Предварително се извинявам, не съм компетентна и не съм кой знае колко наясно с въпросното ми заболяване. Та моята история започна преди 1 месец. Беше ми се появила малка пъпчица (там долу до входа) която много ме притесни, естествено първатам мисъл която ме сполетя беше, че трябва да отида на гинеколог. Записах си час и отидох при един от добрите доктори в София, след обстоен преглед той ми каза че няма нищо притеснително. 2 седмици по късно 1 пъпчица беше станала няколко и вече не изглеждаше като пъпчица, а като брадавица. Отново си записах час, отново посетих въпросният лекар и отново след преглед той ме препрати към дерматолог. При посещението ми при дерматоложката ми намаза въпросните брадавички с нещо което ги изгори и ми изписа Вита-Мерфен и Изопринозин. Взе ми проба за изследване и ме прати в лаборатория Геника. Изледването беше HPV - високо/ средно/ нискорискови типове - генотипиране на 33 типа което ми струваше 160лв. Резултатите излязаха днес и са положителни за HPV 16,18,31,45,59 oт средните 81 и от нискорисковите 11, 40/61, 43/44, 54/55 и 57/71 и в четвъртък съм отново на лекар да погледне резултатите, но съм ужасно притеснена и уплашена и затова ви моля да споделите какво точно значат тези резултати. Непременно ли е рак щом са положителни високорисковите 16 и 18? Злокачествен ли е и трябва ли да се премахва оперативно.
? Ако не как би следвало да протече лечението? Трябва ли при следващ преглед да ми се прави цитономазка? Какво по точно ще покаже цитонамазката (какво ще изследва в случая)? Приятеля ми се лекува преди мен, но само с горене и кремче, трябва ли и той да си направи изследвания за ЧПВ?
Благодаря