Вече сме ВТОРИ клас

• 48 569
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Ако има такова - кажете кое е, съвсем сериозно питам.

Иначе за езика - си напълно права. При нас няма прескачане, обаче: миналата година имахме английски - азбуката, доста песнички, да не кажа основно, кратки думи накрая. Тази година отварям - и гледам пак започват с I`m и How are you. И се питам тогава миналата година за какво им беше да учат, като сега започват от същото реално.  Thinking Ще кажете - преговор, затвърждаване и тн, но не съм много съгласна. А и имам чувството, че сега сме по друга система - не съм си правила труда да сравня издателствата и заглавията още - а се каня от миналата седмица да прове4ря, но си подарихме стария учебник и все забравям...

# 496
  • София
Не съм издребнявала и написала точното наименование, но говорим за едно и също.
Няма у-ща от първи клас, които да са подобни на подготвителен клас на езикова гимназия /след 7ми/ клас. Не виждам дори повод да обсъждаме фактите в тоя случай.

Има. В нашето училище - 20то /същото като на Пух/ децата ни учат език 14 часа седмично - всеки ден 2 или 3 часа. Пишат и говорят ежедневно.
Госпожата ни по немски тази година е много взискателна и дъщеря ми само дето не спи с тетрадката по немски. Имат и домашно, въпреки целодневната форма на обучение.

# 497
Благодаря за информацията, не знаех наистина   bouquet
Не съм сигурна дали си писала по тази тема - но доволни ли сте засега и получава ли се?

Скрит текст:
А и при вас има много часове по език, но не учите предмети на този език - както е в езиковата - а там това е огромно предимство или...? След 7ми клас отново ли трябва да кандидатствате или директно продължавате - самото у-ще води ли се езикова гимназия? Просто може ли да споделиш малко повече...

# 498
E 14ч немски + другите предмети, колко е хорариума на тези деца  newsm78

# 499
При тях е целодневно - поне така написаха в предния пост - затова се получава някак  Peace
Но действително е интересно дали има смисъл, защото натоварването не е никак малко. Рени - ако ти остане време, ще съм благодарна да разкажеш...

# 500
  • София
Значи в общи линии сме на едно мнение - по отношение на общообразователните училища - да там не се научава език.

Начално езиково общинско училище в София има - 20 ОУ  и доколкото ми е известно и 73-то СОУ, но там системата е малко по-различна. Това са училища с преподаване на немски. В 20-то има една паралелка и с френски.
Написах, че пиша от опит:
Синът ми е в 20-то. Имаме 13 часа седмично немски по програма - така беше в първи клас, така е и сега във втори. Имат двама учители по немски, отделно от госпожата, която им води класа. В трети и четвърти са по-малко, но доколкото ми е известно пак са 7 или 8 часа, седмично. В горния курс - 5-7 ми клас - пак между 7-8 часа седмично, като стигнем до тях ще съм на 100 % запозната  Grinning. Родители от горните класове ми споделиха, че след 4-ти клас се въвежда и изучаване на предмет на език - това обаче не мога да твърдя със сигурност, защото не съм го видяла черно на бяло.  

# 501
  • София
Рени - не съм видяла поста ти  Grinning ( не съм им видяла още програмата, мислех, че са 13часа тази година  Grinning) Рени - при кои учители сте - ние сме Владова и Попова, отново

Вилико - да, целоднено е, имат 10 часа седмично следобед, останалите разпределени сутрин.
Аз лично съм доволна от училището, избрах го заради езика и добрата подготовка по другите предмети. Имат повече учители по немски и училището и се е случвало да не се попадне на читав, ние засега попаднахме на много добри - и двете са от миналата година и по някакъв начин са запалили децата страшно много. 
Не мисля, че натоварването им е чак толкова по-голямо отколкото на другите деца.

# 502
  • София
Благодаря за информацията, не знаех наистина   bouquet
Не съм сигурна дали си писала по тази тема - но доволни ли сте засега и получава ли се?

Скрит текст:
А и при вас има много часове по език, но не учите предмети на този език - както е в езиковата - а там това е огромно предимство или...? След 7ми клас отново ли трябва да кандидатствате или директно продължавате - самото у-ще води ли се езикова гимназия? Просто може ли да споделиш малко повече...

Да, ще споделя. Училището е само основно и след 7 клас ще трябва да кандидатстваме някъде другаде.
От 5 клас мисля, че някои предмети ще се изучават на немски, но това са не повече от 1 или 2. не съм се интересувала подробно.
В 1 клас нашия клас имаше проблем с учителите по немски - сменихме 3 учителки и децата имат пропуски. Тази година сме с много стабилна преподавателка и като гледам силното начало мисля, че ще научат много. Определно преподавателят е много важен и има проблем със задържането на качествени кадри по език в училищата. Към момента съм напълно удоволетворена за нивото на езика, а и на детето му харесва.

ПП. С Пух сме писали едновременно. Wink

# 503
  • София
Рени - не съм видяла поста ти  Grinning ( не съм им видяла още програмата, мислех, че са 13часа тази година  Grinning) Рени - при кои учители сте - ние сме Владова и Попова, отново

Вилико - да, целоднено е, имат 10 часа седмично следобед, останалите разпределени сутрин.
Аз лично съм доволна от училището, избрах го заради езика и добрата подготовка по другите предмети. Имат повече учители по немски и училището и се е случвало да не се попадне на читав, ние засега попаднахме на много добри - и двете са от миналата година и по някакъв начин са запалили децата страшно много. 
Не мисля, че натоварването им е чак толкова по-голямо отколкото на другите деца.

Тази година часовете са 14. Simple Smile
Сутрин сме при Загорова, а следобед при Фрау Попова. Ти сигурно си свикнала с нея, но при нас заради предишните преподавателки тази ми се струва страхотна. Предполагам, че малко в повече ги стряска при нас, защото заради честите смени при нас дисциплината куца.

# 504
До колко сте на училище реално?
При нас проблем си е тази втора смяна - сутрин докато напишат домашните плюс нещо допълнително и вече са поизморени - а часовете им тепърва предстоят в у-ще. Вечер докато попогледнем заедно - и се получава, че цял ден само учене, никакво врем ене остава реално, освен вечер, когато пък вече сина е изморен...

# 505
  • София
Рени - Попова е супер, радвам се, че са ви сменили учителите.

Вилико - започват в 8.30 до 12 часа, имат обедна почивка - водят ги в стола, задължително всички ( и тези, които си носят от вкъщи се хранят на отделни маси в стола), после играят  и от 13 часа ( или 13.30 така и не разбрах точно) до 16.30 часа ( с голямо междучасие). Следобедът е разпределен на два модула - 2 часа самоподготовка с отделен учител и 2 часа немски език. През двата часа самоподготовка си пишат домашните и учат. Класната ни е против да учат след това, защото се преуморяват. Дава домашни само за уикенда. Понякога обаче им дават допълнително по немски, но е по-скоро изключение.
Аз лично не го товаря допълнително през седмицата, с изкл. на 1 час допл. немски преговор в петък, защото след 16.30 е винаги на спорт поне 1 час, и докато се приберем е достатъчно уморен. 

# 506
Ахааа,  доста добро разпределение  Peace
Тоест вие се взимате в 16.30, като се предполага, че вкъщи няма да имат домашно или ако има - е нещо за довършване само, ако не е стигнало времето в тези два часа за самоподготовка. Реално при нас значи престоя е повече - ние сме на занималня от 8.30, от 13.30 на уще чак до 17.40ч. Прибираме се към 18ч.

# 507
  • София
Ахааа,  доста добро разпределение  Peace
Тоест вие се взимате в 16.30, като се предполага, че вкъщи няма да имат домашно или ако има - е нещо за довършване само, ако не е стигнало времето в тези два часа за самоподготовка. Реално при нас значи престоя е повече - ние сме на занималня от 8.30, от 13.30 на уще чак до 17.40ч. Прибираме се към 18ч.

Да, повечко стоите и нямате никакво време при тази организация.
При нас раниците се носят в понеделник и се вземат в петък, така че няма как да разберем през седмицата дали има нещо за довършване, това го правя през уикенда. Ако имат нещо допълнително им  го казват и те носят тетрадката или пък листче със стихче например - и то винаги по немски ....
снощи за първи път правихме родословно дърво -  извън немския. После се оказа, че било пожелание всъщност....ама почертахме си доста..... Joy

# 508
Добре де, но все пак как ти знаеш как се справя детето - например ако то в занималнята не успява по някаква причина - то тогава това ще се отрази на оценките, чак тогава ще разбереш, а няма как да реагираш, щом не виждаш какво правят през седмицата...тоест въпроса със справянето с материала някак ми убягва тук... Thinking

Миналата година понеже сина беше на занималня в у-щето си и се бях изприщила - прибираме се в 6 и започваме да учим и пишем и поправяме - защото или не е написано, или е с грешки, или е грозно, или....Ужас някакъв, всеки ден до 8-9 учех с него. Тази година сме в частна занималня, 5 деца са в групата, учителката е повече от прекрасна, поне за момента - справят се с домашните плюс им дава допълнително и четат и следващите уроци. Ама аз нали от миналата година съм наплашена - не мога да поварвам и вечер упражнявам контрол пак - преглеждам, разпитвам - дори понякога му казвам да започне с нещо си... Embarassed

# 509
  • София
Понеже заговорихте за 20-то училище да споделя. Само то, както и математическите училища (СМГ, 125, 119, 107) са май единствените в София, сформиращи изцяло нови паралелки след 4-ти клас (за 125 и 119 не съм сигурна). Ако някой по някаква причина смята да мести детето си след 4-ти клас, са добър вариант, т.к. на детето няма да се налага да се адаптира към вече изграден колектив, а ще е в новосформиран клас.

Общи условия

Активация на акаунт