Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2014, 12:27 ч.

специалност "Книгоиздаване"

 • 4 446
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте!
Дъщеря ми се е насочила към специалността "Книгоиздаване", а доколкото знам не е много разпространена в България. Имам някои притеснения и бих искала да задам няколко въпроса на хора запознати с темата.Първото нещо, което искам да попитам е , дали специалността я има другаде в България освен във ВТУ и СУ, защото дъщеря ми за тези ме осведоми, а на мен ми се иска да е по-близо до вкъщи ?Другото, което притеснява и двете ни е ,че не изучава журналистика , а за приема имало и изпит по журналистика ...и искам да попитам дали е възможно да вземе журналистиката като курсове или самоподготовка по някакъв начин, като цяло има ли опция за нея при това положение ? Искам да чуя и мнението на хората, които го изучават или са завършили , какво мнение имат за специалността и как са се реализирали...Благодаря на всички, които ще отговорят.

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 2 422
малко измислена е тази специалност, моя позната завърши такава в Англия, не можа да си намери работа нито там, нито в Бг и сега записа тук нещо друго да учи

# 2
 • Мнения: 313
Завърших специалността през 2009 г. във ВТУ. Има я и в УНИБИТ (бившия Библиотекарски институт в София), но името беше друго, ако не бъркам. Преподавателите в трите университета са едни и същи.... има и сериозни, има и пълни некадърници, на които ние сме обяснявали.
Журналистика се изучава и в трите университета, в различни дисциплини. Във ВТУ съм учила - Радио и телевизионна журналистика, писане на журналистически материали и т.н. В общи линии кадрите от тази специалност излизат редактори, способни да работят във всякакъв вид медии и издателства.
Разбира се колко сме подготвени няма касателство с това дали ще се реализираме.
За курсовете по журналистика не мога да говоря, тъй като по моето време нямаше такъв изпит.

Като във всяка друга специалност у нас, ако нямаш връзки се реализираш трудно. Мога да говоря от собствен опит - извадих огромен късмет и започнах стаж във варненски вестник още в първи курс. Работейки там завърших бакалавър и още две магистратури. След това продължих в телевизия и сега съм мениджър връзки с обществеността с общо 9 години опит в областта на медиите.

Всичко в реализацията й ще зависи от упоритостта и най-вече връзките, които може да намери през следващите години.
Но в областта на книгоиздаването пари и успех трудно ще види. Ако се ориентира от рано към медиите я чакат гладни стажантски години. Но ако е достатъчно добра после ще е доволна от резултата.

Пожелавам Ви успех и се надявам, че съм била полезна.   bouquet

# 3
 • Мнения: 1 842
В момента книгоиздаването във ФЖМК на СУ е на доста високо ниво (в сравнение с преди 10г). Твърдя го смело, защото аз съм завършила през 2004, а мои познати завършват сега същата специалност. За тези 10г нещата са коренно променени - както в самия факултет, така и в издателствата.
Реализация също има - агенции за авторски права, издателства (следя все още бранша и забелязвам много нови издателства, повечето на колеги от същата специалност), редакторска и журналистическа работа и прочее. В никакъв случай не е измислена, всъщност от трите специалности във ФЖМК е най-практически насочената. Макар и вече да не се занимавам с издателска дейност, никога, дори и за минута не съм съжалявала, че завърших това. Може би само малко съжалявам, че учих в зората на специалността и все още не беше добре утвърден учебния план, та наистина учехме някакви измислени дисциплини. Сега, както споменах, е много по-различно.

Изпитът по журналистика поне по мое време беше ала-бала. Не знам сега дали има и писмен, и устен (някога се влизаше с 3 изпита - литература, журналистика писмен и журналистика устен). Писмения беше есе, устния - събеседване с комисия, където проверяват дали следиш новините и какво мислиш по актуални политически и обществени теми. Не е страшно в никакъв случай и не се изисква специална подготовка.

Последна редакция: ср, 20 авг 2014, 13:14 от Нения

# 4
 • Мнения: 2
Благодаря ви за отделеното време! Доколкото разбрах в момента има писмен и устен изпит по журналистика и оценките от ДЗИ по БЕЛ и История. Аз също мисля че реализацията е свързана с връзки и тук дъщеря ми се притеснява че няма да се справи защото не била от контактните хора с много връзки и , че няма да се справи, много се притеснява от това дали ще успее да се справи с журналистиката и незнам какво да и кажа , опитвам се да и обясня че ако се постарае ще станат нещата.Та отново Ви благодаря и ще се радвам да чуя и други мнения!

# 5
 • Мнения: 172
Аз уча журналистика в СУ. Изпитите не са тежки като формат, но с оценяването може да остане много разочарована. Абсолютно, ама абсолютно субективно, никакви конкретни критерии, всичко може да ти изиграе както добра, така и много лоша шега. Темите са по-общо формулирани, винаги се има нещо конкретно предвид, но не представлява проблем да си я интерпретираш по собствен начин, напротив. Всичко зависи от проверяващите. На момичето не й трябват никакви курсове, стига да е кадърна, но перфектният правопис, доброто изразяване и по-абстрактно и нетипично мислене са задължителен минимум. За устния може изобщо да не се притеснява, стига да следи текущите събития малко по-основно. Но при всички положения е напрягащо- чакането е зверско, но за сметка на това комисиите са много благосклонни. Книгоиздаване е специалността с най-нисък бал във факултета, но е наистина хубава, не съм чула нито едно негативно мнение.

Реализацията е свързана само и единствено с личното упорство и амбициозност. Дъшеря ти на тази възраст няма какви връзки да има, те се създават на по-късен етап- със стажове по разни медии, издателства и тн. А личният ми съвет към теб е да оставиш момичето само да реши в кой град иска да учи. Преценете кой град би й дал по-големи възможности за реализация.

Общи условия

Активация на акаунт