Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 823
  • 628
  •   1
Отговори
# 15
Не виждам авторката да е дала малко повече инфо за това, как детето и се храни. Дали е заради неин избор наложен върху детето или е личен избор на малчугана.

И не съм съгласна, че децата се гледат/учат да ядат, както техните родители. Имам си жив пример в къщи, не ще да види ориз и картофи (ние много обичаме и консумираме) , но умира за прясно мляко, когато никой друг в къщи пие. Децата също имат свой вкусови навици и предпочитания.

# 16
  • Куциндрел
Персоналът в яслата/градината ще се съобрази с желанието на майката.
Ако детето не яде месо по родителско желание, колко му е да си хапва месната храна в яслата.
Ще вземе да се окаже, че обича месо.
Ако не обича, няма да яде и толкова. Едно приятелче на сина ми не яде месо, колкото и да му предлагат.
А моят син умира за месо, сам си иска вече.

# 17
Няма такова нещо като дете-вегетарианче. Казвам го от позицията на майка на 24-годишен (полу)вегетарианец. Има деца, които не обичат много-много месо и повечето от тях като по-големи стават веге или просто остават хора, които предпочитат постната храна. Синът ми не обича месо от малък, макар че ние сме подчертано месоядни. Хранех го с месни ястия, докато аз решавах какво ще яде. Когато започна сам да се храни, все по-често оставяше месото в чинията си. Към пубертета вече много рядко ядеше месо. И днес е такъв, не обича месна храна, но тъй като е хранен като дете по този начин, не се е отказал напълно от месото. Яде само някои определени месни ястия.
Никое дете не се ражда вегетарианец, това са пълни глупости. Вегетарианството е избор. И той трябва да бъде направен от човека, когато е достатъчно голям, за да взима самостоятелни решения, които го засягат. Ако едно дете е пълен вегетарианец, то това е избор на родителите, най-често майката, а това е вредно за развитието на детето. Това дете пък, дето едва ще тръгва на ясла, а вече е толкова осъзната личност, че избрало да е вегетарианец, направо ме разсмива.  Mr. Green Бебе-вегетарианец. Shocked Пусто дърво неокастрено! Whistling

# 18
  • Под липата
И моето дете не яде месо, без да е вегетарианец. Всъщност понякога си търси месо, но доста рядко, бих казала, че тези моменти са по скоро изключение.

Аделинда, постовете ти с тези повръщания и клонящи към крайност, са неуместни. Не видях някой да е написал нещо лошо.
 Аз не съм вегетарианец, но като цяло не обичам да се тъпча с месо. Ям от време на време, но предпочитам постни храни. Познавам и вегетарианци и двама вегани. Веганите са доста напористи в проповедите си и досадни с поученията си. Уважавам техният избор, защото са възрастни, зрели индивиди, взели сами решението си как да живеят. Не разбирам само, защо налагат своят избор на децата си? Нека децата сами решат. Това е правилното. Другото е възползване от факта, че детето не може само да направи съзнателен избор  и му се налага такъв.

Колкото до основният въпрос - в ДГ на сина ми се съобразяват, че не обича месо и му дават повече постна храна.

# 19
Ън , явно сина ти трябва да е пример и етикет за целия свят . Аз познавам деца вегетарианци , на които родителите ядат МЕСО , а на него не могат да му дадат дори прикрито .

# 20
  • Куциндрел
Да, да, аз познавам 2 такива, които не искат да ядат, нищо че у дома другите ядат.

Иначе съм ЗА на детето да се дава всякакъв вид храна. Peace

# 21
Също познавам родители вегетарианци , по-често единия  и оставят избора на детето. Повечето деца ядат каквото ядат родителите. Та това са деца, кой не си угажда на децата ?. Ето ,както не могат да дадат ориз на дете на което не иска , а не може да се ограничи от сладолед и чипс примерно за сметка на плодове , защо си мислите , че някой може да си наложи вегетарианската воля , че и тръгнали да" съчувстват".

# 22
  • Под липата
... защо си мислите , че някой може да си наложи вегетарианската воля , че и тръгнали да" съчувстват".

Не си мисля, имам реален пример пред очите си с две деца едното на 8, другото на 11 години. Никога не са яли месо, не защото сами са пожелали, а защото майката ( бащата е забягна ) е веган и е маняк на тази тема. Като съвсем малки по цяло лято караха на домати с ориз. Не ядат и риба, яйца, сирене, мляко. Набиват мед, соеви някакви неща, зеленчуци от някаква, уж био градина. Като резултат и двете деца са с ужасни проблеми със зъбите. Зъболекарят, който лекува децата е общ и беше споменал, че  от меда даван им преди още да навършат годинка, се е случило нещо със зъбния емайл, не разбрах какво точно, а липсата на незаменими аминокиселини в ранна възраст се отразява не само на зъбите , но и на мускулатурата, на костната система и т.н.

# 23
Аделинда, защо постоянно намесваш чипсовете? Това не е храна, все пак.
Да, има деца, които отказват месо и не го ядат на всяко хранене. Ок, нищо странно.
Но когато това е съзнателен избор на родител, то за мен е лудост. Белтъците са градивният елемент на тялото и те се набавят и усвояват най-добре от животински храни, а не от растителни.

# 24
Ън , явно сина ти трябва да е пример и етикет за целия свят . Аз познавам деца вегетарианци , на които родителите ядат МЕСО , а на него не могат да му дадат дори прикрито .

Агресивно-подигравателното ти отношение не е в полза на вегетарианството.
Хората са месоядни. Но тъй като са и мислещи, има различни вариации на различност. Както и различни варианти на причините за отказ от месо.

# 25
  • Куциндрел
На детето трябва да се предлагат всички видове храна, имам предвид хранителни групи. Вече според вкуса му се прави някакво меню, като вкуса на децата се мени с времето, т.е. периодично се предлага някаква храна, която преди не е харесвало или е яло по мъничко.

За да направи едно дете вегетариянче или веганче, трябва да мине доста дълъг период от време, то и с големите е така, ама хайде. Това е така, за да може организма да превикне добре към новото хранене, особено, ако човек цели веганство.
Не се лишава бебе и малко дете от основни групи храни. А като порасне, то само ще си определя менюто.
Големите вече сами си отговарят за себе си и могат да правят каквито искат дивотии с тялото си.

Чипсове, торти и други гелзотийки не са към основните групи храни.

# 26
  • София
По едно време, заради спорове тук, се бях забила да чета за децата вегани из нета.
Накрая намерих един блог, на майка-веган, която признава, че самите вегани правят страхотна кампания за това да крият колко са зле нещата.
Има разни изследвания и наблюдения върху деца-вегани в ОК и нещата не са добри, но никой не го казва. Говоря за изоставане във физическото и умственото развитие.
Самата авторка на блога дава на децата си масло и яйца.

# 27
И маймуните ядат месо от това не са поумнели или прасетата ама как да е . Не вярвай на това какво четеш , вярвай на собствения си опит . Човечеството яде мляко на други животни  сравнително от скоро и то не всички .

Хората ядат месо да са яки като бикове, ама бика яде трева. Живи здрави да сте, от форума друго н оечаквам.

# 28
  • Под липата

Хората ядат месо да са яки като бикове, ама бика яде трева. Живи здрави да сте, от форума друго н оечаквам.

Ти биология учила ли си? Поне на елементарно ниво?
Ако беше учила, щеше да знаеш, че храносмилателната система на различните видове не е еднаква, нито метаболитните процеси.
Моля те, недей да вадиш аргументи от забрадката на баба си и се поограмоти малко.

# 29
В крайна сметка хранителният режим е личен избор. Когато човек мисли със стомаха си и живее заради него, файда няма. Всеки съзнателен личен избор трябва да бъде уважаван. Истината е, че консумираме изключително некачествена храна. Месо, бъкано с хормони и антибиотици. Растения, които не се знае с какво не са пръскани и обработвани. И въздухът дори не става.

Общи условия

Активация на акаунт