Джолева, те момичетата правилно са обяснили за назоваването по име, но аз да изясня детайлите. Независимо в село или град, принципно традицията е омъжената жена да не изрича името на мъжа ( в знак на респект). Не само на съпруга си, но по принцип на който и да е мъж. Познатите се назовават с роднинската връзка или с "байя", а непознатите с "бхай/бхайсааб". Това обаче пак зависи от родовите традиции. Жените в консервативните семейства не си позволяват никакви имена, особено пред родата. В по-модерните наистина се случва, но не прекалено често и никога пред гости или твърде възрастни роднини.
Те жените даже не изричат "съпруже", макар че ви го превеждат така, а използват глагола "суние, ...." ( слушай, ..еди какво си). Това е най-използванста форма в градовете.
Хакси, не ти ли е правило впечзтление, че на туниките без ръкав, отвътре винаги има зашити пар4ета плат за къс ръкав. Чудя се и досега това защо го правят..не могат ли да си ги ушият с ръкавите направо..Много се нервя постоянно да пришивам ръкави...Или пък са се светнали и сс решили да дадат възможност за избор на девойките- кат' им писне без ръкав, да си го добавят

Благодаря ти за инфото! Добре, че вече има и съвременни хора, които назовават съпрузите си по име, че иначе си е странно. Но както казваш: традиции - някои ги спазват стриктно - при други има изключения ...

Това с дрехите също е интересно - явно ги правят за много приложения ...

Искам специално да те питам - отдавна се каня, но все забравям. Какво означава обръщението или думата Сачи или както там се пише. Така поне аз го чувам - но ми е интересно какво значи. Вероятно е обръщение, но не знам точното значение. Затова реших да питам ...

Здравейте! Хубав ден на всички ...