"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 3

• 95 898
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
От всичко прочетено за индийците, оставам с впечатлението, че са доста лицемерни и двулични хора. Не искам да живея там и се радвам, че не съм се родила в Индия. То един искрен човек не видях в тия сериали  ooooh! Може би само Бейрон...

# 301
Еееее трябваше да стане нещо, за да останат! Определено ме изненадаха от Кармата...

# 302
  • Варна
Да, Дрийм Тийм- Навратри е 2 пъти в годината. Веднъж е през март-април ( пролетното издание) и  веднъж през септември-октомври ( зимното издание). Дашми се нарича последният ден от зимното издание на Навратри, а при лятното имаше друго наименование , но пак си е същият празник. Но не твърдя, че е Калиани е визирала точно този ден и празник.
Дори да не е това обаче, на мен ми звучи супер странно и идиотско как така в 21 век рождения ден на някоя девойка ще се обвързва с пости и подобни обичаи ( защото екадси  си е буквално ден за пост и молитва), а няма да се празнува, както си му е редът с тържество, гости и подаръци или поне семейна вечеря. Те съвсем се оляха с тия пости, чак яд ме хваща! Винаги съм си мислела, че това прекалено постене си е живо извинение и оправдание момичетата  да се лишават от храна в полза на момчетата, за да се угояват безпроблемно така любимите им мъжки рожби. На път са категорично да ме убедят в това. Дано да греша и Сугна да е имала превдид друго.

Тереза, обяснила си го толкова образно и вярно. Те рече да се говори. Като наблюдавам тук колко добре си измиват ръцете с прословутата им дипломатичност, просто се изумявам. Хем си правят мръсно и се ненавиждат, хем никой не е готов категорично и окончателно да скъса семейната връзка и да си вдигне чукалата с достойнство. Какво толкова има в една такава сама по себе си отровена семейна връзка...В името на това , в името на онова, аман от имена ...Ако тръгна да броя, животът на толкова индийци е един пълен фарс..Някой все се примирява , все прави компромис - за какво..за добруването на фамилията и за шепа охолен живот в отвъдното..голям героизъм...

Силвер, благодаря ти за линковете, че на мен от телефона ми е трудно да ровя и прикачвам.

Лора, така е. Индия е способна да  обори всякакви тези за вечната и силната лубов, и то без много усилия..Представи си какъв мощен  заряд носи.. за жалост в повеч4ето случаи негативен..

# 303
Ох, момичета, съгласна с вас по въпроса за лицемерието. И като си помисля и в България колко фамилии така живеят, а за други групи (освен семейната) да не говорим... И при нас взаимоотношенията са си пълен фарс много често, уви... doh

# 304
  • Варна
...Винаги съм си мислела, че това прекалено постене си е живо извинение и оправдание момичетата  да се лишават от храна в полза на момчетата, за да се угояват безпроблемно така любимите им мъжки рожби. На път са категорично да ме убедят в това.
И на мен ми се струва така  Sad  Като имам предвид,колко удобни са всичките им религиозни обичаи,за мъжете и колко са практично (по-вярната дума е "подло"!) замислени,за пълен контрол над жените-едва ли,баш постенето ще е изключение ... А и забележете! Постят само жените! Това го няма,ни при християните,ни при мюсюлманите! ...

Като наблюдавам тук колко добре си измиват ръцете с прословутата им дипломатичност, просто се изумявам. Хем си правят мръсно и се ненавиждат, хем никой не е готов категорично и окончателно да скъса семейната връзка и да си вдигне чукалата с достойнство. Какво толкова има в една такава сама по себе си отровена семейна връзка...
Ами,може би пък се сплотяват и си помагат,в трудни ситуации?! ... Като циганите-бият се,трепят се...ама при външна заплаха,стават толкова сплотени-де да бяхме,ние,българите,поне малко, като тях! ... Толкоз цигански мурафети сме усвоили,през годините на съвместно съжителство,но тази единност-не и не!  Tired ... Гледам ги,в болницата:един циганин,ако се разболее-цялата фамилия тръгва да го води по доктори!...Редуват се да дежурят при него-не го оставят сам и за минутка! ... Никога няма да видиш,старци,едва държащи се на краката си,невиждащи,нечуващи,ни приемащи,ни предаващи,сами да ходят по болници и кабинети,което е типичното при българите...В "Цветовете"-колко пъти семействата Раджванш и Шарма се сблъскаха и си размениха (най-вече Васундра и Пракаш) такива думи,дето би трябвало,след тях,даже да се срещнат случайно,на улицата,да минат на срещуположния тротоар и да не се погледнат!...Ама след няколко епизода-ей ги пак,заедно-всичко простили,всичко забравили! ... Циганска работа!  newsm47 - може би,този израз има възможен и хубав смисъл  Wink

От всичко прочетено за индийците, оставам с впечатлението, че са доста лицемерни и двулични хора. Не искам да живея там и се радвам, че не съм се родила в Индия. То един искрен човек не видях в тия сериали  ooooh!
А,то и българските сериали,като ги гледам,наляга ме такава депресия...че сама се чудя,как мога да живея на такова място-в такава нравствена кочина!  Sad ... Ама на-оцелявам,напук!  Mr. Green Гледам,да се обградя със свестни,готини хора (включително,като вас,в тази тема,например! Hug ) ... Навсякъде има такива-на тях се крепи светът!...Ако ги нямаше-отдавна да се е свършил!  Grinning

# 305
Относно съжителството с родителите. Семействата трябва да се подкрепят винаги и да са заедно и в добри и в лоши моменти, но и всяко трябва да си има правото да живее самостоятелно. Да опита да се бори с живота самостоятелно. Да се опита да създаде свой собствен дом самостоятелно. Тази категоричност ме отвращава - или с мен, или завинаги си тръгвай. Не го разбирам живота така аз. Не мога да си представя, че в една къща ще живеят свекър и свекърва, 2-3 деца със съпругите и децата си, някои племенник, леля, чичо, братовчет и т.н. То си става Биг брадър във всяка индийска къща - по цял ден интриги, скандали и дърляне между жените. Никой не може да ме убеди, че се обичат и уважават всичките. Все ще има любимата снаха, лошата, мързеливата и т.н.

В Индия обаче съвместното съжителство е между свекър и свекърва, и синовете им с половинките си и децата, без дъщери!, тъй като дъщерите се изпращат в дома на съпрузите им. Поправете ме ако греша!
А тук при нас има едно доста сбирщайн съжителство, където живеят свекър и свекърва, сина със съпругата и децата, и дъщерята със съпруга и децата. И тогава става мазало. Предпочитам да имам за съперница в къщата друга снаха, отколкото зълва, тъй като при нас дъщерята е най-милото и свидното на майката. Сина е след дъщерята. В този случай, снахата няма шанс да се пребори и докаже, колкото и да е добра и способна, защото дъщерята макар и мързелива и с две леви ръце, винаги ще е слънцето на мама.
През уикенда бях част от една такава джойнт фемили, както ги нарича Куини. В такъв кошмар не се живее! Благодаря на Бога, че не съм принудена да живея така и имам шанса да избирам свободно къде и как да живея, за разлика от индийката. Събрахме си багажчето, взехме си децата и се прибрахме у дома. Там където никой не може да ми каже две и не трябва да се съобразявам с никой.
Но както каза Лорка, у дома е свой собствен дом, а не някой даден ти от родителите ти, за което цял живот трябва да си им благодарен и да им целуваш ръце и крака.
Те там в Индия са свикнали на компромиси, премълчаване, отстъпване, смиреност, но тук при нас това би било мираж. Тук такова съжителство е невъзможно!

# 306
Ами,може би пък се сплотяват и си помагат,в трудни ситуации?! ... Като циганите-бият се,трепят се...ама при външна заплаха,стават толкова сплотени-де да бяхме,ние,българите,поне малко, като тях! ... Толкоз цигански мурафети сме усвоили,през годините на съвместно съжителство,но тази единност-не и не!  Tired ... Гледам ги,в болницата:един циганин,ако се разболее-цялата фамилия тръгва да го води по доктори!...Редуват се да дежурят при него-не го оставят сам и за минутка! ... Никога няма да видиш,старци,едва държащи се на краката си,невиждащи,нечуващи,ни приемащи,ни предаващи,сами да ходят по болници и кабинети,което е типичното при българите...В "Цветовете"-колко пъти семействата Раджванш и Шарма се сблъскаха и си размениха (най-вече Васундра и Пракаш) такива думи,дето би трябвало,след тях,даже да се срещнат случайно,на улицата,да минат на срещуположния тротоар и да не се погледнат!...Ама след няколко епизода-ей ги пак,заедно-всичко простили,всичко забравили! ... Циганска работа!  newsm47 - може би,този израз има възможен и хубав смисъл  Wink
Няма как да се държат злобно едни с други дълго време, тъй като нали трябва да живеят под един покрив. Как ще съжителстват, ако са във вражда? Ако обаче бяха самостоятелни като нас, всеки да си е една отделна единица, със сигурност щяха да се сърдят по-дълго време, докато времето не поразмъти напрежението създало се между тях.

# 307

А тук при нас има едно доста сбирщайн съжителство, където живеят свекър и свекърва, сина със съпругата и децата, и дъщерята със съпруга и децата. И тогава става мазало. Предпочитам да имам за съперница в къщата друга снаха, отколкото зълва, тъй като при нас дъщерята е най-милото и свидното на майката. Сина е след дъщерята. В този случай, снахата няма шанс да се пребори и докаже, колкото и да е добра и способна, защото дъщерята макар и мързелива и с две леви ръце, винаги ще е слънцето на мама.

Честно казано, аз не съм много съгласна с това, че синът непременно е след дъщерята в сърцето на майката. Наблюдавам немалко семейства, в които Едиповият комплекс е силно развит. Има си случаи, в които дъщерята се превръща почти в слугиня, докато синът не знае и котлонът как се включва; ако на по-късен етап жената на маминото синче евентуаааално реши да "превъзпита" мъжа си като му даде да измие домати за салата, например, кралицата-майка обявява, че това не е мъжка работа и се приключва. Та общо взето при нас сценариите са по-разнообразни, според мен.

# 308

Честно казано, аз не съм много съгласна с това, че синът непременно е след дъщерята в сърцето на майката. Наблюдавам немалко семейства, в които Едиповият комплекс е силно развит. Има си случаи, в които дъщерята се превръща почти в слугиня, докато синът не знае и котлонът как се включва; ако на по-късен етап жената на маминото синче евентуаааално реши да "превъзпита" мъжа си като му даде да измие домати за салата, например, кралицата-майка обявява, че това не е мъжка работа и се приключва. Та общо взето при нас сценариите са по-разнообразни, според мен.
Аз говоря за семейни дъщери и синове, с деца, които съжителстват с родителите си. Естествено доматите не са синовна работа, но не са и дъщерна работа. Виж, снахата е за всичко! Тя трябва да умее да се спрявя с всичко! Не, че дъщерята и тя не трябва да умее, но нея мама може да я отмени, докато снахата няма кой!

# 309
Милата Садна, три пъти я изпращаха от дома на вуйчо й. Първо като се ожени за пръв път за Алек, после като правеха повторна сватба, за да може вуйчо й да я изпрати както подобава, и сега пак я изпращат, след като я изпъдиха от дома на Раджванш и тя трябваше да се върне при вуйчо си.
Куини, това сега се прави, защото дъщерята отново напуска родния си дом, за да отиде в нов дом ли? Rolling Eyes И какво хвърляше Садна с шепи зад гърба си в престилката на Кушалия? Не беше ориз за всеки случай.  newsm78 Също така, защо си оставят червен отпечатък от ръцете на колоната на входа на къщата?  newsm78 И защо мъжете се хващат с дясната ръка за главата, когато ги благословяват и им поставят червена точка? Rolling Eyes
Много въпроси станаха.  Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: пн, 04 авг 2014, 17:13 от kirionka

# 310
Ето това е достоен мъж с достойна постъпка и доблест! Браво на Шам! Simple Smile

# 311
Ооооо, разгеле! На Сумитра ѝ дойде акълът! Ама изражението на Калиани беше безценно! Евала за смелостта на Сумитра, даже в бълващите очи я гледаше! Един път и Калиани да е пребита с думи!  newsm20

# 312
А на мен ми идва да е застрялам тая Калиани пък и Васант заедно с нея! #2gunfire #2gunfire
Можели да са толкова заслепини и да не виждат изхода от ситуацията само Сумитра и пресветна лампичката а точно в нея се съмнявах!

# 313
Те тия не са за стреляне, а за гъделичкане до смърт или нещо по-мъчително... На рождения ден на момичето ѝ отвъртя шамара още преди да ѝ зададе въпроса и да изчака отговора.  doh no newsm77 Вещица с вещица! fight

# 314
Браво на Бейрон  Peace

Общи условия

Активация на акаунт