БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-36

• 48 553
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
Няма логика, има върховна неграмотност по отношение на хранене и изобщо здраве. А става дума за млади жени....

# 661
  • Стара Загора
За мен плодовите пюрета са само за вкус и тъй като както вече ви писах не съм привърженик на хранене между храненията, аз ги ползвам само за добавка към кашите. След време може да му давам като десерт за обяд, не знам. Естествено в началото на захранването за бебето всичко различно от мляко е съществено и безкрайно интересно, затова и се почва от малко, без значение плод или зеленчук. Но пък няма как плодът да ти замести обяда, освен ако не е с каша.

# 662
Плодовете са междинно хранене, така се усвояват напълно.
Полза от плод след хранене е равна на нула, даже е вредно.

# 663
  • Стара Загора
 Peace
Имам предвид готово купено пюре, а не пресен плод, все пак ми се струва по-добър вариант от нишестета и кисели... Пресни плодове за ръфане и аз давам по различно време, но тях пък изобщо не ги броя за нищо, а и колко ли изяжда на тази възраст.

# 664
  • UK
А защо даваш на дете на 11 месеца плодово пюре в бурканче? Аз на моето давам само пресни, бурканчетата бяха само до 7 месец. Не само да ръфа, защото наистина колко може да изяде така, но и му пасирам за следобедната закуска доволно количество плод.
Аз не давам десерти след обяд и вечеря.
Точно исках да попитам, грозде с люспите ок ли е вече на 10 месеца? Сега пасирах такова, много беше дребно, а и много сладко, не ми се играеше с люспите. Пасира се добре.

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 16:19 от dejie

# 665
С люспите е ок, разбира се.

# 666
  • UK
С люспите е ок, разбира се.
Аз все сравнявам с голямото и все си мисля, че е малка за всичко. Simple Smile Започнах киселото мляко вече. Тия дни червена леща.

# 667
Плодовете са междинно хранене, така се усвояват напълно.
Полза от плод след хранене е равна на нула, даже е вредно.

Ето още нещо, което не знаех
От скоро давам след обяда /супа или ядене/ половинка плод. Което ме подсеща да попитам как се променя храненето след годинката?

# 668
  • UK
Не се променя рязко, според изискванията на детето, увеличаваш порции, въвеждаш твърда вечеря, ако още не си, добре е да е лека, някаква постна супичка например, но това когато видищ, че детето не се засища вече с мляко само. Вече може да се дава месо всеки ден (1 ден в седмицата постен), не се редуват постно/месно както досега. Може лека-полека да започнеш да приобщаваш към семейната кухня, ако се храните здравословно всички, след като въведеш прясно мляко и яйчен белтък става по-лесно съобразяването с детето - хапва супички със застройки, ястия на фурна със заливки. След годинка, ако кърмиш/даваш АМ през деня може лека-полека да намалиш дажбите пак според желанията на детето, спокойно може само сутрин и вечер да пие мляко. Аз след годинка давам боб и зеле готвени. Ако мислиш да ползваш детска кухня, вече е ок според мен като въведеш горните неща. Повече пресни салати - на мен ми прави впечатление, че масово децата около/на тази възраст, че и по-големи, не хапват никакви пресни зеленчуци. Това е което се сещам, може и някой да не е съгласен с мен, така правя аз.

# 669
dejie така е както си го написала, но сезонът е такъв, че няма пресни салати, не бих давала пластмасовите домати, лятото много ги ядеше, но сега са ужасни, а маруля или зеле не виждам как може да дъвче с 4-те си предни зъба, отделно че единствената маруля, която взех беше за нас, и ни скъса от болки в корема и мен и ММ и в никакъв случай не бих дала на дете.
Пресни плодове в момента има само ябълки и някакви супер гадни круши по нашите магазини затова и аз пак почнах да вземам от плодовите пюрета, и правя с тях следобедната закуска.

# 670
Колко дни се въвежда масло? След него може ли веднага сирене? И съответно колко дни се въвежда сиренето?

# 671
  • UK
По тая логика цяла зима не трябва да ядат нито плодове, нито зеленчуци.
Аз давам от пласмасовите, засега давам краставица само на малката, домати давах до скоро домашни. Който има машина може да прави зеленчукови сокове от морков, чушка. Говоря за по-големите деца, аз сок на дете под годинка не давам.
Плодове сега давам ябълка, круша, грозде, банан и авокадо. Сега е сезонът на гроздето, има хубаво. Дете над годинка може вече да хапва по малко цитруси зимата. Има българско киви в южните райони през октомври, ноември, а е много трайно, цяла зима имаме на терсата като се запасим с една касетка, излиза и българският нар, има вече тука-таме по пазарите, нарът мачкам на сок, също траен.
Пресни подправки, много са полезни, слагам копър в пасиран все още таратор, магданоз.
Има какво прясно да се даде и през зимата, проблемът е по-скоро при малките бебета, които не могат да хапват още какво да е.

# 672
Всеки си решава, аз за себе си съм решила, че пластмасовите домати по-скоро ще навредят отколкото да помогнат, така че няма да давам, съдя по себе си, освен възпален гастрит друго не съм си докарвала от такива плодове и зеленчуци. Моето дете сокове не пие под никаква форма, нито готови, нито фреш, иска си вода, и с краставиците е същата, не ги иска под никаква форма, нито на таратор, нито на салата, нито така да ги яде. На два пъти купувах от гроздето освен разстройство на всички от семейството, друго не си докарахме, няма да потретя. Ще кара на ябълки и банани за момента, като дойде сезона на цитрусите ще дам, да видим дали ще ги яде. Иначе аз съм алергична към киви, и ме е страх да рискувам за нея. Всъщност това е единственото към което имам алергия newsm78 Така че в това което съм написала си има моя логика, а всеки сам си има собствена логика, и сам да си решава. Подправките е ясно, то манджа без подправки не е вкусна  Peace

# 673
  • Стара Загора
А защо даваш на дете на 11 месеца плодово пюре в бурканче?
Ами нали ви казвам, за добавка към каши, всеки ден по едно бурканче си отива, но пък така давам и неща, които вече ги няма - череши, кайсии, праскови и т.н. Освен това в началото бях тръгнала да давам само био и исках да давам само неща със сигурен произход, като например от баба ми на село, и реших, че е по-добре био в бурканче, отколкото пръскано и с нитрати от пазара. И на мен не ми харесват неща извън сезона, краставици и домати целогодишно и всичко да излиза по-рано, отколкото му е времето. Иначе за десерти още ни е рано, но по-нататък - другите мами ще кажат кога - нали се дава нещо сладко след ядене, както е примерно в детската градина.
tkirilova, масло и сирене си въвеждах както всичко друго 5-6 дни, маслото не се увеличава кой знае колко, сиренето трябва да се стигне до около кибритена кутийка, аз ги добавях към овесената каша сутрин.
Нещо друго да попитам - има ли причина на бебе да се дават сухари вместо примерно корички хляб?

Последна редакция: сб, 11 окт 2014, 11:07 от Qlena

# 674
  • UK
Иначе за десерти още ни е рано, но по-нататък - другите мами ще кажат кога - нали се дава нещо сладко след ядене, както е примерно в детската градина.
Не се дава. Детските градини гледай да не са ти коректив, че аз още преживявам шока от менюто в детската на сина ми.
Дават се и сухари, и корички хляб, каквото ти е по вкуса, сухарите са много по-лесно смилаеми за бебетата.

Mysti, първо пишеш едно, после друго. Каза, че пресни плодове сега няма, освен ябълки и гадни круши, аз ти изредих пет. Съвсем различно е вече вие от какво получавате разстройство и към какво сте алергични. Разбира се, че си решавате сами какво ще хапвате, няма да споря с теб за такива неща.
Витамин Це във варени плодове и зеленчуци няма, освен някои изкуствено добавени в пюрета на Ганчев. Само пояснявам.  

Общи условия

Активация на акаунт