Отговори
# 225
Лиляна, не че не ми е приятно, а става изнервящо мисля за всички на всяко второ изречение да ти даваме пояснения как и защо. Постоянно се опитваш да контрираш, но според мен не ти се получи.

# 226
Това че за някои хора бебе, родено с тегло под 800 гр. е биологичен отпадък, не касае никого освен тях самите. Важното е под какво становище се подписват специалистите и съответно какво се отбелязва в закона.
Някои от потребителите писа нещо за хората в кома и вероятността след събуждането си да са се превърнали в зеленчук. Същото се отнася и за едно бебе, родено с екстремно ниско тегло и последващите от тази му незрялост проблеми.
Въпросът касае финансовата, здравната, образователната системи и обществото в дългогодишен аспект. В преден пост писах защо. Дали е човешко или не, също е въпрос на интерпретация. За едни е, и те по-често са родители на недоносени, което е разбираемо, за други това да остане едно дете сляпо и почти обездвижено, е неморално и нечовешко.
Статистика за процента недоносени и тенденциите в годините има в сайта на НСИ, а тази, касаеща световният мащаб в сайта на СЗО. Причините ги има също посочени там.

# 227
И циганките раждат деца на поразия, хвърлят ги в домове и ги правят бреме за обществото. Много от тях влизат в криминалния сектор. И почти всички овисват на социалната система доживот. Не виждам закон, който да ги възпира.
Така, че няма нужда да се кахърите за чуждите слепи деца. Те могат да имат или не пълноценен живот и това  не зависи от зрението им.
За очите огромна роля има професионализма (и липсата на професионализъм) на лекаря, но да не задълбаваме. Конкретно моето дете именита детска офталмоложка вместо да му помогне го зарази с тежък конюнктивит, който плъзна в отделението. Дайте да наместим законите по мярка на некадърниците.

# 228
  • Ямбол
И ти какво направи, като ти зарази детето и как си сигурна, че е тя  Кой закон според теб я скри нищо да на ѝ се случи?

# 229
И циганките раждат деца на поразия, хвърлят ги в домове и ги правят бреме за обществото. Много от тях влизат в криминалния сектор. И почти всички овисват на социалната система доживот. Не виждам закон, който да ги възпира.

Няма такъв. Незнам дали да кажа "за жалост", понеже няма как да ти забранят със закон да раждаш и поради дадени обстоятелства детето да бъде оставяно в домове.. А ако има, той няма как да действа само за една част от обществото, в случая с циганите.
Ако не се лъжа, навремето законът беше следния: до 3-то дете получаваш детски и помощи, но за 4-то, 5-то, 10-то - не. Ако помня добре беше преди Тодор Живков.
Сега на всяко дете се полагат детски, което е изнемогващо и за държавата, предвид, че повечето с по 4деца и нагоре са от малцинствата, а след порастване на детето, нито родителите, нито самото дете, когато вече е трудоспособно, не работят, за да има някакъв "цикъл" и някаква възвращаемост. За тях продължава да полага финансови грижи държавата.
Аз понеже не съм наясно - ако оставиш детето си в дом, продължаваш ли да получаваш помощи за него?

# 230
И ти какво направи, като ти зарази детето и как си сигурна, че е тя  Кой закон според теб я скри нищо да на ѝ се случи?
Много ли ти е важно да знаеш?   ooooh!

# 231
  • Ямбол
Много ли ти е важно да знаеш?   ooooh!

Да и ще ти кажа защо. Обявили сте се против някаква наредба, защото позволявала на лекарите нехайство. Питам те - коя наредба позволи нехайството да ти заразят детето и ако няма такава, как си потърси правата? Защото уж нали затова сте против, за да можете да си търсите правата.
Даваш примери със себе си и детето си, а после се държиш за главата, когато те питат за уточняващи подробности.

# 232
Къде в наредбата пише, че деца под 800 г и под 26 седмица се оставят без грижи?
Че и се дава карт бланш за нехайство на лекарите?
Пак питам?
Пишете си ей така! Naughty

# 233
  • Ямбол
Никъде не пише, Хепи. В статията го пише и те вярват повече на нея.

# 234
Лиляна, не смятам, че някой е длъжен да ти се обяснява подробно, подкрепен със дадени закони и наредби. Нещо много взе да си вярваш. Имаш някакъв неизяснен проблем с вниманието ми се струва, вкъщи явно не го получаваш, че тук като хрътка само душиш "защо", "кога", "поради каква причина".

Хепи, а къде пише, че ще? Аз доколкото помня в закона за движение по пътъщата се казва, че се забранява карането в нетрезво състояние. Виждам, че се прилага. Редовно.
Тая наредба да не ви е настолната Библия. Новината обиколи всички информационни блокове и телевизии, вие ли открихте топлата вода да се уповавате на наредбата, или може би до сега един журналист не се е сетил?

# 235
  • Ямбол
О, свещена простота!

Никого не съм задължила да ми обяснява. Аз питам, който иска - отговаря, който не иска и/или няма аргументи, пише простотии, започва да гадае какъв ми е животът, какви проблеми имам, какво получавам вкъщи, което няма никакво отношение по темата, но от няма и къде се прилагат такива плоски тактики за сразяване на опонента.

Разбрахме всички, че сляпо вярваш на журналистите и телевизиите, вярвай си, нека те работят, то това им е целта. Но не се опитвай да го приложиш като аргумент по темата, защото не е.

# 236
  • София
Къде в наредбата пише, че деца под 800 г и под 26 седмица се оставят без грижи?
Че и се дава карт бланш за нехайство на лекарите?
Пак питам?
Пишете си ей така! Naughty

Не пише, но тази наредба развързва ръцете деца под този грамаж и тези седмици да НЕ получат животоспасяващи, животоподдържащи и лечебни грижи, които сега не само бебетата имат право да получат, а и болниците и лекарите са длъжни да окажат. Много добре е примерът с бебето от Горна Оряховица - важна част от проверката и изходът й се е оказало дали бебето е аборт или не според седмиците и грамажа, и оттам дали е трябвало да викат екип от Плевен или не. Виждаш, синджир марка. Другия път, когато едно бебе се роди в Сливен, да кажем, и се окаже в новите граници, съвсем спокойно тамошният дежурен екип може да си спести високоспециализираните грижи, и никой няма даможе копче да им каже. По старите правила с по-ниския грамаж и седмици, бебето по подразбиране щеше да има право на тези високоспециализирани грижи. Една грижа е да си длъжен да направиш една торба изследвания на бебето, да му сложиш сърфактант и да осигуриш кувьоз, съвсем друга грижа е да го сложиш в чисти пелени, да му дадеш топло мляко. И едното, и другото е все грижа, но разликата между тях може да спаси или не едно бебе.

Да, аз казах за коматозните пациенти. Те по подразбиране изат право на грижа в интензивното отделение и по-нататъшни такива. Там никой не си позволява просто по наредба да ги остави на минимална грижа и да чака дали ще прескочат трапа.

Статията отдавна съм я отсвиририла, откакто прочетох наредбата.

Последна редакция: сб, 30 авг 2014, 18:35 от Andariel

# 237
О, свещена простота!

Никого не съм задължила да ми обяснява. Аз питам, който иска - отговаря, който не иска и/или няма аргументи, пише простотии, започва да гадае какъв ми е животът, какви проблеми имам, какво получавам вкъщи, което няма никакво отношение по темата, но от няма и къде се прилагат такива плоски тактики за сразяване на опонента.

Разбрахме всички, че сляпо вярваш на журналистите и телевизиите, вярвай си, нека те работят, то това им е целта. Но не се опитвай да го приложиш като аргумент по темата, защото не е.

Лиляна, не помня коя беше и откъде идваш, че да решаваш кои аргументи да се използват?  И под каква форма.
Маниерите ти на даскалка от старата генерация ми идват вече на нагорно.   
Усети си неуместния тон, с който подпитваш настоятелно всеки защо му е такова мнението. Че си лицемерна и не се усещаш, че изнагляваш вече си е твой проблем. Както друга съфорумка каза, повредедата е от твоята сателитна чиния. Че простотията ходи по хората не подлежи на съмнения. Ама и ти душа носиш, и теб не е подминала.

# 238
Не е вярно, Анди!

Ако ти си виждала недоносено на картинка, аз съм майка на такова дете.
Вярно, над тези мерки и седмици, но знам как се грижат лекарите и се борят за тези деца!  bouquet

Вярвам на наредбата, Антигона, на журналисти, които търсят сензация, не!

# 239
  • София
разбирам, хепи, но промяната на наредбата с граници нагоре не задължава за всички бебета под тези граници да се полагат всички усилия и е въпрос на време да заппочнат да гърмят такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт