Последна ваканция преди голямото начало (набор 2007) - 5

• 33 506
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
  • Перник
Доколкото знам, ние няма да имаме родителска среща преди 15.09. Тогава господинът/госпожата ще си каже изискванията. Калоян телефон няма да има. Джобни вероятно ще му даваме някаква минимална сума. В училище има стол, но мисля да му приготвям и сандвич/плод/зеленчук...поне да има под ръка здравословна храна, пък дано и да я яде, че не е много ящен  Confused

# 436
  • София
 Здравейте отново!

Да се отчета как вървят приготовленията - вече имаме раница на Херлитц с космически кораб и несесер от същата серия. Купихме всички дрехи за първия учебен ден, а днес взехме и маратонки от Зара, които моного ми харесват и подхождат на облеклото за 15 септември. От Лидл набавихме спортен екип - пуснали са два модела анцузи за момчета по около 18 лева. Спортни маратонки също имаме. Купила съм тетрадки и ми остават дребни неща от списъка. От крупните покупки остава да вземем само стол за бюрото.

За джобните - ще се храни на стол, но в училището има и бюфет. Смятам да му даваме 1-2 лева на ден за всеки случай, да има пари в себе си. Иначе той се храни доста добре и мисля, че храната в стола ще му хареса. Едва ли ще купува нещо с парите, които ще носи в себе си.    

# 437
Мерси момичета. Simple Smile Калина е на тема рокли от известно време и няма как да я убедя да отиде с друго за откриването на годината.

На нас ни остава да купим спортен екип и гуменки. Има 2чифта маратонки, едните са и леко големи, но и те са по-плътни и ще може да ги носи до късна есен. Другите се водят летни и са с мрежа отпред, така че още на първия дъжд ще се разделим с тях. Лошото е, че на пролет силно ме съмнява да и стават, ще са за 1-2месеца само.

По-напред се коментираха обувки и ботуши.
Купувам основно Кларкс, проблем с пропускане и др. подобни не сме имали.
От скоро взимам и Start Ride, отново английска марка, отлично качество.
Тази зима пък изкара с ботуши от Лидл за 19-21лв (по спомени) защото тези, които и бях купила (Blink) се оказаха големи. Въпреки че бяха изкуствена кожа проблем с мокрене на крака също не сме имали.

Моля, поне един човек, който има желание за фейсбук група да ми драсне на ЛС и да ми даде профил там, за да мога да я направя. Променили са настройките и сега се иска да бъде добавен поне 1човек в групата, за да се направи такава. Simple Smile

# 438
  • София
Раницата на Ташев я гледахме в един магазин, хубава е и изключително лека - 400 г само, материалът е супер...

Това са и моите съображения. За цвета също съм съгласна, но моите хора са скарани с хигиената и предполагам, че черният цвят ще е плюс в съвсем близко бъдеще.
Поради същата причина подкрепям и идеята за спортни обувки. За момента не можем да си позволим нови (х2), но наглеждам вторите употреби и продавалника, дано излезе нещо.

Бих искала да попитам по-запознатите, от личния лекар какви неща трябва да поискаме? Нови картони трябва ли да купя? И за мантуто ме интересува задължително ли е да отидат на училище с направено манту? Питах личния лекар преди около 2 месеца, след като навършиха 7 години, но той каза, че в момента нямало пари... Предполагам е възможно чрез заплащне да се сдобием с манту?

# 439
  • Sofia
Ина, добре завърнала се!  Hug

Мимка, в Сандански сме! Simple Smile
Мариета, големи момчета отглеждаш. И племеникът ми е 13г и 6м и 180см.

Радвам се, че все на някой е полезен наръчникът. Simple Smile

Телфон и джобни не смятам да има, опитът ни от ПГ затвърди мнението ми. Точно, ако има нужда, госпожата ще ни звъни. Гушкан е до обяд и ще си носи лека закуска за 9.00-10.00ч. (колкото е там). В лафката (въпреки, че не е от най-боклучивите) няма какво да си купува. Вода... ползваше 300мл. шише миналата година, което никога не е връщала празно, дори и много малко пие там.  Редувам чешмяна (нашата е хубава) вода с минерална (и тя ни е хубава - княжевската Simple Smile), с
Скрит текст:
домашен студен плодов чай леко посладен с мед, айрян и понякога и бананов шейк, а тази година мисля и мляко с какао да включа понякога, в хладното време последните две.
        Някой се питаше защо са им шишета, като има вода в у-щето... Аз лично препочитам да не ползва тамошните тоалетни и чешми, стига да не е наложително.  Нищо, че са доста прилични в нашето у-ще.

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 15:04 от Morena

# 440
  • София
И аз да се запиша, че наближава  Simple Smile Нещо съм се пошашавила с този първи клас. Много сложно ми се вижда с близнаци. Единият смята до 10, срича там нещо, но другият е фурия - чете, смята двуцифрени с преминаване наум по-бързо от сестра си. И ми се струва, че ще има драми. Та хич не искам да идва 15-и, а те нямат търпение да започват училище, дори броят дните  Simple Smile Съответно и почти нищо не съм купила все още.
Джобни няма да имат, нямаме лавка, а и не им дават да излизат извън училище, та няма да им трябват.

Мaryse, да ти е жива и здрава Калина! Много е пораснала! А Борис е голям сладур! Летните маратонки ги остави за физкултурния салон. Аз така правя. Нашите стоят в училище.
mari_eta, големи мъже  Simple Smile

# 441
  • ГОре на черешата...

Бих искала да попитам по-запознатите, от личния лекар какви неща трябва да поискаме? Нови картони трябва ли да купя? И за мантуто ме интересува задължително ли е да отидат на училище с направено манту? Питах личния лекар преди около 2 месеца, след като навършиха 7 години, но той каза, че в момента нямало пари... Предполагам е възможно чрез заплащне да се сдобием с манту?

От ЛЛ - лична здравно-профилактична карта, попълват се ръст, тегло, обиколка гърди, отмята се, че има имунизациите.
В училище се носи здравния картон на детето/този същия от яслата и детската градина/ и стои там.
Манту ще ни правят през октомври - процедират така, защото от една ампула се поставя на няколко деца и те трябва да са събрани там, когато се отвори.

Моренка така е, но пък нека - момчета са, прилича им да са високи. ММ е 185 см, но подозирам, че и двамата ще го надминат  Whistling

# 442
Узи, ваксините, които са предназначени за поставяне на определена възраст, както и манту не е задължително да се правят в момента, в който детето навърши съответните години. Може да се направи няколко месеца след това, а дори и в края на календарната година. Така че притесненията ти отпадат.
Документите са здравно-профилактична карта и картона. Не е нужно да се прави нов, ще ви дадат вашия картон.

Телефон няма да купувам, имаме достатъчно стари, но на този етап не мисля да и давам.
Шише с вода ще си носи, колебая се дали да купувам специално, или просто ще купувам такива с изворна вода.

Ето групата, оставила съм я затворена, за да може да се вижда от търсачката и да се пускат искания за присъединяване.
След като добавим повечето момичета изразили желание, ще я заключа.
При затворена група се вижда единствено името и и нейните членове. Нищо от съдържанието не е видимо.

https://www.facebook.com/groups/342663839232396/

# 443
  • София
Момичета, много благодаря за информацията, както и за наръчника!   bouquet

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 15:40 от Узи

# 444
  • В светлината на слънцето
Ле-ле, колко сте изписали за нула време. Crazy
Нямате изчитане. Само ме е яд, че пропуснах да видя дечицата на Maryse.
Maryse, честита ти пораснала девойка (малко на патерица, но от сърце). Да ти е жива, здрава, умна и все така красива. Hug Много да я нацелуваш от мен (нали сме на една дата раждани Heart Eyes).
Мен такава работа ме затисна тия дни, че беше страшно. Но днес вече дишам. Другата седмица - малко отпуск, последна ваканция и прибирам челядта в цивилизацията.
Фейсгрупа - аз съм ЗА, ако е затворена. Peace Пратих си молбата за членство.  Mr. Green
РС - би трябвало да имаме, но още не са я обявили. Гледам, че на 5-годишните е обявена за 11-и, вероятно подгответата и първокласниците ще са също около тази дата.
Пари и телефон - бях писала преди за това. На юнската рс си говорихме с класната и решихме децата да не носят пари и телефони в първи клас. Но дали всички родители ще са ок, не знам - имаше липсващи, а идеята е като се прави да е за всички, иначе останалите деца ще се дразнят. На предстоящата среща сигурно ще го обсъдим отново и дано се приеме от всички. Сашо има вече телефон (наследи стария на татко си), но предпочитам в първи клас да не носи.
Обувки - девойката е имала бели боти, които няма да казвам как изглеждаха след няколко месеца носене и най-вече активно ритане на футбол, наравно с момчетата от класа. ooooh! Със сигурност ще трябва да купувам и на двамата нови, защото са им пораснали краката, но това ще го правим след като се приберем, за да могат да пробват. Иначе аз спортни обувки купувам основно от Sport Depot или Intersport, боти и ботушки на каката - според зависи (трябва да й харесат на външен вид, да са й удобни, да са..., абе пубертетът вече си казва думата ooooh! Crazy) Апрески и гумени ботуши основно на Schuhkids (в Колев и Колев ги има), много съм доволна. Сега обаче ми се иска да му взема и едни обувки, които да не са спортни, та септември ще се оглеждам. Thinking
Мариетка, 185 см, а? Моят е 190, а аз 160, скоро може да започна да ги гледам отдолу. Ти поне си висока. Mr. Green

# 445
  • София
Привет от Сандански Simple Smile
Последни дни ваканция тук, после малко гръцко море за финал и почваме и ние да броим дните до 15ти септ Simple Smile
Готови сме напълно с пазара, остава една ваксина и документите от личната.
Пари и телефони няма да имат в първи клас, така се разбрахме на първата родителска среща. Дано всички родители да спазим обещаното Simple Smile

# 446
  • СОФИЯ
Здравейте! От няколко дни открих темата и с интерес я следя... доста полезни идеи "взех" от тук.
При нас първокласниците са двама и всичко е по 2 - за момче и за момиче. 
Чудя се, дали е по-добре да седят на един чин или разделени?
На първата РС класната ни препоръча дневни  от 50ст. до левче, т.к. децата ги харчат общо взето за глупости;   без телефони в първи клас, при нужда тя ще ни търси. Мисля,че е правилно, но дали всички родители ще спазят уговорката, защото едно дете от класа да носи телефон, ще искат  и останалите.

# 447
  • София
Чудя се, дали е по-добре да седят на един чин или разделени?

Моето мнение е, че трябва да са на отделни чинове. Но в нашето училище първокласниците са на малки чинове - по един.  Аз също имам близнаци, ние дори имахме колебания дали да не ги разделим в различни класове. За съжаление от всички училища, в които подадохме документи - около 10 - никъде не получихме какъвто и да било съвет в това отношение и се примирихме с по-лесния за нас вариант - да са в един клас. Не мога да се отърва обаче от усещането, че съм направила грешка.

# 448
Всички които са пратили искане за присъединяване съм добавила,  групата е затворена. 

Лулумба, пусни ми покана за приятелство ще я видиш Калина

# 449
Джобни за училище аз няма да давам - при нас лавка няма , за щастие , а хранителните магзинчета не са много близко до училището . А и в първи клас не ги пускат да излизат извън сградата .Мобилен телефон също вероятно няма да нос - първо че местоработата ми е мноооого близко до детето , второ няма да остава на занималня. Иначе gsm има - след като ДГ затвори в края на май имаше 2 седмици в които нямаше кой да го гледа и се принудихме да вземем такъв , тъй като трябваше да остава сам по няколко часа , а стационарен телефон нямаме. Детето , въпреки моите големи притеснения, се оказа доста отговорно и вече спокойно го пускам сам да ходи да играе с деца от улици около нашия район .
Аз да питам на какви столове за бюро сте се спрели ?
Благодаря , че ме добавихте в групата  Hug

Общи условия

Активация на акаунт