Да преправим старите мебели с любов - тема 27

• 130 218
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • Pleven, Bulgaria
Страхотно е   bouquet
Стилно и практично! Супер....

# 166
  • София
Здравейте креативни дами,
аз също бих искала да се включа в редиците ви. Предстои ми да реставрирам едно бюро от естествен фурнир (около 55 годишно), шкаф - библиотека (пак на толкова), дървена спалня и соц. - портманто+шкафче за обувки. Вчера започнах със шкуренето на бюрото. (ще направя снимка).
На теория съм подготвена добре (изчетох много главно от US източници), но практиката ми куца...
Ето стъпките, които съм решила да следвам с бюрото:
1. Измиване с обезмаслител - тук се изложих - направо хванах шлайфа
2. Шлайфане - минах за сега със шкурка 80, днес ще повторя с 120 - нямаше кой знае какъв лъскав лак - за сега е само матирано, дано да е достатъчно това, но ме е страх да не повредя фурнира, ако натисна повече
3. За плота на бюрото и дръжките на чекмеджетата - мисля да ги лакирам в цвят орех. Лакът на водна основа достатъчно стабилен ли е на механични въздействия или да ползвам полиуретанов?
4. Корпусът и  чекмеджетата ще са боядисани с бяла акрилна боя. И тук е моят въпрос:
Американските спецове използват "блажен" (oil-based) праймер под акрилната боя, защото запечатва и предпазва дървото по добре от влага, разливания, петна и т.н., а има същата адхезия към акрилната боя като акрилния праймер. Също така препоръчват запечатването на акрилната боя с горен слой лак (особено при мебели, които търпят постоянно използване и поставяне на предмети върху тях) При тях нежълтеещият върху бяло лак е на марката MINWAX. (полиуретанов, но на водна основа без гадни изпрарения). Тук еквивалент е може би Movipur на Сократес (на същата основа, въпреки, че имат и чист акрилен). Някоя от вас следвала ли е тези стъпки? Вече боядисах един вграден гардероб в зелен цвят с боята на Сократес (акрилен парймер+сократес колор) и не съм много доволна. На места има лееко отлющване и то без да сме го блъскали или удряли. затова мисля да го лакирам отгоре.
За бюрото ще ползвам праймер (блажен) и акрилна боя на Dulux този път + топ-лак на Сократес. Имате ли преки впечатления от тези продукти? А можете ли да ми препоръчате добър лак цвят орех за плота на бюрото? Акрилният дали ще е достатъчно стабилен? Български ли да взема или на сократес или друга марка? И още нещо - дървените дръжки на чекмеджетата се вадят от дупките си много лесно (не са фиксирани с винтове, лепили сме ги 100 пъти с какво ли не през годините - последните 15 години не сме ги лепили де Simple Smile) Имате ли идея с какво лепило да ги фиксирам?
Мерси за съветите предварително!

Последна редакция: вт, 05 авг 2014, 15:33 от Skiorche

# 167
Такааааа влизам да се оплача  Sad по съвети тук от форума реших да реставрирам едно старо шкафче с боя на водна основа (едната е "Акварил" ,другата не и знам името". Минах с Бороконтакт,изчаках един час... Sick и почнах с боята.И направо си изкарах акъла по гадно нещо не съм виждала(до сега съм боядисала доста мебели за вилата,но с блажна боя) 1 боята няма никаква покривност,2 стои като на точки и трето имам чувството, че от долу бороконтакта се събира и става на парцали.За уточнение мечето ми е от тези с късия косъм и до сега с такива не съм имала проблеми с блажната боя.А колкото до това, че боята на водна основа не мирише....мирише си и то доста гадничко.
Но каквото станало такова ще опитам още една ръка ,но не очаквам нищо добро да се получи защото още от сега стои грапаво(на идеално равна повърхност).
Да попитам,според вас дали след бороконтакт отново ще мога да мина с блажна боя отгоре или трябва да сваля цялата Аква.. за да стане трайно покритието?

# 168
Момичета моля за помощ. Имам стар сандък тип ракла изровен от селската къща. Цвета е кафяво (явно е било модерно  Mr. Green) ще го правя светло син и ще се ползва за прибиране на играчки. Но мирише ужасно на старо и застояло  Sick. Как да махна тая гадна миризма. Измих го с обезмаслител, но още бая мирише  Sick. А отпред има голяма дупка останала от махната ключалка, с какво мога да я запълня  newsm78

Преди време и аз се борих с такава гадна миризма -  много е упорита и трябва няколко пъти да повториш това което си избереш от това:
  1. Яко миене с белина ако има плесен, както и с оцет - оцетът ще премахне другите миризми поне отчасти.
  2. Ако все още се усеща миризмата, направи паста от хлебна сода и вода, натъркай раклата отвътре, като я оставиш да действа на открито. Избърши повърхностите с парцал, който е напоен с лимоново масло или някаква друго масло със силна миризма което ти допада.
  3. Ако миризмата все още не е премахната, може да се нанесе  боя или лак, за да се запечатат повърхностите.

# 169
mamaMiq валячето за акрилна боя трябва да е велурено или флок, за да не става на мехурчета, топчета, черти и други "екстри". Виж за Бороконтакта не мога да ти кажа. На столовете, които правих само шкурих и после акрилна. То затова .....дали?...може би.... Rolling Eyes......  ръбовете вече на доста места се обелиха Confused сякаш съм търсила състарен ефект.
Виктоалита за миризмата белина - натъркваш и да се проветрява. После повтаряш процедурата, но с оцет.

# 170
  • от Луната
Отново ви благодаря за препоръките   bouquet. Плесен няма, утре ще го проверя, че е в другия апартамент и ако още мирише ще повторя с оцета, а после ще запечатам с лак или боя. Много ми хареса тапициарено от вътре, но нямам такер  Cry. Абе все ще стане нещо, а щерката си избра цвета. Сандъка ще го боядисам с автоемайл лак, че с акрилната ще трябват бая ръце, а после и лак и ще споделя отзиви  Mr. Green

# 171
  • # супернатурална #
Здравейте, момичета!
Извинявам се, че нахлувам в темата с въпрос, но къде да попитам, ако не тук  Laughing

Откъде мога да си купя (за предпочитане онлайн) материал ратан, ракита или нещо подобно.
Благодаря предварително, ще показвам произведението ако става за показване  Mr. Green

# 172
Не знам от къде може да се купи ракита, но може да си набереш сама от най близката река/вада. Обелваш я и имаш готов материал. През пролетта е най еластична.

# 173
# 174
 Joy  Joy  Joy

не знам дали е онлайн, но потърси подобен
http://kolosbg.com/prod.php?id=1733

# 175
Смейте се  Heart Eyes, но аз ходих да си търся камъни и камънчета по Тунджа, ами повече от ракита няма, при това много хубава, за разлика от камъните.

# 176
  • # супернатурална #
Aa, няма да рискувам, не се знае какво ще отнеса вкъщи. Веднъж готвих яхния с пресен чесън, вместо с кромид, щото сама си го брах в градината на майка ми  Laughing

Я по-добре да кажа за какво ми трябва, пък вие може да предложите нещо друго. Направихме беседка в ъгъла на двора, а оградата е нещо подобно (мрежеста в горната част, не на решетки) Искам да не се вижда отвън навътре и идеята ми беше да вплета ратанови ленти в мрежата. За жив плет няма да има възможност, поне от едната старана със сигурност, а и няма как да порасне бързо и губим остатъка от лятото. Мислех си за съндъчета или саксии с цветя, дали върху камъните или закачени на мрежата  newsm78 Но те няма да са достатъчни да прикрият, по-скоро ще са за красота върху тази ратанова или друга основа. Вариант са и платнища, но краен, защото не ми харесват особено. Не съм сигурна дали е точното място за проблема ми  Grinning затова ще си копирам въпроса и при тераските.

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 14:52 от Г. Краули

# 177
Камъш /и него го има по реките  Grinning/, но се продава на руло "изплетен". Вчера гледах в практикер еди щори от "ратан" /май бамбукови ги водят, но не бяха скъпи/ има различни размери. В магазините за 1 лев продават рогозки.

http://rumen-bg.com/ant/rogozka-ot-bambuk-16-09-2012-01-37-06.jpg

http://tehta.com/images/stories/bambukoviblinds/feba.png  това е близко до видяното

http://www.deno.bg/userfiles/productlargeimages/product_1878.jpg

# 178
Изпуснах темата от залисия, но пък се нагледах на чудеса, браво момичета!

За да не е само запис, съм с едно, малко безпредметно питане, ама да си кажа Simple Smile
Имаме една холна секция талашитена и от най-малкото докосване буквално зейват дупки и моята мома доволно се възползва от този факт и вече сътвори две. Идеи с какво могат да се запълнят, макар да си мисля, че няма с какво, освен с фолио, но не ми се занимава да облепям цялата секция. Показвам, в случай, че на някоя от вас й хрумне нещо Simple Smile

http://prikachi.com/images.php?images/996/7521996V.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/997/7521997F.jpg

# 179
  • bad@ss
Ще си позволя да цитирам пост на vesi1:
Цитат
Ако ще боядисвате "нещото", спокойно си ползвате автокит, от този, който е с втвърдител отделно в тубичка. Точно на мястото на обелени кантове и наранени ръбове съм го слагала.
Пробвала съм два вида кит за дърво -  и двата се изрониха изпод боята (кърпих едни прозорци). Другия е "железен".

Това ако решиш да запълниш нараненото.
Това бели вратички ли са?
Можеш да облепиш само тях. Фолиата са и мат, и гланц.
Или просто ги боядисай  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт