко време - отделя се страшно много вода, но и доста остава в цедката Grinning. Първия път само надничах под тежестта и си мислех, че там нищо не е останало  Joy Joy Joy Сега съм по-спокойна.

Тофуто ще си го прибера в кутия, и ако е по-голямо количество ще го подсоля леко. Последния път го изядох за 2-3 дни без много усилия. На вкус ми напомня на извара, а не на този боклук - тофуто, което се продава в магазините.

Благодаря, че сте споделили свежи идейки за закуски.
Единственото, което ме притеснява, че са все неща, които се мажат на филийка  Grinning.
Днес например хапнах пюре от авокадо, между 2 малки филийки. Все още не мога като Фея да ползвам за подложка краставичка или тиквичка - филийката ме насища идеално Embarassed.
За утре ще си приготвя патладжанено пюре.

Сега пека царевица на терасата, но след малко ще метна и един патладжан.
Останалото количество ще мариновам.

Туфуто ще го правя другата седмица, че тази съм много ангажирана и събота и неделя.

Общи условия

Активация на акаунт