Да преправим старите мебели с любов - тема 27

• 130 193
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • София
СедеФке, ти ли беше споменала за някакво друго масло освен Осмо newsm78? Предстои ми преправяне на трапезна маса и искам да омаслявам, а не да лакирам, та за това питам.

# 691
  • Варна
Въпросът е към Седефка, но да споделя моя опит.
Има много масла за дърво. Пробвала съм Осмо, Цветно прозрачно финишно масло с вакса - на две ръце дори и съвсем тънки прави гладко покритие и запълва леки грапавини.
http://mentolka.snimka.bg/hobby/chairs.765325.31294041 - тук може да се види разликата между обработен и все още не чам.
Маслото на Лакпром, само безцветно е, може да се намери в Бриколаж, доста евтино и рядко, с консистенция на олио, попива хубаво.
http://mentolka.snimka.bg/hobby/chairs.765325.31974760 - по-напред а албума има снимки преди маслото.
http://mentolka.snimka.bg/hobby/chairs.765325.33078993 - плота е чамов, байцван с разреден 1к към 2 байц орех и след това масло Лакпром. Накрая една ръка масло за паркет Бона, просто защото ми остана малко като омалсявах пода и реших да го използвам.
Едни букови дъски пък минавах със смес от Лакпромското малсо и бяло Осмо, но нямам снимки да покажа.
Маслата на Губра също ги има в Бриколаж, но не съм пробвала, нищо не мога да кажа за тях http://www.gubra-bg.com/category.php?id_category=17

За съжаление, не знам какво масло да препоръчам за трапезна маса... и май не можах да ти помогна много Мона, но се надявам все пак да съм била полезна.

# 692
Да, на Лакпром. Аз съм много, много доволна от него Peace Peace Peace Ще ти свърши работа и малката кутийка на Осмо, ако не те шокира цената от 20-ина лв. за 125 мл. Лакпромското е 400 или 500 мл. за 9 лв. Което и да избереш за трапезна маса с ежедневна употреба, ще трябва веднъж в годината да и мацнеш 1 ръка масло Naughty  Разликата между тези 2 масла е само в това, че Осмо имат цветни, а Лакпром само безцветно и ако ще искаш цвят+ Лакпром, ще трябва първо байц и после маслото. Моето бюро под настолния домашен компютър /и сега пиша върху него/ е байцвано в орех+ Лакпромско масло преди 1г. и половина. Не искам да разказвам какво се случва върху бюрото- кафе, бира, сладоледи, влачене на клавиатурата, на принтера.... ooooh! И все още не съм го омаслявала, само 1 път/мес. го пръскам с поддържащ спрей за омаслени мебели. Ще ме питате какъв е пък този спрей? На Бауфикс, купуван от Лидъл за 4-5лв. С него съм пробвала и лакирани повърхности- стават невероятно красиви и меко гланцирани Peace Спестил ми е досега поддържащото омасляване на бюрото и 2 шкафчета.
За Губра и други масла не мога да изкажа мнение, защото не съм ползвала. Лакпромското ми върши работа, бюджетно е, съотношението цена:качество е в полза на качеството.
Не знам дали съм споменавала до сега, но Лакромското пробвах да го загрея и нанеса топло, за по- бързо попиване в сух материал. Изчезва като масло връху филийка от тостера Grinning Е, от нагряването мирише малко в повече, но като се работи на открито няма проблем.

# 693
  • В градината...
Преди малко разгледах кутийката на Осмо-то, на базата на натурални масла е, съдържа восък и парафин. Покритието, което създава, е много фино, стои наистина като някаква вакса, като кадифе. На времето така са обработвали мебелите - с парафин и масла. И са били много по-издържливи от лакираните /имаме един стар скрин, на който се чудя как да смъкна тов апокритие  ooooh!/. Явно това масло затова има такава цена, съставът му не е никак елементарен.

# 694
Здравейте! Имам едни чамови мебели /трикрилен гардероб, бюро и шкаф/, които искам да направя бели за бъдеща детска стая. Понеже е много работа за шкурене бих си купила виброшлайф, но ММ каза, че ще стане голяма мръсотия и прахоляк. Трябва да ги обработвам в стаята, понеже нямаме тераса или двор. Наистина ли е много мръсно това начинание?

# 695
  • София
Благодаря момичета за отговора. Всъщност става дума за това:
Скрит текст:
.

Имам идея да махна лака, но не съм сигурна какво  ще излезе отдолу. Иска ми се да е светла, ама да видим.
Приемам идеи.

# 696
  • виртуално
Кутията ОСМО 125мл за колко стига.
Имам две легла и трикрилен гардероб - колко кутии ще ми трябват ?

# 697
Рапунцел, според мен е добре да вземеш една кутия от 750ml. Аз омаслих чамово дюшеме с безцветно Осмо и определено му трябваха две ръце. С цветното нямам опит. За 18 кв. м. ми отиде около една и половина кутии от 750ml.

# 698
Каква техника бихте препоръчали за реновиране на мебели с естествен фурнир?
Той е тъмен, на места избелял от слънцето. Не искам да сменям цвета на мебелите, просто да подсиля цвета (към венге). Дали може да стане само с някакъв лак или масло?

# 699
jen4eto, много ме вълнува как се държи омасленото с масло дюшеме - драска ли се, понася ли капки вода ако паднат? Навремето паркета в дома на родителите ми беше с паркетин покрит и непрекъснато искаше поддръжка и внимание да не капне вода, защото побеляваше. След като си омаслила твоето дюшеме, би ли споделила впечатленията си от ефекта и поддръжката му?

# 700
Омасляваш си кухненската дъска 2-3 ръце и наблюдаваш ефекта на маслото при употребата.

# 701
zaiko,копирам стар мой пост отпреди 4 години
 --Наложи ми се да събера в мъничката спалня: "Приста" с ракла, шкафче, трикрилен гардероб, етажерка - всички от ПДЧ, тъмен фурнир, но в различни нюанси. Леко зашкурих наранените места и лекетата от вода- шкурка 100 (от опит- за фурнир 80 ми е едра), за евтиничките мебели ползвах и евтин лак- венге, 3 ръце с четка по жилките на фурнира (по посока на жилките не личат неравностите на четката, а с  дунапреново мече става много гланцово и ме дразни). Сега имам освежени мебели в еднакъв тъмен цвят--
После освежих и две холни масички по същия начин. След 4 години ежедневно ползване на масичките има следи върху лака, но при възможност ще повторя упражнението.

# 702
Дюшемето е омаслено преди шест месеца и засега няма поражения, държи се така както когато беше лакирано, няма следи от вода, тя просто бяга от него. Единствено ме дразни това, че килима никога не е на мястото си, пързаля се върху маслото страшно и ако не внимаваш........Иначе като ходиш по чорапи, или бос няма проблем на се пързаляш, само тоя килим...., може пък да си е кьопав!!!

# 703
zaiko,копирам стар мой пост отпреди 4 години
 --Наложи ми се да събера в мъничката спалня: "Приста" с ракла, шкафче, трикрилен гардероб, етажерка - всички от ПДЧ, тъмен фурнир, но в различни нюанси. Леко зашкурих наранените места и лекетата от вода- шкурка 100 (от опит- за фурнир 80 ми е едра), за евтиничките мебели ползвах и евтин лак- венге, 3 ръце с четка по жилките на фурнира (по посока на жилките не личат неравностите на четката, а с  дунапреново мече става много гланцово и ме дразни). Сега имам освежени мебели в еднакъв тъмен цвят--
После освежих и две холни масички по същия начин. След 4 години ежедневно ползване на масичките има следи върху лака, но при възможност ще повторя упражнението.

Благодаря за съвета. Единствено ме притеснява, че фурнирът изглежда много тънък, особено на лайсните. Дали няма да се съсипе при шкуренето?
Ако някой имат опит и с масло/ байц да казва!

# 704
  • София
Дюшемето е омаслено преди шест месеца и засега няма поражения, държи се така както когато беше лакирано, няма следи от вода, тя просто бяга от него. Единствено ме дразни това, че килима никога не е на мястото си, пързаля се върху маслото страшно и ако не внимаваш........Иначе като ходиш по чорапи, или бос няма проблем на се пързаляш, само тоя килим...., може пък да си е кьопав!!!
Такава подложка дали няма да реши проблема?

Общи условия

Активация на акаунт