Майчинството счетоводно-61

• 38 479
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
Добър ден! Искам да ви попитам,бременна съм и искам да изляза в болнични през цялата бременност понеже работата ми е доста тежка.Доколкото знам имам право на 180 дни болничен без прекъсване за календарна година.Значи ли това,че от януари следващата година започват да текат нови 180 дни? Благодаря предварително Simple Smile

# 151
  • В полите на Пирин планина
Добър ден! Искам да ви попитам,бременна съм и искам да изляза в болнични през цялата бременност понеже работата ми е доста тежка.Доколкото знам имам право на 180 дни болничен без прекъсване за календарна година.Значи ли това,че от януари следващата година започват да текат нови 180 дни? Благодаря предварително Simple Smile

Не, не започват нови 180. 180 календарни дни са без прекъсване с ЛКК, дори и да преминават в новата календарна година.

# 152
Здравейте, искам да попитам:
 - кой издава 45 дневния боничен
 - кой прави приравняването ако не родя точно на термин
 - след раждането какъв е следващия болничен и кой го издава

Интересуват ме стъпките в документацията от 45 дневния болничен до последния документ, който ми осигурява 2 г майчинство от кого се взима.

ПП Ще ви кажа и причината, поради която питам. Истината е, че не съм особено очарована от моя гинеколог, но ще го изтрая до края на бременността си. Той си мисли, че именно той ще ме изражда, но аз мисля да отида да раждам в друга болница при друг лекар. Та тъпото е ако стане така, че родя другаде, а после да се окаже, че имам да взимам още някои документи и болнични от него, наистина ще се получи неловко. Благодаря   bouquet

# 153
  • София-Младост
 - кой издава 45 дневния боничен - АГ следил бремеността
 - кой прави приравняването ако не родя точно на термин-ако преносиш пак той издава б.лист за дните на преносване, при раждане преди термин не се издава нищо.
 - след раждането какъв е следващия болничен и кой го издава-от датата на раждане б.лист се издава от болничното заведение, последният трети изравняващ дните до 135 се издава от личният лекар на детето.
За стъпките при подаване:
http://noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
и първия пост

# 154
Здравейте,
имам въпрос относно майчинството, защото изобщо не съм наясно с тази материя. Бременна съм в 6 г.с., за сега работя на сезонен трудов договор и имам съвсем малко трудов стаж, нещо от рода на 2 или 3 месеца. Разбрах, че няма да мога да вземам майчинство след като се роди бебо, ако нямам 1 година трудов стаж, а другият вариант бил да съм на постоянен трудов договор и да изляза болничен, а в момента, в който стане 1 година вече ще започне да ми се изплаща? Надявам се нещо да сте разбрали, интересува ме така ли стоят нещата или нещо аз съм се объркала. Благодаря предварително, наистина ми е много важно да съм информирана от сега, за да знам какво да правя. Прекрасен ден ви пожелавам.

# 155
 - кой прави приравняването ако не родя точно на термин-ако преносиш пак той издава б.лист за дните на преносване, при раждане преди термин не се издава нищо.
 - след раждането какъв е следващия болничен и кой го издава-от датата на раждане б.лист се издава от болничното заведение, последният трети изравняващ дните до 135 се издава от личният лекар на детето.

Значи ако НЕ пренося, повече няма да имам взимане даване с моя АГ. Той ми издава 45дневния и приключваме с болнични издадени от него. А изравняващият всъщност се води трети по ред, така ли?

На скоро ходих при моя личен лекар и той ми беше казал, че един от тези три болнични (не запомних кой точно  Embarassed) го издава той, какво е имал предвид  newsm78

И последно: имам проблемна бременност, което ме кара да си мисля, че раждането може да се случи и преди тези 45дни. Тогава пак ли изравняването го прави педиатърът на детето?

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 22:39 от AnMary

# 156
Здравейте!
Зададох си писмено въпроса за раждане в чужбина и болничния до НОИ. Отговориха ми, че се издава от ЛЛ и ме препратиха към чл. 44-49 от НМЕ. Така, както и вие ми казахте, но ЛЛ нещо не иска да ми повярва и за това ще му го занеса писмено.
Но сега имам следния въпрос. При издаването на този болничен се изисква СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА от осигурителя или осигурителна книжка. Какво представляват тези документи и от работодателя ли се издават? Ще има ли проблем ако към момента на издаването им аз вече не работя при този работодател, тъй като съм на срочен договор и той изтича 20 дни след излизането ми в 45я болничен.

Благодаря предварително!

# 157
  • София-Младост

Значи ако НЕ пренося, повече няма да имам взимане даване с моя АГ. Той ми издава 45дневния и приключваме с болнични издадени от него. А изравняващият всъщност се води трети по ред, така ли?

На скоро ходих при моя личен лекар и той ми беше казал, че един от тези три болнични (не запомних кой точно  Embarassed) го издава той, какво е имал предвид  newsm78

И последно: имам проблемна бременност, което ме кара да си мисля, че раждането може да се случи и преди тези 45дни. Тогава пак ли изравняването го прави педиатърът на детето?
1. Да
2. Ами може да е мислил, че него ще избереш за лекар и на детето  Mr. Green Принципно се издава от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
3. Да, прави се в третият болничен лист, него го издава ...т.2

Здравейте,
имам въпрос относно майчинството, защото изобщо не съм наясно с тази материя. Бременна съм в 6 г.с., за сега работя на сезонен трудов договор и имам съвсем малко трудов стаж, нещо от рода на 2 или 3 месеца. Разбрах, че няма да мога да вземам майчинство след като се роди бебо, ако нямам 1 година трудов стаж, а другият вариант бил да съм на постоянен трудов договор и да изляза болничен, а в момента, в който стане 1 година вече ще започне да ми се изплаща? Надявам се нещо да сте разбрали, интересува ме така ли стоят нещата или нещо аз съм се объркала. Благодаря предварително, наистина ми е много важно да съм информирана от сега, за да знам какво да правя. Прекрасен ден ви пожелавам.
И ние се надяваме някой да прочете нещо преди да попита Simple Smile)) При подобни обзщетение се взима
предвид осигурителен, а не трудов стаж.
http://noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 22:40 от AnMary

# 158
Здравейте! Получавам т.нар социално майчинство за отглеждане на дете до 1-годишна възраст. На 08.08.2014 г. съм назначена на трудов договор. Имам следните  въпрос: 1) В какъв срок следва да се откажа от социалното майчинство в ТД "Социални грижи" и как става това; 2) През август дали ще ми преведат тази помощ от 100 лв. и 3) кога мога да очаквам да ми преведат майчинство по трудовия договор. Предварително Ви благодаря за отговорите и за отделеното време. Лек и усмихнат ден

# 159
  • София-Младост
Здравейте! Получавам т.нар социално майчинство за отглеждане на дете до 1-годишна възраст. На 08.08.2014 г. съм назначена на трудов договор. Имам следните  въпрос: 1) В какъв срок следва да се откажа от социалното майчинство в ТД "Социални грижи" и как става това; 2) През август дали ще ми преведат тази помощ от 100 лв. и 3) кога мога да очаквам да ми преведат майчинство по трудовия договор. Предварително Ви благодаря за отговорите и за отделеното време. Лек и усмихнат ден
1. В най-кратък срок, обадете се и попитайте по тел. какво е необходимо, предполагам ще поискат ТК или ТД.
2. Не знам как правят преводите, предполагам ще имате право на тази помощ за дните до 08.08.
3. В срок от 15 работни дни след като работодателят е внесъл документите в НОИ. А преди това вие трябва да подадете необходимите декларации до него. Ако сте ги подали  сега през м.08 той има задължение да ги подаде до 15.09. , след това следва изплащане.

# 160
Здравейте,

Някой, който вече има опит с изплащане на болничен 45 дни преди раждане през тази година, би ли ми отговорил колко време след като си е подал болничния е получил пари?
Моят е от 19.07 и е подаден на 23.07. Това означава ли, че до края на този месец ще получа превод за дните от 19 до 31.07.2014 г.? А до края на септември ще ми изплатят за периода от 1 до 31.08.2014?
 newsm78

# 161
  • София-Младост
Здравейте,

Някой, който вече има опит с изплащане на болничен 45 дни преди раждане през тази година, би ли ми отговорил колко време след като си е подал болничния е получил пари?
Моят е от 19.07 и е подаден на 23.07. Това означава ли, че до края на този месец ще получа превод за дните от 19 до 31.07.2014 г.? А до края на септември ще ми изплатят за периода от 1 до 31.08.2014?
 newsm78
Още тази седмица според мен ще получите пари. Срокът е до 15 работни дни от подаване в НОИ. С един персонален код нещата се следят много лесно в страницата на НОИ.
Най-вероятно първо ще получите за юли, а в началото на м.09 и парите за август.

# 162
Здравейте,

newsm78
Още тази седмица според мен ще получите пари. Срокът е до 15 работни дни от подаване в НОИ. С един персонален код нещата се следят много лесно в страницата на НОИ.
Най-вероятно първо ще получите за юли, а в началото на м.09 и парите за август.

Благодаря, и аз се надявам да е тази седмица.
С въпросния ПИК код не мога да се справя, адресът ми по лична карта е в друг град и доколкото разбрах само там мога да си го получа.

# 163
  • София-Младост
Да, за съжаление мисля, че е така. Самата молба я има в сайта им, проверете с пълномощно дали не може ваш роднинаили познат да го получи.

# 164
Да, за съжаление мисля, че е така. Самата молба я има в сайта им, проверете с пълномощно дали не може ваш роднинаили познат да го получи.

Ще пробвам. Много благодаря за помощта  Hug

Общи условия

Активация на акаунт