Майчинството счетоводно-61

• 38 359
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Lady Brinne , бих искала да те попитам още нещо , аз преди време питах тук , но не ми стана много ясно та - искам след като тръгне детето на ясла да си пусна 2та месеца платен отпуск и след това да напусна по взаимно съгласие фирмата . Веднага след това ако ме назначат някъде , но ме освободят да кажем след 2 седмици или месец имам ли право на борса , колко месеца и в какъв размер? Попитах една приятелка счетоводителка , която ми каза , че принципно може , но съм защитена от закона и никой работодател няма право да ме съкрати ?

Не съм Lady Brinne, но да отговоря....Хайде твоята приятелка счетоводителка да си прочете малко законодателството и тогава да коментира, че никой работодател няма право да те съкрати...
То ако беше така нямаше да има толкова теми и съдебни дела за съкращаване на бременни и майки.
Ако напуснеш по взаимно съгласие имаш право на БТ 4 месеца на минимално обезщетение 7.20лв на ден.
Ако напуснеш по взаимно от сегашната фирма и те назначат за две седмици в нова имаш 2 варианта:
1. Пускат те на договор с изпитателен срок и те съкращават поради изпитателния срок.
2.Пускат те на срочен трудов д-р за две седмици и те прекратяват поради изтичане срока на д-ра...
Така и в двата случая ще имаш право на обезщетение според общия ти осигурителен стаж и дохода от предходните 24 месеца.

# 271
Общия ми стаж е над 5 години , всъщност периода на майчинството брои ли се? На колко месеца борса ще имам право според теб? Втората година от майчинството по минималната раб.заплата ли се смята?

# 272
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Общия ми стаж е над 5 години , всъщност периода на майчинството брои ли се? На колко месеца борса ще имам право според теб? Втората година от майчинството по минималната раб.заплата ли се смята?

Майчинството се счита за осигурителен стаж, да.
Важното дали осигурителният стаж е равен на трудовия.Ако си била на по-малко то 8 часа някога се брой по-малко.
Ако осигурителният ти стаж е между 5-10 години имаш право на 8 месеца обезщетение от БТ.
Ако е между 3-5 години, тогава 6 месеца.

# 273
  • В полите на Пирин планина
за еднократната помощ при раждане за редовни студенти...

знаете ли къде и какви документи трябва да се подадат и има ли срок за подаване на тези документи?
Някой знае ли в кой закон го пише това за еднократната помощ, че искам да го прочета...

В ЗСПД го пише. Декларацията се подава в Социално подпомагане по постоянен адрес.

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/student/

# 274

Майчинството се счита за осигурителен стаж, да.
Важното дали осигурителният стаж е равен на трудовия.Ако си била на по-малко то 8 часа някога се брой по-малко.
Ако осигурителният ти стаж е между 5-10 години имаш право на 8 месеца обезщетение от БТ.
Ако е между 3-5 години, тогава 6 месеца.

Благодаря . А не разбрах 2рата година майчинство на каква сума се смята за борсата , на мин. работна заплата ли?

# 275

В ЗСПД го пише. Декларацията се подава в Социално подпомагане по постоянен адрес.

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/student/

благодаря много за отговора...

това, което ме интересува е:-  сега съм в болнични до края на бремеността, ако запиша магистратура редовно, родя края на декември, януари подам документите за помощта и февруари прекъсна редовната форма на обучение, ще ми преведат ли еднократната помощ през този период...
има ли значение това, че сега съм в болнични...

# 276
Elizabett, да - на МРЗ.

таласъмче, няма връзка между болничните и помоща.

# 277
  • Варна
За еднократната помощ при раждане има ли някакъв срок, в който трябва да се поиска?

# 278
За еднократната помощ при раждане има ли някакъв срок, в който трябва да се поиска?

Тази помощ има 3 годишен давностен срок.

# 279
  • Варна
Благодаря! Имам доста време  Laughing

# 280
  • Бургас
Здравейте от мен!
Имам следния проблем с некоректен работодател! И така от понеделник ми свършва майчинството и съвсем в реда на нещата съм си пуснала 40 дни платен отпуск. Имам устно уверение, че няма проблем за отпуската. И тъй като ми дължи 3 заплати отпреди  майчинството  Confused аз изпращам молбата за отпуската с обратна разписка(за да имам доказателство за изпратен документ Tired). И ето че нямам писмен отказ за платен отпуск, не съм видяла и разписана отпуска и не знам какво да правя. Не ми се вдига телефона. Какво бихте ме посъветвали?

# 281
Здравейте, вече взех документ за детските от работодателя ,но тъй като съм била почти 8 месеца в болнични сега трябва да взема документ и от НОИ ,но от къде точно?Освен това искам да попитам предстои ми да ми издадат болнични от педиатъра  за майчинство,той е последен болничен предполагам ,и искам да знам трябва ли да подавам някаква декларация заедно с него или не ,и къде? newsm78

# 282
  • Пловдив
Здравейте, вече взех документ за детските от работодателя ,но тъй като съм била почти 8 месеца в болнични сега трябва да взема документ и от НОИ ,но от къде точно? за месеците в болничен не ти трябва документ.ти си записваш получените суми от НОИ в молбата като ги гледаш с Пик код или от сметката ти Освен това искам да попитам предстои ми да ми издадат болнични от педиатъра  за майчинство,той е последен болничен предполагам ,и искам да знам трябва ли да подавам някаква декларация заедно с него или не ,и къде? да,с него попълваш приложение 1.как къде-носиш всичко на работодателя ти https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 283
Здравейте, искам да попитам нещо аз съм земеделски производител от 2007 г и съм си осигурявала на високия процент, но от 27 месеца съм си плащала само здравните осигуровки и ходих до една позната в данъчното да си платя 18 месеца назад , за да взимам болнични, но една друга позната , която работи в нои ми, каза че трябва всичко да си платя, защото ще проверят че дължа осигуровки ще ме накарат да върна парите, които са ми превели.Та някой знае ли дали наистина е така? И последно да питам , колко болнични ще получавам , като се осигурявам на мин за зем .производител 240лв.Четох някъде, че не може да се получава по малко от мин.раб заплата.Някой знае ли нещо и по този въпрос? Благодаря предварително

# 284
Здравейте, искам да попитам нещо аз съм земеделски производител от 2007 г и съм си осигурявала на високия процент, но от 27 месеца съм си плащала само здравните осигуровки и ходих до една позната в данъчното да си платя 18 месеца назад , за да взимам болнични, но една друга позната , която работи в нои ми, каза че трябва всичко да си платя, защото ще проверят че дължа осигуровки ще ме накарат да върна парите, които са ми превели да, така е .Та някой знае ли дали наистина е така? И последно да питам , колко болнични ще получавам , като се осигурявам на мин за зем .производител 240лв.Четох някъде, че не може да се получава по малко от мин.раб заплата да .Някой знае ли нещо и по този въпрос? Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт