Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 848
  • 628
  •   1
Отговори
# 75
Започна вечният спор вегетарианци - месоядни.

Аз не виждам какъв проблем може да има детето в детската градина, освен да не го карат насила да яде месо.

# 76
  • Куциндрел
Месото не било месо, зарзавата не е зарзават...
То и хората сега не са кат хората. hahaha hahaha hahaha

Мисля, че са малко останали ДГ където лелите карат децата да си изяждат всичко. Гледат поне малко да хапнат, опитват се да ги залъжат, ако не са яли казват на родителите им.

/моето дете го лъгаха в яслата, че десертите били сладолед и то ядеше, винаги ми казваха какво не е ял, а ако е ял нещо, което принципно не яде, го похвалваха./

Каквото и да спорим, родителите накрая решават.  Whistling

# 77

И на мен това с мотивирането ми направи впечатление.
Трудно ми е да си представя, че малко дете просто ей така ще става вегетарианче. Има деца, които не обичат месо, но това си проличава много лесно - ако на масата има месо или в яденето му има месо, и то не иска да го яде, значи не иска и толкова! но децата си менят и вкусовете - днес не иска месо, но след седмица, ако има месо на масата, ще си хапне с охота.

Аз затова попитах още в началото- детето не обича месо?
или- детето е вегетарианче?

Ако не обича месо, не е редно да му се дава насила.Страдала съм от насилствено хранене в ДГ , защото "не било възпитателно да не ям", е, така и не проядох почти нищо от това, което мразех в ДГ.
В такава ситуация- месо ли ще е, хляб ли ще е, ако щете- плод ли ще е - не е редно детето да се храни насила.И мисля,че в днешни дни има достатъчно разум в яслите и градините,за да не тормозят децата по темата.

Обаче- да казваш, че дете в ясленска възраст е "вегетарианче"- какво означава това- че е заявило,че няма да хапне месо ли?Че принципно не одобрява консумацията на месо ли? Много е погрешно да се налагат догми на деца в тази възраст и да, може би наистина граничи с някои отклонения.Казвам го като човек, който почти не консумира месо и поне от три-четири вида месо не съм дори близвала през живота си.

Синът ми  ,който никога не е бил особено ящен/ да не казвам злояд, чене ми се иска пак да разбунвам духове/ в последно време взе да ми развива разни теории- защо убиваме животните, да бяха си живели, защо да ги ядем и т.н.Като за дете, страдало от бебешка анемия никак не ми се понравиха теориите му.Особено се ужаси веднъж, като видя наредените в тавата печени риби и не ги докосна/А баба му  беше толкова горда с кулинарния шедьовър!/Но не го насилвам да яде каквото и да е,просто говорим, говорим и пак оставям неговата преценка.

Но да се налагат вкусове и теории на невръстно почти бебе- мисля си, че някои деца имат сериозна нужда от защита срещу собствените си родители.

# 78
Не съм изчела цялата тема, ясна ми е. Дъщеря ми тръгна на градибна на 3г и 2 месеца, но понеже не я бяха приела на държавна, ние си избирахме вегетарианско меню в частната. А за нея не е било приоблем - тя вече беше достатъчно голяма, за да знае защо не яде месо. А когато тръгна на държавна беше на 4г и 2 месеца и нямаше никакъв проблем - говорих с учителките, лелята, директорката, сестрата - всичко беше ок - дават ѝ само постното за деня даже понеже остава, почти всеки път яде 2 супички, понякога и с допълнително хляб и си се наяжда. Ако не искаш да се обясняваш, измъкни една бележка от педиатъра, че повръща и я/го боли коремчето, за да не се обясняваш. Защото винаги има експерти: "ама как, ама защо, ама какво...". Ето това ни е проблемът на нас хората - липсата на толерантност. Аз лично се изненадах как в държавната градина наистина никой не направи коментар (поне пред мен). Даже главната сестра учудващо ме разбра - това си е Вашето дете, Вие си решавате. Та явно е и до хора. Успех!

Защо остава само постното? Другото изяжда ли се?

Насила хубост не става.

# 79
  • София
Да. Оказа се, че не съм самотен родител щом тя носи имената на баща си и не я приеха. Макар, че аз си исках до 3г. да е в семейна обстановка.
А иначе - както казах - основният проблем на човечеството като цяло е липсата на толерантност. И това за съжаление няма да се промени. Щом ни смятате за куковци, Ваша работа. Но не е правилно да ни обиждате така, нали. В крайна сметка темата е какво да прави майката с вегетарианството с детската градина/ясла, а не "Правилно или не според Вас е вегетарианството". На мен също една майка, която дава кола на 8-месечното си бебе, щото му харесвало не е правилно, но аз възприемам правото ѝ като майка и не я обиждам! Както и друга, само, че не кола а бира и дааа, детето е на годинка и малко.Разбирате ли?
Веднъж пък ме изгледаха накриво, защото съм дала близалка на малката и колко било вредно. Да, факт. Но това си е моето дете и моето право на избор.

# 80
  • София

Защо остава само постното? Другото изяжда ли се?

Насила хубост не става.
[/quote]

дават ѝ само постното за деня даже понеже остава, почти всеки път яде 2 супички, понякога и с допълнително хляб и си се наяжда.

# 81
Вместо да тъпче 2 супички и хляб, да й дадат 1 пържола, да се наяде като хората.

# 82

дават ѝ само постното за деня даже понеже остава,

Въпросът ми беше за другата храна, кой я изяжда, защо не остава?

# 83
  • София

дават ѝ само постното за деня даже понеже остава,

Въпросът ми беше за другата храна, кой я изяжда, защо не остава?
храната в градините се разпределя между децата - лелите много добре знаят кой какво яде, а и в по-големите групи, когато децата започнат сами да си сервират, те избират, кое искат и оставят това, което няма да ядат. В първа група само дъщеря ми и още 1-2 деца ядяха риба, в сряда /рибния ден/ изяждаше огромни количества, защото останалите не я искаха. За сметка на това има неща, които не яде и отиват при другите деца  Peace

# 84
Аз помислих, че само постното остава.
Благодаря, Дзвер!

# 85
  • София
За каква толерантност, по-скоро нетолерантност говориш, Светулчица? Извинявай, ама ако на мен моето дете започне да ми говори как му е жал за животните и затова не иска да яде месо, за мен си е баш изкукване (извинявай, Светкавица, просто ти даде примера, но съм го чувала и друг път от други деца, дори подозирам, че някой им мъти главите на децата на тази тема), защото децата от съвсем малки, още от яслена и градинска възраст научават категориите "домашни животни", "диви животни" и "домашни любимци", като много добре правят разликата между тях по категорийните белези употреба, начин на отглеждане, къде живеят, каква им е функцията и пр. Така че, ако някое дете довчера е знаело, че пилето в магазина е домашна птица/животно и функцията му е да бъде храна за хората, малко трудно спонтанно ще реши, че му е жал за пилето и ще гледа на него като на убит домашен любимец, и затова няма да яде повече месо. Винаги, винаги, винаги има някаква външна намеса - дали ще е филм, дали ще е някаква психотравма (например е видяло как колят кокошка на село на малка възраст и после това избива в неядене), дали някой ще го зомбира как животните са равностойни на хората и затова не трябва да се ядат, защото им се причинява болка и убийството им за храна е лошо и т.н. Но не е спонтанно, ей така, от нищото. Лично аз такива приказки ги пресичам от корен, защото имаше един момент, в който някъде от училище май моите бяха донесли тази идея за жалостта към животните.
И да, за мен родители, които насила лишават децата си от месо и им говорят как животните не са за ядене, са много близо до религиозния фанатизъм, само дето е вегетариански фанатизъм.

# 86
  • София
Голямата ми дъщеря започна да се интересува как и откъде идва месото чак към 7 год.
Гледала е по телевизията как се убива и как се коли кокошка, крава.
Това съвсем не я отврати от месото.

А дете на 2,2 просто няма как да го определиш като "вегетарианче".
То даже не е опитало още всичко.

На 3,5 също. Синът ми е на толкова. Един ден иска месце, на другия ден иска спанак.

# 87
Вегетарианка съм от 22 години. Дъщеря си родих на 22 г. и не съм я спирала от месо, но така или иначе когато стана на около 5 започна да проявява интерес защо не ядем ние с баща й месо и съответно ни последва във вегетарианството. Още през 90-те години никой в детската градина нито ни е упрекнал, нито критикувал или нравоучителствал защо детето е вегетарианка. Отнесоха се с изключително внимание и много професионално. Винаги са й давали постно ядене и да ни давали вечерта отчет какво и колко е яла. Мога само да ги спомена с добро, защото тогава съм била 20-25 годишна и от зрели хора-невегетарианци (учители и мед. персонал в градината) съм получила невероятно добро отношение.

# 88
  • София
малките деца на практика са всеядни, дори са способни да ядат всякакви странни комбинации, които за възрастен изглеждат блудкави и направо ужасни. Нека едно дете да има достъп до месо, пък да видим колко време ще отказва да посегне или ще плюе като го помирише и опита! Родителите всякакви неща могат да си фантазират.

# 89
  • София
Точно затова говоря - че не искам дъщеря ми да мисли, че пилето, прасето и кравата са за ядене. Те са живи същества! Пък като порасне голямо и каже "не ми пука за животнит, искам да ям трупове", няма да ѝ преча. защото ние сме тези, които, докато децата са малки определяме кое е добро и кое е зло за тях. Защото за мен е лошо да давам плодовете на детето след храна (ферментират в стомаха и не е добре) и онзи ден  видях как майка даде сандвич и след това банан. Но това е нейното дете! И не съм тръгнала да ѝ казвам, че е луда и е за съд. В градинката една майка пуши, докато държи бебето и то гълта целия дим. За мен е недупостимо. Но не съм ѝ казала нищо - това си е нейното дете! На площадката всички играчки са общи. Обаче от време на време идва една мацка учи детето си да не си дава играчките. За мен не е правилно. Но нищо не съм ѝ казала - това си е нейното дете.
Не, не е фанатизъм - убеждения. Ти, ако си убедена, че 8-месечно бебе  не трябва да пие кола, не даваш на своето, нали. Или ако си убедена, че не бива да яде домати и сирене заедно, не го правиш. Или ако смяташ, че не бива да се лишава детето от месо, му даваш. Обаче не бива да обиждаш тези, които мислят различно. Това е толерантността.

Общи условия

Активация на акаунт