"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 4

• 68 060
  • 756
  •   1
Отговори
# 525

Джолева, те момичетата правилно са обяснили за назоваването по име, но аз да изясня детайлите.  Независимо в село или град, принципно  традицията е омъжената жена да не изрича името на мъжа  ( в знак на респект). Не само на съпруга си, но по принцип на който и да е мъж. Познатите се назовават с роднинската връзка или с "байя", а непознатите с "бхай/бхайсааб".  Това обаче пак зависи от родовите традиции. Жените в консервативните семейства не си позволяват никакви имена, особено пред родата. В по-модерните наистина се случва, но не прекалено често и никога пред гости или твърде възрастни роднини.
Те жените даже не изричат "съпруже", макар че ви го превеждат така, а използват глагола "суние, ...." ( слушай, ..еди какво си). Това е най-използванста форма в градовете.

Хакси, не ти ли е правило впечзтление, че на туниките без ръкав, отвътре винаги има зашити пар4ета плат за къс ръкав. Чудя се и досега това защо го правят..не могат ли да си ги ушият с ръкавите направо..Много се нервя постоянно да пришивам ръкави...Или пък са се светнали и сс решили да дадат възможност за избор на девойките- кат' им писне без ръкав, да си го добавят Simple Smile

Благодаря ти за инфото! Добре, че вече има и съвременни хора, които назовават съпрузите си по име, че иначе си е странно. Но както казваш: традиции - някои ги спазват стриктно - при други има изключения ...  newsm10

Това с дрехите също е интересно - явно ги правят за много приложения ...  Heart Eyes

Искам специално да те питам - отдавна се каня, но все забравям. Какво означава обръщението или думата Сачи или както там се пише. Така поне аз го чувам - но ми е интересно какво значи. Вероятно е обръщение, но не знам точното значение. Затова реших да питам ...
smile3525 newsm76 Two Hearts

Здравейте! Хубав ден на всички ... Hug Hug Hug

# 526
здравейте и от мен! времето е много калпаво днес, вали та се къса... Няма коментар за вчерашната серия, Калиани пак седна на своето конче, но си остана самотна там, дори Васант не я подкрепи, и дори не се опита да я защити от освирипела Сумитра, която ми направи добро впечатление с този свой порив...  и с това, че недовоството й беше направено не само към Калиани, но и към ревящото й изчадие, айде Ананди поне момиче, и пак е много дразнещо, че се реве и се тръшка, а тук голямо момче, с глас да реве. Те изобщо ги дават, като бавноразвиващи се - чуйте само коментара на Джагдиш относно филма. Обикновено селските деца по-наясно с птичките и пчеличките, а тез двамцата... направо нямам думи ... се едно не на село, а в оранжерия са гледани... и като ревнат с глас... големички са вече с глас да реват...
майката на Ананди пак продължава да я пази да не преработи случайно, - Седни да почетеш, ние ще работим, аз ще сготвя, аз ще направя. Момичето е голямо, колкото майка си, а с нея се държат като със бебе... - Добре, че поживя 1 година при Калиани, та я понаучиха на туй-онуй... Като става въпрос за бебе - забелязахте ли, като показаха спомени на Багвати за малката Ананди, тя имаше на челото си едно петно тъмно, в епизодите напред и бебето на Гена, а после и на Сугна също имат такива петна от лявата страна на челото... Нарочно ли ги цапотят с нещо, срещу уроки ли?
И друго исках да питам знаещите, като става въпрос за Кришна, едните се молят като на бог, а другите, Шам например, го наричат богиньо - та, бог или богиня? или не го превеждат правилно?
Hug Мило, забелязала съм и аз, че ги слагат на бебетата тия точки, ама не знам защо.  Shocked
Например на Нанду му я слагаха къде ли не по лицето.
Кришна май е мъж, ама не съм сигурна...Калиани пък натам май наричаше Кришна ''богиня - майка'' ама така ли е...нямам идея.

Другото което ми направи впечатление е, че в този сериал има страшен култ към боговете, на моменти даже е смешно и наивно. Излиза, че винаги когато се помолиш на някой бог, желанието ти се изпълнява Shocked Shocked Shocked

И аз с въпрос. В Кармата чух, че поздравяват с Намасте(дано правилно го пиша). Това какво точно означава? Стана ми интересно след като чух, че и в един български сериал го използваха.
Hug Така е...намасте...май е поздрав, нещо като за здраве, ама не мога да го формулирам.

Мисля, че Кришна е жена, въпреки, че понякога съм чувала да казват бог Кришна, но май е жена. Иначе по принцип Кришна е женско име, ако естествено и индийците не смесват мъжки и женски имена, както правят турците. Там спокойно се срещат мъже и жени с едно и също име, което никога не съм разбирала.

# 527
  • Кралица-майка ВлъхоУсойница
Рокси, къде си чувала това обръщение Сачи? Rolling Eyes

# 528
Цитат
майката на Ананди пак продължава да я пази да не преработи случайно, - Седни да почетеш, ние ще работим, аз ще сготвя,

Здравейте.Не знам дали я пази за да не се преработи.За мен това е реакцията на всяка майка ,защото каквото и да се говорим Ананди си е все още дете,макар че понякога е доста по зряла и двата си родители
Багу явно иска дъщеря и да учи за да  не има нейната съдба-беднотия ,мизерия ,глад
Затова я даде като булка и в дома на Калиани

# 529
Цитат
майката на Ананди пак продължава да я пази да не преработи случайно, - Седни да почетеш, ние ще работим, аз ще сготвя,

Здравейте.Не знам дали я пази за да не се преработи.За мен това е реакцията на всяка майка ,защото каквото и да се говорим Ананди си е все още дете,макар че понякога е доста по зряла и двата си родители
Багу явно иска дъщеря и да учи за да  не има нейната съдба-беднотия ,мизерия ,глад
Затова я даде като булка и в дома на Калиани
На мен пък ми е странно, какво си е мислела Баго давайки я на Калиани?
Доброто развитие в живота и дойде случайно, инак ако се разчиташе на съвместен живот с Джаго, щеше да изсъхне в тоя дом. Аз като ги гледам снахите, ми те излизат само на храм и до пазара...в другото време...позиционирани в кухнята. ooooh!
Искала да си продължи образованието, пък я омъжи на 8г....да беше почакала да завърши пък тогава.
Тия майки на момичета странно си мислят, че възможно най-скоро трябва да харижат някъде дъщерите си...това не мога да го разбера...През цялото време Баго знаеше как страда дъщеря й с Калиани и въпреки всичко я буташе постоянно там. ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

# 530
Привет   Hug
Roxis, Сачи е дума за потвърждение. Например ако някой пита "Направил  ли си това/ Свършил ли си тази работа", отговаряш с "Haan, sach mai" (Да, направих го/Свърших я)

# 531
Цитат

Зиз ,Багу е неука, проста жена.В дома на Калиани тя е видяла само това което никога самата тя не е имала- хубава храна, хубави дрехи ,бижута , охолен живот / според нея/.Мислила си е че това е достатъчно за да бъде дъщеря и щастлива

Цитат
Искала да си продължи образованието, пък я омъжи на 8г....

А как щяха да изпуснат жениха тогава.такъв убавец де ще намерят после Joy Joy

# 532
Цитат

Зиз ,Багу е неука, проста жена.В дома на Калиани тя е видяла само това което никога самата тя не е имала- хубава храна, хубави дрехи ,бижута , охолен живот / според нея/.Мислила си е че това е достатъчно за да бъде дъщеря и щастлива

Цитат
Искала да си продължи образованието, пък я омъжи на 8г....

А как щяха да изпуснат жениха тогава.такъв убавец де ще намерят после Joy Joy
Тоя с конкурс да го бяха избирали, нямаше да намерят друг такъв Убавец... Mr. Green Joy Joy hahaha hahaha

# 533
  • Варна
Лорка - за тъмната кожа, не вярвам да има някой, който да не се съгласи с мнението ти. Мен обче друго ме гложди..Богът им Кришна и Шива също винаги ги изобразяват с много тъмен тен, даже синкав направо. Е, това отричане от тъмната кожа не е ли отричане и оскърбяване на боговете им..И това е само при момичетата. Същото отношение твърде рядко е валидно при двама братя с тъмна и светла кожа съответно. Пълен абсурдистан..!!
Ами,предполагам,че си мислят така: "Те са БОГОВЕ ... Тяхната е лесна...Широко им е около врата! ... Могат да си позволят,какво ли не- тъмна кожа...слонска глава...шест ръце"    Wink  ... Всякак ще ги харесат  Mr. Green

# 534
Момичета, не сте ли чели темата назад, а и другите теми? Rolling Eyes
Повечето неща сме ги обсъждали и Бандитка е писала за тях повече от един път. Няма смисъл да чекнем все едни и същи въпроси. А и ако някой иска да научи повече неща за Индия, чичко Гугъл ще му помогне със сигурност.  Wink

Нама̀сте е често използван устен поздрав в Индия и Непал. Когато се изрича, обикновено е придружен от лек поклон с опрени една в друга длани, прибрани към гърдите. Този жест се нарича анджали-мудра и може да се използва без устен поздрав, носейки същото послание.
Поздравът се използва за приветствие в началото на срещата и на раздяла. Думата намасте съдържа в себе си санскритските думи „нама” (прекланям се), „ас” (аз) и „те” (теб), буквално „Аз се прекланям пред теб”. В широк смисъл намасте означава: „Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб”. Поздравът е израз на дълбоко уважение.

Кришна  според различни индуистки традиции е осмият аватар на бог Вишну. Думата "Кришна" на Санскрит буквално се превежда като "черен" или "тъмен" и се отнася до външността на Кришна. Той се жени за Рукмини дъщерята на крал Бхешмака, но сърцето му принадлежи на Радха, преродената богиня Лакшми, за която има много легенди как се е срещнала и залюбила с Бог Кришна.

# 535
По-принцип и аз от обща култура знам, че Кришна е от мъжки пол - бог Кришна, но ме учуди, че калиани, а и Шам се обръщат към изображението му с думата богиньо... Затова и попитах... Сори, ако това вече се обсъждало в темите назад.. Прочетох втората тема и не съм срещнала такова инфо... Третата не съм я приключила още

# 536
Откакто чета темата, не съм срещала да се обсъжда това, което попитах. Ако ви е толкова проблем, можеше да подминете въпроса ми  Peace Все пак благодаря за подробното обяснение  Hug

# 537
Откакто чета темата, не съм срещала да се обсъжда това, което попитах. Ако ви е толкова проблем, можеше да подминете въпроса ми  Peace Все пак благодаря за подробното обяснение  Hug
+1 Peace

Не виждам никакъв смисъл да чета всички теми за да си отговоря на някакъв въпрос, който я е обсъждан, я не... ooooh!
Всеки има право да влезе и да попита нещо, пък дали някой ще отговори е друг въпрос.
И аз благодаря за подробното инфо  bouquet но някак ми загорча от 1-ви абзац. Действително ако е поблем не отговаряйте, но не си мислете, че всеки е длъжен да чете сума теми назад, защото евентуално нещо е обсъждано някъде там. Да не говорим, че това е сборна тема и вътре 70% от инфото не ме интересува.

Вчера го казах, днес пак ще го направя...много странни хора сте се събрали. Няма комуникация.
Примерно мен ме интересува Булката, а чета само за Садна... Crazy
Не, че имам против, защото скролвам тези постове, ама бъдете по любезни към новите. Темата в един форум се отваря за това да намериш инфо или да попиташ за такова, да обсъдиш епизод или предстоящ такъв.

Ако сте забелязали, от 3 дни се мотая тук и когато някой попита за нещо което знам го казвам, а не хокам, че някой не е чел всички теми за да си отговори на въпроса.
Голямо добро направи дамата с инфото...преди да го подаде ни нахока, после подробно обясни...странна работа... #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy

# 538
Хриси не се засягай от думите ми. Не съм искала да засегна никой. Hug По твоя въпрос е писано във втора тема стр.34-35, където Бандитка е обяснила за намасте и намаскар, а ти се включи точно тогава за първи път.
Може би проблема е в мен, че помня толкова много, че сякаш сме го коментирали скоро. Сори. Peace

# 539
Добре де никой не смее да се обади на Бейрон и да му каже за Ананди.Айде жените ги е страх от ГодзилаКалиани ами Васант или Шам ,та дори и самия Джагдиш който  също не е съгласен

Общи условия

Активация на акаунт