Майчинството счетоводно-61

• 38 244
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте. Имам 7 месеца осигурителен стаж и съответно намерих фирма, която ме назначи на работа за срок от 5 месеца за да могат да се съберат 12 месеца. Но тези 12 месеца се навършват януари,а терминът ми е за 9 февруари,въпросът ми  дали няма да мога да използвам отпускът от 45 дни, тъй като 45 дни започват да текат декември, или още тогава трябва да се прехвърля другаде? Също така знам, че трябва да съм на трудов договор по време на самото раждане, но не знам какво трябва да направя. Ако например започна работа в друга фирма каква е процедурата за да изляза по майчинство? Благодаря предварително за отговора. Жалко, че в България сме длъжни да правим такива неща за да можем да подсигурим полагаемото им се на нашите деца!!!

# 361
Здравейте!
Края на този месец ми изтича срочния договор и няма да ми го подновят. По майчинство съм първа година до началото на февруари.2015г. От работата ми обясняват, че независимо, че няма да съм на работа ще си получавам майчинството до края на втората година без проблеми, но на мен нещо не ми се вярва.  Другото интересно е, че на мен няма да ми се поднови договора, но заместничката ми ще остане на работа. Обяснението е, че после пак щели да ме назначат след като ми изтече майчинството за да не ми плащат тези по 20лв. и стотинки на месец и да не ми се натрупва платена отпуска. В тази връзка имам няколко въпроса:
Трябва ли да си намеря от началото на септември месец нов работодател или ще ми изплащат майчинството до края на първата година, а след това си търся фирма да ме назначи; отработвам 1 ден и си подавам документите за втора година майчинство?
Ако не отида в понеделник да ми оправят документите ще могат ли пак да ме освободят?

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 15:18 от -блясък-

# 362
  • Пловдив
Здравейте. Имам 7 месеца осигурителен стаж и съответно намерих фирма, която ме назначи на работа за срок от 5 месеца за да могат да се съберат 12 месеца. Но тези 12 месеца се навършват януари,а терминът ми е за 9 февруари,въпросът ми  дали няма да мога да използвам отпускът от 45 дни, тъй като 45 дни започват да текат декември, или още тогава трябва да се прехвърля другаде? Ще ти издадат 45 дневен болничен,но няма да ти го платя целия.ще имаш плащане само за дните след като навършиш 12 те м осиг стаж.Не разбирам къде и за какво искаш да се прехвърляш??? Също така знам, че трябва да съм на трудов договор по време на самото раждане, но не знам какво трябва да направя. Ако например започна работа в друга фирма каква е процедурата за да изляза по майчинство?Ти нали си намерила фирма?Защо говориш за друга фирма и прехвърляне?Обезщетението ти за бр и раждане започва с 45 дневния болничен.Ти трябва да си носиш болничните във фирмата+другите декларации.На първа страница има подробно описание за документите-разгледай Благодаря предварително за отговора. Жалко, че в България сме длъжни да правим такива неща за да можем да подсигурим полагаемото им се на нашите деца!!! А какво мислиш правят в другите страни???Лежат,не работят и получават майчинство ли?А знаеш ли,че има страни в ЕС само със 6 шест седмици майчинство,а ние тук с двете години сме тръгнали да се оплакваме

# 363
  • Благоевград
МамаНат,че кой ти каза,че нямаш стаж?Имаш си.Намери фирма,да те назначи преди 45 дневния ти и ще взимаш 2 г по 340 лв на месец.Също може и по-рано и да взимаш болнични по време на бременността
Таткото може да поеме обезщетението след 6 я месец на бебето,но него също трябва да го назначат някъде на работа.Като безработен не може.
Специално помощи,че сте безработни няма.Прочела си за 100 те лв социал,ако си останеш безработна.Знаеш за детските,еднократната за раждане.Може да опиташ за помощи за отопление

Елфита, означава ли това, че ако сега "започна работа" на минимална заплата и изляза в болничен, по мои сметки, ще мога да си покривам осигуровките и стотина лв. ще остават от обезщетението, така ли е? Много ти благодаря за отзивчивостта Simple Smile

# 364
  • Пловдив
Елфита, означава ли това, че ако сега "започна работа" на минимална заплата и изляза в болничен, по мои сметки, ще мога да си покривам осигуровките и стотина лв. ще остават от обезщетението, така ли е? Много ти благодаря за отзивчивостта Simple Smile

Да,ще получаваш от НОИ обезщетение,с което ще покриваш 20 те лв разходи на фирмата по теб за месеците в болничен /20.16 лв здравна вноска с точност/.И повече от 100 лв ще остават за теб

# 365
  • Благоевград

Да,ще получаваш от НОИ обезщетение,с което ще покриваш 20 те лв разходи на фирмата по теб за месеците в болничен /20.16 лв здравна вноска с точност/.И повече от 100 лв ще остават за теб
Защо само здравните, а социалните?

# 366
  • София-Младост

Защо само здравните, а социалните?
По време на болничен с изкл. на първите 3 дни се дължат само здравни, без социални осигурит.вноски.

# 367
  • Благоевград
Ала-Бала, много ти благодаря   bouquet  А колко дни след "започване на работа" мога да изляза в болничен и трябва ли да имам поне една пълна осигуровка за месец, за да се възползвам от 2 г. майчинство?

# 368
  • София-Младост
Ала-Бала, много ти благодаря   bouquet  А колко дни след "започване на работа" мога да изляза в болничен и трябва ли да имам поне една пълна осигуровка за месец, за да се възползвам от 2 г. майчинство?
Необходим е поне 1 "отработен" ден.

# 369
  • София
Здравейте!
Съжалявам, ако питам нещо, което е дъвкано хиляди пъти..
Принципно дали ще има проблем да ми издадат 180 дена болничен без прекъсване, ако няма "истинска" причина за това? И колко дена трябва да съм работила в дадена фирма, за да изляза в такъв болничен? От предният пост разбирам- 1 ден, така ли е? И последно- тези 180 дена болничен, отразяват ли се после на обезщетенията, след като родя? Благодаря предварително  Hug

# 370
Здравейте. Имам 7 месеца осигурителен стаж и съответно намерих фирма, която ме назначи на работа за срок от 5 месеца за да могат да се съберат 12 месеца. Но тези 12 месеца се навършват януари,а терминът ми е за 9 февруари,въпросът ми  дали няма да мога да използвам отпускът от 45 дни, тъй като 45 дни започват да текат декември, или още тогава трябва да се прехвърля другаде? Ще ти издадат 45 дневен болничен,но няма да ти го платя целия.ще имаш плащане само за дните след като навършиш 12 те м осиг стаж.Не разбирам къде и за какво искаш да се прехвърляш??? Също така знам, че трябва да съм на трудов договор по време на самото раждане, но не знам какво трябва да направя. Ако например започна работа в друга фирма каква е процедурата за да изляза по майчинство?Ти нали си намерила фирма?Защо говориш за друга фирма и прехвърляне?Обезщетението ти за бр и раждане започва с 45 дневния болничен.Ти трябва да си носиш болничните във фирмата+другите декларации.На първа страница има подробно описание за документите-разгледай Благодаря предварително за отговора. Жалко, че в България сме длъжни да правим такива неща за да можем да подсигурим полагаемото им се на нашите деца!!! А какво мислиш правят в другите страни???Лежат,не работят и получават майчинство ли?А знаеш ли,че има страни в ЕС само със 6 шест седмици майчинство,а ние тук с двете години сме тръгнали да се оплакваме

Така налага се да се прехвърля, защото работодателите ми не искат да поемат ангажимент за толкова дълъг период от време и такава беше уговорката, че ще ми помогнат да направя 12 месеца осигурителен стаж, а аз през това време да си търся работа.
Не ме разбирайте погрешно, но просто не съм си мислила,че един ден в такъв момент бих мислила как едва ли не да излъжа държавата за да получавам майчинство. Преди 1 месец завърших официално висшето си образование-редовно, това означава, че нямам право на помощта за майки-студентки. Преди това сключихме брак с моят мъж и така вече сме едно семейство и не отговаряме на изискването на доход за да взимам поне 1 година майчинство. Мисля, че поради финансовите изисквания нямаме право и на еднократна помощ за раждане. Търся си усилено работа, но е доста трудно за намиране, особено за бременна. Повярвайте ми предпочитам да си ходя на работа като нормалните хора да получавам заплата и да ми вървят осигуровките, вместо това да плащам всеки месец по 220 лв. На това се ядосвам.
Сега чакам да започне една програма "Старт за кариерата" кандидатствах по нея още на следващия ден след като взех уверението си за дипломиране. Ако ли не ще трябва да намеря друга фирма да ме приюти.

# 371
Здравейте. Самоосигурявам се от м. април на 420 лв. Преди това съм била една година безработна, в майчинство близо 3 години, пак самоосигуряващо се лице. Терминът ми е в началото на март. Ще получа ли майчинство и ако в месеците до раждането ползвам болничен ще е проблем ли? Благодаря!

# 372
Здравейте. Аз искам да попитам - имам издаден болничен от 5 число на месеца. Самоосигурявам се като земеделски производител. Сега трябва да внеса в НАП декларация 1 и да си платя осигуровките. Знам, че плащам социални осигуровки за първите до 5 дни (зависи дали има почивни) и здравни за останалите. Социалните са на база 240лв, а здравните на колко трябва да са - на 240 или на 420лв. Ходих при счетоводител и той ми обяснява как всички плащат здравни на 420 като са в болничен и в същото време програмата изкарва декларацията със здравни на 240лв.
Питам тук, защото нямам възможност да ходя лично до НАП и мисля да изпратя писмо..но ако е грешно...

# 373
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Самоосигурявам се от м. април на 420 лв. Преди това съм била една година безработна, в майчинство близо 3 години, пак самоосигуряващо се лице. Терминът ми е в началото на март. Ще получа ли майчинство и ако в месеците до раждането ползвам болничен ще е проблем ли? Благодаря!

Няма да е проблем, ако сега се самоосигуряваш на високия %, т.е. с право на болничен и майчинство.

# 374
Здравейте на всички!!!!Термина ми е на 10.11.2014.От месец май съм болнични-3 дни престой в болницата и 30 дни дом.Питането ми е следното-този месец на 13 трябва да постъпя в болница за нов болничен,но на 26-ти пък трябва да ми издадат 45 дневния преди термин....малко ми е странно как ще стане за 13-14 дни 2 болнични.Ако някой може да ми разясни ще бъда много благодарна

Общи условия

Активация на акаунт