Досадни обичаи в българските сватби

• 25 201
  • 343
  •   1
Отговори
# 225
Хубаво, де, ама чак пък "Отвратително", "Ужасно" и т.н. наречия- някак лигаво ми иде.  Peace
Да не се обидите, сега, изказвам лично мнение  Wink

# 226
Гавра е, когато пилето е живо и се души и размятва.
Когато е печено, не виждам какъв е проблема. Разбирам, че на някои не им харесва този обичай, да се играе с пиле и торта/питка, но специално в пилето ли е проблема или въобще?
На нашата сватба в последствие, по предложение на диджея, имахме игра с пиле и питка, беше много забавно. Играха ръченица, забавляваха се, а пилето беше украсено със зеленчуци, магданоз.

# 227
С дишащо, живо същество, не само, че е гавра, а е направо извратено, аз говоря за печеното пиле, чиито снимки красят последните страници на темата  Party

# 228
  • София
Ами като някой иска пиле и питка/торта, може те да са в нормалния си вид, а не пилето да е булка. И не знам защо изобщо някой си мисли, че това пиле се яде от някого. Разказваха ми за сватба, на която въпросната игра е станала супер трагична след като хорицата отпред 15 минути са подскачали (щото все пак има разлика между ръченица и подскоци), но никой не е дал ни тортата, ни пилето, съответно и "играта" е станала направо груба докато двете неща не са се озовали на земята.

Мярка трябва. Щом някой го влече да има такъв елемент - ОК, ама в рамките на минута-две и то от хора, които наистина могат да танцуват и да го направят красиво.

# 229
В началото на темата писах - Етнолог съм и подкрепям болшинството от традициите и ритуалите, изключение правят тези, свързани с обредни животни, независимо живи или мъртви - тричене, курбани, танци и прочие. Това е моята лична позиция и възглед за нещата.

# 230
Ами като някой иска пиле и питка/торта, може те да са в нормалния си вид, а не пилето да е булка.
Ама защо?  Rolling Eyes

# 231
  • София
Какво защо?
Като те кефи кокошката-булка, каква символика намираш в тази визия?
Аз намирам само опреличаване на булката като кокошка. В някои случаи съм напълно съгласна, че булките биха могли да бъдат не само кокошки, но и много други птици, но... все пак?

Отделно от това -  дали това пиле след като е стояло  незнаен брой часове на неподходяща температура и място за съхранение на храна, мъкнато е по коли и е било покрито с някакво кой знае къде из торби прибирана тъкан (паднала няколко пъти на земята докато шаферките го обекат), става за ядене? То това все пак не е пиле на грил дето си го купуваш от магазина за хранителни стоки и отиваш в къщи да се нахраниш.

# 232
Чакай малко, сега.
1.) Пилето, обикновено се прави в ресторанта.
2.) Кой каза, че е с каквото и да е нещо, което се въргаля по земята?  Peace
3.) Аз наистина не разбрах, защо пилето трябва да е "Булка", когато е "Кумово"?
4.) Аз наистина не разбрах, какво ужасно има в 1 печено пиле?
И накрая- какво лошо има в един танц, изпълнен от професионален танцьор? Ясно е, че целта на това "упражнение" е следната- или кума надиграва танцьора с пилето, или си го откупва с пари, като първия случай е сериозно забавление, втория е повечко парички за младото семейство. Пилето е на кума. И ако иска- няма да го яде, разбира се. Никой не си храни гостите с "Кумово" пиле.
Пак подчертавам- пилето е изпечено и украсено. Нищо ужасно не виждам в това  Whistling
Даже си е много забавно (сега ще съм дълбока провинциалистка, ама какво от това).
Това си ми е мнението, другото ми е лигаво.  Peace

# 233
Ами нека съм лигава, но на мен ми е кичозно:
1. В повечето случаи не се прави в ресторанта;
2. В повечето случаи някой нарочен роднина/приятел скача с пилето/тортата.
Ако е танц, изпълнен от професионални танцьори, сигурно е красиво, особено, ако не е пиле, а питка, примерно.

# 234
  • София
Аз само разбрах, че не си прочела цялата тема, защото коментираме конкретни примери дадени в нея. Дадохме и примери кое му е ужасното и кога един ритуал от забавление се превръща в гавра с гостите и храната. Аз лично в един пост над твоя.

И само за вметка - пилето се прави в ресторанта, ако младоженците го поръчат. Ако не го поръчат там (видно от посочените примери за продажба на пилета в темата) то това пиле не става ясно кой, къде, как го е пекъл, носил, обличал.

И моля ви се кумовото пиле не може да се превърне в питка... То си е пиле! Доста характерен символ в България - има го изобразен по килими, шевици, дърворезби и пр. Питката (или торта) е за кумата.

# 235
  • UK
Дразня се на всякакви изпълнения, целящи да изкрънкат пари от някого - било то кум, младоженец за откуп и т.н. Страшно грозно и просташко го намирам.

# 236
  • София
Да, много точно казано.
Защото ако някой има желание да даде има как да го направи и без да му подскачат на главата и да правят гимнастики.

# 237
Според мен се играе за забавление. При нас беше много забавно и приятно, как играха ръченица кумовете и танцьорите. Не беше направено за пари, нито пък някой е ял пилето после, макар че беше държано в хладилник.
Чувала съм, че парите се оставят на булката или се дават на танцьорите, но аз настоях кумовете, да си ги приберат. Всичко е символично, не е необходимо дори, да се дава голяма сума.
Аз не съм ангажирала нашите кумове с абсолютно нищо финансово, само искахме да присъстват, без такива задължения.

# 238
  • В мечтите
Дразня се на всякакви изпълнения, целящи да изкрънкат пари от някого - било то кум, младоженец за откуп и т.н. Страшно грозно и просташко го намирам.
Peace с две ръце

# 239
  • София
Peace Peace Peace Peace Peace thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт