Майчинството счетоводно-61

• 38 232
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Когато детето се пусне на градина, не се ли спира майчинството ?

Да, спира се и лицето има право да получава 1/2 от него.
Една малка поправка...не се спира автоматично, майката има задължение да уведоми НОИ(чрез работодателя).

# 391
Здравейте!
Бременна съм, и съм с термин началото на месец май. Иска ми се да ме посъветвате, ако има някаква възможност да се осигурявам допълнително, за по-високо майчинство. Майка ми има фирма, ако по някакъв начин може да помогне ще го направи, но понеже е много рано, не искам отсега да се консултира със счетоводителя си и той да знае. Работя на трудов договор от март месец тази година, това са 6 месеца досега, ако всичко е наред и продължа до 45-дневния болничен, ще имам 12 или 13 месеца стаж. Знам, че се гледат обаче 18 месеца назад. Основната ми заплата е 450 лева. Бихте ли ме посъветвали, дали изобщо мога да направя нещо или не?  bouquet

# 392
Здравейте!

Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но не знам към кого да се обърна за информация.

Последният болничен, издаден от педиатъра на дъщеря ми, изтече на 07. 08., като заедно с него работодателите ми са подали копие на акта за раждане и попълнената декларация от мен.
 Това, което ме интересува е кога най-рано мога да очаквам превод на майчинство и може ли някъде да се види кога се очаква той, както беше с болничните до сега?

Благодаря!

# 393
  • В полите на Пирин планина
Алия, в общи линии е излишно, защото се дължат много осигуровки. Няколко страници по-назад обсъждахме същото нещо.

mishka88, срокът за подаване на този болничен в НОИ е 15.09.2014 г. Можеш да го видиш в сайта на НОИ, след като бъде подаден по същия начин както сега.

# 394
  Здравейте, имам малко глупав въпрос. В болничен съм от 27.07. Днес получих смс че сметката ми е захранена и след сумата пише -заплати и пенсий. Та питането ми е възможно ли е счетоводителката да се е объркала и да ми е привела някаква заплата (днес и от фирмата в която работя са превеждали заплатите) или и при превод от нои пак си пише -заплати и пенсий?

# 395
  • Добрич
Здравейте,
смятам да изляза в болнични и майчинство,чрез регистрацията си като самоосигуряващо се лица-земеделски производител. Чувала съм,че в такива случаи болничните се обжалват от НОИ. От вашата практика,имате ли такава информация? Ако е така,да си търся работодател навреме.

# 396
Здравейте.
И аз имам един въпрос ,не знам тука ли му е мястото,но ще се радвам ако получа ,някаква информация.Бременна съм във втори месец и след третия мисля да изляза в болнични,защото работата ми не е много лека,но проблема е там че нямам трудова книжка (откраднаха ми я) в новата имам само 5 месеца стаж и сега работя от три месеца,та въпроса ми е с този стаж ще мога ли да изляза в болнични,и как мога да си възтановя стажа от книжката защото разбрах ,че за майчинство искат 2 години и половина назад стажа.

# 397
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
смятам да изляза в болнични и майчинство,чрез регистрацията си като самоосигуряващо се лица-земеделски производител. Чувала съм,че в такива случаи болничните се обжалват от НОИ. От вашата практика,имате ли такава информация? Ако е така,да си търся работодател навреме.

Не виждам причина това да стане, ако редовно са внасяни осигурителни вноски, вкл. и за фонд ОЗМ. Имай предвид, че болничните листове на самоосигуряв3ащите се лица се превеждат, ако лицето няма задължения за осиг. вноски в НАП.

mama na iv, няма как да познаем от къде е преводът.

Здравейте.
И аз имам един въпрос ,не знам тука ли му е мястото,но ще се радвам ако получа ,някаква информация.Бременна съм във втори месец и след третия мисля да изляза в болнични,защото работата ми не е много лека,но проблема е там че нямам трудова книжка (откраднаха ми я) в новата имам само 5 месеца стаж и сега работя от три месеца,та въпроса ми е с този стаж ще мога ли да изляза в болнични,и как мога да си възтановя стажа от книжката защото разбрах ,че за майчинство искат 2 години и половина назад стажа.

Осигурителният стаж на всяко лице го има в Персоналният регистър към НОИ, тъй като ежемесечно работодателят подава данни за заетите при него лица. Не е нужна трудова книжка, за да го доказваш за болнични. Но е добре да намериш начин да си впишеш в нова трудова книжка стажа при предходния работодател. За да получаваш майчинство ти е нужен 12 месеца стаж.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2014, 13:58 от Lady Brinne

# 398
  • БУРГАС
Здравейте.

имах същия проблем като теб с тр. книжка - откраднаха ми я.
възстанових си я, по следния начин.: копирах всички тр. договори и заповеди за прекратяване   + една нова тр.книжка. отидох в инс. по труда и  там по служебен път ми вписаха стажа  и удариха печат, че те са ми издали книжката и са вписали стажа. всичко стана за 1 седмица.

# 399
  • София-Младост
  Здравейте, имам малко глупав въпрос. В болничен съм от 27.07. Днес получих смс че сметката ми е захранена и след сумата пише -заплати и пенсий. Та питането ми е възможно ли е счетоводителката да се е объркала и да ми е привела някаква заплата (днес и от фирмата в която работя са превеждали заплатите) или и при превод от нои пак си пише -заплати и пенсий?
Ако сте в болничен за временна неработоспособност първите три работни дни от него са за сметка на работодателя. При подобно объркване аз първо бих звъннала в счетоводството да попитам  Wink

# 400
  Звъннах, но счетоводителката не си вдига телефона.

# 401
Здр . Понеже живея в друг град ,различен от постоянния ми адрес по лична карта , мога ли с временна адресна регистрация да получавам майчинство по местоживеенето ми в момента , или трябва да сменя личната си карта . Имам повече от 12 месеца осигурителен стаж , но е с прекъсване и не е от един работодател. Сегашният ми трудов договор изтича на 15 този месец , ако след това се самоосигурявам ще мога ли да се възползвам от правото си на майчинство или трябва да търся фирма която да ме назначи на работа .

# 402
Здравейте!Не съм работила последните 4 години,2 от тях бях в майчинство с дъщеря ми.Интересувам се,ако бъда назначена на трудов договор месец преди издаването на 45-дневния болничен ще взимам ли майчинство( 340 лв). Имам трудов стаж 1 година.Или трябва да започна от сега във някоя фирма да се самоосигурявам?

# 403
  • София-Младост
Здр . Понеже живея в друг град ,различен от постоянния ми адрес по лична карта , мога ли с временна адресна регистрация да получавам майчинство по местоживеенето ми в момента , или трябва да сменя личната си карта . Имам повече от 12 месеца осигурителен стаж , но е с прекъсване и не е от един работодател. Сегашният ми трудов договор изтича на 15 този месец , ако след това се самоосигурявам ще мога ли да се възползвам от правото си на майчинство или трябва да търся фирма която да ме назначи на работа .
Обезщетенията от НОИ се получават по банков път, няма връзка с адреса.
Здравейте!Не съм работила последните 4 години,2 от тях бях в майчинство с дъщеря ми.Интересувам се,ако бъда назначена на трудов договор месец преди издаването на 45-дневния болничен ще взимам ли майчинство( 340 лв). Имам трудов стаж 1 година.Или трябва да започна от сега във някоя фирма да се самоосигурявам?
Да, ще получавате, необходимо е да имате 12 месеца осигурителен стаж.

# 404
Благодаря за бързия отговор.Много ме объркват,всеки казва различно.Някои,че трябва 1,6 г. стаж,други,че трябва да е без прекъсване,трети,че трябва още от сега да започна да се самоосигурявам,ще питам в НОИ,макар че и те не са от най-разговорливите...

Общи условия

Активация на акаунт