Майчинството счетоводно-61

• 38 436
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
  • гр. Тутракан
Здравейте!
Имам следния въпрос. На 19-ти юли родих сина си. термина ми бе за 21-ви юли. Издадоха ми болничен от болницата, който изтича на 28- ми август. Въпроса ми е следващите болнични от кого трябва да ги искам.
Миналата седмица записах сина си на личен лекар ( д- р Методиева), която изпраща бебенцата при педиатър ( д-р Бойчева) просто работят заедно. А моя личен лекар е д-р Топал. От кога да си искам болничния? Кой от всички доктори? ( знам че е ена каша, но ... )
Много ви моля за отговор!
Хубав ден!

# 166
Здравейте!
Имам следния въпрос. На 19-ти юли родих сина си. термина ми бе за 21-ви юли. Издадоха ми болничен от болницата, който изтича на 28- ми август. Въпроса ми е следващите болнични от кого трябва да ги искам.
Миналата седмица записах сина си на личен лекар ( д- р Методиева), която изпраща бебенцата при педиатър ( д-р Бойчева) просто работят заедно. А моя личен лекар е д-р Топал. От кога да си искам болничния? Кой от всички доктори? ( знам че е ена каша, но ... )
Хубав ден!
Според мен от педиатъра на детето.

# 167
  • Варна
Здравейте!
Хубав ден!
От ЛЛ на детето. От болницата трябва да са ти дали и една бележка кога си излязла в отпуск за бременност и раждане, ВТР и дата на раждане, за да може да се преизчисли и издаде болничния от ЛЛ на детето, зашото шом не си родила на термин няма да е 49 дни,

# 168
И личния картон на майката е достатъчен. В него се вписват всички болнични, който е вземала.

# 169
  • гр. Тутракан
Освен епикризата моята и на детето,и картона ми друго не са ми давали от болницата. В картона са отбелязани  всички болнични

# 170
искам да попитам дали мога да взема болничен за рискова бременност без осигуровки.. Осигуровки нямам от 5 - 6 години ..
трябва да се платят ,но колко години назад .. 3 г. или повече ? наведнъж ли се плащат ?

# 171
  • София-Младост
искам да попитам дали мога да взема болничен за рискова бременност без осигуровки.. Осигуровки нямам от 5 - 6 години ..
трябва да се платят ,но колко години назад .. 3 г. или повече ? наведнъж ли се плащат ?

А в момента работиш ли по ТД, в смисъл имаш социално осигуряване или не?

# 172
  • София
Здравейте, в болнични съм от началото на бременността, но до 45 дневния болничен за раждане ще съм изчерпала тези 180 дни и няма да ми достигнат 14 календарни дни. Мислех да си пусна отпуска за разликата, но говорих с колежка, която ми каза,че ако направя така размера на майчинството ми ще се намали, тъй като 45 дневния ще се води вече първичен. Дали това е така, за да знам ще се налага ли да ходя на ТЕЛК и да нямам прекъсване с болничните?

Благодаря предварително за отговора!   bouquet

# 173
  • София-Младост
Здравейте, в болнични съм от началото на бременността, но до 45 дневния болничен за раждане ще съм изчерпала тези 180 дни и няма да ми достигнат 14 календарни дни. Мислех да си пусна отпуска за разликата, но говорих с колежка, която ми каза,че ако направя така размера на майчинството ми ще се намали, тъй като 45 дневния ще се води вече първичен. Дали това е така, за да знам ще се налага ли да ходя на ТЕЛК и да нямам прекъсване с болничните?

Благодаря предварително за отговора!   bouquet
Без значение какво точно ще ползваш 45-дневният е първичен, т.е. изчисленията за него си се правят по реда определен в КСО и т.н. Един платен отпуск по никакъв начин няма да промени обстоятелствата по отношение на обезщетението за бременност и раждане.

# 174

да наеха ме в една фирма от 1 седмица .. и остана само болничен да си взема за да взимам майчинство 2 години

а ако не успея да взема болничен какво майяинство ми се полага без осигуровките ?

# 175
  • София-Младост

да наеха ме в една фирма от 1 седмица .. и остана само болничен да си взема за да взимам майчинство 2 години

а ако не успея да взема болничен какво майяинство ми се полага без осигуровките ?
Влез в сайта на НАП и си провери здравноосигурителният статус, ако има прекъсване и се водиш здравнонеосигурена няма да можеш да ползваш ЛЛ за преглед(по НЗОК) и съответно болничен.
Предполагам може да отидеш на платен преглед и така да ти издадат болничен лист.
Право на обезщетение по този болничен лист имаш, ако имаш 6 месеца осигурителен стаж(по принцип, а не при сегашният работодател).
За да получаваш обезщетение за бременост и раждане и след това за отглеждане на дете до 2г. ти трябват 12 месеца осиг.стаж.

# 176
Здравейте, моят въпрос е следният:
От 6.01 до 4.07 бях в болничен.Имам 1 ден отпуска на 3.01. и 8 дни от 7.07 до 16.07 и от 17.07 съм в 45 дневен болничен преди раждане.
От фирмата  не  ми е изплатен 1 ден отпуска и първите 3 дни на болничния. Сега имам още 8 дни отпуска.Има ли някакво определено време за да се изплатят тези дни или си зависи от самата фирма?
Благодаря предварително!

# 177
  • София-Младост
Здравейте, моят въпрос е следният:
От 6.01 до 4.07 бях в болничен.Имам 1 ден отпуска на 3.01. и 8 дни от 7.07 до 16.07 и от 17.07 съм в 45 дневен болничен преди раждане.
От фирмата  не  ми е изплатен 1 ден отпуска и първите 3 дни на болничния. Сега имам още 8 дни отпуска.Има ли някакво определено време за да се изплатят тези дни или си зависи от самата фирма?
Благодаря предварително!
Принципно би следвало когато са изплащали възнагражденията за м.01 да бъдат платени и вашите-отпуск и 3 дни от работодателя. Какво казват от фирмата?

# 178
Ще се обадя да попитам във петък понеже във нашата фирма заплати се дават на 15 число.Аз честно казано бях забравила отпуската и първите три дни от болничния и досега не съм повдигала въпроса,но във петък ще си поговорим за тях.

# 179
Здравейте, в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 1 година, която то ще навърши след 2 месеца. Тогава следва да се върна на работа. Искам да прехвърля майчинството за втората година на бабата, която е пенсионерка.

1. Какво е необходимо да направи тя или аз, за да го прехвърлим на нейно име? Разбрах, че трябва да е назначена на трудов договор,... Ако е така - колко време преди прехвърлянето?

и друг въпрос, който е малко хипотетичен, но искам да знам

2. Ако от работата ми предложат взаимно споразумение за прекратяване на трудовия договор с борса - мисля, че по чл.331 от КТ предлагат (понеже сме голяма организация и са настъпили много структурни промени в тази 1 година - очаквам да се случи това - може би сега, може би няколко месеца след като се върна официално на работа) и ако аз приема - ще отида на борсата. Бабата ще получава ли майчинството през това време или ще трябва да го върне на мен (и аз да получавам половината майчинство, заедно с обезщетението за безработица), докато не започна работа на друго място? Или двете обезщетения са несъвместими?

Надявам се да го обясних правилно. Знам, че закона ме пази и ако кажа че не съм съгласна, нямат право да ме съкратят, но много често предлагат обезщетение и борса на момичетата завърнали се от майчинство и не ги държат на работа.

Общи условия

Активация на акаунт