Досадни обичаи в българските сватби

• 25 201
  • 343
  •   1
Отговори
# 255
Именно за това говоря и аз- грозното за вас е готино за други!
Тъй ли се пише?  Whistling
Спирам да пиша, тук се чудите за какво да се захванете  Flutter

# 256
  • София
Аз не виждам нищо красиво и интересно в разпльокването на торта по пода.
Достатъчно неща от българската народна сватба могат да се вземат, за да покажем, че сме българи и за да отличим сватбата си като българска. Ако щете символи, ако щете бижута, ако щете дори вплетени шевици по рокля*украса на чашите, ако щете храна, музика, танци, че дори и ритуали. И аз не видях някой да оплюва традиционните неща, защото са традиционни. Нищо традиционно няма в подскачането с пиле, облечено като булка. Това по-скоро е гавра с храната, докато някой някъде гладува.

Препоръчвам ти една книжчица, малко е дебелка, ама ако ще правите традиционна сватба няма да навреди. Казва се "Етнография на България" с автор Христо Вакарелски, а не писания на сватбени агенти и фирмички в интернет. Друго по-специализирано не бих предложила, но има и при добро желание може да се използва, за да се направи нещо смислено.

А, и още нещо -не се заричай, че никоя от нас няма да е на сватбата ти. Не се знае зад никовете кой се крие.

# 257
  • Бургас
Безумно щастлива съм, че няма да има хора, като вас на моята сватба, както, вярвам, че вие сте щастливи, че няма да присъствате на такава "Пошла" БЪЛГАРСКА сватба, като моята  Peace

Драматизмът ти е излишен в случая  Stop Просто всеки пише какво му е мнението за т.нар. сватбени ритуали. За теб е приемливо едно, за мен - друго. За мен блъскането по врати, циганския оркестър пред панелката, мъкненето на подаръци като килими и прахосмукачки в ресторанта, не са ми по вкуса, защото какво общо има това с идеята на една сватба, а именно - двама души да се венчаят и да се почерпят по повода с най-близките си, а не да им изнасят евтино шоу.
Защо си мислиш, че на сватбата ти няма да има хора като нас  Thinking

# 258
Трябва ли да обяснявам, че ще познавам хората, които са на сватбата ми, или сама ще се сетиш?  Rolling Eyes А трябва ли да обяснявам, че гостите ми ще знаят, че сватбата ми ще е с обичаи и традиции, и ще са свободни да не идват, ако това не им харесва? Или сама ще се сетиш? И не зная защо си мислиш, че драматизирам, за мен вашето е драматизиране  Whistling Наистина вече не ми се спори- всеки има право на мнение, това е. Както вие изказвате вашето, така аз, съответно, моето  Peace

# 259
А блага ракия ще се пие ли?

# 260
  • София
Драматизираш, драматизираш! Не е полезно за бъдеща булка - от зор всичко да бъде "както трябва" и "както искам" или "това не го искам за нищо на света на моята сватба" (булката това) обикновено стават най-големите провали на сватбите. Но разбирам, че не ти предстои в близко бъдеще. Вероятно докато дойде момента ще се поуспокоиш.

# 261
А блага ракия ще се пие ли?
Mr. GreenЩе има.Аз ли да ти кажа или сама ще се сетиш ,че момичето държи на традициите.

# 262
А вие на вашите сватби бяхте ли с бели рокли?  Whistling Щото, ако не знаете, тя, бялата рокля е символ на същото, като благата ракия  Whistling И защо се заяждате винаги, когато някой има различно мнение?   Party
И разбира се, че АЗ ще кажа какво ще има и какво не на сватбата ми!

# 263
И на мен ми стори,че се заяждаш ЩОТО имаме различно мнение.
То ние дали сме били с бели рокли и девствени не е важно.Нали
ние не държим на традициите.

# 264
  • София
Аз не бях с чисто бяла рокля.
Имах даже тъмно червено по нея, което между другото съм чела, че на места означава, че булката не е девствена.

# 265
  • София
Че то вече не са модерни белите рокли  Mr. Green къде къде по-хубави са цвят шампанско , екрю и прочие  bowuu А на момата , понеже зачитам чуждото мнение, й желая весела сватба с много хра пред блока, пилета с рокли и мазане на пода с торта   bouquet

# 266
Това с пилето стана трета световна война! За един НОРМАЛЕН и хубав обичай с кумското пиле то трябва да е в целофан или нещо такова увито и завързано отгоре. Естествено, че няма да го пипа никой и да си маже ръцете с него.
Вече последните снимки на облечено пиле като булка според мен са си извратени. Мойто пиле си беше нормално, с гарнитурки и разни люти чушлета. И си беше забавно и красиво. Особено като намерихме гости, които се справят добре с ръченицата.  Grinning

# 267
Разбира се ,че има поне 5 нормални начина да се даде пилето на кума.
Най-простичкия е отиваш подаваш го през масата,кума си го взема и толкоз.
Може и да дадеш на кума ваучер за пиле на грил.Не знам дали има де.

# 268
  • Бургас
Goldengirl, и аз съм се познавала добре с младоженците и до голяма степен съм знаела какво да очаквам, но съм присъствала на сватбите им (бяха 3). Уважението и обичта ми към тези хора няма нищо общо с факта, че съм намерила определен аспект от сватбата им за "неуместен".

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 09:25 от miss july

# 269
  • SF
Изчанчи се  Grinning Изхаховя, изкухя. Изкухя е най- точно. Промени си ценностната система и по- точно загуби важното, изконното. Онова, вътрешното усещане, което прави традициите истински и хубави. И спазването им, ни кара да се чувстваме истински българи. Де да знам, очевидно не приемате чуждо мнение, тъй че спирам спора. Но някак си, вътреусещането ми е, че не е редно така да се оплюе всичко традиционно. Така мисля.  Simple Smile

Аз много бих се радвала, ако такава ценностна система се затрие. Кое му е важното и изконното на това забулено пиле? Грозно е! Нищо против печено пиле, дори понякоа си похапвам, но не ми допада тази "декорация", както и да се изпълняват някакви обреди като дежурство, без да знаеш какво всъщност изпълняваш.
 Приемам чуждо мнение, ако то успее да ме убеди, че моето не е правилно. В такива случаи направо си го открадвам.
Спазването на бг традициите съвсем не е това, което ме кара да се чувствам истинска българка. Произходът не е чувство и не може да се чувства. Може пък успехите на спортистите и химнът да ме карат да се чувствам по-истинска българка или пък красотата на природата ни... Но крадене на невеста, танц с питка и пиле срещу пари, носене на телевизор/китеници и килими в ресторанта, както казаха по-горе... ми не! -  не ме карат да се чувствам никаква. Карат ме да се чувствам, че съм сбъркала мястото, но за да не се нацупи някой и да му се развали денят, ще поостана.

Общи условия

Активация на акаунт