Привет на всички новодошли и престрашили се да пишат! Аз лично много се радвам, че сте се вслушали в съвета на Тереза и се надявам по-често да се включвате в дискусиите

Жани- да, такива са къщите на индииските богаташи, (пък било то и от село). Просторни, широки, красиво обзаведени и декорирани главно в традиционен стил. Тук домът и семеиството стоят наравно с Бог и храната, така че за един индиец е изключително важно да има красив, чист, уютен и по възмойност много просторен дом. Обикновено, що се отнася до домовете им, средства не се пестят. Ще се пести от пазсруване, развлечения, услуги, но за къщата ще се избере наи-доброто и скъпото, понеже тя е "лицето" на семейството пред соцюма и мерило за престиж. И не само при наи-замойните индиици е така. Високите касти по принцип държат на удобството и престижа. В Индия например модата на апартаментите и жилищните комплекси навлезе интензивно едва преди 8-9 години, но дори сега, ако питаш традиционния индиец, ще ти отговори, че предпочита къща. Индииците обичат пространството, големи стаи, много прозорци. За тях е важно да има свободно пространство, децата да могат да тичат на воля. Терасите им винаги са на покрива- открити, обширни. Там често ще видиш децата да веят хвърчила по фестивалите и дори без повод, ще чуеш музика и глъч.. Безкрайно пъстра гледка.
Изобщо индииците имат афинитет към големи, изящни и колоритни домове. На портата обикновено окачат амулет срещу зли очи и уроки- то е една висулка от лимон и зелена люта чушка. На входната врата пък често стои орнамент с лика на бог Ганеш, които символизира благополучието и благоденствието на семейството и един вид приветства гостите на дома. Тук на почит е мраморът, понеже освен 4е внася красота, държи хладно в горещините. Кухните са тип."бокс"- тоест само плот и шкафове, но обсипани с всевъзможни продукти и подправки. Храненето става в гостната, а всъщност нейна роля в повечето случаи играе обширното лоби. Още с влизането в лобито веднага добиваш представа за дома и стопаните. Задължително има кът за домашния олтар- той винаги е много пищно декориран и винаги в източната част на къщата. Задълйително има и стая тип килер, където се складира зимнината и разни други непотребни за момента вещи). В спалните не обичат твърде много мебели, но затова пък много държат на пердетата, килимите, покривките и спалното бельо. Малките декоративни възглавнички са на голяма почит при декора, както и едни много симпатични дълги висулки-наниз от огледълца и други орнаменти, които се закачат от двете страни на рамката на вратата и придават уют на дома.
Къщата на Каляни де факто е типичният модел за дома на индииците със знатно потекло- такива са клановете Сингх, Такур, Бардвадж, Сингания, Шарма, Капур, Верма, Малхотра.
Колкото до замогването на Каляни- нейното едва ли е било замогване впоследствие. Тя по начало принадлежи на знатен род и високо потекло. Кланът Раджпут се слави като един от най-почитаните и най- заможните по отношение на злато и имоти. Предполагам е получила солидно наследство от родата си. Ако не имот, то поне злато в изобилие. Много овдовели жени например обръщат златните си притежания в пари и започват да дават заеми на бедните селяни срещу лихви. По селата лихварството е изключително разпространена практика. Така че в тоя случаи Каляни е имала избор. Но дори да не е било точно така, високото потекло автоматично и отваря вратите навсякъде. Ето затова индииците толкова държат на високата каста и произход.
Хаксев, бижутата и окичването с тях в Индия има много важна символика и то не само при жените, но и при мъжете. Индииците вярват, че накитите са символ на благодат и благоденствие. Колкото по-накичени са жените, толкова по-силно привличат добра поличба, богатство и просперитет към себе си. Същото е и с мъжете, които се обсипват с пръстени, медальони и дори гривни. Аз например изобщо не обичам да се труфя като коледна елха и на няколко пъти в началото всички ме гледаха странно в недоумение и ме разпитваха как така не съм сложила колие- не било на хубаво, трябвало да има нещо на врата, ако ще и просто верижка

Тери, "Луната се скри в облаците" нямаше успех. Спряха го и го замениха с друг, доколкото помня. Всъщност тук нито един сериал на 4мата по отделно не успя да заинтригува аудиторията.
И аз предпочитам да живея в къща, но това е само мечта...
Когато гледам къщите им се чудя как мият прозорците, смъкват завесите, как след това ги слагат...