Досадни обичаи в българските сватби

• 25 201
  • 343
  •   1
Отговори
# 270
  • В мечтите
Абе какви традиции,какви пет лева с това подскачане покрай едно печено пиле и да го бучат с пари.Всеки по свой начин и вкус спазва традициите.Това,че по-времето на майките и на бащите ни,сватбите са протичали по този ред и "традиция",не виждам нищо общо с тези така наречени от някои "ТРАДИЦИИ" в днешно време,имайки предвид изобилието от идеи и начини да ти протече сватбата.Просто нещата опират до пари..дали сватбата ще ти е "дизайнерска",тематична на морския бряг или просто ще е само с подписване някъде си скромно.

# 271
  • София
miss_july, моля те да те изтипосам в смешките Simple Smile
Изплюх си кафето на монитора с твойте марули и зарзавати.
Еми, така е. Като не са имали целуфан  Laughing

# 272
  • Бургас
miss_july, моля те да те изтипосам в смешките Simple Smile
Изплюх си кафето на монитора с твойте марули и зарзавати.
Еми, така е. Като не са имали целуфан  Laughing

Изтипосвай ме смело  Laughing

# 273
  • София
То проблемът с традициите е точно, че се изпълняват "дежурно". Същото като с мартениците ми е - казано е, че трябва да се носят мартеници и към днешна дата се купуват повече китайски мартеници, отколкото български. Сега да не ме захапете - аз нося и подарявам мартеници, но търся такива правени на ръка (личат си). Ако нямам възможност да купя, защото са по-скъпи от останалите, купувам прежда и плета аз.

# 274
  • Бургас
То проблемът с традициите е точно, че се изпълняват "дежурно".

Да, точно това е проблемът. Винаги съм се чудила защо хората си дават парите да копи-пействат, вместо да вложат нещо индивидуално от себе си и сватбата им да се запомни. Аз не помня нищо от сватбите, на които съм била. Всичките бяха абсолютно еднакви. Дори храната беше еднаква. Музиката - също. Имам чувството, че младоженците дори не се и замислят дали този сюжет на сватба им харесва и дори не допускат, че може да излязат извън клишето. Правят го по този начин, защото така трябва и така се прави от години.

# 275
  • София
Това с менюто те учудва, защото вероятно не знаеш как те гледат в ресторанта, ако попиташ "Извинете, а имате ли друго меню, което не включва свинско каре с гъбен сос?" А борбата с чешките ролца през 2009, когато аз се жених, беше предварително загубена... Сега вече май поразчупиха менютата със салата Капрезе или Цезар, а в гарнитурата към пържолката сложиха броколи.

Да не говорим как ме гледаха в ресторантите като казвах, че искам шведска маса, за за може всеки да си избере какво му се яде.

# 276
На миналата ми сватба менюто беше по-разчупено, а на тази която предстои ще е просто one of a kind, тъй като е в ресторант на наши приятели, и общо взето направихме менюто заедно.
Ненавиждам обичаите, които се изпълняват, защото така трябва....кой е казал,че така трябва....

# 277
  • SF
Някоя стрина, която така се чувства повече българка.

# 278
То проблемът с традициите е точно, че се изпълняват "дежурно".

Да, точно това е проблемът. Винаги съм се чудила защо хората си дават парите да копи-пействат, вместо да вложат нещо индивидуално от себе си и сватбата им да се запомни. Аз не помня нищо от сватбите, на които съм била. Всичките бяха абсолютно еднакви. Дори храната беше еднаква. Музиката - също. Имам чувството, че младоженците дори не се и замислят дали този сюжет на сватба им харесва и дори не допускат, че може да излязат извън клишето. Правят го по този начин, защото така трябва и така се прави от години.
Как да не се запомнят.Ти туй пиле можеш ли да го забравиш.Ами ритнатата врата чиито панти скърцат и викат "сватбата,сватбата"....
Пък дали за хубаво я помниш или за лошо или с подигравка ...е друг въпрос.

# 279
Много се смях със снимките на горките пилета  Joy

# 280
Съвсем пресен случай със сватба...
Миналата неделя в нашата кооперация имаше сватба. Взимаха булката от тук. Явно младоженците бяха решили да не правят "селска" сватба и когато дойдоха за булка нямаше оркестър, нямаше хоро пред входа и т.н. (както бяха определени тук) "селски" простотии. ОК, така са решили хората- така са направили. На следващия ден пред входа ме среща една съседка от другия вход и ме пита: "Абе кой е починал във вашия вход?" Останах така  Shocked и викам: "Аз не съм чула такова нещо. Защо питаш?", "Ами видях вчера, че се бяха събрали някакви хора навън, официално облечени, та реших, че някой е умрял..."  Mr. Green

# 281
всичко е въпрос на избор, както си го чувстват младоженците така да правят, на нашата сватба съчетахме традиции и удобство - не съжалявам с кеф и наслада си гледаме видеото всеки път...
нашата сватба си я правехме ние, а на чуждите сватби сме само гости, нека всеки си изживее тръпката както желае!

# 282
Аз ще трябва да се съобразя с доста традиции заради ММ. Силно против бях краденето ми от къщи (при положение, че живеем заедно повече от година, а и принципно ми е селско). Също бях против тъпаните и гайдите и т.н. дандания, която ще съпътства краденето ми... Хора не искам да играя изобщо (особено в 6-ия месец), като цяло не харесвам народна музика.

Надиграванията с пилета и торти също не ги харесвам, ако става въпрос и кумът си не харесвам, но и с това се примирих...

Искам да кажа, че ще преглътна много неща, които не са ми по вкуса, за да е доволен ММ.

Свекървата като се размрънка да правим църковен брак я отрязах моментално обаче.  Naughty Като абсолютно невярваща с това компромис не можех да направя.

# 283
Съвсем пресен случай със сватба...
Миналата неделя в нашата кооперация имаше сватба. Взимаха булката от тук. Явно младоженците бяха решили да не правят "селска" сватба и когато дойдоха за булка нямаше оркестър, нямаше хоро пред входа и т.н. (както бяха определени тук) "селски" простотии. ОК, така са решили хората- така са направили. На следващия ден пред входа ме среща една съседка от другия вход и ме пита: "Абе кой е починал във вашия вход?" Останах така  Shocked и викам: "Аз не съм чула такова нещо. Защо питаш?", "Ами видях вчера, че се бяха събрали някакви хора навън, официално облечени, та реших, че някой е умрял..."  Mr. Green

Къде се случва това, че чак съседката видяла събрани хора, официално облечени пък и не разбрала за какво става въпрос?

# 284
  • София
Котаранке, надявам се и ти пожелавам това да са единствените ти компромиси в живота. Давам си сметка, че може би няма да са, но бъдете щастливи.

Общи условия

Активация на акаунт