Изядоха ми цветето

• 8 594
  • 29
  •   1
Отговори
  • на брега на морето
Преди години буквално от едно листенце отгледах до голяма като храст  Crassula ovata. Миналата година я нападнаха някакви буби, които едва не я ликвидираха. Не знам какви са - ту ми се струва, че са белокрилки, ту някакви бели паячета, защото намирам топчета бяла паяжина в основата на листата. Напръсквам с вода и "огрибам" с четчицата на спирала за мигли. Нападнали са  коледарчето и другите цветя. Кажете ми, моля, какви препарати да ползвам, докато прозорците са постоянно отворени, че в съседната стая имам домашен любимец, да не пострада милото. Обичам красулата като дете, много ми е мъчно, че не знам как да я отърва от бубите.

# 1
Не знам вече и аз, опитвам се да си навъдя цветя и предвид, че отдавна не са гледани на мястото на което съм и при това на 11 етаж, откъде ми се набрашниха и маносаха, не знам. Пострада дори калдъръмчето, дето е толкова непретенциозно, а благодарно  цветенце Sad Пръсках със сапунена вода, но явно ще трябва да взимам препарат срещу брашнена мана, знам ли и аз,....

# 2
  • на брега на морето
Една цветарка ми препоръча да го напръскам с обезмаслител за 2-3 минути и след това да го изкъпя обилно със студена вода. Направих го 2 пъти, слаб ефект. Предполагам, че гадинките са внесени с петуниите, които мъжът ми засажда всяка година, и с купената пръст.
Четох за пръскане с водка, но не знам дали няма да им стане нещо.

Обожавам калдъръмчета, но не ми се хванаха във външните сандъчета на 4 етаж. Изглежда не обичат да растат на високо.

# 3
Моите вървяха чудесно, изникнаха във всевъзможни цветове, но сглупих да ги сложа с други цветя в леген при едно отсъствие и явно тогава се изпоназаразиха всичките Sad

# 4
На мен ми помогна Моспилан. Малко пликче е, разрежда се с до 10л вода, поливаш и пръскаш. Аз го разредих в 3л и си полях всички растения, след 7 дни пак, ако нещо се е излюпило междувременно. Още не съм изкъпала растенията, но виждам, че не са се размножили гадинките, а пък едното растение цъфти в момента. Така че, според мен помага. Струва левче, но май не във всички магазини го продават. Смятам профилактично да поливам с каквото е останало и да не експериментирам повече, че нищо хубаво не излезе след предните опити.

# 5
  • на брега на морето
Мерси, ще го търся, ако ще месеци да ми отнеме. Не се грижа много за цветята, но не мога да гледам как страдат и аз да не си мръдна пръста, а да мога да им помогна.  Ще направя всичко, за да ги спася. И никакви цветя от пазара повече няма да се внесат у нас.

# 6
Успех, ще се оправи цветето, няма страшно  Simple Smile Подобни препарати са предназначени и за земеделски посеви, така че са хем агресивни, хем май безвредни. Да се похвалиш после Simple Smile

# 7
Не можеш ли да ги снимаш? Така, както ги описваш, ми напомнят на памуклийки:

Ако са такива, не ги мокри с вода, те се въдят на влажни места. Можеш да ги почистиш с тампонче (клечки за уши), напоено със спирт (или друг някакъв алкохол). Няма нужда да пръскаш с отрови.
Заради влажното лято моите цветя на терасата също са нападнати от такива, особено сакъзите. Голям зор, докато ги изчистя и още не съм успяла напълно. Май ще взема да ги напръскам и аз с някаква евтина водка.

# 8
  • на брега на морето
Не мога да ги снимам, камерата ми е бъгната, но са същите като тези от твоята снимка. Аз ги пръскам, за да са мокри; като са сухи се ронят върху пръстта. Памуклийки значи, гадове. Едва не ми умря красулата. Обаче по кактусите с бодли не стъпват.

# 9
  • на брега на морето
Докладвам  Grinning: преди 3-4 дни с натопена обилно четчица от спирала за мигли изчистих всички гнезда, топчета паяжинки и гадинки по красулата, които успях да видя. Днес я огледах внимателно - намерих само една гад. По коледарчето също нямаше, нямаше и по другото цвете, което започна да се съвзема, а тях не съм мазала.
Днес може да направя разтвор с вода и да напръскам предпазливо почвата в саксиите и пак ще ви пиша.

п.п. Забравих да кажа, че мазилото е водка "Савой", неразредена.

# 10
Котьо , много хубава новина! Grinning Викаш, от водка изпукаха гадините? Освен да взема едно патронче и аз Thinking

# 11
  • на брега на морето
Нарочно изчаках няколко дни, за да не ви подлъжа с резултати. Не видях гадинки. Налях водката в чашка за яйце, защото е висока и така намокрям обилно четчицата. Мисля да опитам и четка за декупаж - тя е плоска и също се "завира" достатъчно между листата и клонките.

# 12
  • на брега на морето
Добра новина, момичета. Напръсках красулата и коледарчето с разтвор на паста за зъби и вода, почвата им също. Удивителен резултат - гадинките измряха. Намерих 1-2 в красулата и коледарчето.

# 13
  • София
Добра новина, момичета. Напръсках красулата и коледарчето с разтвор на паста за зъби и вода, почвата им също. Удивителен резултат - гадинките измряха. Намерих 1-2 в красулата и коледарчето.

Интересно!  newsm78

# 14
  • на брега на морето
Четох го в руски сайт да се пръска зелето в лехите  против охлювите. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт