Пипер или чушка?

• 73 703
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 1 170
Аз бях чула даже за шоколад с черен пипер и люти чушки.
Ко щете вярвайте  Wink

# 1 171
  • Canada
  Вярваме ти, виждали сме Simple Smile

Тая тема трябва да я бастисат вече!

# 1 172
аз пък си поръсвам ЧУШКИТЕ с черен и червен пипер. жив идиотизъм си е това  hahaha

Аз и бял слагам, пристрастена съм към люто! Flutter

# 1 173
Пиперът (Capsicum annuum) е многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежда обикновено като едногодишно растение.[1] Родина са му тропическите части на Америка.

Плодът на пипера е чушка, видът и вкусът на която зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма и цвят.В тълковния речник на българския език, издание на МАГ'77 от 1997 г.пише, че плодът се нарича пиперка. Често формата е издължена или овална. По цвят, разпространени са червени и зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. Някои сортове достигат до 200 g.

Ха , сега де ...  Laughing

# 1 174
Ни е джанка, ни е слива. Кумбула е!  Laughing

Мъжът ми е от Североизточна България и в неговото семейство си готвят, естествено, пиперки  Mr. Green, при това не в какъв съд да е, ами в .... гювеч.

За мой ужас май съм се поддала на асимилация и напоследък и аз започнах да употребявам пипер наместо чушка, но за ПРОСТИРА няма да се дам!!!  Joy Joy Joy
ПРОСТОР ФОРЕВЪР!  Laughing

ами отвори си речника и погледни простор и простир нямат нищо общо ,простирам ли казваш или просторам........Значение на думата простор

мн. простори, м.
1. Обширно, свободно пространство. Обичам да се разхождам на простор.
2. Прен. Широта, свобода за действие. Простор за идеи.

# 1 175
Ни е джанка, ни е слива. Кумбула е!  Laughing

Мъжът ми е от Североизточна България и в неговото семейство си готвят, естествено, пиперки  Mr. Green, при това не в какъв съд да е, ами в .... гювеч.

За мой ужас май съм се поддала на асимилация и напоследък и аз започнах да употребявам пипер наместо чушка, но за ПРОСТИРА няма да се дам!!!  Joy Joy Joy
ПРОСТОР ФОРЕВЪР!  Laughing

ами отвори си речника и погледни простор и простир нямат нищо общо ,простирам ли казваш или просторам........Значение на думата простор

мн. простори, м.
1. Обширно, свободно пространство. Обичам да се разхождам на простор.
2. Прен. Широта, свобода за действие. Простор за идеи.

простир
Речник на българския език
простир е грешно изписване на простор.

# 1 176
 hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha остана сега и да се заформи спор , кое е вярно, простир или простор и да твърдите , че простор е вярно, а простир е видиш ли просто грешно написано, истински се развеселих наистина.

joshi  какво значи, пишело го в речника, ако ще и в държавен весник да го съобщят, Чушкофеновете не признават други думи  Naughty Naughty Naughty При тях има чушки за печене, чушки за пълнене, чушки за салата, чушки за туршия , чушки за шоколад и палачинки хахаха  hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 23:56 от Magi188

# 1 177
# 1 178
 Laughing

Последна редакция: ср, 10 сеп 2014, 00:02 от Анонимен

# 1 179
Поправих се  Grinning

# 1 180
 Grinning

Последна редакция: ср, 10 сеп 2014, 07:51 от Magi188

# 1 181
  • SF
 joshi  какво значи, пишело го в речника, ако ще и в държавен весник да го съобщят, Чушкофеновете не признават други думи  Naughty Naughty Naughty При тях има чушки за печене, чушки за пълнене, чушки за салата, чушки за туршия , чушки за шоколад и палачинки хахаха  hahaha hahaha hahaha

И същото е за пиперофеновете, но с  "пипер" - пипер за пълнене, пипер за палачинки, пипер за ръгане в боба, пипер е и растението, и подправката и онова, което пекат в чушкопека.... Не виждам разлика в това, което пишеш за "чушкофеновете..." Ето пак си измисляте някакви думи.
За мен и за всички около мен, думата е чушка. А чушкофен не съм, защото не обичам чушки. Ти знаеш ли какво означава да си фен на нещо?

Искате ли да не се обиждаме на чушкаджии, пипераджии и всякакви там -джии. Наричайте зеленчука и марулка, ако искате, но няма да е красиво, някой да ви нарече маруладжии... Да се държим прилично, по градски, искате ли?

# 1 182
Цитат
и онова, което пекат в чушкопека....

Самия уред казва какво е  Simple Smile

# 1 183
  • SF
Ами кажи им, защото пипераджиите не приемат други думи.
Извадиха някакъв речник от лето господне 90 и някое си, в което пишело, че се казвало по някакъв друг начин. И сега този, другият начин, е Начинът!

И други думи не приемат! Пипер за палачинки, пипер за ядене, пипер за солене, пипер за садене, пипер за поливане... Все им е пипер. А от някъде са взели и някакво "ка" да сложат накрая, щото по-различно ставало. Но не всички!!!! Едни го слагат, едни не го слагат. И тези с -ка-то накрая, казват, че другите били от околните села. Селяни били, щото казвали "пипер". А в оня речник пишело, че е пипер-КА.  Laughing

# 1 184
Т'ва и сопата няма да Ви оправи

Общи условия

Активация на акаунт