Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 939
  • 628
  •   1
Отговори
# 150
Абе я слезте на земята! Какви са тези претенции!
Детето ми има здравословен проблем и в очите ми беше заявено от директорката, че като не може да яде храната, която се предлага в детската градина да си го гледам в къщи!
Ние нормални условия нямаме в детските градини за 1 милион неща доста по-важни, например за да се осигури специално меню за децата алегични или с непоносимост към определени храни, вие тука за глезотии ми говорите  и за избор - изборът е частна детска градина, където си плащате и се грижат детето да яде каквото вие кажете, ако искате, ако не искате се надявате персонала на градината да ви угоди. Да не казвам, че едната учителка ми разказа как е давала месо на дете, чиято майка била забранила, харесало му на детето разбира се и подобрило вида си вместо да е като вейка слабо.

# 151
  • София
Та, значи, ако майка ти е сготвила пиле с ориз примерно, ти няма да дадеш на детето, така ли? Защото си му майка и си избрала тази пътека за детето? Или вие като отидете, и хората специално не готвят месо, че да не изкушават детето? Едно е детето да не иска, друго е да му мирише под носа и да не му дават да опита. И, плийз, без сравнения с кафе, алкохол, чипсове и пр.! Месото все още е нормална храна за преобладаващата част от човечеството. Между другото, само за месото ли се отнася забраната? А как стои въпросът с млякото, особено с прясното? В яслите и градините правят почти всички яденета, особено десертите, с прясно мляко и яйца.

# 152
за мен нещата са прости - ако живея в култура, държава, където преобладава вегетарианската традиция, няма да вдигам гири как на детето ми му дават само веге и да се правя на жертва.

Между другото, вкъщи сме много разнородни откъм яденето на месо - имаме си членове на семейството, които са откровено месоядни, но и други, които не си падат много по месото, а много често при децата е на приливи и отливи - както може да не му се яде месо една седмица и да го избутва от чинията, така после може и вол да поиска. Моите убеждения нямат никакво значение. За мен е важно за децата ми мотивите да не са от сорта "не ям нищо, което има лице или е било убито, защото ми е жал". В крайна сметка не си ядем домашните любимци Пешко и Ева, нали така!

Няма значение в какма култура живееш. Гледай да ти е добре. Не се съобразявай с множеството. Ти си индивидуална!
Това се отнася и за децата ти. Сега са малки, но растат, стават самостоятелн и правят изборите си без да се съобразяват на сто процента дори с близките си. Грубо, но това е нормалеен факт. Твоите убеждения имат значение за теб - цени ги! Защо казваш, че нямат значение!? Напратив нашите убеждения са най-важното за нас - те ни правят уникални индивиди. После казваш, кое за теб е важно и как искаш децата ти да не ти правели налудни изказвания - ами ако един ден това, което е важно за теб, се окаже неважно или маловажно за децата ти? И ти заявят от позицията на големи мъже и жени, точно това от което те е страх? Какво тогава? Нали и те са уникални индивиди? Може би все още си доста млада и смяташ, че можеш да им се наложиш какво да мислят. Един ден те ще изберат. Най-вероятно ще е нещо друго, не вегетарианство. Ами, ако е това - какво, ще им пука какво си мислиш ли? Няма такова нещо. Децата са мърди, растат и в един момент почваме да учим от тях. Просто бъди толерантна -голяма дума не казвай като никога, искам, не искам. За теб бъдещето на твоите деца е неведомо и няма защо да се тровиш, че един ден няма да е по твой модел. Никой не живее по тертипа на родителите си в модерния свят на днешния ден. Всички сме различни и за да живеем заедно и толерантно не налагаме себе си. Това, че нещо не си видяла и не ти се е случило,или не си съгласна с него и даже не го допускаш за нормално не значи, че е невъзможно  да се случва съвсем в рамките на нормалното.

# 153
+1 Майка ми колко нерви е потрошила с мен, твърди, че няма как тя да ме е родила и възпитала толкова различна.

# 154
  • София
Точно, защото децата ми вече са доста големички, гимназисти са, виждам, че предпочитанията им се менят през годините. И точно заради това, защото съм толерантна, не съм бутала никога насила лъжица с някакво ядене, нито съм настоявала дете да яде нещо, което не му харесва. Единствено мога да предложа да опита. Но и не мога заради това, че единият не яде боб, примерно, никога да не се готви боб вкъщи. Нито пък, ако другият не харесва свинско, пак никога вкъщи да не влиза свинско. Като не му се яде това или онова - яде друго, но гладен не остава. Но пък и другите от семейството не са длъжни да се ограничават.

Децата са мъдри дотолкова, доколкото нямат опит. Но дали това е мъдрост или следствие от неопитността? От всичко дотук виждам, че не толкова месолюбителите налагат на децата си да ядат месо, а вегетарианците налагат на децата си да не ядат месо. Та, за каква мъдрост и учене от децата говориш, като се оказва, че един вегетарианец не само не е толерантен към детето си по отношение на месото, а направо го оставя без избор! Баси, винаги за толерантност и либерализъм говорят предимно нетолерантни и авторитарни хора! Peace

# 155
Андариел, това е и моята логика - никой да не остава гладен. Значи, има няколко основни диети, с които една детска градина трябва да се съобразява. Въобще, казахте за парите, но аз бих предпочела да дам повече, но децата да имат право на избор и да се дават качествени продукти (пресни яйца, а не случаи на натравяния, качествено месо, пресни плодове и зеленчуци) и децата да ядат който каквото иска. В нашия хладилник има мляко, горчица и месо, които аз не ям, гречка, майонеза и лук, които ММ не яде. Всеки посяга към това, което му е вкусно и не остава незареден с тези продукти. Това трябва да има и в един обществен хладилник, говорим за деца, все пак - за всеки по нещо. А случаят, който споделиха по-горе да не се съобразяват с алергии или диета заради болест, е недопустим!

# 156
Трещерица,  не защото готвех месо докато той не поиска да спра, и пак не, защото сме шастливо женени и не му мрънкам и опявам за всяка мръвка, напротив, карам му се, ако сме на заведение, а си поръча без месо, да не би, видиш ли, да го прави заради мен. Не съм му налагала нищо, това е против принципите ми.

Интересно, човекът явно обича месо, но не го яде пред теб.

Мисля, че я обича и то много и то повече от месото. Няма лошо, любовта е хубаво нещо, нали се твърди дори най-хубавото, а в нейно име правим много компромиси.
Пък тя не го обича ,защото в името на любовта не прояде месо.

# 157
  • София
Аз не ям майонеза и не купувам и не правя. Mr. Green

Една приятелка трябваше да си взима детето от държавна ДГ на обяд, за да  го храни без глутен и млечни. За съжаление, за 3лв на ден общинските ДГ не могат да правят специални менюта.

# 158
Точно, защото децата ми вече са доста големички, гимназисти са, виждам, че предпочитанията им се менят през годините. И точно заради това, защото съм толерантна, не съм бутала никога насила лъжица с някакво ядене, нито съм настоявала дете да яде нещо, което не му харесва. Единствено мога да предложа да опита. Но и не мога заради това, че единият не яде боб, примерно, никога да не се готви боб вкъщи. Нито пък, ако другият не харесва свинско, пак никога вкъщи да не влиза свинско. Като не му се яде това или онова - яде друго, но гладен не остава. Но пък и другите от семейството не са длъжни да се ограничават.

Децата са мъдри дотолкова, доколкото нямат опит. Но дали това е мъдрост или следствие от неопитността? От всичко дотук виждам, че не толкова месолюбителите налагат на децата си да ядат месо, а вегетарианците налагат на децата си да не ядат месо. Та, за каква мъдрост и учене от децата говориш, като се оказва, че един вегетарианец не само не е толерантен към детето си по отношение на месото, а направо го оставя без избор! Баси, винаги за толерантност и либерализъм говорят предимно нетолерантни и авторитарни хора! Peace

И добре правиш, че не насилваш. А пък никой не може да ти забрани какво да си готвиш...или може и те да си готвят - щом са гимназисти да хващат тенджерите Simple Smile. Докато са малки децата ни - волю-неволю, ги вкарваме в някакви релси, които са наши и мислим за правилни, защото сме научени, че родителят е длъжен да го прави. То и така ще бъде и в бъдещето. С израстването обаче (т.нар. пубертет) всеки намира своята индивидуалност. В това е мъдростта му, ако не я нямери (индивидуалността си), а остава да бъде формиран от родителите си, по-нататък ще анстъпят проблеми. А това е клише - кой за какво говори. Всякакви ги има. Хора, говорещи за толерантност има и толерантни и нетолерантни. Зависи и в какава ситуация са поставени. Толерантността не е и права пропорционална на хранителните навици. Познавам месоядци много толерантни и такива, които за нищо не стават. Това зависи от широтата на светогледа на човека. На тия години също подценявах дъщеря си, сега е вече на 25 и уча много неща от нея. Тя е самостоятелен индивид, времето показа, че е много качествена. Започнах като вегетарианка по здравни съображения. Дъщеря ми стана вегетарианка покрай мен и баща си, разбира се, но тя ме научи, че вегетарианството не е диета за здраве и красота, а и философия. Та от своя опит казвам, хубаво е, че децата ни порастват, а и ние с тях - във всяко едно отношение. Просто отдавна вече не се заричам в нищо и животът ми харесва с разнообразието си. Просто повече спокойствие с пубертетите! Те сега се търсят и стават иддивиди в края на това търсене. Пък може да израстнат такива, които не ни ес харесват съвсем. Какво сега, няма да ги обичаме ли?  Simple Smile. Да са живи и здрави и късмет и на веги и невеги! Аи ние да не се палим от чудатостите им, дори и хранителни от наша гледна точка, защото и ние трябва да сме здрави и да се пазим.

# 159
  • София
в градините и яслите си има рецептурници, одобрени от РИОКОЗ и се следи какво и как се готви. Сега контролът е много по-голям в сравнение с повече от 10 години назад, когато моите бяха на градина, че и заради голямата криза беше чудо, ако има изобщо риба или месо, а набиваха ориз и картофи. Трябва продуктите да са с ясен произход и да се съхраняват както е по указания. Това, че има случаи на натравяния е нарушение на правилата, най-често на срока на годност и начина на съхранение, или пък защото персоналът е с инфекциозни заболявания (демек, не си мият ръцете след ве-це-то). Мисля, че не сте много наясно как се случват нещата в кухните в детските заведения.  В детските заведения не се готви с разни сухи бульончета. Мисля, че единствено лятно време има нещо да не се готви с яйца, именно заради опасност от натравяне. Ако има нарушения, винаги можете да подадете сигнал в РИОКОЗ.
Виж сега, няма как в детско заведение всяко дете да яде каквото си иска и да има сто менюта. В частните градини ако ще родителите и черен хайвер да поръчват на отроците си, но в държавните ДГ и ясли няма как да стане, особено при тези символични такси. Дори бих казала, че децата там се хранят много по-здравословно, отколкото вкъщи, защото месото е месо, рибата е риба, а не са кренвирши и бульончета Маги за "идеален вкус", нито им дават майонеза.

# 160
  • София
О, не. Вие или наистина не можете да ме разберете , или наточно го правите. Разбира се, че когато порасне, ще му дам право на избор. Но да е озсъзнат индивид. Няма да забравя: когато бях дете пропищях на майка ми: "Искам обицичкиииии, Марийка има, искам и ааааааз"“ Майка ми отвърна: Аз уите няма да ти пробия. Като станеш голяма, акоискаш и носа си пробий". Запомних добре тези думи и съм ѝ безпределно признателна. Станах голяма, вече съм жена на средна възраст и ще си пробия ушите, само, ако някой насочи пистолет в главата ми. Същото важи и за дъщеря ми.
Това е. Не смятам, че е хубаво. Не ме интересува, че момиченцата трябвало да са с обици. Същото е и за месото. Не смятам, че дъщеря ми е хубаво да яде месо. И го спазвам. Ако ще един вегетарианец да няма на земята.
Между другото пред нея може да им блюда с меса, тя няма да ги погледне. Знае откъде идва и не иска да го яде. На 5 години е, още е малка и ако смятах, че е нужно щях да намеря начин да ѝ обясня, че трябва. Както иска праскова след обяд. Обяснявам, ляга да спи, и след това ѝ давам. Както и не иска да спи следобяд - лягам до нея, пея, тя се унася (защото е уморена) и откъртва.
Яйца, сирене, масло, кашкавал, всичко ядем,. Имам приятели, които са пълни вегани и не дават и на децата си. Дори суровоядци познавам (не ядат нищо готвено, само сурова храна). Не го проумявам, но никога не им се бъркам, камо-ли да ги съдя. Това си е техен избор, не са дошли да налагат нещо на мен или на моето дете

# 161
  • София
Напротив, много добре те разбираме даже! И ти самата даваш ключовите фрази - детето не поглежда месо, защото знае откъде идва. Е, откъде идва? Какво си му обяснила на това дете? А за млякото защо не й обясниш, че идва от същата тази крава, дето не й яде месото? Или за млякото си мълчиш? А за яйцата, че излизат от дупето на кокошката? Или това е ок?  Joy

Какви обеци, какви са тези нелепи примери, които даваш!

# 162
  • София
в градините и яслите си има рецептурници, одобрени от РИОКОЗ и се следи какво и как се готви. Сега контролът е много по-голям в сравнение с повече от 10 години назад, когато моите бяха на градина, че и заради голямата криза беше чудо, ако има изобщо риба или месо, а набиваха ориз и картофи. Трябва продуктите да са с ясен произход и да се съхраняват както е по указания. Това, че има случаи на натравяния е нарушение на правилата, най-често на срока на годност и начина на съхранение, или пък защото персоналът е с инфекциозни заболявания (демек, не си мият ръцете след ве-це-то). Мисля, че не сте много наясно как се случват нещата в кухните в детските заведения.  В детските заведения не се готви с разни сухи бульончета. Мисля, че единствено лятно време има нещо да не се готви с яйца, именно заради опасност от натравяне. Ако има нарушения, винаги можете да подадете сигнал в РИОКОЗ.
Виж сега, няма как в детско заведение всяко дете да яде каквото си иска и да има сто менюта. В частните градини ако ще родителите и черен хайвер да поръчват на отроците си, но в държавните ДГ и ясли няма как да стане, особено при тези символични такси. Дори бих казала, че децата там се хранят много по-здравословно, отколкото вкъщи, защото месото е месо, рибата е риба, а не са кренвирши и бульончета Маги за "идеален вкус", нито им дават майонеза.

Само ще ти кажа да не вярваш много на рецептурника на РИОКОЗ Simple Smile
И никой не говори за сто менюта. Недей да преиначаваш.
ОБаснила съм ѝ, че за да има месо, трябва дадено същество да бъде убито. Докато за кравата, права си, мъчение е, отделят новороденото от майка му, но поне няма убийство. За момента това ми е о.к. Ако се включи Пенчо (примерно) ще тръгне да обяснява, че все е насилие, но пак казвам,  успокоявам се, че няма убийство.
Примерите са да се опитам да ви обясня, че всяка майка има право да вземе съответно решение за СВОЕТО си дете! Както и, че едно дете не може да прецени реално дадена ситуация, докато възрастния може и е длъжен!

# 163
  • София
Ми, то, кой знае как си го обяснила, щом си целяла ефект да не яде месо!
Интересно, що ли децата на село не са вегета! Те направо си знаят, че прасето се коли, също и кокошките. И травми нямат от това знание. Просто докато са малки възрастните гледат да не им показват как колят животните.

# 164
О, да рецептурници има, ама колко петиции се изписаха , за да не се купува от най-долнопробната и евтина кайма, както и сирена с растителни мазнини и за да се направят тези наредби. Тук във форума има няколко теми, в които се обсъждат нарушенията (а такива има). Така че вярвай на рецептурниците.
А за обогатеното с флуор мляко няма да споменаваме.
За училищата пък съвсем е отпуснат края. Ако в градината не даваха кренвирши и пържени филии и мекици, в училището на дъщеря ми дават от всичките, заедно с наденички, течен шоколад и пудра захар по филиите Sick

Общи условия

Активация на акаунт