"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 243
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
 това съм го забравил. Я кажете, как смятате, че ще повлия това сега че Церсей даде свобода на Ордена на Меча и Звездата или както там се казваха?  Вярата ще бъде много решаващ фактор в следващата книга. Какво ли прави лейди Ним?

# 511
  • Варна
хъм аз явно съм пропуснал нещо единственият сън за който се сещам е на Бран, в който той виждам Джон студен като буца лед, и лежи като мъртвец обаче на това не му вика неддмуслен аргумент Джон може да е в кома.. Иначе досега видяхме как Р'хлорците възкресяват други хора и какво става след това.

Така. да започнем от самото начало, още в първа книга Бран сънува сън, който в голямата си част вече се е сбъднал така че може да се счита за пророчески. Този сън, който и ти имаш предвид, ще го копирам само в частта за Джон, макар че е добре да се прочете от самото начало. С всеки елемент, който вижда Бран се придвижва напред във времето, когато вижда Джон (мъртъв според мен) е почти накрая, точно преди евентуалното нападение на Другите и настъпването на зимата. И точно това - настъпването на зимата и Другите е причината поради, която Бран трябва да живее и да се научи да лети, за да се противопостави или да участва в него, не става ясно.
Та за мен това е описанието на мъртъв човек:
Скрит текст:
Цитат
Видя стената на Вала, сияеща като син кристал, и своя незаконороден брат Джон — спеше сам в студено легло, а кожата му беше станала светла и корава, като спомена за всичката топлина, от която бе лишен завинаги.
В Джон има промени във външния вид, той е студен, а кожата му е светла и корава - или е мъртъв или е Друг. Ако е в кома не би трябвало да има промени в кожата му.

Моментът на "убийството" на Джон.
Скрит текст:
Цитат
Когато третата кама го порази отзад между раменете, изпъшка и падна по очи в снега. Така и не усети четвъртия нож. Само студа…
Обикновено, когато някой умира в книга или филм казва, че му е студено. Не знам защо е така, някакъв писателски похват или е истина. дали обаче усещането за студ е от смъртта или от настъпването на Другите. Никой не знае дали Другите настъпват с идването на студа или студа предизвестява тяхното идване.

В момента на убийството Другите може да са пред портата и Джон да чувства студът от приближаването им.
Не веднъж сме обсъждали, че в  ситуацията с покушението срещу Джон има всички елементи, които са в пророчеството за раждането на Азор Ахаи излюпването на дракон. Сол, дим, кървящи звезди и т.н.
Чакаме да се излюпи дракон и това не е изключено изобщо, някой беше споменал за спящ под Вала леден дракон, но е възможно и да се излюпи драконово яйце - това на Майстер Егон, ако го е оставил на Вала или това на БР - оставено предвидливо от него на подходящото място.
Ако се случи нещо с Шайрийн е възможно нейната кръв да е катализатора за излюпването - тя е от кралско потекло и е болна от сива люспа(наричана още каменна болест Wink)
С дракон или не, чакаме раждането на Азор Ахаи, Джон е умрял, Другите настъпват, съзнанието му е в Дух. Преминавайки Вала Другите намират мъртвия Джонс така необходимата им Старк кръв, правят си абракадабрата и връщат съзнанието на Джон от Дух отново в неговото тяло, което обаче вече е променено завинаги. Може би по начина по който променят бебетата правейки ги Други. Кожата на Джон е вече "светла и корава" и той е загубил топлината завинаги. Става Крал на нощта. Защо си го мисля ли?

Още един сън, този път на Джон:
Скрит текст:
Цитат
... — Дръж здраво — извика Джон Сняг. — Изтласкай ги назад. — Стоеше на върха на Вала, сам. — Огън — извика, — засипи ги с огън, — но нямаше кой да го чуе.

„Всички са си отишли. Изоставили са ме.“

Горящи стрели засъскаха нагоре, оставяйки огнени езици след себе си. Братята плашила падаха с пламнали черни наметала. „Сняг“, изграчи в небето орел, докато враговете пълзяха нагоре по леда като паяци. Джон беше брониран в черен лед, но мечът гореше червен в юмрука му. Посече сивобрад мъж и голобрадо момче, великан, мършав мъж с остри зъби и момиче с гъста рижа коса. Много късно позна в нея Игрит. Скри се от погледа му толкова бързо, колкото се появи.

Светът се стопи на червена мъгла. Джон мушкаше, забиваше и сечеше. Посече Донал Ноя и разпра корема на Глухия Дък Фолард. Корин Полуръката се смъкна на колене, мъчейки се напразно да запуши бликащата от шията му кръв.

— Аз съм лордът на Зимен хребет — изкрещя Джон.

Сега пред него беше Роб, с мокра от топящия се сняг коса. Дълъг нокът отсече главата му. После една костелива длан го сграбчи грубо за рамото. Джон се завъртя…

… и се събуди, а гарванът го кълвеше по гърдите. .
Джон брониран в черен лед с пламтящ меч в ръка. Защо бронята му е от лед? Защо сънува, че той е лорда на Зимен хребет и убива собстъвеноръчно Роб Старк? Както и хора от Стража.
За мен отговора е, че това е защото преминава на тъмната страна, на страната на Другите.

И още нещо, когато се събужда гарванът му казва нещо странно:

Цитат
Стана и се облече в тъмното, а гарванът на Мормон замърмори от другия край на стаята.

— Жито — каза птицата и — Крал, — и — Сняг, Джон Сняг, Джон Сняг… — Това беше странно. Птицата никога не беше казвала пълното му име, доколкото си спомняше Джон.
Крал Джон Сняг. bowuu

Имах да добавя още няколко цитата от думите на Кръпчо, и думите на Борок, че Другите са пред вратите и всеки момент може да атакуват, но ми дойдоха гости и се отказах да ги търся, друг път може да го направя или пък вие да се сетите за кои става дума точно.

Лично за мен тези неща по-горе са дебели намеци, че Джон може да е следващия крал на Нощта.
Засега толкова. Grinning

# 512
 аз пък мисля фактът че гарванът го назова Крал Джон сняг, ме кара да мисля, че гарванът знае, че той е син на Регар и е законния крал на Вестерос
А това че Бран го видя мъртъв нищо не значи. фактически това е точно времевата линия в която го наръгаха Боуен Марш и компания, но ние не знаем все още какво ще се случи след това - Мелисандра ли ще го възкреси, Бран ли,Другите ли или ще си умре. видението на Бран просто беше че Джон е в състоянието, в което е в момента.
Причината поради която Джон с пламтящ меч (излиза че вече е АА) се би с Роб ме кара да мисля, че Роб е Краля на Нощтта. Освен това Игрит е умряла, както и Донал Ноя, а Джон ги посича - значи убива Други. Е няма как да се бие на страната на Другите, просто е станал Азхор Азхаи и с тоя меч ги трепе.

# 513
 все пак признавам че сънят на Джон е странен "всички са си отишли" - излиза че или валът е паднал или диваците и хората на боуен масово са се изклали един друг. или просто стражът  разпуснат.  тук ще изскочи някой заек.

хексе, не мисля че Джон се бие точно с черните братя, по-скоро сънят показва някакво превръщание в душата му и той с бори срещу всички които познава. направо съм учуден, че не съсича Манс райдър. Според мен с този пламтящ меч ще стане АА.

# 514
Ако Джон е Краля на нощта, то историята ще се повтори. Не ми се вярва. Първият Крал на нощта е бил Старк, преполага се, че се е казвал Джон, бил е лорд командир и брат на Краля на севера тогава. Е прекалено е. За мен би било разочарование. Плюс това забравяте, че в сериала Краля на нощта вече се появи, а Джон си е жив и здрав. Все пак дори историята във филма да търпи промени, не ми се вярва да са толкова генерални.

А топлината,от която е бил лишен Джон може да се тълкува по- съвсем различен начин. Не че е умрял, а че е изгубил и малкото семейна обич, която е получавал в ЗХ.

А да кажа, че драконова стомана и валерианска стомана не са едно и също.

# 515
Има хляб в това, че Джон ще мине на тъмната страна. Засега той е абсолютно клише - отритнатото копеле, което обаче е с таен кралски произход, което го чакаме да спаси света или да стане крал (или и двете). А при Мартин такива клишета не виреят и като нищо ще го направи водач на главното зло.
Такъв развой много би ми харесал. А дано! Twisted Evil

# 516
Според мен Бенджен е минал на тъмната страна, затова изчезна. Като нищо той да е въпросния Крал.

(едит) А като нищо и да е Бран. Защото имаше нещо, че вярата на горските чеда е точно противоположна на тази на червените...  Rolling Eyes

# 517
  • Варна
Ако Джон е Краля на нощта, то историята ще се повтори. Не ми се вярва. Първият Крал на нощта е бил Старк, преполага се, че се е казвал Джон, бил е лорд командир и брат на Краля на севера тогава. Е прекалено е. За мен би било разочарование. Плюс това забравяте, че в сериала Краля на нощта вече се появи, а Джон си е жив и здрав. Все пак дори историята във филма да търпи промени, не ми се вярва да са толкова генерални.

А топлината,от която е бил лишен Джон може да се тълкува по- съвсем различен начин. Не че е умрял, а че е изгубил и малкото семейна обич, която е получавал в ЗХ.

Ако става въпрос само за семейната обич Джи, защо кожата му е светла и корава? Чисто физически изменения.

Не е казано, че историята ще се повтори. Не е казано, че Джон ще мине на тъмната страна завинаги.

Краля на нощта е бил човекът, направил връзката между Другите и хората. Хибрид, междинно звено. На кого е служил повече, вероятно на Другите, щом хората са се вдигнали против него.
Може Джон да го изиграе по друг начин.

П.П. КН е дал душата си на Другите, след като е дал семето си на Другата. Кръпчо е оцелял в морето след като е дал семето си на русалка. Интересно съвпадение, нали?

# 518
  • Варна
Още нещо интересно. При раждането на драконите на Дани, кометата е в червен цвят, докато при покушението на Джон, звездите облети в кръв са сини.  При Дани имаме пушек от огън, а при Джон пара от дъхът в студа.
Чакам с нетърпение ледения дракон, който ще се роди. Grinning

# 519
(едит) А като нищо и да е Бран. Защото имаше нещо, че вярата на горските чеда е точно противоположна на тази на червените...  Rolling Eyes
Ако не се лъжа, Мелисандра беше споменала нещо от сорта, че Другия вече бил избрал своя поборник. Знаем, че Бран е набелязан отдавна и нещата в пещерата намирисват на нещо зло, та нищо чудно. Макар че, от повестите за Дънк и Ег останах с впечатлението, че Кървавият гарван все пак е по-скоро положителна личност, мислеща за доброто на кралството, въпреки ужасяващите слухове, които се носят из населението за него.
Харесват ми и предположенията за Станис, макар да е изстрел в тъмното и единственото по-реално нещо, на което се опират е, че той си избра за седалище Нощната крепост. Но пък ако бъде отритнат от северните лордове и предаден от Мелисандра... Може пък другите да са точно поданиците за него - стриктни и дисциплинирани, изпълняващи съвестно повелите на своя крал. Laughing

# 520
            Станис е много сериозно предположение - представете си само как го дават в "танца" - върви си той устремена напред, а хората около него гинат от студ (само като четете описанията на дългия ход и настръхвате) и постепенно се превръщат в Други (не е казано но спокойно може да стане, пък и вече ги гони канибализма), а Станис е техният крал, който накрая ще остане сам и понеже не може да победи всички те ще го "другосат". Двоен ще е ефекта ако след като победи Болтън земята замръзне и има много непогребани трупове и от двете страни, а огънят не може да се разпали и труповете, които са повече от живите се надигнат.
Освен това Станис е крал и в момента, пък и е трагична фигура - лесно би преминал на тъмната страна. Има много да си отмъщава - за изместването му от трона, за недадените му шансове, за вечните сравнения с Робърт, за "сивата люспа на шарийн",, за непочитането му от знаменосците и Ренли, за предателството на Мел... идеален е за крал на Н.

Единственото което ме спира да си го мисля, е че Игрит казва на Джон, че някогашният крал на нощта е Старк, ( но пък нали Кралят на Н. , може  и да е нов - значи може и Станис да е?)тъй че и аз подозирам другата възможност ако не е Станис е Бенджен. ние на практика не знаем нищо освен че изчезнал отвъд Вала.Джон според мен ще стане АА - Самият той се сънува с пламтящ меч, има и Таргариенска кръв. никъде не е казано че Ледения дракон не може да бъде пробуден от АА, Мелисандра точно това иска от Станис)
Относно чедата и на мен ми е съмнителен БР, според мен те не са това за което се представят, но аз си мисля и мисля че са в съюз с Другите или им дърпат конците, но аз смятам , че  Бран няма да преминава на тъмната страна, а като разбере какво става, ще използва новите си способности за да спре "новите си приятели" и да даде възможност на Джон да защити севера, дори ако трябва да се пожертва. Очаквам много от него в тази насока

давам си сметка с какво ми е симпатичен Станис - същото с което и Виктарион, а Джон, че даже и Нед донякъде- те са "братя в сянка". Станис - на Робърт, Вик - на Юрон, Джон на Младия Вълк, а Нед на плейбоят Бенджен  вкл. и за Ашара.

# 521
 има и още нещо което не сме коментирали - навсякъде изписват Станис "кралят на Вала", но обективно погледнато Станис е "Кралят на Севера и земите отвъд Вала", а това е половината земя на Вестерос - и като територия и като население - просто никой не й обръща внимание защото хората там са доста диви, все едно дали говорим за северняци или за диваци. Станис обаче има много голяма армия. Джон с 10-12 000 диваци му се подчинява както Нед - на Робърт. то е неговият "щит на севера", макар да не носи това определение. Самият Станис също тръгна с 5000 души за зимен хребет към 4000 измряха, Болтън и Фрей също ще измрат (потенциални Други в армията на Станис - крал на Н.) ако се дигнат като Други, става чудна армия, чакаме и маси да докара 20 000 души с парите от Желязната банка....значи Станис ако е бъдещият крал на Н. чудна армия ще си има.... от към 40 000 души диваци и Други с потенциал да събуди Леден Дракон. мисля че Кутрето/Санса, ако кутрето е мъртво, бързо-бързо ще му му предаде Долината.

не гледайте какво става във филма там има големи промени ( във филма Джофри бие майка си през лицето, Джайм се връща много преди Джофри да умре, кеван - основен герой не присъства, Бриен намира Аря и се бие с хрътката,  едно ситуация между Мел и Аря е променена на база на друга такава от  книгата където Мел "вижда" Бран, сцените с Джон отвъд Вала и Сам са разтегнати до безкрайност,  Времево  смъртта на Старият Мормон трябва да е в съвсем друг момент, Вал изобщо не са появява (поне засега - а е централна героиня), Сам казва на Джон че брат му е жив , а пък Станис и Мел са съвсем опропастени, въобще има фундаментални разлики на филма с книгата. Моля ви не сравнявайте К. на нощтта или АА във филма и в книга, филма няма нищо общо с Мартин, той участва като консултант в не повече от серия на сезон.

# 522
Разликите, които си изброил не променят съществено сюжета. Ако Джон е КН, а във филма е някой друг, то тигава може да си говорим за съществени разлики. Разбира се, че трябва да се сравняват книгата с филма.
Не разбрах защо Бенджен е плейбой?

Хексе, кожата на Джон може да е светла и корава, защото е измръзнал от студ или зящото е заобиколен от Други. Според мен никое видение или сън не бива да се приема буквално.

Не вярвам, че чадата играят за Другите. Ако е така то се поставя под съмнение честта на всички Старки евър. Направо си е  подигравка. Пък и тогава БР щеше да му е по- изгодно да е Крал на нощта, отколкото вкоренен нещо си. Като Крал щеше да командва и Другите и Чадата. И каква беше причината Чедата да заживеят под земята? Или винаги си бяха живели така?

# 523
  • Варна
има и още нещо което не сме коментирали - навсякъде изписват Станис "кралят на Вала", но обективно погледнато Станис е "Кралят на Севера и земите отвъд Вала", а това е половината земя на Вестерос - и като територия и като население - просто никой не й обръща внимание защото хората там са доста диви, все едно дали говорим за северняци или за диваци. Станис обаче има много голяма армия. Джон с 10-12 000 диваци му се подчинява както Нед - на Робърт. то е неговият "щит на севера", макар да не носи това определение. Самият Станис също тръгна с 5000 души за зимен хребет към 4000 измряха, Болтън и Фрей също ще измрат (потенциални Други в армията на Станис - крал на Н.) ако се дигнат като Други, става чудна армия, чакаме и маси да докара 20 000 души с парите от Желязната банка....значи Станис ако е бъдещият крал на Н. чудна армия ще си има.... от към 40 000 души диваци и Други с потенциал да събуди Леден Дракон. мисля че Кутрето/Санса, ако кутрето е мъртво, бързо-бързо ще му му предаде Долината.

Изписват Станис като кралят на Вала, защото физически той се намира на Вала. Никакъв крал на Севера не е. не знам откъде ти хрумват такива неща. Севера не би приел крал, който да не е от техните, освен ако не е на ЖТ.
Станис е твърде слаб и подозирам, че не остава много до смъртта му, не няма да бъде победен от Болтън или от някой друг, ще умре, защото "магията е като меч без дръжка, няма безопасен начин да я използваш" Ще му се наложи да плати за сенките на които е дал живот.
Ако Станис умре, кой ще поеме функциите му според теб? Thinking

Или не предвиждаш такъв сценарий?

# 524
 Ние не знаем дали Кралят е човек, БР се възприема за Бог, съвсем спокойно може да командва Другите метафизично и да е КнН или дори да командва самият КнН? не мисля че честта на БР поставя под въпроса честта на Всички старки до един.

физически Станис не се намира на Вала а ПОД вала в Дредфорд, зимен Хребет и т.н. Ако той умре, функциите му ще се поемат от Джон - като брат на Роб (крал на Севера) и като наследник на зимен Хребет и като Лорд-Командир

Общи условия

Активация на акаунт