Майчинството счетоводно-61

• 38 371
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • БУРГАС
Здравейте аз съм ЗП но от май прекратих дейност,преди два дни установихме че съм бременна и от септември ще започна дейност отново,та след колко време мога да си пусна болничен за рискова бременност.Благодаря предварително!

2-3 дни след започване на работа, можеш да пуснеш болничен за рискова бременност. имаш право на 180 дни,а 45 дни не влизат в тях , които са преди термина. след това не знам какво се прави, май се минава телк за да се продължат болничните до 45 дни преди термина. поне на мен така ми казаха, защото и аз сега съм в болнични и така ще го карам до края.

# 301
Взех си ПИК от НОИ и се притесних от това , което видях.  Нали трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, за да имаш право на майчинство. Аз съм на договор от септември 2013г., по принцип трябва да изляза в 45 дневния на 30 октомври 2014г. Но септември 2013г имам само 2 работни дни, т.е. договора е пуснат в края на месеца, това брой ли се като стаж за месеца? Тоест септември тази година правя ли 12 месеца или не? И след като октомври изилзам в болничен, ъой ме ще влезе ли като осигурителен стаж или се прецаква като цяло взимането на майчинство? Sad Confused

# 302
  • В полите на Пирин планина
Взех си ПИК от НОИ и се притесних от това , което видях.  Нали трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, за да имаш право на майчинство. Аз съм на договор от септември 2013г., по принцип трябва да изляза в 45 дневния на 30 октомври 2014г. Но септември 2013г имам само 2 работни дни, т.е. договора е пуснат в края на месеца, това брой ли се като стаж за месеца? Тоест септември тази година правя ли 12 месеца или не? И след като октомври изилзам в болничен, ъой ме ще влезе ли като осигурителен стаж или се прецаква като цяло взимането на майчинство? Sad Confused

Имаш 12 месеца и близо месец отгоре, спокойно  Peace

# 303
  • Варна
Здравейте, назначена съм на работа по чл. 68 ал.1 т.3 до завръщане на титуляра. Интересувам се дали ще мога да получа нормално майчинство и как стои въпроса с болничните преди и след раждане? Как ще ми се прекрати договора след като, когато се очаква да изляза в майчинство титуляра още няма да се е върнал на работа? Въобще имат ли право да ми прекратят договора след  като съм в майчински? Притеснявам се да не решат поради тази причина да ме уволнят след като разберат, че съм бременна. Не знам дали успях да обясня ситуацията, но съм много объркана и се притеснявам да не остана без работа преди да съм родила и да не мога да вземам майчинските, които ми се полагат.
Благодаря Ви много Simple Smile

# 304
няма особености при майчинството, плащанията и правото на отпуски са както при безсрочните трудови договори. договорът ще се прекрати със завръшането на титулярката на работа. ако не сте на договор със срок за изпитване (или този срок е изтекъл), могат да прекратят договора ви само ако закриват фирмата.

# 305
Бях в същата ситуация, получавах майчинство до навършване на 1г. на детето. Лека бременост.

Попитай и в тази тема -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=746458.0;topicrefid=3

# 306
  • Пловдив
   От написаното разбирам,че 45 дневния ще ти започне преди да се върне титуляра.Тогава ще взимаш майчинство цялата първа година,дори титулярът да се върне през това време и да ти се прекрати договора.Вече втората година не е така.Като се върне титулярът оставаш без майчинство,съответно и договор

# 307
  • Благоевград
Ако може и друго да попитам, времето, прекарано по майчинство, счита ли се за осигурителен стаж стаж?

# 308
  • Пловдив
Ако може и друго да попитам, времето, прекарано по майчинство, счита ли се за осигурителен стаж стаж?

Да

# 309
  • Варна
А след първата година какво  оставаме  без майчинство и трябва да се връщаме на работа ли (в моя случай да си търся)?

# 310
  • Пловдив
за да взимаш втората година,търсиш фирма,която да те назначи и излизаш в майчинство

# 311
  Здравейте, искам да попитам: Бащата трябва ли да има платени здравни осигуровки 3години назад, за да ползва 15 дни бащинство?

# 312
Здравейте! Да попитам и аз за тези 15 дни отпуск на таткото-от кога се ползват, от деня на раждане на детето или може след няколко дена? Благодаря!

# 313
  • Плевен
Здравейте! Да попитам и аз за тези 15 дни отпуск на таткото-от кога се ползват, от деня на раждане на детето или може след няколко дена? Благодаря!

Ползва се от деня на изписване на майката и детето от болницата.

# 314
едно питане от мен отново- месец юни имам болничен за гледане на болно дете
влязох в сайта на НОИ има изчислено СДН, питането ми е това ли ще ми е бъдещото обезщетение за болничните, които предстои да ползвам /през ЛКК за заплашващ аборт/

Общи условия

Активация на акаунт