Майчинството счетоводно-61

• 38 156
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако скоро е коментирано, но ползвайки търсачката не успях да открия отговор на въпроса си в темата. Въпросът ми е кога се носи болничният лист в НОИ най-рано? Тъй като според счетоводителката ми не е възможно да се занесе преди 1-во число на следващия месец, а според мен в това няма логика. Знам, че крайният срок, в който се носи в НОИ е 15-ти на следващия месец, но означава ли това, че не може да се занесе в същия месец, в който е издаден? Ако болничният е издаден на 02.09.2014, например, необходимо ли е да се чака началото на октомври, за да се занесе в НОИ? Ако е възможно да ме ориентирате къде мога да прочета официалните срокове в сайта на НОИ, за да подплътя с доказателства думите си, ако се наложи да споря със счетоводителката за правата си?  Confused

# 646
  • София-Младост
Не е необходимо да се чака следващият месец. Въпрос на добра воля е да се занесе и на 4.09 примерно. Крайният срок, обаче е 15.10, като се предполага, че сте предали през м.09.
В случая нямаш право да изискваш обаче.

# 647
  • Варна
Не е необходимо да се чака следващият месец. Въпрос на добра воля е да се занесе и на 4.09 примерно. Крайният срок, обаче е 15.10, като се предполага, че сте предали през м.09.
В случая нямаш право да изискваш обаче.
Благодаря! И аз подозирах, че е въпрос на желание да се занесе в НОИ веднага след предоставянето му. Не разбрах какво нямам право да изисквам обаче?  Rolling Eyes

# 648
Да, въпрос на добра воля е! Ала-бала ти казва,че нямаш право да я накараш да го занесе по-рано, за съжаление. Ще чакаш да й дойде музата и да иде до НОИ. Слава богу моята си ми ги носи най-късно до 2 дена след като й дам болничен и нямам проблем с това. Последният го занесох на 24-ти и в сайта на НОИ виждам,че го е занесла още на 25-ти и вече се обработва  Hug

# 649
мили мами днес видях,че ми се обработва болничния след раждане ,който се дава от болницата ,но уви явно утре няма да ми се изплати ,внесен е в НОИ на 15.09,какво толкова ги спира,та не продължиха и днес от петък да го завършат, да не би да е трябвало да се подава заедно с него някаква декларация?15 дневния срок изтича в петък за обработка?!

# 650
  • София-Младост
мили мами днес видях,че ми се обработва болничния след раждане ,който се дава от болницата ,но уви явно утре няма да ми се изплати ,внесен е в НОИ на 15.09,какво толкова ги спира,та не продължиха и днес от петък да го завършат, да не би да е трябвало да се подава заедно с него някаква декларация?15 дневния срок изтича в петък за обработка?!
Срокът се брои в работни дни.

# 651
Здравейте момичета искам да ви питам - някой от вас може ли да ми каже горе долу колко пари ще ми е болничния? Бременна съм в 1м и искам да си взимам болничен но не знам как да го из числя знам че се връща 18м назад. В тези 18м имам 7м осиг .на 310, 4 месеца бях записана в бюрото по труда(те ми отпуснаха обезщетение в размер по 7.20лв дневно),имам 1м без никакви доходи,3м доход на 235лв и 3м на 470лв.Може ли някой да  сметне колко ще ми е болничния  Embarassedче аз не мога и съвсем се обърках  Embarassed Моля ви за помощ  baby_neutral baby_neutral baby_neutral Благодаря ви предварително   bouquet

# 652
Имах в предвид на някоя от Вас дали са и изплатили болничните ако той е внесен в НОИ на 15.09

# 653
Здравейте момичета искам да ви питам - някой от вас може ли да ми каже горе долу колко пари ще ми е болничния? Бременна съм в 1м и искам да си взимам болничен но не знам как да го из числя знам че се връща 18м назад. В тези 18м имам 7м осиг .на 310, 4 месеца бях записана в бюрото по труда(те ми отпуснаха обезщетение в размер по 7.20лв дневно),имам 1м без никакви доходи,3м доход на 235лв и 3м на 470лв.Може ли някой да  сметне колко ще ми е болничния  Embarassedче аз не мога и съвсем се обърках  Embarassed Моля ви за помощ  baby_neutral baby_neutral baby_neutral Благодаря ви предварително   bouquet

Гледат се 18 месеца назад от периода на 45-те дни преди термин назад. Тоест около половината период ти е бременността.  Можеш да си го сметнеш сама на: http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 654
  bouquet  bouquet  bouquet Благодаря много за отговора. Последен въпрос изчислих с калколатора и получих Дневно обезщетение =   13.43 лв.По тази сума от 13.43лв и работните дни за съответния месец ще се изчислява болничния или аз пак нещо не разбрах newsm78.

# 655
  bouquet  bouquet  bouquet Благодаря много за отговора. Последен въпрос изчислих с калколатора и получих Дневно обезщетение =   13.43 лв.По тази сума от 13.43лв и работните дни за съответния месец ще се изчислява болничния или аз пак нещо не разбрах newsm78.
Да, умножава се по броя на работните дни за съответния месец. Но, условие е, преди настъпването на 45-дневния болничен преди термин, да си назначена на трудов договор! И мисля, че не може да е по-малко от МРЗ, а твоето май е по-малко от 340лв...

# 656
  • София
Имах в предвид на някоя от Вас дали са и изплатили болничните ако той е внесен в НОИ на 15.09

Моят болничен също е входиран на 15.09 и не е изплатен към днешна дата.

# 657
Да на трудов договор съм, и да пада се по малко от 340лв за болничен,но мен ме устройва ако наистина е така на ден по 13,43лв. Мн ви благодаря момичета  bouquet  bouquet

# 658
Момичета,имам въпрос:пуснат ми е първи болничен-14дни и ако изтича на определена дата,НЕ ме викат на следващият ден,а на последващият за продължаване...-това не е ли проблем!?Няма ли да ми остане празен ден,аз неискам да има прекъсване между болничните,а доколкото съм запозната със задна дата ня се пуска болничен...

# 659
  • София
Здравейте искам да ви попитам следното .Според Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. ,това означава ли ,че 2-та родители могат да ползват по 6 месеца.Ако всеки има право на по 6 месеца,могат ли те да се прехвърлят.В смисъл само майката да ползва 12 месеца или само бащата.

Другият ми въпрос е ако майката е по майчинство по чл163 за второ дете,първото дете е навършило 3 годинки,бащата може ли да ползва отпуск по чл.167а за първото дете?

Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт