"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 317
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
 ще започна отзад напред, че ми е по лесно. Джайм трябав да умре, за да получи изкупление на вината за предишния си живот - а кръвта се измива само с кръв.  Дори хората да ти простят, Бог не прощава така лесно, за справка чети "Индже", а може и "шибил". Вярно е, той се осъзна, че е грешил, но ако всеки който само се покайваше за убийствата биваше опрощаван земята щеше да е пълна с опростени убийци и разбойници.  Освен това Джайм извърши предателство срещу Ерис, предателство спрямо кейтлин (не пусна нито една от двете й дъщери)  и прочие.
Второ - За джон знаем със сигурност, че е наръган и тежко ранен.  Възможно е да умре, но ако това стане вярваме, че ще го съживят - твърде централен герой е, а освен това няма лидер на Вала, който да го замести. той е сплавта която държи хората на кралицата, свободния народ, стария страж и рицарите на Станис.
В момента ситуацията на стража е сложна - докато джон не се оправи ще имаме три - четири фракции - една малка,но консервативна с около 500 души на Боуен Марш, едан голяма но  срещаша твърда опозиция от първата с около 10 -12 000 диваци на Тормунд, една с около 20 рицари на селайз, отхъврляна от всички, и разбира се Мелисандра - тези фракции ще се борят за надмощие, така както стана в Кралски чертог. както казах свободиня народ вече са лична войска на Джон  и негови васали, така че очаквам сбълъсъци между тях и хората на Марш - на практика свободният народ се превърна в Стража а сега една малка групичка от хора се опитва да убие техният лидер.
Мисля че със Дейстивета си Сър Патрик постави Селайз в мноог неловко положение - наруши заповед на лорд - командира на Стража от една страна и влезе във вражда с диваците - от друга. сега и двете групировки би трябавало да мразят Селайз, но е е възможно групировката на Марш да се обедини временно с нея, защото е по-малобройна и мрази по-отдавна диваците.

Що се отнася до  Станис във втората глава на теон за загатнати три битки - с Фрей , с Мандърли (но пък Теон не знае за сделката на Мандърли със Давос) и с Болтън. Убеден съм че Станис ще пречука, Фрей, но дали ще победи Болтън? това е въпросът! че Болтъновци ще загинат - сто проценат съм убеден, но дали ще ги убие Джон, а преди това Станис ще загине (твърде вероятно) или сам Станис ще убие Болтън?

# 361
  • Варна
Май Мелисандра беше споменала, че Удавения е демон, подчинен на Другия или нещо подобно.

Може ли цитат. Нямам спомен за такова нещо, бих го запомнила. Thinking
Ако е така, в такъв случай Бурния бог трябва да е подчинен на Р'хлор, понеже Удавения и Бурния са антагонисти като Другия и Р'хлор.

# 362
  • Варна
ще започна отзад напред, че ми е по лесно. Джайм трябав да умре, за да получи изкупление на вината за предишния си живот - а кръвта се измива само с кръв.  Дори хората да ти простят, Бог не прощава така лесно, за справка чети "Индже", а може и "шибил". Вярно е, той се осъзна, че е грешил, но ако всеки който само се покайваше за убийствата биваше опрощаван земята щеше да е пълна с опростени убийци и разбойници.  Освен това Джайм извърши предателство срещу Ерис, предателство спрямо кейтлин (не пусна нито една от двете й дъщери)  и прочие.

Леле.. на съвестта на Джайм лежи само Бран, и смятам че  го изкупува с отрязването на ръката. Това от божия гледна точка. Laughing
Предателството срещу Ерис си има своите разумни причини - спасява целия град. Баристан щеше ли да остави Ерис да подпали КЧ?
Няма как Джайм да пусне дъщерите на Кат, защото първо трябва да ги намери, когато той се връща в КЧ и двете вече ги няма.

Що се отнася до  Станис във втората глава на теон за загатнати три битки - с Фрей , с Мандърли (но пък Теон не знае за сделката на Мандърли със Давос) и с Болтън. Убеден съм че Станис ще пречука, Фрей, но дали ще победи Болтън? това е въпросът! че Болтъновци ще загинат - сто проценат съм убеден, но дали ще ги убие Джон, а преди това Станис ще загине (твърде вероятно) или сам Станис ще убие Болтън?

Битката е само една - Фрей, Мандърли и Болтън са заедно.

# 363
Май Мелисандра беше споменала, че Удавения е демон, подчинен на Другия или нещо подобно.

Може ли цитат. Нямам спомен за такова нещо, бих го запомнила. Thinking
Ако е така, в такъв случай Бурния бог трябва да е подчинен на Р'хлор, понеже Удавения и Бурния са антагонисти като Другия и Р'хлор.
не само Мелисандра пред станис (мисля че в пета книга) но и Мокоро пред Виктарион споменаваше същото в танца - Удавения бог е демон на Другия (виктарион му казва че ще направи жертва на Удавения бог   и Р'хлор и Мокоро го порицава). Жреците на Червения бог отдавна боравят с тази истина . поразрови се в уикипедия и ще видиш че съм прав. - и в релиигята за УДавения бог така са го дали - слуга на Другия.
П.С.Кой беше Бурния бог, че изгубих нишката?
П.П.С. церсей се чука с Джайм, Лансел, Трите Черни котлета, Сър Илин пейн, Адам марбранд, Лунното момче има и други - това си безрабозерен секс

# 364
 предателството си остава предателство. факт е че уби Ерис в  ГРЪБ, след като е можел да  напусне или да го предизвика. Освен това е имал клетва към него да го защитава  -а не клетва да защитава града и вестерос. като е толкоз съвестен защо не е защитил кралицата от издевателствата на Ерис?
не коментираме Баристан, той също има своите слаби моменти (например когато Нед обвини Джофри, че не е истиският крал), коментираме Джайм. Баристан никого не е наръгал в гърба и не е нарушавал клетвите си. това - нарушената клетва  - е основинят мотив при мартин.
Освен това Санса бе налице когато Джайм се върне можеше да я върне, но той не пожела - ето че имаме нарушение на второ клетва.
Случаят с Бран е трето нарушение, но той вече бе изкупен - бран стана сакат и Джайм - също.
така както виждам аз нещата Джайм трябва да върен Санса  и после да умре за да изкупи вината си пред Ерис.
за справак - нарушена клетва на роб  пред фрей- убит, нарушена клетва на джон с игрит - наръган, нарушена клетва на  теон пред Роб - жална му майка, нарушена клетва на Джайм.....

# 365
  • Варна
П.П.С. церсей се чука с Джайм, Лансел, Трите Черни котлета, Сър Илин пейн, Адам марбранд, Лунното момче има и други - това си безрабозерен секс

Shocked
 hahaha
Вярваш ли го? Защо би се чукала с Лунното момче или с Илин Пейн?
Това беше измислица на Тирион. На сметката й са само Лансел и Едното котле.
Джайм не го слагам, защото това е дългогодишна връзка.

предателството си остава предателство. факт е че уби Ерис в  ГРЪБ, след като е можел да  напусне или да го предизвика. Освен това е имал клетва към него да го защитава  -а не клетва да защитава града и вестерос. като е толкоз съвестен защо не е защитил кралицата от издевателствата на Ерис?
не коментираме Баристан, той също има своите слаби моменти (например когато Нед обвини Джофри, че не е истиският крал), коментираме Джайм. Баристан никого не е наръгал в гърба и не е нарушавал клетвите си. това - нарушената клетва  - е основинят мотив при мартин.
Освен това Санса бе налице когато Джайм се върне можеше да я върне, но той не пожела - ето че имаме нарушение на второ клетва.
Случаят с Бран е трето нарушение, но той вече бе изкупен - бран стана сакат и Джайм - също.
така както виждам аз нещата Джайм трябва да върен Санса  и после да умре за да изкупи вината си пред Ерис.
за справак - нарушена клетва на роб  пред фрей- убит, нарушена клетва на джон с игрит - наръган, нарушена клетва на  теон пред Роб - жална му майка, нарушена клетва на Джайм.....

Бъркаш книгите със сериала. Санса вече беше избягала като се върна Джайм.
Как може Джайм да напусне след като Ерис ще подпали града? Да го предизвика? На двубой ли? Laughing Джайм спасяваше себе си и целия град.

Прегледах уикипедията никъде не пише за това, че Удавения бог има връзка с Другия или че му е подчинен. Ще помоля за цитат.
Бурния бог:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Storm_God

# 366
 може би не съм ясен - престъплението на Джайм е огромно защото той е не просто охрана на Ерис, той е лорд Командир на охраната му предполага се, че в това си качество Джайм е нещо като Джон в качеството си на лорд - командир - той няма бащи, майки, сестри, верен е САМО и единствено на своя крал и на никого другиго (докато Джон пък се е заклел да пази пълен неутралитет, но той също не трябав да има майки, бащи, сестри, съпруги, като Джайм) всъщност Джайм е обърнат образ на Джон. видяхме, че Джон бе наръган заради нарушена клетва. какво трябав да се случи тогава на Джайм, при положение,че неговото престъпление е по-голямо?
технически погледнато Джайм трябавше да допусне да убият тивин, защото в момента в който слагат плаща Тивин вече не му е баща, а непознат човек. Ако Джайм бе имал смелостта да предзвика Ерис другите бели плащове щяха да го накълцат на парчета.

# 367
  • Русе
Хексе, това за Удавения бог, че бил слуга на Другия, и аз го помня. Не помня откъде го помня Laughing, ала ще потърся по-късно. Сто на сто е дрънкане на някой червен жрец, което обаче изобщо не го прави истина.

Джон, това, че някой е централен персонаж, хич не му пречи да пукне. Иначе половината народ щеше още да си е жив.

Сори, ама и аз да бях на мястото на Джайм, и аз щях да убия Ерис. Клетви ли? Глупости! Има клетва към краля, има и клетва към всички останали. Той много добре си го каза - толкова много клетви, все ще нарушиш някоя, особено когато половината си противоречат. Да защитаваш краля, кралството и невинните - какво да направи, когато краля ще изгори кралството и убие невинните? Как по-точно да го предизвика, на какво? Или да напусне и да го остави да изгори половин милион души? Убил го е в гръб, защото Ерис е побягнал. Не го е издебнал, промъквайки се неочаквано отзад. Няма смисъл насила да го хваща и обръща, само и само да го наниже изотпред.

Ако за нарушена клетва героят трябва да умре, то тогава всички ще измрат. Всички имат нарушени клетви. Джон, за когото твърдиш, че трябва да оживее - поне десет.

Церсей никога не ми е била любим персонаж и наистина се е чифтосвала със сума ти народ, в т.ч. с 20 години по-младия от нея свой братовчед, ала ти пък така ги изреди, че я изкара последната ку*ва във Вестерос. И не, с половината от тия не е спала.

Редакция: към момента на падането на Таргариените Джайм не е командир на гвардията. И е единственият нейн член в столицата. Не убива Ерис заради заповедта да тръгне срещу баща си. Убива го, за да му попречи да убие всички в столицата.

# 368
  • Варна
може би не съм ясен - престъплението на Джайм е огромно защото той е не просто охрана на Ерис, той е лорд Командир на охраната му предполага се, че в това си качество Джайм е нещо като Джон в качеството си на лорд - командир - той няма бащи, майки, сестри, верен е САМО и единствено на своя крал и на никого другиго (докато Джон пък се е заклел да пази пълен неутралитет, но той също не трябав да има майки, бащи, сестри, съпруги, като Джайм) всъщност Джайм е обърнат образ на Джон. видяхме, че Джон бе наръган заради нарушена клетва. какво трябав да се случи тогава на Джайм, при положение,че неговото престъпление е по-голямо?
технически погледнато Джайм трябавше да допусне да убият тивин, защото в момента в който слагат плаща Тивин вече не му е баща, а непознат човек. Ако Джайм бе имал смелостта да предзвика Ерис другите бели плащове щяха да го накълцат на парчета.

Джайм не е бил Лорд-командир на гвардията, става след изгонването на Баристан.
Дилематата наистина е била да бъде заклеймен като предател и кралеубиец, клетвопрестъпник и дали да спаси всички (без Ерис) в двореца, както и града от изгаряне.
Трябвало е да решава бързо..

Той е бил до краля затова го е убил, вероятно можеше да е всеки друг, който е наясно с плановете на Ерис.
Според мен този дълг е изплатен.

# 369
  • Варна

Очевидно прекалено буквално приемаш че който е лош, е лош и трябва да бъде наказан. Просто ситуацията в която беше поставен с Ерис беше такава че нямаше правилно решение без да пристъпи или клетвата си, или чисто човешки принципи и вярвания.
 Единствената му неоправдана постъпка е с Бран, но нека да погледнем от друг ъгъл, ако не беше той Бран може би никога нямаше да открие Триоката Врана а и да стане толкова силен Варг, тоест трябваше му някаква травма, за да отключи пълния му потенциал Simple Smile

# 370
  • Русе
Един въпрос. Станис рицар ли е?

# 371
 не е измислица на Тирион - когато се дуелираха с Илин Пейн, Джайм видя как се хили и извика ..."и ти си я чукал кучи сине" и по изражението му разбар че е познал.
 добре права си, за Джайм, Санса е избягала но фактът, че даде клетва пред Кейтлин да върен ДВЕТЕ Й ДЪЩЕРИ ЖИВИ И ЗДРАВИ  срещу собстевоното си завръщане, а той дори не знае дали поне едната е здрава или не е изнасилена или в психичесак депресия,  за другата пък предполагат че е убита. И не ми излизай с номера, че даде на Бриен меча, защото по принцип Бриен е тази която се нагърби с отговорността, за всичко от Джайм дотук нямаме една спазена клетва.

# 372
  • Варна
Един въпрос. Станис рицар ли е?

Няма изрично упоменаване, но вероятно е. Обикновено се посвещават в рицарство на 15-16 годишна възраст, Станис е бил на толкова по времето на Бунта на Робърт. Вероятно заради заслугите му Робърт го е посветил в рицарство (като в случая с Брон), иначе май се е занимавал повече с кораби Станис, не ми изглежда да е ходил по турнири.
А може направо да е станал лорд и да не е ставал рицар. Защо? Thinking

# 373
  • Русе
Всъщност Джайм прави каквото може, за да изпълни тази си клетва пред Кейтлин...
При полагането й и той, и Кат смятат, че дъщерите ѝ са в столицата. При пристигането си там открива, че и с двете положението не е такова. Как да ги върне в такъв случай? Отделно, че още докато е на път, самата Кейтлин отпътува за друг свят.
Какво очакваш от него, да хване друма и сам да търси Санса по хановете ли? С избора си да остане в столицата автоматично ще получава всички сведения, които стигат до Церсей, която разполага с много повече ресурси от него за търсенето й. Това е правилното решение. Така може да се намеси в благоприятен момент. Ако тръгне сам, няма как да оказва каквото и да било влияние.

Изпращането на Бриен е единствената му надежда да открие Санса пръв. Бриен е единствената, на която може да се довери. Не разполага с други такива хора. Всички останали на негово разположение, ако намерят момичето, ще го закарат право в лапите на Церсей. Кого друг да прати?

# 374
  • Варна
не е измислица на Тирион - когато се дуелираха с Илин Пейн, Джайм видя как се хили и извика ..."и ти си я чукал кучи сине" и по изражението му разбар че е познал.
 добре права си, за Джайм, Санса е избягала но фактът, че даде клетва пред Кейтлин да върен ДВЕТЕ Й ДЪЩЕРИ ЖИВИ И ЗДРАВИ  срещу собстевоното си завръщане, а той дори не знае дали поне едната е здрава или не е изнасилена или в психичесак депресия,  за другата пък предполагат че е убита. И не ми излизай с номера, че даде на Бриен меча, защото по принцип Бриен е тази която се нагърби с отговорността, за всичко от Джайм дотук нямаме една спазена клетва.

Глупости, Илин просто се подиграваше на Джайм заради несигурността му. Церсей не се мрази толкова, че да спи с Илин Пейн. Sick

Не излизам с никакъв номер, Клетвата на Джайм беше дадена под острието на меча, но той направи всичко възможно все пак да я спази. все пак трябва първо да намери дъщерите, нали? Затова тръгна с Бриен последно.

Ох, много добре тръгна приказката, аз ще трябва  ви напусна за няколко часа, вие си пишете после ще чета. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт