Майчинството счетоводно-61

• 38 275
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
  • БУРГАС
Здравейте на всички, мисля, че е страхотно че сте направили тази тема , може много да си помогнем от нея. От прочетеното до тук мисля , че и аз мога да си повиша малко дохода, дано да съм разбрала правилно.  На 26 години съм , имам 5г. и 3. м студов стаж. от една година съм  на една работа без прекъсване на 8 часов работен ден, в момента съм бременна с второто ми дете с термин 20 март, питането ин е , ако примерно януари месец си пусна договор за 4 часа към друга фирма, ще получавам ли едан година болничен и от там

С каква цел? Реално ли работиш на втори трудов договор?
Тъй като , щата ми 430 лв и ми се иска някак да си повиша майчинството и мился ако се запиша фиктивно към фирмата на познати дали ще има някакъв ефект

Не.

единствено можеш да се договориш със сегашната си фирма да доплащаш за осигуровки над тези 430 лв.,  примерно разликата от 430 до 600лв. да е за твоя сметка. така само ще можеш да си повишиш майчинството. много майки от години правят така. smile3508 smile3521

# 346
  • В полите на Пирин планина
pepeliankata, това просто не отговаря на истината. Осигуровките, които ще се платят за тези 200 лева осигуряване над настоящия осигурителен доход в никакъв случай няма да окажат съществено влияние в увеличение на бъдещото обезщетение. Чиста "каравчова търговия".  Mr. Green

# 347
  • БУРГАС
Lady Brinne  нали се взема 90% от заплатата през  първата година когато си в майчинство или се бъркам, аз нещо. така ми е казано. не е ли едно от 430лв.  и друго от 600 лв.  newsm78

# 348
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne  нали се взема 90% от заплатата през  първата година когато си в майчинство или се бъркам, аз нещо. така ми е казано. не е ли едно от 430лв.  и друго от 600 лв.  newsm78

Да, обаче на база 18 месеца, преди този, в който излизаш в болничен и е 90% от брутния, но не повече от нетния осигурителен доход. За това "увеличение" на осиг. доход ще трябва да се плащат по 80 лева на месец осигуровки и данък, а ефектът му върху бъдещото обезщетение ще е минимален.

# 349
  • Пловдив
така само ще можеш да си повишиш майчинството. много майки от години правят така. smile3508 smile3521

Така само може да потъне с пари

# 350
Здравейте на всички, мисля, че е страхотно че сте направили тази тема , може много да си помогнем от нея. От прочетеното до тук мисля , че и аз мога да си повиша малко дохода, дано да съм разбрала правилно.  На 26 години съм , имам 5г. и 3. м студов стаж. от една година съм  на една работа без прекъсване на 8 часов работен ден, в момента съм бременна с второто ми дете с термин 20 март, питането ин е , ако примерно януари месец си пусна договор за 4 часа към друга фирма, ще получавам ли едан година болничен и от там

С каква цел? Реално ли работиш на втори трудов договор?
Тъй като , щата ми 430 лв и ми се иска някак да си повиша майчинството и мился ако се запиша фиктивно към фирмата на познати дали ще има някакъв ефект

Не.

единствено можеш да се договориш със сегашната си фирма да доплащаш за осигуровки над тези 430 лв.,  примерно разликата от 430 до 600лв. да е за твоя сметка. така само ще можеш да си повишиш майчинството. много майки от години правят така. smile3508 smile3521
Няма да стане тъй като съм държавен служител, говорила съм но ..........здраве да е !

# 351
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Няма да стане тъй като съм държавен служител, говорила съм но ..........здраве да е !

И както двете колежки по-горе потвърдиха моето мнение - няма смисъл...

# 352
Здравейте! днес ми приведоха майчинството за август 16 р.д.,кога да чакам още парички Mr. Green и трябвали аз да направя нещо?надявам се да сте ме разбрали,мерси!

# 353
Здравейте мами,

Искам да Ви помоля за съвет, защото съм в ужасно положение и работодателката ми/бивша/ вече мога да кажа ми трови живота и бременността. Казусът е следният:
Бременна съм в 4-ти месец. От началото на годината ме назначиха в една фирма, а юни месец си ми направиха постоянен трудов договор. Точно тогава обаче и забременях. Не съм го направила нарочно ..... и планирано, както ме обвинява работодателката ми. Та ние така или иначе не се разбирахме/викове, крещене, интриги на работното място, почти до бой са стигали мои колеги, изобщо много нажежена обстановка. Прецених, че няма да мога да издържа на това напрежение и че не си заслужава и лекарят ми ми издаде болничен. Аз обаче исках да бъда коректна и предупредих, че съм бременна, че смятам да използвам такъв болничен и да си търсят друг човек, дори им предложих аз да го обучавам. Шефката ми не реагира никак добре, заплаши ме, че щяла да ме уволни дисциплинарно, започна да ме изнудва през това време, да ми удържа пари и какво ли още не, но останах още един месец/все едно с предизвестие/. На края на месеца, когато трябваше да си получа месечното трудово възнаграждение, ми беше казано, че ще трябва да работя още известно време, защото още не са се спряли на човек и тогава сме щели да си "изчистим" сметките. Съгласих се и на това, въпреки че имам и друго дете на 5 години, което не яде въздух. Минаха още две седмици, казаха ми, че вече съм свободна и да си донеса болничния. В деня, в който отидох, трябваше да ми платят  ......, но за моя "ИЗНЕНАДА" работодателка извади един лист, на който взе да си драска:
глоба - 100 лв;
осигуровки - 480 лв.
Е, удържам ти парите, които аз трябва да ти плащам за здравните осигуровки и това е. Попитах я как така ми удържа пари предварително ..... направо бях като парцал. За капак ме накара първо да подпиша и ведомостите, но от къде мога да предположа, че някой може да постъпи така ....  нечовешки с една бременна. И не спира до тук - сега иска или да напусна доброволно, при положение, че вече ми се води болничния или щяла да ми го оспорва и да искала друга комисия да ме гледа, защото според нея на мен ми нямало нищо и аз съм можела да работя. И това сега, защото е разбрала, че след като родя, ще ми дължи 40 дни отпуска, които трябвало да ми плати.
Не издържам повече. Тази жена ми трови всеки ден живота и бременността. Вече съм кълбо от нерви. Може ли наистина да ми оспорва болничния? И как да процедирам? От Инспекцията по труда ми казаха, че щом имало и подписани ведомости, за парите които ми е задържала, нищо не може да се направи.

# 354
  • БУРГАС
 Simple Smile

здравей,

не е трябвало да подписваш ведомостите, защото признаваш, че си получила заплати. правилно са ти казали от Инспекцията по труда, нищо не може да се направи.
НО, ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ОСПОРВА БОЛНИЧНИТЕ.остави, какво ти говори, ясно, успокой се. защитена си от закона след 3 месец.

НАПРАВИ КАТО МЕН И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ ПОВЕЧЕ С НЕЯ /ШЕФКАТА/.
искаш от АГ да ти се пуска/издава/  болнични за рискова бременност . имаш право на 180 дни, а тези 45 дни които са преди термина не влизат в тях .
аз също сега съм в болнични и така ще го карам до края.
след изтичането на 2 год. майчинство и пускането на 2 месеца платен отпуск, онази твоя шефка да си гледа и говори,каквото ще, не може избяга от закона, излизаш си в платен 2 месечен отпуска и да не си разписала тогава ведомост, че си взела пари,
пък след това имаш варианти:

1, Можеш ли да бъдеш съкратена от работата си на 1-я или 2-я работен ден от връщането си и да се запишеш на борсата  за да получаваш обезщетение от тях.

2, Договорът може да се прекрати с предизвестие от твоя страна, но тогава ще получаваш обезщетение за безработица само за 4 месеца и то минимално.

3,  Договорът може да се прекрати по взаимно съгласие, но тогава ще получаваш обезщетение за безработица само за 4 месеца и то минимално.

В случай, че трудовото ви правоотношение бъде прекратено преди да излезете в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете - обърнете се към инспекция по труда за съдействие.

В случай, че отпуска ви не ви бъде разрешен от работодателя или не ви бъде изплатен при
прекратяването на правоотношението, можете да потърсите помощ от Инспекция по труда или да се обърнете към съда.

Относно:
обезщетение за неизползван отпуск: чл. 224 КТ
Права по КТ: чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310
Закрила при уволнение: чл. 333, ал. 5 от КТ

Република България
Министерство на труда и социалната политика
Изпълнителна Агенция
„Главна Инспекция По Труда“

[Горещ телефон 0700 17 670]
[Телефон за трудови злополуки - 0800 14 008]

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 22:33 от pepeliankata

# 355
Синди,ако не искаш да се занимаваш повече с тази жена ,пращай си болничните с обратна разписка по куриер.Така ти ще имаш документ,че тя го е получила и тя ще не ще трябва да го представи пред НОИ.Иначе може да каже,че изобщо не си занесла и да ти прави още проблеми.

# 356
здравейте, и аз да питам тук, че всеки различни мнения ми дава - такааа... в майчинство съм до 7-ми октомври, тогава детето ми навършва 2 години и ще тръгне на ясла. в момента съм бременна втори месец и не смятам да се върна наработа - каква  е процедурата, която трябва да спазя, трябва ли след майчинството да имам отработени дни или направо да си пусна болничен след това и съответно от коя дата да е болничния? също така платения отпуск не ми е ползван и колко време той ще ми се пази ако веднага изляза в болничен - ще ми се натрупа ли или не?

# 357
 Момичета,моля ви,ако може ми обяснете,защото от всякъде ми говорят различни неща и вече много се обърках.Синът ми навърши 1 годинка на 11-ти Август.На 21-ви Август ми преведоха 178лв. майчинство,,парички за 11 раб.дни до навършване на годинката.Сега на 2-ри,ще ми преведат остатъка от Август 161лв. Виждам в сайта,че в момента се обработва,така че сигурно ,ще е на 2-ри.Кога да очаквам цяло майчинство вече за втората година? Началото на Октомври за Септември или майчинството се превежда месец за месец и ще получа за Септември в края на същия месец и вече за Октомври нормално в началото на Октомври?Дано сте ме разбрали.

# 358
Мами видях ,че ми обработват болничния от НОИ ,и са начислени  2 суми за м.юли и м .август.Това означава ли ,че ще ми изплатят и двете?Това е болничния за 45 дни.

# 359
  • София-Младост
Момичета,моля ви,ако може ми обяснете,защото от всякъде ми говорят различни неща и вече много се обърках.Синът ми навърши 1 годинка на 11-ти Август.На 21-ви Август ми преведоха 178лв. майчинство,,парички за 11 раб.дни до навършване на годинката.Сега на 2-ри,ще ми преведат остатъка от Август 161лв. Виждам в сайта,че в момента се обработва,така че сигурно ,ще е на 2-ри.Кога да очаквам цяло майчинство вече за втората година? Началото на Октомври за Септември или майчинството се превежда месец за месец и ще получа за Септември в края на същия месец и вече за Октомври нормално в началото на Октомври?Дано сте ме разбрали.
Важно е кога свършват 410 дни спрямо началният 45 дневен болниен, а не кога детето става на 1г. Тогава свършва периодът на отпуск за бременост и раждане.
Началото на плащането за периодът на отглеждане на дете до 2г. възраст зависи от подаването на прил.3 в НОИ. Предполагам, че ти вече си подала молбата и съответното прил. за обезщетението през м.08. Рботодателят е длъжен в срок до 15.09. да го предаде в НОи  първото плащане ще бъде в рамките на 15 работни дни от тази дата на подаване в НОИ. След това следиш в сайта на НОИ ведомостите, обикновено се плаща през м.10 за м.09 и т.н.

Мами видях ,че ми обработват болничния от НОИ ,и са начислени  2 суми за м.юли и м .август.Това означава ли ,че ще ми изплатят и двете?Това е болничния за 45 дни.
Възможно е.

здравейте, и аз да питам тук, че всеки различни мнения ми дава - такааа... в майчинство съм до 7-ми октомври, тогава детето ми навършва 2 години и ще тръгне на ясла. в момента съм бременна втори месец и не смятам да се върна наработа - каква  е процедурата, която трябва да спазя, трябва ли след майчинството да имам отработени дни или направо да си пусна болничен след това и съответно от коя дата да е болничния? също така платения отпуск не ми е ползван и колко време той ще ми се пази ако веднага изляза в болничен - ще ми се натрупа ли или не?
Считано от 08.10 трябва да ползваш друг вид отпуск или болничен, след като няма да се връщаш на работа. Най-добре според мен е първо да оползотвориш натрупаният платен отпуск и след това да започнеш с болничните. Не е необходимо да има отработени дни.

Последна редакция: сб, 30 авг 2014, 03:48 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт