Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 854
  • 628
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Не съм изчела цялата тема, ясна ми е. Дъщеря ми тръгна на градибна на 3г и 2 месеца, но понеже не я бяха приела на държавна, ние си избирахме вегетарианско меню в частната. А за нея не е било приоблем - тя вече беше достатъчно голяма, за да знае защо не яде месо. А когато тръгна на държавна беше на 4г и 2 месеца и нямаше никакъв проблем - говорих с учителките, лелята, директорката, сестрата - всичко беше ок - дават ѝ само постното за деня даже понеже остава, почти всеки път яде 2 супички, понякога и с допълнително хляб и си се наяжда. Ако не искаш да се обясняваш, измъкни една бележка от педиатъра, че повръща и я/го боли коремчето, за да не се обясняваш. Защото винаги има експерти: "ама как, ама защо, ама какво...". Ето това ни е проблемът на нас хората - липсата на толерантност. Аз лично се изненадах как в държавната градина наистина никой не направи коментар (поне пред мен). Даже главната сестра учудващо ме разбра - това си е Вашето дете, Вие си решавате. Та явно е и до хора. Успех!

# 61
Вегетарианството е признато за психично заболяване от СЗО.

# 62
  • Ямбол
Наистина ли или се шегуваш?

# 63
# 64
  • Ямбол
Ами прави са хората. Всяко залитане в крайност буди у мен съмнение за психични отклонения. Особено пък да го налагаш на детето си.

# 65
Съгласна съм да!Аз не ям месо,но никога не съм лишавала малката,която обожава!Не мисля че трябва да налагам моите разбирания в/у нея.Забравих да кажа че през бременноста си  ядях месце,просто защото ми се ядеше,въпреки че преди това а и сега не кусвам!Вярвам че човек усеща от какво има нужда,тялото му го подсказва...

# 66
Аз също предпочитам да оставя на детето ми само да избере дали да е вегетарианец или не ,дали да вярва в нещо или не....просто му давам информация за тези неща,като гледам да е обективна,а избора да си направи той.
Един ден искам да стане самостоятелен ,човек ,а не сянка на майка си и баща си и да отговаря "Ами тя майка така правеше...

# 67

Това се оказа фишек.

Вегетарианството заедно с манията за био-мио освен всичко друго е и продукт на маркетинга. Което обяснява защо зърнени култури, с които до преди няколко десетилетия са хранили прасетата, днес чукват 10-ина лв./кг.

Може ли някоя от майките на вегетарианчета да каже как се отразява на децата повишения прием на въглехидрати? Защото една проста справка в таблиците за хранителните стойности на продуктите показва, че набавянето от заместител на протеин върви с около 2 пъти по-висок прием на калории от въглехидрати.

# 68
Силно се надявам все пак Трещерица да се шегува, защото иначе цитирането на псевдоизточници показва единствено и само неспособност за ориентация в достоверността на информацията, която се публикува в интернет. Изобщо, съвременното състояние на интернет е чудесна илюстрация на пословицата, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина.... Ако някой все пак се интересува от официален списък на психичните заболявания според СЗО и АПА, може да погледне тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mental_disorders.

WIld poppy, не знам откъде  идва това убеждение, че немесните белтъчини се набавят само от по-калорични или по-въглехидратни храни, но ако някой се интересува от достоверни данни за различни храни, моля: http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12354500/Data/hg72/hg72_2002.pdf. Да не говорим, че по-важният въпрос не е броят на въглехидратите, калориите и пр., а от какви храни се набавят. Защото 100 калории от зехтин далеч за предпочитане пред 20 калории от маргарин, нали...

Последна редакция: пт, 08 авг 2014, 10:46 от ibm

# 69
  • Куциндрел
То всяко вманиачване води до психични отклонения. /тук не визирам никой списващ персонално./
Както казвам на един вманиачен колега по здравословното хранене и гладуване - човек трябва да храни и душата си, не само тялото си.
Не да припадаш, че ти се яде шоколад, примерно, и да не го ядеш, защото видиш ли, не било полезно.
По-добре да опиташ от шоколада и душата ти да е щастлива, отколкото изкуствено да й налагаш ограничения.

Не знам дали човек при създаването си е бил вегетарианец или си е бил всеяден, както сега. Никой не знае, не може да се докаже на 100%. Праисторическият човек не е доживявал повече от 30-ма години, така че не може да се каже дали основно вегетарианската храна му е вредяла, ако е бил такъв.
Толкова години еволюция ни е направила да имаме нужда от животинска храна през целия си живот.

И лично мнение - аз нормален веган не познавам, реално или виртуално. Всички ми се струват халосани. Whistling

# 70
То СЗО препоръчва и кърменето, но някои хора ползват информацията, както им уйдисва. 
 Outta Joint

# 71
Не съм изчела цялата тема, ясна ми е. Дъщеря ми тръгна на градибна на 3г и 2 месеца, но понеже не я бяха приела на държавна, ние си избирахме вегетарианско меню в частната. А за нея не е било приоблем - тя вече беше достатъчно голяма, за да знае защо не яде месо.

На 3 г 2 мес ?

# 72
  • София
Родителите "мотивират" децата си от невръсна възраст да НЕ ядат месо като не им го предлагат, т.е. при техните деца избора е наложен/насилствен.
Отделно им пълнят главата с дивотии от рода - ха си хапнал месо, ха си се повредил.
Така или иначе човека си е месояден, неща, които не са за него, не яде, примерно пръст, камъни, дърво. Но няма да се очудя, ако някой се опита...

И на мен това с мотивирането ми направи впечатление.
Трудно ми е да си представя, че малко дете просто ей така ще става вегетарианче. Има деца, които не обичат месо, но това си проличава много лесно - ако на масата има месо или в яденето му има месо, и то не иска да го яде, значи не иска и толкова! но децата си менят и вкусовете - днес не иска месо, но след седмица, ако има месо на масата, ще си хапне с охота. Затова подозирам, че родителите оказват не само натиск, а направо си определят какво да яде детето и как. И друг път съм давала пример с близко дете, чиито родители по религиозни причини станаха вегетарианци, и  в къщата им месо не влиза, обаче детето се скъсва да яде месо при баба си тайно. Ще кажете, че бабата постъпва грешно като не слуша майката. Е, да, формално е така, но детето не е с непоносимост към месо, няма здравословни проблеми с месото. На него просто не му дават месо майка му и баща му! Мога да разбера децата периодично да си сменят предпочитанията, но не и да им се налагат от родителите, особено когато става въпрос за нормална храна, а не за някакви боклучави.

# 73
Явно всеки различно разбира под боклучава храна. Бабата и дядото не са прави!

# 74
  • София
Гледам, че се започна с обясненията как месото сега не било месо. Ами, то и зарзаватите вече не са зарзавати! Соевото мляко, соевото сирене, че и разните ядки, зърнени култури и пр. също са минали доста обработка! Соята е ГМО отвсякъде, оризът и той, царевици и каквото там се сетим. Дори доматите, които ядем и смятаме за "истински", отдавна не са истински, защото в тях от десетилетия има сложен рибешки ген, който ги прави по-устойчиви на климатични и пр. заплахи. Затова предлагам да се остави настрана това коя храна е истинска и коя не е, коя е вредна и полезна, защото от поне 50 години никой не яде нищо истинско - нито вегетарианците, нито всеядните.

Общи условия

Активация на акаунт