Майчинството счетоводно-61

• 38 363
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в болничен съм издаден от ллк до 23 август. На 25 август трябва да ми се издаде 45 дневния болничен. Кой трябва да ми издаде болничния за този 1 ден ( 24.08.) , пак ли ллк ?

Този ден е неделя и не ти трябва болничен лист за него.

Здравейте въпроса ми е следния..моя позната пускка детето си на ясла на 1.6 год. Но тя няма да почва работа.трябва ли да подаде някъде някакъв документ за да и променят майчинството и какъв размер майчинство ще полущава. Благодаря.

Не може да получава майчинство, щом детето е на ясла. Трябва или да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск - например натрупан платен, а след навършване на 2 години от детето - неплатен по чл. 167а от КТ. За спиране на обезщетението се подава Приложение 12, а за да взема 1/2 от обезщетението до навършване на 2 години от детето - Приложение 4.

Признавам, не съм чела темата, защото моя случай е малко по-специфичен - така, че ако има отговор на моя въпрос, моля кажете ми за да прочета. /сега ще се върна да почета все пак/
Дъщеря ми в момента е на 1г и 9м, като аз съм бременна за 2 път. От април месец съм в болничен по болест, а майчинството е прехвърлено на майка ми. На 1.09 трябва да изляза в 45-дневен.. въпроса ми е, понеже и счетоводителите на майка ми не знаят, какво се случва с майчинството, което получава в момента тя ? И съответно дали тя трябва да подаде документ, че се връща на работа, а аз да получавам 50% от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

майчинството не може да ти се 'върне" Simple Smile с двете ми момичета беше аналогична ситуация, голямата беше на 1,4 когато забременях отново, но вече с прехвърлено майчинство, баба й си го изкара до края
разбира се, тя може да се върне на работа и да получава 1/2 майчинство /ако детето не посещава заведение/, които да ти ги дава, но там лично трябва да се разберете

Грешиш. Майката може да възобнови ползването на отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст по всяко време, докато има право да го ползва.

Elizabett, неплатен отпуск по чл. 167а от КТ може да се ползва, независимо, че детето е на ясла.

# 256
Lady Brinne , благодаря много си отзивчива  Simple Smile .

# 257
извинявам се за подвеждането тогава
през 2008 така ни обясниха, аз не съм си връщала майчинството и майка ми го доизкара

# 258
Здравейте, когато синът ми направи 1 годинка ходих до работа да си пусна отпуска и трябваше майка ми да излезе по майчинство от 08.07 тази година и да гледа сина ми .Оправих всички документи при работодателя си,но шефът й отказа да я пусне по майчинство преди 01.09.Наложи се да ходя отново до работа ,да променям датата на прехвърляне ,да си пускам отново документи за майчинство . И уж всичко беше ок, миналата седмица отидох да си пусна молба за промяна за обстоятелствата и да си прекратя майчинството ,потвърдих датата 01.09 за прехвърлянето на майчинството на майка ми.Издадоха ми документ за работодателя на майка ми ,че наистина съм била по майчинство от еди коя си до еди коя си дата и днес майка ми ми звъни,че шефът и не я пуска преди 20.09 ,защото имали много работа. Не мога да се правя на маймуна и да ходя 3 път до работа и да се обяснявам,моля и да променям дати. Лошото е,че на майка ми и остават година и половина до пенсия и ако той се заяде и я уволни,няма да си получи няколкото заплати,които и се полагат при пенсиониране.Въпросът ми е -  задължително ли е работодателя  на майка ми да определя от коя дата  може да излезе в мачинство ?Той може да реши,че не му е удобно 20-ти и после да каже 01.10 например.Аз съм зависима от майка ми,защото не приеха детето на ясла и няма кой да го гледа. Благодаря !

# 259
einhorn_bg, работодателят на майка ти няма право да отказва ползването на отпускът на гледане на дете до 2 годишна възраст, който си й прехвърлила. От кога ще стане това е ваше решение - не негово. Майка ти отива и си пуска заявлението и веднага може да излезе в отпуск. За конфронтацията с работодателя вече не мога да коментирам.

# 260
Здравейте!

Имам следното питане: как мога да "проследя" дали работодателят ми е изплащал осигуровките съвестно (дали ме е осигурявал на сумата по договор)?

Получавам цялата си заплата по карта, имам договор, в който пише, че брутната ми заплата е х лева и се чудя НОИ как следи дали работодателите изплащат всеки месец нужното? Копие от договора ми изпраща ли се в НОИ?  newsm78 Опитвам се да разбера дали не се притеснявам излишно, може да е някаква параноя Simple Smile

Благодаря!

# 261

Признавам, не съм чела темата, защото моя случай е малко по-специфичен - така, че ако има отговор на моя въпрос, моля кажете ми за да прочета. /сега ще се върна да почета все пак/
Дъщеря ми в момента е на 1г и 9м, като аз съм бременна за 2 път. От април месец съм в болничен по болест, а майчинството е прехвърлено на майка ми. На 1.09 трябва да изляза в 45-дневен.. въпроса ми е, понеже и счетоводителите на майка ми не знаят, какво се случва с майчинството, което получава в момента тя ? И съответно дали тя трябва да подаде документ, че се връща на работа, а аз да получавам 50% от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

Грешиш. Майката може да възобнови ползването на отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст по всяко време, докато има право да го ползва.

Разбрах, т.е не е необходимо майка ми да подава никакво заявление докато малката не навърши 2г, нали така? Защото реално счетоводителите й не знаят дали не трябва да прекъснат майчинството, което й се води, защото аз излизам пак в майчинство.. не знам дали се изразих правилно ..

# 262
Здравейте!

Имам следното питане: как мога да "проследя" дали работодателят ми е изплащал осигуровките съвестно (дали ме е осигурявал на сумата по договор)?

Получавам цялата си заплата по карта, имам договор, в който пише, че брутната ми заплата е х лева и се чудя НОИ как следи дали работодателите изплащат всеки месец нужното? Копие от договора ми изпраща ли се в НОИ?  newsm78 Опитвам се да разбера дали не се притеснявам излишно, може да е някаква параноя Simple Smile

Благодаря!

Можеш да си извадиш ПИК код от НОИ и да си видиш осигурителните доходи там. Но щом получаваш парите за заплатата по карта не виждам как може да се правят машинации.

# 263
  • БУРГАС
Искам да попитам  след изтичане на 2 год. майчинство и пускането на 2 месеца платен отпуск, след това нали трябва да се върна на работа, но нямам желание да се връщам.  Rolling Eyes
Можеш ли да бъдеш съкратен от работата си по мое поискване на 1-я или 2-я работен ден от връщането си и да се запиша на борсата за 1 година за да получаваш обезщетение от тях ?  Wink Wink Wink

Последна редакция: чт, 21 авг 2014, 16:11 от pepeliankata

# 264
known, майка ти няма причина да подава каквито и да било заявления, щом няма желание да прекратява ползваният отпуск.

Искам да попитам  след изтичане на 2 год. майчинство и пускането на 2 месеца платен отпуск, след това нали трябва да се върна на работа, но нямам желание да се връщам.  Rolling Eyes
Можеш ли да бъдеш съкратен от работа си по мое поискване на 1-я или 2-я работен ден от връщането си и да се запиша на борсата за 1 година за да получаваш обезщетение от тях ?  Wink Wink Wink

Договорът може да се прекрати с предизвестие от твоя страна или по взаимно съгласие, но тогава ще получаваш обезщетение за безработица само за 4 месеца и то минимално.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 265
Lady Brinne Много благодаря за инфото Simple Smile според счеотводителите на майка ми е трябвало тя да се върне на работа от датата на излизането ми в 45-дневен Simple Smile мерси още веднъж : )

# 266
  • БУРГАС
known,

Искам да попитам  след изтичане на 2 год. майчинство и пускането на 2 месеца платен отпуск, след това нали трябва да се върна на работа, но нямам желание да се връщам.  Rolling Eyes
Можеш ли да бъдеш съкратен от работа си по мое поискване на 1-я или 2-я работен ден от връщането си и да се запиша на борсата за 1 година за да получаваш обезщетение от тях ?  Wink Wink Wink

Договорът може да се прекрати с предизвестие от твоя страна или по взаимно съгласие, но тогава ще получаваш обезщетение за безработица само за 4 месеца и то минимално.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

но не е и проблем  да бъда съкратена от работа си, с шефовете нямам проблем, ако поискам това да се случи. Wink

Последна редакция: чт, 21 авг 2014, 16:23 от pepeliankata

# 267
pepeliankata, ако си освободена по инициатива на работодателя ще вземаш обезщетение на база трудовия ти стаж и осиг. доход.

# 268
Lady Brinne , бих искала да те попитам още нещо , аз преди време питах тук , но не ми стана много ясно та - искам след като тръгне детето на ясла да си пусна 2та месеца платен отпуск и след това да напусна по взаимно съгласие фирмата . Веднага след това ако ме назначат някъде , но ме освободят да кажем след 2 седмици или месец имам ли право на борса , колко месеца и в какъв размер? Попитах една приятелка счетоводителка , която ми каза , че принципно може , но съм защитена от закона и никой работодател няма право да ме съкрати ?

# 269
за еднократната помощ при раждане за редовни студенти...

знаете ли къде и какви документи трябва да се подадат и има ли срок за подаване на тези документи?
Някой знае ли в кой закон го пише това за еднократната помощ, че искам да го прочета...

Общи условия

Активация на акаунт