Майчинството счетоводно-61

• 38 421
  • 758
  •   1
Отговори
# 180
  • София-Младост
1. Поне 1 отработен ден трябва да има преди излизане в отпуска.
2. С прекратяване на ТД се прекратява и отпуска на бабата, докато сте на борсата не получавате 1/2 майчинство. С прекратяване на ТД губите и остатъка от майчинството един вид. Получавате само обезщетение за безработица.

# 181
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
1.Да, трябва да се назначи бабата на трудов д-р.Трябва да има поне един "отработен" ден на работа преди да се прехвърли майчинството.

2.Ако ти отидеш на БТ, се спира получаването на обезщетението от бабата и нямаш право на 1/2 от парите.Получаваш само обезщетение за безработица.
Иначе , да, законът те пази по някои точки и се иска разрешение от ИТ за прекратяването ти.

# 182
Здравейте,

имам един въпрос относно осигуровките при изчисляването на 45-дневния отпуск. ПО същия начин ли се изчислява както нормалните болнични? Тоест първите три дни се поемат на 30 процента от работодателя...

# 183
  • София-Младост
Здравейте,

имам един въпрос относно осигуровките при изчисляването на 45-дневния отпуск. ПО същия начин ли се изчислява както нормалните болнични? Тоест първите три дни се поемат на 30 процента от работодателя...
Болничен за бременост и раждане се изплаща изцяло от НОИ. Осиг.вноски не се дължат, само здравни.
А иначе процента е 70, а не 30...при болничен за вр.нетрудоспособност.

# 184
Здравейте,

Болничен за бременост и раждане се изплаща изцяло от НОИ. Осиг.вноски не се дължат, само здравни.
А иначе процента е 70, а не 30...при болничен за вр.нетрудоспособност.

Благодаря много!

Да, да, грешката е моя. Не зная защо съм написала 30 процента. Simple Smile

# 185
Здравейте,имам един въпрос дано е за тук,ако не е предварително моля да ме извините  Peace
Родих на 10.06.14г,представих и последния болничен на работодателя си и сега в началото на септември ми предстои подаване на декларация N;2+молбата за отпуск .Междувременно трябва да сменя постоянния си адрес,дали да изчакам и да подам документите за смяна след подаване на декларацията или не е проблем и преди това. И след смяната на адреса, кога трябва да уведомя счетоводството и НОИ ,до 3 дни или след издаването на новата лична карта?
Извинявам се за лошата формулировка на въпроса,дано сте ме разбрали  Hug  bouquet

# 186
Здравейте,имам един въпрос дано е за тук,ако не е предварително моля да ме извините  Peace
Родих на 10.06.14г,представих и последния болничен на работодателя си и сега в началото на септември ми предстои подаване на декларация N;2+молбата за отпуск .Междувременно трябва да сменя постоянния си адрес,дали да изчакам и да подам документите за смяна след подаване на декларацията или не е проблем и преди това. И след смяната на адреса, кога трябва да уведомя счетоводството и НОИ ,до 3 дни или след издаването на новата лична карта?-Само работодателя, НОИ работи с ЕГН-и.
Извинявам се за лошата формулировка на въпроса,дано сте ме разбрали  Hug  bouquet

# 187
  • Варна
Бях отпуск 45преди термин от 26.06 до 09.08(термин 10.08). Родих на 01.08 и съответно имам болничен от тази дата от болницата. Днес имам нареждане от НОИ за изплащане на 6те раб.дни от пвия болничен.
Въпросът ми е: сега ще трябва ли по някакъв начин да се върнат тези пари или просто ще ги извадят от следващия болничен(този от 1.08) и за него ще ми изплатят остатъка от работни дни за 8м, а не за целия месец както е по болничен?
В този ред на мисли да попитам трите болнични за 145дни ще са до 17.11. приложение 1 ли е единственото, което трябва да представя и с каква дата трябва да го направя?

# 188
Искам да попитам само има ли проблем ако представиш болничен за 3 дни след третия ден, тоест ако болничния е до петък, да го занесеш в понеделник, като отиваш на работа?

# 189
  • В полите на Пирин планина
Бях отпуск 45преди термин от 26.06 до 09.08(термин 10.08). Родих на 01.08 и съответно имам болничен от тази дата от болницата. Днес имам нареждане от НОИ за изплащане на 6те раб.дни от пвия болничен.
Въпросът ми е: сега ще трябва ли по някакъв начин да се върнат тези пари или просто ще ги извадят от следващия болничен(този от 1.08) и за него ще ми изплатят остатъка от работни дни за 8м, а не за целия месец както е по болничен? - НЯМА ДА ВРЪЩАШ НИЩО, А ПЛАТЕНИТЕ ДНИ ЩЕ бъдат приспаднати от НОИ автоматично при следващото плащане
В този ред на мисли да попитам трите болнични за 145дни ще са до 17.11.  - дните са 135 с болничен лист и са до 07.11.2014 вкл. и се подава Приложение 1 с последния - третия - болничен лист в НОИприложение 1 ли е единственото, което трябва да представя и с каква дата трябва да го направя?

Искам да попитам само има ли проблем ако представиш болничен за 3 дни след третия ден, тоест ако болничния е до петък, да го занесеш в понеделник, като отиваш на работа?

Не, няма проблем, но уведоми работодателя устно, че ще си в отпуск по болест.

Последна редакция: чт, 14 авг 2014, 21:29 от AnMary

# 190
  • сф
здравейте,

много съм объркана и имам нужда от вашата помощ...

ситуацията е следната: от няколко години се осигурявам на 2200. забременях с първото си дете и излязох в болничен през юли 2012. детето ми се роди на 03.01.2013. сега е на година и 7 м, все още съм вкъщи и си го гледам.

днес видях положителен тест за бртеменност - абсолютно непланирано е станало... дали ще оставим бременността или не, зависи основно от финансите, за наше съжаление. иначе не бихме се замисляли изобщо.

въпросите ми са:

1. има ли някакъв шанс да взимам някакво майчинство през първата година на второто дете (евентуално)? по груби сметки, би трябвало да се роди през април. ако да, какво да направя..?

2. имам към 40 дни натрупан платен отпуск при работодателя си. ако се "върна" на работа като първо го взема, а после изляза в болничен, ще ми изплащат ли болничен и евентуално някакво майчинство..? ако да, в какъв размер приблизително?

3. ако някой има груги идеи какво да направя за да взимам майчинство, моля да сподели!

благодаря ви предварително!!!

# 191
  • В полите на Пирин планина
bibs, ако си осигурено лице ще вземаш обезщетение със сигурност. За периода, в който си ползвала отпуск за гледане на първото ти дете след изтичане на 410 дни се взема МРЗ, т.е. около 7 месеца ще е на тази база, което би намалило едно бъдещо обезщетение. Осигурена си на 2200.00 лева, а колко ти е било нетното възнаграждение?

# 192
Някой знае ли кога се издава продължение на първия болничен, в случай на преносване? Когато изтече първия или след раждането за да се знае колко дни да се напишат?
Благодаря!

# 193
Някой знае ли кога се издава продължение на първия болничен, в случай на преносване? Когато изтече първия или след раждането за да се знае колко дни да се напишат? -Болничният лист за преносване  се издава от лекаря наблюдавал бременността след раждането.
Благодаря!

# 194
Благодаря! Само не разбрах кога го издава? Кога да отида да го взема?

Общи условия

Активация на акаунт