Raksha Bandan mina s obichainata euforiq, shumotevica, glych, rituali, podaryci, hrana i mnoooojestvo krasivi, pystri "rakhi" ( dekorirana s mynista,kamyni i simvolichni inkrustacii 4erveno-zlatista sveshtena vryv), koqto sestrite vyrzaha kato znak za protekciq i grija vyrhu rykata na bratqta si. Kolorityt na rakhi-to taka simpati4no napomnq za nashata tradicionna martenica i
sigurno zatova to4no taq 4ast ot rituala vinagi e bila nai-vylnuvashta za men. Interesno oba4e zashto v hinduizma nqma praznik na sestrite ili na bratqta po otdelno.. V4era me glojdeshe i toq vypros, oba4e taka i ne namerih vreme da podpitam...
Lori, v taq vryzka- prava e haksev. Vryzvaneto na rakhi vyrhu rykata na priqtel ili momche, (na koeto momicheto ne e rodna sestra ili bratov4edka), e delikaten namek za tova, 4e devoikata go priema edinstveno kato brat i ne jelae da ima romanti4ni otnosheniq s nego; v prav tekst- ne mi dosajdai... Silata na tazi sveshtena vryv se s4ita za merodavna. Ako vednyj mom4eto e polu4ilo rakhi ot momiche, koeto haresva, toi trqbva da se primiri s fakta, 4e lubovta mu e nespodelena i da gleda na neq kato na sestra.
Haksev, az pyk sym za golqm boi zna4i...edva sega se setih koq si
:-* ( predpolagam si ti) ,prosti mi razseqnostta! Laduto beshe ot besan ( nahuteno brashno) i kokosovo. .Drugiqt forum ne mi se otvarq ot nqkolko dni, zatova ne moga da pisha tam, 4akam go da se opravi..
Kato ste gi nagrabili oniq trimcata ot snimkite, se setih neshto lubopitno. V na4aloto, kogato Bidaai napravi bum i stana hit, nikoi si nqmashe i nai-malka predstava, 4e Angad vsyshtnost e jenen. Toi nikyde publi4no ne beshe spomenaval za braka si ( veroqtno umishleno). Novinata grymna izvednyj ; estestveno vsi4ki fenki - shokirani do pripadyk i Angad momentalno zapo4na da trybi navsqkyde, pri vseki udoben slu4ai, 4e vidish li Pari bila izbor na mama, a toi mnogo obi4a mama i eto ti svatba. Togava mi se stori adski stranno zashto tolkova nastoqtelno natrapva toq fakt i iska na vsqka cena da se razgrani4i ot jena si. Sega ve4e zapo4vam da si otgovarqm i si mislq, 4e vsyshtnost 4ovekyt e iskal da se prezastrahova, nqkak si da opravdae vyprosnite "priqtelski" zabejki sys Sara, koito e znael, 4e neminuemo shte izlqzat naqve nqkoi den. I sled kato ve4e vsi4ki razbraha, 4e e "jertva" na aranjiran brak (o, bedni4kiqt), neznam kakvo o4akva- da priemat izcepkite mu kato neshto v reda na neshtata, moje bi?
Ot Parito pyk se o4akva slednoto: ( eto citiram vi edin ot 7te sveshteni kryga pri bra4nata ceremoniq):
"da podkrepq myja si vyv vsqka edna situsciq, da mu byde zashtitnica i uteha vyv vsi4ko, da poema pyrva vyrhu sebe si vsi4ki udari na sydbata, za da zashtiti i da krepi bra4noto ognishte"
Ta v toq smisyl tq si e edna jiva kukla na konci, oshte pove4e, 4e e sypruga na izvestna li4nost. Ako si zatrae, sveki shte dopripa i vednaga shte q sezira s virnat nos: "ti kakvo sedish kato lukova glava, reagirai! Nqma az da davam obqsneniq pred horata!" . I dotam s na Parito moralnite ustoi. No moje da ima i drugo- vyzmojno e da si imat vytreshno sporazumenie- davam ti pari- davash mi podkrepa ( za da ne mi padat akciite) i vseki si jivee jivota. Tova go ima 4esto pri aranjiranite zvezdni brakove, kakto go narichat tuk "hai-fai stil". A Sara i Angad se reqt v nqkakyv neizjivqn pubertet...To vqrno, 4e e bil mnogo zelen kato sa go ojenili, no i Lora ima pravo- mojel e da otkaje i da poiska oshte varianti. Pone v tova otnoshenie e bil v silna poziciq za razlika ot Pari. Samo 4e kato 4etoh edno intervju, v koeto kazvashe, 4e smisylyt na jivota e v tova da obi4ash i da pravish maika si shtastliva, ostanah s vpe4atlenie, 4e mozykyt mu togava qvno e bil dosta promit ot izkonnite semeini tradicii. Ima i drugo- v mnogo semeistva se vqrva,4e dokato boginq Lakshmi ( 4ieto olicetvorenie e snahata) ne doide v doma, kysmetyt i karierata na mom4eto sa "zaklu4eni". Lakshmi otklu4va vratite kym parite i uspeha, toest sled jenitbata karierata razcyftqva. Moje bi i tova e imalo zna4enie... Taka ili ina4e za Angad sega e dosta udobno da si izmiva rycete s rolqta na oshteten. Prili4a mi na "haide, kvit sme- radvai se na snaha i me ostavi az da se radvam na jivota"... Gledam pak snimkite ot kolata i teksta- pylna parodiq!
Marvelke, v indiiskite uchilishta se praktikuva t.nar. 3- lingualen princip, toest:
hindi, angliiski i regionalniqt ezik na shtata se izu4avat ednovremenno na ravni nachala. Koito i da bilo drug regionalen ezik ne se izu4ava zadyljitelno.
Prakti4eski regionalniqt ezik se upotrebqva mnogo po-intenzivno v ejednevieto i se u4i mnogo po-byrzo, otkolkoto tradicionniq hindi, zatova i hindi dosta 4esto ostava samo na osnovno nivo; edin vid za obshta kultura, nezavisimo 4e e dostaty4no zastypen v u4ebnata programa. Problemyt e, 4e razlichno govorqshtite shtati ne se 4uvstvat obvyrzani s hindi, toi ne e rodniqt im (mai4in) ezik i zatova ne mogat da go identificirat kato svoi.
Indiicite ot yujnite shtati naprimer sa protiv izu4avaneto na hindi v u4ilishtata si, tyi kato smqtat, 4e toi samo pre4i i "razmiva" kulturnata im i ezikova identi4nost. Bazirat se na fakta, 4e tehnite ezici sa mnogo po-bogati i nai-blizo do drevniq ezik sanskrit i sa bili izpolzvani kato osnoven ezik ot vedite, dokato hindi spada kym modernite ezici na indo-ariiskata grupa. Taka 4e vyprosyt tuk donqkyde opira do ego i identi4nost.
I kato se ima predvid, 4e indiicite jiveqt v zatvoreni obshtnosti, kasti i shodni socialni i regionalni grupi, veroqtnostta da im e potreben drug dialekt e minimalna. S 2 dumi, nezavisimo 4e hindi e oficialen ezik za stranata, toi ne e nacionalen takyv. Angliiskiqt e mnogo po-seriozno zastypen, izu4avan i prilagan govorimo navsqkyde iz Indiq.
Kolkoto do drugite 4ujdi ezici- tuk te sa prioritet na praktikata s individualnite 4astni uroci pone na gimnazialno nivo. Mnogo malko u4ilishta predlagat podobna vyzmojnost. Ako q ima, se ograni4ava do nemski, nai-mnogo ( v izklu4itelni sluchai) frenski ili ruski. Alternativata e da tyrsish 4asten u4itel. V universiteta moje da sa vklu4eni 1-2 chujdi ezika, no to e po osmotrenie na u4ebnoto zavedenie. Vijdala sym i izcqlo ezikov kolej, no po princip v Indiq "gladyt" za 4ujdi ezici ne e tolkova golqm i moje bi tova opredelq ograni4eniq izbor ot takiva. Pove4eto smqtat angliiskiq za dostatychen.
Tereza, mnogo dobyr pytepis! Az sym go 4ela predi i sym absolutno syglasna s avtora, 4e tova obedinenie na indiicite e nqkak skalypeno i izkustveno... i za jalost naposledyk zapo4na da se propukva. Predi nqma i godina shtatyt Andra Pradesh se razcepi na 2 i ot nego se otdeli nov shtat -Telangana (29ti podred). Taka 4e mejduezikovi i etni4eski problemi ima dori v granicite na 1 i syshti shtat. Na seweroiztok pyk plemena, tabuni, tibetci, dosusht kato kitaici, no identificirashti se kato indiici. Mizoram, Nagalend, Sikim, Tripura- mnogo stranni i obyrkvashti me regioni. Tamil Nadu e tolkova Indiq, kolkoto i Shri Lanka. Kashmir e tolkova Indiq, kolkoto i Pakistan...Sikim i Arunchal sa tolkova Indiq, kolkoto i Tibet..Az i do dnes nqmam otgovor na vyprosa koq adjeba e tipi4nata Indiq...