"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 231
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна

Не вярвам, че чадата играят за Другите. Ако е така то се поставя под съмнение честта на всички Старки евър. Направо си е  подигравка. Пък и тогава БР щеше да му е по- изгодно да е Крал на нощта, отколкото вкоренен нещо си. Като Крал щеше да командва и Другите и Чадата. И каква беше причината Чедата да заживеят под земята? Или винаги си бяха живели така?

Какво имаш предвид, че честта на всички Старки е под въпрос?

БР няма кръвта на Старк, съотв. не може да е КН. защо според теб е наблюдавал точно Бран още от раждането му. Чакал е подходящия Старк/
Мисля, че горските чеда винаги са живели в пещери. не са правели къщи.

# 526
за Кръпчо както казах вече съм сто процента сигурен, че сложи на УБ а той служи на Другия - освен ако не е спасен от служителка на Бурния бог и излиза че тогава е агент на Р'хлор, но е малко вероятно защото Мел не го харесва и вижда черепи около него. А тя вижда винаги черепи където има смърт, а смъртта тя отъждествява с Другия.

П.С. не ви ли дразнят преводите  -Зимен хребет  е преведен,  Харънхал не е преведено? (замъка на Харън), Кархолд също е непреведен (има и други). рейнджърите са дадени "обходници", сиреч "следотърсачи".доколкото знаем "рейнджър" значи "командос","човек от спецчастите", "барета", "щурмовак". И в руската  версия на игра на тронове са преведени като "щурмоваци" . Някои от имената на героите например са спорни. И как стигнаха до извода че Нед, е умалително от Едард? да не би да е Не - дард? Джайм също би могъл да бъде Джейми или Джими,а има Марджари определено можеше да се побългари до Маргарит.

# 527
  • Варна
Ние не знаем дали Кралят е човек, БР се възприема за Бог, съвсем спокойно може да командва Другите метафизично и да е КнН или дори да командва самият КнН? не мисля че честта на БР поставя под въпроса честта на Всички старик до един.

Не, БР не се възприема за Бог, той не умее дори нещата които в момента Бран умее.
дали може да командва Другите не бих могла да предположа, твърде малко знаем.

Виж зомбитата им може да командва.

# 528
 ако има нещо което повече от всичко друго ме убеждава че Станис е вариант, за КнН - хората на Краля на Севера и земите над Вала взеха да замръзват, тъкмо когато станаха канибали. А той тай една горчилка в душата си......

# 529
  • Варна

П.С. не ви ли дразнят преводите  -Зимен хребет  е преведен,  Харънхал не е преведено? (замъка на Харън), Кархолд също е непреведен (има и други). рейнджърите са дадени "обходници", сиреч "следотърсачи".доколкото знаем "рейнджър" значи "командос","човек от спецчастите", "барета", "щурмовак". И в руската  версия на игра на тронове са преведени като "щурмоваци" . Някои от имената на героите например са спорни. И как стигнаха до извода че Нед, е умалително от Едард? да не би да е Не - дард? Джайм също би могъл да бъде Джейми или Джими,а има Марджари определено можеше да се побългари до Маргарит.

Много се радвам, че Джайм е Джайм, а не Джейми. Laughing Съвсем щеше да ми падне в очите. Мартин е решил, че Нед е умалително на Едард. така че няма как да имаме претенции. И Церсей ми каресва като Церсей, а не като Серсей или Сърсей, асоциацията с Цирцея е по-силна.

Има дори някой разлики в преводите на имената в отделните книги, но чак толкова не си ги слагам на сърце.
Руският превод е толкова ужасен, че българския пред него е направо страхотен.

П.П. Добре, че обходниците не са "барети". На Вала ще им измръзнат ушите с тия барети.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 18:15 от Хексе

# 530
  • Варна
ако има нещо което повече от всичко друго ме убеждава че Станис е вариант, за КнН - хората на Краля на Севера и земите над Вала взеха да замръзват, тъкмо когато станаха канибали. А той тай една горчилка в душата си......

newsm78 Кой е станал канибал? За месните пайове на Мандърли ли имаш предвид?
Ами Варго Хоут и другите пленници, които Планината нахрани с човешко? Може и Планината да е следващия КН, макар да не знаем какво става в душата му.

# 531

Не вярвам, че чадата играят за Другите. Ако е така то се поставя под съмнение честта на всички Старки евър. Направо си е  подигравка. Пък и тогава БР щеше да му е по- изгодно да е Крал на нощта, отколкото вкоренен нещо си. Като Крал щеше да командва и Другите и Чадата. И каква беше причината Чедата да заживеят под земята? Или винаги си бяха живели така?

Какво имаш предвид, че честта на всички Старки е под въпрос?

БР няма кръвта на Старк, съотв. не може да е КН. защо според теб е наблюдавал точно Бран още от раждането му. Чакал е подходящия Старк/
Мисля, че горските чеда винаги са живели в пещери. не са правели къщи.

Извинявам се, че не се изказвам достатъчно ясно днес, но малко се преуморих. Имам предвид, че Другите винаги са били врагове на всички, затова е и сездаден Вала от някой си Старк Стоителя. Ако Чадата дърпат конците на Другите, а Старките хилядолетия наред са почитали старите богове, то тогава излиза, че са се кланяли и несъзнателно подкрепяли  най- голямата заплаха за Вестерос. Това имах предив. Относно БР - ако чадата управляват Другите защо им е някакъв си Старк да ги оглавява? По- скоро им трябва човек със способности да им се противопоставя- именно Бран. Има ли значение, че Бран е Старк или по- голямо значение има, че е зеленозрящ, варг и т.н.
Станис никога няма да е крал н нищо реално. Сега е един законен наследник без особено много подръжници и последователи. Няма нищо изключително в него, което да предполага някаква съществена роля в сюжета след сблъсъка с Болтън и Фрей. Още по- малко виждам Станис Крал на нощта. Толкова е несериозно това предположение, че по- скоро би седнал на Железния трон, отколкото на ледения.

# 532
  • Варна

Извинявам се, че не се изказвам достатъчно ясно днес, но малко се преуморих. Имам предвид, че Другите винаги са били врагове на всички, затова е и сездаден Вала от някой си Старк Стоителя. Ако Чадата дърпат конците на Другите, а Старките хилядолетия наред са почитали старите богове, то тогава излиза, че са се кланяли и несъзнателно подкрепяли  най- голямата заплаха за Вестерос. Това имах предив. Относно БР - ако чадата управляват Другите защо им е някакъв си Старк да ги оглавява? По- скоро им трябва човек със способности да им се противопоставя- именно Бран. Има ли значение, че Бран е Старк или по- голямо значение има, че е зеленозрящ, варг и т.н.

Не само Старките са почитали Старите богове, но и цял Вестерос преди идването на андалите, сега целия север и в земите отвъд Вала.
И в това няма нищо лошо. Евреите и Християните, да речем  почитат Бог, които е изпратил потопа и е унищожил човешкия род, наказващ Бог. Това е нормално за почти всяка религия предполагам, Бог е съдник и може да те накаже.
Чадата са малко и уязвими, ако Другите са техни слуги е нормално да им трябва някой, който директно да общува с тях, без да прибягват до неконвенционални методи. Свързващо звено, Краля на Нощта.

# 533
 има нещо важно. Всички пропускате момента с видението на Мел. Когато тя поиска Р'хлор  да и покаже АА ( а той не й показва АА до този момент), тя вижда сняг. Някои тълкуват това че тя вижда Джон, обаче аз иска да уточня че тя не вижда името сняг изписано нито СНЯГ с големи букви, а вижда съществителното сняг, което пада от небето (малки снежинки). Значи Другия скрива от погледа й АА (независимо дали е Станис или Джон). Ако е Джон - ясно защо - защото е мъртъв. но ако приемем, че Червеният бог във Видението е отговорил за Станис (мислите на Мел до този момент са за него и само за него, него тя възприе за АА), то излиза че снега отделящ го от Мел, е  всъщност факт, че Другия поробва него и армията му, че меча му е меч без сила, че Станис е фалшив АА (както Логаин е лъже -Дракон в КнВ) и най-логично е да се превърне в поборник на Другия, защото няма сила, да му противостои.
Ако се връзваме на филма там Мел казва на Станис че "огънят му е нисък", а се предполага, че той основният враг на Другия  и Другия го е набелязал.

# 534
  • Варна
има нещо важно. Всички пропускате момента с видението на Мел. Когато тя поиска Р'хлор  да и покаже АА ( а той не й показва АА до този момент), тя вижда сняг. Някои тълкуват това че тя вижда Джон, обаче аз иска да уточня че тя не вижда името сняг изписано нито СНЯГ с големи букви, а вижда съществителното сняг, което пада от небето (малки снежинки). Значи Другия скрива от погледа й АА (независимо дали е Станис или Джон). Ако е Джон - ясно защо - защото е мъртъв. но ако приемем, че Червеният бог във Видението е отговорил за Станис (мислите на Мел до този момент са за него и само за него, него тя възприе за АА), то излиза че снега отделящ го от Мел, е  всъщност факт, че Другия поробва него и армията му, че меча му е меч без сила, че Станис е фалшив АА (както Логаин е лъже -Дракон в КнВ) и най-логично е да се превърне в поборник на Другия, защото няма сила, да му противостои.
Ако се връзваме на филма там Мел казва на Станис че "огънят му е нисък", а се предполага, че той основният враг на Другия  и Другия го е набелязал.

В грешка си.
Скрит текст:
Цитат
Пламъците пращяха тихо и в пращенето им тя чу изшепнато името Джон Сняг. Лицето му заплува пред нея, очертано в езици от червено и оранж, появяваше се и изчезваше отново, сянка, едва видима зад пърхаща завеса. Беше ту човек, ту вълк, ту отново човек. Но черепите също бяха тук, черепите бяха навсякъде около него. Мелисандра бе виждала тази опасност преди, опитвала се беше да предупреди момчето за нея. „Врагове, навсякъде около него, ками в тъмното.“ Той не искаше да я послуша.

Неверниците никога не слушаха, преди да е станало много късно.

— Какво виждате, милейди? — попита тихо момчето.

„Черепи. Хиляда черепи и момчето копеле отново. Джон Сняг.“

Скрит текст:
Цитат
Но сега като че ли дори не можеше да намери своя крал. „Моля се да зърна Азор Ахаи, а Р’хлор ми показва само Сняг.“
Сняг е с главна буква. Peace

# 535
 "Майната ви на всички, майната му на червения ви бог. Чуваш ли ме, Фаринг? Великаноубиец? Смях се, когато шибаният ти братовчед умря, Годри. Трябваше и него да изядем, толкова хубаво миришеше, когато го опекохме. Бас слагам, момчето беше сладко и крехко. Сочно. — Удар с тъпия край на копие го събори на колене, но не го усмири. Когато се вдигна, изплю кръв и счупени зъби и продължи: — Курът е най-вкусната част, с коричка от огъня. Тлъста наденичка. — Продължи да реве дори когато го овързаха с веригите. — Корлис Пени, ела тука бе. Що за име е това, Пени? Толкова ли взимаше майка ти? А ти, Съгс, проклето копеле, ти…
 Сир Клейтън не каза нито дума. Бързо посичане разпра гърлото на сержанта и обля гърдите му с кръв.

Плачещият заплака още по-силно, тялото му се тресеше с всеки хлип. Беше толкова слаб, че Аша можеше да преброи всяко ребро.

— Не — замоли ги той, — моля ви, той беше умрял, беше умрял, а бяхме гладни, моля ви… "

това имах предвид като написах, че хората на Станис станаха канибали

# 536
 newsm78 добре в грешка съм. Точно вторият текст имах предвид.

# 537
  • Варна
Сега открих нещо интересно, сънят на Джон и видението на Мел. Едно и също. Shocked

Мел
Скрит текст:
Цитат
От тъмно небе западаха снежинки, а насреща им се вдигна пепел, сивото и бялото закръжиха едно около друго, а огнени стрели се извиха в дъга над дървена стена, и мъртви същества се тътреха безшумно в студа, под огромна сива стръмнина, където в сто пещери горяха огньове. После вятърът се усили и бялата мъгла зафуча, неописуемо студена, и огньовете угаснаха един след друг. След това останаха само черепите. „Смърт — помисли Мелисандра. — Черепите са смърт.“

Пламъците пращяха тихо и в пращенето им тя чу изшепнато името Джон Сняг.  

Джон
Скрит текст:
Цитат
Горящи стрели засъскаха нагоре, оставяйки огнени езици след себе си. Братята плашила падаха с пламнали черни наметала. „Сняг“, изграчи в небето орел, докато враговете пълзяха нагоре по леда като паяци. Джон беше брониран в черен лед, но мечът гореше червен в юмрука му.Посече сивобрад мъж и голобрадо момче, великан, мършав мъж с остри зъби и момиче с гъста рижа коса. Много късно позна в нея Игрит. Скри се от погледа му толкова бързо, колкото се появи.

Светът се стопи на червена мъгла. Джон мушкаше, забиваше и сечеше. Посече Донал Ноя и разпра корема на Глухия Дък Фолард. Корин Полуръката се смъкна на колене, мъчейки се напразно да запуши бликащата от шията му кръв.

— Аз съм лордът на Зимен хребет — изкрещя Джон.

Сега пред него беше Роб, с мокра от топящия се сняг коса. Дълъг нокът отсече главата му. После една костелива длан го сграбчи грубо за рамото. Джон се завъртя…

Атаката на Другите, а Джон се сражава срещу Нощния страж.

# 538
  • Варна
Скрит текст:
"Майната ви на всички, майната му на червения ви бог. Чуваш ли ме, Фаринг? Великаноубиец? Смях се, когато шибаният ти братовчед умря, Годри. Трябваше и него да изядем, толкова хубаво миришеше, когато го опекохме. Бас слагам, момчето беше сладко и крехко. Сочно. — Удар с тъпия край на копие го събори на колене, но не го усмири. Когато се вдигна, изплю кръв и счупени зъби и продължи: — Курът е най-вкусната част, с коричка от огъня. Тлъста наденичка. — Продължи да реве дори когато го овързаха с веригите. — Корлис Пени, ела тука бе. Що за име е това, Пени? Толкова ли взимаше майка ти? А ти, Съгс, проклето копеле, ти…
 Сир Клейтън не каза нито дума. Бързо посичане разпра гърлото на сержанта и обля гърдите му с кръв.

Плачещият заплака още по-силно, тялото му се тресеше с всеки хлип. Беше толкова слаб, че Аша можеше да преброи всяко ребро.

— Не — замоли ги той, — моля ви, той беше умрял, беше умрял, а бяхме гладни, моля ви… "

това имах предвид като написах, че хората на Станис станаха канибали

Да бях забравила за този случай, по време на война и глад често се случва да има канибализъм. То нищо не значи, когато убиват Стария Мормон в Къщата на Крастър, един от братята пада върху огнището и започва да се пече, а устата на Сам се изпълва със слюнка.
Цитатът по-горе е от един войник, който провокира за да му бъде дадена бърза смърт.

# 539
 Ха! Но ако Джон е КнН тогава излиза че все пак Станис е АА?
става за тази роля, нали накрая на АА не му останал нито един приятел, мечът му се счупил и Другите го нападнали.

Общи условия

Активация на акаунт