КАНАДскА - училищно-есенна - тема 57

• 62 185
  • 711
  •   1
Отговори
# 540
  • Под кленовите дървета
Ароганс, честита дъщеричка  :bouаquet: Да расте здрава и с безгрижно детство Simple Smile

Леда, имаме приятели, които по обратния път, от Онтарио насам, просто им взеха документите и стояха без никакви права месеци наред...и без документи. Та момичето беше бременно с близначета, които да са живи и здрави скоро правят годинка. Ми от всички болници са я връщали!
Частна застраховка мисля че може да сключиш тук и с нея да ползваш услугите на болници/лекари. На нас по институциите навремето ни искаха да си покажем Конфирмасиона за ПР и Сертификата за селекция за да ни издадат Карт Малади и след третия месец да ползваме услугите.

За майчинството - след раждане трябва да провериш дали майка ти или роднина може да изкара всички документи от твое име и с пълномощно да ги представя по институции.

Аз след раждането ще издавя по най-бързия начин Бг акт за раждане и ще опитам да си взема еднократната помощ от Бг, та и за това ще мога да дам инфо след месец.

Имам някакъв спомен, че за бременни не важи чакането от 3 месеца за здравна карта, но това май беше само за Квебек.

Мен отказваха да ме вземат, въпреки закона, дори да ме следят. Искаха да си платя преглед 200$.

# 541
  • Монреал
Дано да се включи някоя майка и от Онтарио, че да разясни как стоят въпроса там и към какви клиники може да се насочи Леда. Няма ли някоя дула, която да следи бремеността примерно, а за раждането вече не би трябвало да има проблем, тъй като ще са минали 3 месеца.
Визата, която се издава за влизане в Канада не е свързана с никаква провинция, и не виждам как може да направят проблем къде ще кацнеш и тн. Не знам как става вече за подаването за самата здравна карта дали се изисква сертификата, но отиди в сайта на RAMQ, няма начин да няма информация там.
ТМ с осигурена работа ли ще идва? (понеже споменаваш нещо за работа) От работата не предлагат ли здравна застраховка? Там няма как да те откажат.
Не знам къде гледаш за манулайф, но ето информация към 2 опции за здравна застраховка:
http://www.coverme.com/products/flexcare-plans.jsp?MKT=MFC

Имам някакъв спомен, че за бременни не важи чакането от 3 месеца за здравна карта, но това май беше
Мен отказваха да ме вземат, въпреки закона, дори да ме следят. Искаха да си платя преглед 200$.

Това ми се струва направо невероятно  Shocked Като подаваше документите за здравната карта не им ли каза, че си бременна?

# 542
  • Варна - Монреал-Едмънтън
Leda, аз ти писах вече е бг  канада. Ако решите  да идвате насам- ще ви помогнем. Аз ще съм в майчинство почти  цялата 2015 и ще мога да ви отделя време.Чети canadavisa сайта. Там има най различни съвети от хора, минали по вашия път. За мен не си заслужава да се идва в Канада без застраховка в твоето положение..

# 543
  • Под кленовите дървета

Визата, която се издава за влизане в Канада не е свързана с никаква провинция, и не виждам как може да направят проблем къде ще кацнеш и тн.
/quote] Въпрос на късмет. Нашите приятели бяха с конфискувани паспорти от летището, дали са им по едно фотокопие и айде, след седмица съдя им казал "чакайте решение в Квебек". Та както бяха уредили всичко за една провинция, ела да видиш как са ги транспортирали до друга и от септември до януари бяха без права, а тя бременна с близнаци.
Имам някакъв спомен, че за бременни не важи чакането от 3 месеца за здравна карта, но това май беше

Това ми се струва направо невероятно  Shocked Като подаваше документите за здравната карта не им ли каза, че си бременна?

Тогава не бях. Когато разбрах ми оставаха две седмици до получаване на картата. Звънях на сума ти лекари да си уговарям час, защото имах нужда от прогестерон, обяснявах, молих се, нямаш ли здравна карта...отрязаха ме или искаха да си платя.

# 544
  • Монреал
А от RAMQ какво ти казаха? В такъв случай е трябвало да ти издадат временна карта докато ти пристигне постоянната.

# 545
Jasmin_veni, аз наскоро изкарах БГ акт за раждане и ми изплатиха еднократната помощ.Някои майки, които от Бг идват насам даже и майчински получават. Процеса не е сложен. Дано да си дала на някой Генерално пълномощно там да ти движи нещата.Като изкарваш Канадския акт за раждане гледай да изкараш няколко, че оригинала ти го задържат в ГРАО.

# 546
Arogance, честита малка кукла - да ти е жива и здрава, да расте умно, красиво и щастливо дете и мнооогоо да те радва!   bouquet Благодаря за щедрото предложение, но наистина много сме го мислили и въпреки че в Албърта и специално в Калгари, моят мъж е влюбен (най-вече заради планините) - някак си съвсем друго ще ни е в Торонто и в Квебек... Просто имаме доста близки приятели там, които не само ни чакат, но ни чакат с нетърпение и голямо желание. Няма да усетим толкова загубата на средата, което за мен е много важно, а и от чисто финансова гледна точка ни спестяват доста - директно има къде да се нанесем да живеем, стават ни поръчители за наше си жилище, взимат си отпуски да минем през всички важни институции, даже искат да ни водят едни при други (тези от Онтарио до тези в Квебек да ги видим Simple SmileSimple SmileSimple Smile ) Наистина много ми се иска да намеря вариант и да си кацнем или в Торонто или в Квебек...

Относно имиграционните - аз директно ще ги питам дали има проблем да дадем адрес в Квебек и ще обясня защо (естествено освен бременността, ще наблегна на интеграция, приятелите с къща и предложение за работа). Ако кажат, че не може, ще си дадем адреса в Торонто и толкоз. Не е драма - няма да ни сложат белезници, защото питаме. Въпросът е, че дори да ни пуснат с адрес в Квебек (в което аз вярвам, тъй като наистина потокът е от Квебек към Онтарио, а не наобратно) и се окаже, че не мога да си изкарам веднага здравна карта, защото нямам сертификат за селекция, цялото упражнение се обезсмисля...
 Jasmin-veni, Четох на страницата за здравната карта - пише, че сертификата е част от документите, които искат за здравна карта "in some cases"... а сега, де! Решила съм, че ще им пиша директно, на френски и да ми отговорят и да имам писмен отговор по този въпрос и тогава ще решим. Разсмях се на твой гръб, че не са искали да те приемат, защото казвам на мъжа ми - "ти си виновен, че не ме пазиш... поне да беше изчакал да стигнем там!", а то се оказва, че и там да забременееш - още по-зле... чакаш си трите месеца....  Laughing

Тарилилей, гледах Manulife - ще им пиша пак - аз вече им писах за тая застраховка за emergencies при бременност... Но проблемът е, че бременността се смята за pre-existing condition и не я покриват.... така казват всички компании към момента. Засега съм намерила само тая застраховка, която покрива emergencies, ама примерно дори да си платя regular checks - ако искат допълнителни изследвания и т.н...кой плаща? нещо не се разбира - писала съм на компанията, ама засега - тишина.

Абе, успокоявам се - така е трябвало да стане... Почвам да идвам на себе си. Важното е бебока да е жив и здрав - ако трябва, ще взема дърщеричката, ще отидем в Торонто за 1 седмица, ще си подадем документите за здравни карти и всичко останало и ще се приберем... Аз ще съм в началото на 5ти месец - не би трябвало да е никакъв проблем да летя. МЪжът ми ще остане там и След три месеца, когато ми пристигне здравната карта - тогава ще отида за постоянно и да родя там. Така даже ще работя по до края на бременността в България и реално ще взимам още по-високо майчинство... Но не обичаме да се разделяме, та дано да намерим вариант с частна застраховка за Онтарио...

Онтарио - това е основният вариант, който търся и проверявам... Ако наистина се включи някоя майка от Онтарио с идеи, ще съм благодарна.   bouquet Благодаря ви много за подкрепата!  Heart Eyes

# 547
Леда,
Не разбрах вие получили ли сте визи вече?
Как стои въпроса да уведомите Канадското посолство за новата ситуация?
Едва ли си прецедент Simple Smile

# 548
Leda, самата аз не съм много наясно, но знам, че една позната кацна в Монтреал, когато беше в 8-ми месец. Когато идеш да се регистрираш за здравна карта, ти дават временно едно картонче. С това картонче, като бременна имаш всичките права. Жената роди след месец, не е плащала никъде нищо. Съветвам те да се обърнеш директно към RAMQ и да видиш те какво ще ти кажат.

Arogance, честита ти рожба! Да расте здрава и да ви радва много!

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 02:40 от nikolova

# 549
Наистина много ми се иска да намеря вариант и да си кацнем или в Торонто или в Квебек...

А къде иначе ще кацнете, ако не намериш варианти?

Относно имиграционните - аз директно ще ги питам дали има проблем да дадем адрес в Квебек.....

Кога да даваш адрес и кои имиграционни ще питаш? Когато кацнете ли? Какъвто и адрес да дадеш на имиграционните при кацане и както и да стоят нещата с тях, когато кандидатстваш за здравна карта в Онтарио и си физически на територията на Онтарио си длъжна да дадеш адрес в Онтарио.

Аз ще съм в началото на 5ти месец - не би трябвало да е никакъв проблем да летя. МЪжът ми ще остане там и След три месеца, когато ми пристигне здравната карта - тогава ще отида за постоянно и да родя там.

5+3(докато ти дойде картата) = 8
Не съм 100% сигурна, но ми се струва, че авиокомпаниите имат право да ти откажат да те качат на борда си бременна в 8 месец.

Мисля си, че щом си бременна не чакаш 3 месеца за здравна карта, но трябва да го проверя. Ако това ти е проблемът, ми дай няколко дни и ще ти кажа категорично как стоят нещата!

Аз живея в Торонто, но не съм чела напоследък темата и не съм вникнала в проблема ти, та пиша само по цитирания ти пост.  Wink

# 550
Наистина много ми се иска да намеря вариант и да си кацнем или в Торонто или в Квебек...

А къде иначе ще кацнете, ако не намериш варианти?

ами ако искам да съм здравно осигурена от първия ден, вариантите са във всяка друга провинция освен БК, Онтарио и Квебек. Във всички останали те осигуряват от първия ден и то не защото си бременна...
Относно имиграционните - аз директно ще ги питам дали има проблем да дадем адрес в Квебек.....

Кога да даваш адрес и кои имиграционни ще питаш? Когато кацнете ли? Какъвто и адрес да дадеш на имиграционните при кацане и както и да стоят нещата с тях, когато кандидатстваш за здравна карта в Онтарио и си физически на територията на Онтарио си длъжна да дадеш адрес в Онтарио.
това не е така. Даваш адреса, където ще живееш. Проверено е. Примерно кацаш в Отава и даваш адрес отвъд реката... Къде да кацнеш, Монреал ти е много по-далече... А пък в случая - билетите до Торонто са много по-евтини.ще ни излезе по-евтино да кацнем там и да си наемем кола до Квебек дори, отколкото да кацнем в Отава 
Аз ще съм в началото на 5ти месец - не би трябвало да е никакъв проблем да летя. МЪжът ми ще остане там и След три месеца, когато ми пристигне здравната карта - тогава ще отида за постоянно и да родя там.

5+3(докато ти дойде картата) = 8
Не съм 100% сигурна, но ми се струва, че авиокомпаниите имат право да ти откажат да те качат на борда си бременна в 8 месец.
това ще го проверя, но не е проблем да отидем малко по-рано, ако се наложи. Визите са ни в паспортите Simple Smile
Мисля си, че щом си бременна не чакаш 3 месеца за здравна карта, но трябва да го проверя. Ако това ти е проблемът, ми дай няколко дни и ще ти кажа категорично как стоят нещата!

благодаря ти за желанието да помогнеш! чакам с нетърпение, дано да ме зарадваш с добра новина   bouquet, но моите приятели в Торонто и те проверяват и засега никакъв успех... Казали са им от OHiP , че бременните не правят изключение от 3 месечния wait period. То няма проблем и частна застраховка да си направя, но не ма да намеря и застраховател, който покрива бременност... #Cussing out

Аз живея в Торонто, но не съм чела напоследък темата и не съм вникнала в проблема ти, та пиша само по цитирания ти пост.  Wink

# 551
Леда,
Не разбрах вие получили ли сте визи вече?
Как стои въпроса да уведомите Канадското посолство за новата ситуация?
Едва ли си прецедент Simple Smile

Да, имаме визи и бременността дойде след тях. Доста неочаквано тъй като за предното детенце опитвахме близо 3 години и стана точно когато вече бях започнала да се оглеждам за ин витро... Докато сега стана от раз, буквално от първия път, в който не се пазихме, защото си мислех, че не съм в овулация... Shocked Shocked Shocked такъв му бил късмета, както казах, да е живо и здраво - останалото ще го наредим Wink

Leda, самата аз не съм много наясно, но знам, че една позната кацна в Монтреал, когато беше в 8-ми месец. Когато идеш да се регистрираш за здравна карта, ти дават временно едно картонче. С това картонче, като бременна имаш всичките права. Жената роди след месец, не е плащала никъде нищо. Съветвам те да се обърнеш директно към RAMQ и да видиш те какво ще ти кажат.

Arogance, честита ти рожба! Да расте здрава и да ви радва много!

Да, за Квебек е така - ако си бременна, те осигуряват веднага, но най-вероятно твоята позната е била по Квебекарската процедура и има сертификат за селекция. А ние сме по федералната, която не те задължават като Квебек да живееш някъде и реално мога да се заселя навсякъде, но пък ако искат сертификата за селекция за да получиш здравно осигуряване, съм прецакана, защото нямаме такъв. Писах на здравните в Квебек, даже на френски да са по-благосклонни  Laughing ще споделя отговор, когато дойде ....

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 14:55 от Leda

# 552
това не е така. Даваш адреса, където ще живееш. Проверено е. Примерно кацаш в Отава и даваш адрес отвъд реката... Къде да кацнеш, Монреал ти е много по-далече... А пък в случая - билетите до Торонто са много по-евтини.ще ни излезе по-евтино да кацнем там и да си наемем кола до Квебек дори, отколкото да кацнем в Отава 

Леда, тук имам предвид не адреса, който даваш при кацане, а адреса, който даваш, при кандидатстване за здравна карта.

Какъвто и адрес да дадеш на имиграционните при кацане, когато кандидатстваш за здравна карта в Онтарио и си физически на територията на Онтарио си длъжна да дадеш адрес в Онтарио.

# 553
За Квебек (поне според този ЛИНК) е нужен сертификата за селекция.

За Онтарио много странно, но не намирам в официалните източници конкретно как стоят нещата с бременните до получаване на ОХИП. Но както казах, ще потърся и ще ти пиша скоро.

# 554
Jennie, и аз четох този линк, който си дала и се облегнах на това
Цитат
Permanent residents

The originals of all the following documents:

Permanent Resident Card, or any other document issued by the Canadian immigration authorities attesting to their permanent resident status in Canada
    Québec selection certificate, in most cases

Persons coming from outside Canada who take up residence in Québec must also attach their visa to their registration form.

Въпросът е, че съм сигурна, че моят случай ще е част точно от тези Most cases... просто съм убедена. Но да видим какво ще отговорят от RAMQ...

Относно Онтарио - моята приятелка звъня в OHIP - едвам се свърза и й потвърдиха, че бременните не правят изключение от този waiting pertiod от 3 месеца...  Cry Но й дали връзка към някаква организация за частни застраховки, която работи с всички частни застрахователи и е точно за да помага в такива случаи към кого да се обърнеш и които трябвало да предложат такава застраховка. Писах им на тази организация, която работи с всичките застрахователи - щели да ми отговорят до 3 дни... Тя звъня от Торонто -щели да й върнат обаждане до 2 дни... Чакаме и двете Simple Smile Днес по принцип трябва да се обадят на нея, а до утре да отговорят на мен. Да видим...

Общи условия

Активация на акаунт