За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 44

• 34 992
  • 783
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте, мами!
Днес водих бебето на детска консултация и педи каза да въведа попарата за закуска. Купих бебешките сухари на хип, като за начало.
Питането ми е да ли след това мога да давам в попарата сухарите на Пападопулу? А да ли е добра идеята да си направя сама от купен хляб?
Предварително благодаря на мамите, които ще се включат с коментар!

На колко е детето?

Ако питаш за Пападопулу обикновени - стават. И ето тези много ги хвалят http://www.minimod.bg/18866/eti-mek-%D1%81%D1%83%D1%85%D0%B0%D1% … B-130%D0%B3%D1%80
При всички положения няма смисъл да се набутваш за Хипп, защото не са нещо особено. Идеята да правиш от хляб също е добра, а ако не те мързи много - забъркай си тесто и направи от него, поне ще си сигурна, че няма консерванти Peace

Момичета, мерси за кашлицата. Джинджифилът е настърган с мед, това със содата едва ли ще мине, прекалено е гадно  Simple Smile

# 676
  • София
Сигурно може с всякакви сухари, стига да е въведен глутен. Аз общо взето  идеята на попарата не я разбирам много при бебетата, нищо полезно чак толкова няма в нея, моят и  му беше откровенно гадна, такава  пасирана, което всъщност ме радваше. Попара е ял в някаква доста по-късна възраст и то не кой знае колко.

# 677
  • София
gali-presi, за 1ви път водих дъщеря ми на стоматолог на 1,1 г. Не помня дали не отидох само с направление.
Книжка ѝ издадоха по-късно и в нея е записан стоматолог, но не първия при който ходи.
Малкия съм го водила без книжка. Той беше със счупен зъб.

Мисис Даутфайър, сина ми мина без попара. Въведох глутена след навършване на 1г. и изобщо не е ял попари.
Дъщеря ми беше захранена по ранната схема. Глутен ли? Какво е това? Simple Smile Правех попарите с обикновен хляб, сирене и чай.

-=Деси=-, сетих се и за една друга рецепта. Черна ряпа със захар. Но се приготвя за една нощ.
Т.е. черна ряпа зе издълбава, насипва се захар и на сутринта се изпива сока.

Аз по принцип много обичам джинджифил. Дано бързо му мине на детето.

# 678
Здравейте,
Моето бебче е на 3,5 месеца и нещо явно с храносмилателната система не е наред.. Само на кърма е, от самото начало ака доста често (понякога на всеки час-час и половина) и доста воднисто. Когато стана на 2 месеца я водих на гастроентеролог заради повръщане и й предписаха Gastrotuss baby 3 пъти по 3 мл и от тогава започна по 3 дена да не ака обаче на 4-тия става нещо страшно.. цял ден е нон стоп..5-тия пак често и след това започва пак примерно 3 дена да не ака.. Спрях сиропчето за 10 дена и имаше един период където 7-8 дена си беше всичко наред и си акаше по 1-2 пъти на ден, но сега от няколко дена пак е нещо страшно буквално на всеки час Sad... 2 пъти до сега съм й пускала анален секрет и не се изолира нищо. Не знам защо става така, гледам да ям повече картофи и тестени неща... Сега пак започнах да й давам сиропчето против повръщане от 2 дена и се надявам пак да я постегне, ям дренки защото видях, че има ефект.. Не ме бърка, че сменям често памперси, но дупето се подсича мн лесно и вече с какво ли не не я мажа за да я предпазя и файда почти няма.. пак се стига до лекарство, сменям памперс на 1-вата мин след като чуя, че се изхождила...

# 679
Момичета, както бях писала по-нагоре, синът ми беше една седмица на антибиотик. Сега е добре, на моменти се появява малко хрема, но е слабо.
Въпросът ми е дали мога да му давам нещо за подсилване на имунната система и какво например?

# 680
  • Варна
Благодаря ви момичета за коментарите  Hug

# 681
  • София
АнМари, мерси за ряпата! Ще я пробвам върху себе си, че детето е алергично към червено цвекло и не давам нищо от тази група.
От меда със сода директно ми повърна... Утре ще давам джинджифил.

За попарата: моят хубавец е опитвал най-разнообразни модификации, приготвяни от различни хора, с един и същ резултат - плюене и търкане на езика Simple Smile. Честно казано, и аз не виждам нищо привлекателно в мокрия хляб.

# 682
  • София
Спомням си, че Мамма ми беше давала линк за тема, едва я открих

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=54567.msg996731#msg996731
Цитат
Аз в повечето случаи се придържам към класическата медицина, но имам няколко изпитани "бабини рецепти", които действат много ефикасно.

1. При висока температура - компрес на челото от настърган суров картоф, увит в мокра тънка кърпа или тензух

2. При коремни болки и повръщане - по рецепта на Димков
Прави се плоска питка от брашно и вода, запича се така, че вътрешността да остане леко сурова. Питката се разрязва на две, така че да станат два диска. На вътрешната част се поставя малко джоджен и 1 ч.л. оцет и питката (със суровата част) се налага на коремчето докато е още топла.
Действието е много бързо, но трябва изключително много да се внимава кога се прилага - опасността идва от това, че при възпалителни заболявания (например остър апендикс) налагането на топло е противопоказно.
Питката обаче е много ефикасна при деца с чести стомашни проблеми или ГЕР (аз самата съм била с ГЕР и питката ми беше спасението от повръщането като бях малка).

3. При суха, мъчителна кашлица - пара.
Или овлажнител, или ако нямате такъв - котлонче с тенджера с вода и 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 лъжичка сол. Пуска се да заври, после се намалява котлона и се поддържа цяла нощ слаба пара.
Ако се използва котлон, трябва изключително много да се внимава детето да няма достъп до него - да не се изгори на котлона или да се залее с врялата вода.
Парата влияе изключително добре при астматичен пристъп и затруднено дишане.

4. При слаба и средна кашлица - по рецепта на Димков

Отвара от борови връхчета, бъзов цвят и подбел (листа) - от всяко по 50 гр. се смесват, от тази смет 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед се запарват с 500 гр. вряща вода и захлупено ври 10 мин. Като изстине се прецежда. Сутрин, обед и вечер 5-10 мин. преди ядене и 2 часа след ядене се изпива по половин-една кафена чашка.

5. При силна и мъчителна кашлица - пак по Димков

Сироп от кромид лук - в 500 гр. вода се разтопява 1 кг. захар, в друг съд се слага 250 гр. кромид лук, нарязан на колелца и се оставя да ври до омекване. Сле това се прецежда през тънка кърпа чрез леко изтискване. В получения сок изливаме сиропа и отново ври 5 мин. Като изтине се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след ядене.

6. За всякакъв вид кашлица - изключително лесен и много ефикасен  бабешки метод
Взима се 1 средно голяма глава лук. Обелва се и се издълбава като чашка като се подрязва основата, но да си остане дъно - точно на чашка да прилича. Напълва се "чашката" със захар и се оставя в чашка да престои 1 нощ.
На сутринта на дъното има около 1 к.лъжичка сироп. Дава се веднага след събуждане - на гладно.

Кажете някой "бабин" лек за суха и дразнеща кашлица. В момента нямам аптека наблизо, а не знам дали ще мога да издържа още няколко часа Tired
Направи си бабиния сироп за кашлица:
Скрит текст:

6 листа индрише, 6 ореха с черупките, 6 локума, 1 пакет небетшекер /от аптеката/, 6 лукчета /от тия с билките за кашлица;глава кромид лук;3 ябълки с корите и семките или дюли на 1,5 вода. Ври на котлона, като се бърка до стопяването на локума и небетшекера, остава около половината от първоначалното количество. Оставя се да изстине и тогава се прецежда.
-черна ряпа се издълбава и се пълни с захар/мед/;държи се така до отделяне на сок.По лъжичка,две на час.
-лъжица мед,посипана със сода бикарбонат
Това на прима виста от домашната аптека.

# 683
  • в огледалото на живота
Ан Мари,съвсем бях забравила за този сироп,благодаря за напомнянето  Simple Smile
Аз когато правя на детето не слагам индрише обаче,тъй като мирише специфично...  Grinning

# 684
Моят син пък много обича попара.Той всичко си хапва,но попарата с изключителен апетит.Правя я с обикновени сухари,обезсолено сирене,малко масло,чай и половин лъжичка захар.А идеята и е в това че съдържа всички хранителни групи(протеини,мазнини и въглехидрати)не случайно всички педиатри я препоръчват за закуска,когато детето се нждае от повече енергия.
  Имам следния въпрос :От няколко дни давам на детето кисело мляко с бисквита и настъргана ябълка за следобедно хранене и се питах кое кисело мляко е най-добро,че има толкова видове и марки?Някои познати майки дори започват да заместват АМ с кисело от 10м.,но аз за сега се въздържам.Ако някой е наясно с киселите млека моля да ми помогне с избора!

# 685
Здравейте,
Моето бебче е на 3,5 месеца и нещо явно с храносмилателната система не е наред.. Само на кърма е, от самото начало ака доста често (понякога на всеки час-час и половина) и доста воднисто. Когато стана на 2 месеца я водих на гастроентеролог заради повръщане и й предписаха Gastrotuss baby 3 пъти по 3 мл и от тогава започна по 3 дена да не ака обаче на 4-тия става нещо страшно.. цял ден е нон стоп..5-тия пак често и след това започва пак примерно 3 дена да не ака.. Спрях сиропчето за 10 дена и имаше един период където 7-8 дена си беше всичко наред и си акаше по 1-2 пъти на ден, но сега от няколко дена пак е нещо страшно буквално на всеки час Sad... 2 пъти до сега съм й пускала анален секрет и не се изолира нищо. Не знам защо става така, гледам да ям повече картофи и тестени неща... Сега пак започнах да й давам сиропчето против повръщане от 2 дена и се надявам пак да я постегне, ям дренки защото видях, че има ефект.. Не ме бърка, че сменям често памперси, но дупето се подсича мн лесно и вече с какво ли не не я мажа за да я предпазя и файда почти няма.. пак се стига до лекарство, сменям памперс на 1-вата мин след като чуя, че се изхождила...
Педиатъра на какво мнение е?Според мен в комбинация повръщане и разстройство може да е резултат от друг проблем.Гастроентеролога какво каза?
Ние акахме на всеки час,но от зъбоникненето.Дупето също и беше станало ужасноо.Предписаха ни едно противогъбично и отделно я мажех с Бепантен.За 2 дни всичко изчезна.
Иначе тогава и давах Хидрасек,пробиотик и оризова водичка по-малко.

# 686
Моят син пък много обича попара.Той всичко си хапва,но попарата с изключителен апетит.Правя я с обикновени сухари,обезсолено сирене,малко масло,чай и половин лъжичка захар.А идеята и е в това че съдържа всички хранителни групи(протеини,мазнини и въглехидрати)не случайно всички педиатри я препоръчват за закуска,когато детето се нждае от повече енергия.
  Имам следния въпрос :От няколко дни давам на детето кисело мляко с бисквита и настъргана ябълка за следобедно хранене и се питах кое кисело мляко е най-добро,че има толкова видове и марки?Някои познати майки дори започват да заместват АМ с кисело от 10м.,но аз за сега се въздържам.Ако някой е наясно с киселите млека моля да ми помогне с избора!

Домашно подквасено е най-добрия избор. Много лесно се прави.

# 687
Така е,благодаря!Но нали трябва да купя прясното мляко и това за подкваса пак от магазина,че за съжаление нямам достъп до домашно издоено мляко.

# 688
  • София
Инна, бях задавала този въпрос, препоръчаха ми "Елена" - ниския процент.

# 689
  • Sofia
Аз попарата много я обичам, но засега ограничавам хляба при детето. Сирене, чай и масло може да се комбинира с много други зърна кат елда, просо, овесени и ечемичени ядки, със сигурност носещи повече ползи. Аз обаче винаги съм се чудела защо трябва да се използват за бебета сухари със захар, растително масло, глюкозо-фруктозен сироп,  че дори и сухо мляко, по някой път и яйца. Това хляб ли е или кекс Mr. Green Давала съм от време на време попара, но с обикновен хляб. Нормално е децата да обичат попара, хлябът като цяло е вкусно нещо. То и Барни да им дадеш, ще го ометат.

LavignE, бих завела детето на гастроентеролог отново. Първият какво каза за изхожданията не си написала.

Общи условия

Активация на акаунт