Частни училища - информативна тема 4

• 64 523
  • 724
  •   1
Отговори
# 165
  • Sf
Морна, тук не става въпрос изобщо да не учат никакъв език, а се дискутира дали  има смисъл да се изучава толкова усилено, както е конкретно в СС. Защото има и други училища с усилено изучаване на чужд език от ПУК, но там претоварването не е толкова голямо.
Скрит текст:
Мисля, че няма никакъв смисъл да се учи същият език след 7ми клас. Друг е въпросът, че ако първият е английски, с немски много трудно се влиза. А дори и да не се избере езикова гимназия, има езикови курсове. Така че пак може да се учи втори език допълнително.
Лично аз АК не го харесвам и силно се надявам да не си променя мнението Mr. Green ама знае ли човек...
Според мен напъването в СС за езика е излишно чак в такива размери. Иначе съм за език, защото дори и да не се усвои голямо количество лексика и граматика, се добива усет за него. След това бързо се наваксва и се учат по-лесно и други езици.

Аз явно още спя, защото прочетох на Татко Мецан поста и да си кажа.  Mr. Green

С голямата чаках за втория език до 8 клас и сега го отчитам като грешка, която няма да повторя с малката. Защото голямата по това време имаше други интереси, вече професионални, които отнемаха практически цялото й свободно време. Да, ходеше на курсове по немски, но реално накрая имаме почти нищо.

Колкото до СС - да съм поне малко по темата - дали е излишно или не, всеки родител може сам да прецени според приоритетите си. Хубаво е да има различни частни училища, както са различни и децата, респ. желанията на родителите. Аз никога не съм разглеждала СС като вариант за малкото дете, но съм ЗА напъването по английски. За мен е важно да се изучава поне наравно с българския.

# 166
  • София
Ще споделя и моя опит с английския, понеже е като цяло по-различен от това, което правят останалите родители.
Моето дете учеше английски до 4 клас само в обикновено училище, учебниците на Лонгман са елементарни и съответно нивото й беше ... никакво с тези 3 часа седмично.
Правех си сметка, че като влезе в математическа гимназия след 7 клас, подготвителния клас ще свърши всичката работа. НО след 4 клас все пак я преместихме в ПЧМГ. Оказа се, че моето дете е единственото в класа, което знае толкова слабо езика, и това ни коства едно лято по 1-2 часа на ден, почти два месеца, за да навакса, като само аз се занимавах с нея. Сега , вече 6 клас, има само няколко деца от класа, които са по-добри от нея, и тя реално настигна класа без нито един допълнителен час английски 1-4 клас. Освен това тя има афинитет към математиката, английския й е най-трудния предмет още от началото. За себе си приемам ученето на език от ранна възраст, само ако семейството е настроено на такава вълна, вкъщи могат да си упражняват един език, децата да учат втори и т.н. За останалите хора, съм на мнението на  bib.bib.

# 167
  • София
Много пъти се е дъвкала темата за ранното изучаване на езиците и ето че пак се повдига. Като родител на 12-токласник и имаш поглед върху всички етапи смея да твърдя, че има смисъл от ученето от ранна възраст ( не обсъждам до колко натоварено трябва да е). И причините за това са няколко. Първата и най-важната е , че не знаете в пубертета как ще тръгне да се развива детето. Може да е едно ангелче до 6-ти клас и след това да се питате това моето дете ли. И в този момент да зареже всичко. И когато спрат да бушуват хормоните да се осъзнае и да заседне да учи. Но език не се учи за 2-3 дни. Така, че добрата основа няма да му е излишна. Другият вариант е за смяна на езика и всички филолози казват, че един език тегли втори и по-лесно се учи. И 3-тия аргумент е нивото на обучение. Не може да сте сигурни, че детето ще попадне в добро училище и изучаването на езика ще е на ниво.  И колкото повече се учи даден език и от по-ранна възраст , толкова по-лесно можеш после да го използваш свободно в ежедневието си. А езикът не е самоцел , а е средство за общуване и четене на литература.
Да , има деца , които в 8-ми клас почват от а и б и успяват да надминат останалите, но това са единици и никой няма гаранция неговото дете от кои ще е .

# 168
Колкото до транспорта на СС. Всяка цена на услуга има фиксирани и променливи разходи. Когато се намали броя на децата ползващи транспорт, фиксираните разходи биха се разделяли на по-малко деца и съответно услугата би се ускъпила. Така че най-вероятно се връща само цената на променливите разходи на отказалите се, за да се запази все пак ниска цена на предлагане на транспорта.
Моите изчисления през годините показват, че горе долу най-ниската възможна цена за транспорт на училище намиращо се в единия край на София (не в центъра) е около 800 евро. Най-високата е около 1200 евро годишно.
Ние живеем на 10 км от училището,  при разход 10 на 100 и цена на горивото 2,8 на литър както следва. 20km*10/100l*2,8lv*5дена*4седмици*9месеца=1008 лв годишно. Това и горе долу ти връщат.
Тъй като СС е частна фирма, те са в правото да представят цени по тяхно желание и на който не му харесва да не се възползва.
Въпреки, де Кодбг е прав фактически, не съм съгласна с понятието тарикатска такса.
Според мен искат да поощрят да се ползва транспорта, не на последно място, за да могат да предлагат ниска цена за всички. Така върнатата такса е легитимна по отношение на теория на ценообразуването. Друга причина е малкото пространство пред училището, липсата на паркоместа и предодвратяване на задръстванията и евентуални избягвания на конфликти със съседи

Не съм фен на СС, мен ме тревожи силно конкурентната среда там (както и в АК), която не е за моите деца конкретно, но просто исках да представя обективна и моя гледна точка.

Ред. За ранното изучаване на езици съм само за. Колкото повече, толкова по-добре. Ние имаме само позитивен опит от това с първото дете, с второто сме по същия път, за момента с чудесни резултати.

# 169
  • София
Гледам, че на последните страници доста се развихриха дебатите кое училище е по скъпо- СС или Питагор като се вземе  под внимание и транспорта и допълнителните занимания. Ако трябва да се калкулира цената на едно училище, аз мисля, че и други фактори определят цената. Например:
1. От колко до колко часа са заети децата. В Питагор часовете са им от 8.00 до 17.15-17.20. За СС мисля, че започват по-късно и май свършват към 16 и нещо. В Дрита например са до 16.30. С две думи излиза,че в някои такси има повече учебни часове.  Кога започва и приключва учебната година.
Стои въпросът и до колко часа родителят е на работа и какво да го прави детето в промеждутъка.
2. Цената- дали плащаш на накуп, разсроченото или на вноски, дали има оскъпяване. За някои хора това също би имало значение.  Размерът на отстъпката за второ и трето детенце. Дава ли училището стипендии и колко на брой също е интересен момент.
3. Храната има ли избор на самия ден, може ли допълнително. Интересно ми стана за ЕСПА например, че през целят ден разполагат с блок маса за сокове, мляко, плодове, мюслита. В СС знам, че готвят няколко менюта дневноТова също формира цената.
4.Замислих се и за други неща. Ако на малките се налагат логопедични услуги, те включени ли са в цената или се заплащат допълнително, дали са в рамките на часовете или след тях. Досега не съм обръщала внимание на този аспект в таксите.
5.Не на последно място-брой деца в паралелка.
6.Учебниците и материалите-дали се закупуват от родителите или се дават от училището

Сигурно има и други неща, но тези ми хрумват сега. Просто ми се искаще да споделя,че нещата не са само такса, транспорт и униформи, ако приемем добро ниво на преподаване навсякъде.

# 170
Моето дете учеше английски до 4 клас само в обикновено училище

НО след 4 клас все пак я преместихме в ПЧМГ. Оказа се, че моето дете е единственото в класа, което знае толкова слабо езика

Оле, ученето на език в държавно училище не го броя, това са... свободни часове.
Моят в 18 СОУ учи всъщност немски от 1-ви до 4-ти клас, но ме е срам да го споменавам, наученото през тези 4 години предполагам се наваксва с 3-дневни занимания в 8-ми клас Simple Smile
Аз споделих мнение от ползите от ранно учене в школа или някое прилично ЧУ, в ДУ е пълна загуба на време, в ЧУ / школа - спорна загуба на време при избор на гимназия с интензивно изучаване на същия език Simple Smile

# 171
  • София
Правех си сметка, че като влезе в математическа гимназия след 7 клас, подготвителния клас ще свърши всичката работа.
Както и да се развият нещата при вас след 7-ми клас, предполагам си наясно, че АЕ за съжаление не се учи на ниво в СМГ. Една, макар и не от най-важните причини да преместим сина ни оттам след 7-ми клас, тъй като не бих искала да се дипломира в 12-ти клас и да замине в чужбина неуверен в езика си. А без практика, само с курсове извън училище, децата няма как да са уверени и да познават обичайния ежедневен език.

Някой беше писал по-напред, че след 4-ти клас децата са "ограничени", ако не говорят свободно АЕ. Не искам да се конфронтирам, но и двете ми деца са знаели достатъчно, за да се ориентират при пътуванията ни, не е било без хич да познават буквите. В 7-ми и 8-ми клас съм пускала сина ми сам да се разхожда в Лондон и нито се е притеснявал, нито е останал неразбран. Но не ми е било в разбиранията, че в 7-ми клас ще знаят свободно езика до степен да водят разговори на произволни теми и прочие. Дъщеря ми от първи клас обикаля селските магазини и сладкарници по Халкидики и някак все я разбират какъв сладолед или сандвич иска, че и я черпят  Embarassed

Пак казвам, не търся конфронтация, споделям опит, на някой може да му бъде полезно. Не казвам, че не трябва език да се учи отрано. Опитвам се да кажа, че не винаги трябва да бъдем максималисти. Понякога търпеливото отлагане е по-краткия път  Simple Smile

# 172
marissha Peace
 Може да се направи подробен списък, за да се конкретизира инфото за отделните ЧУ, така информацията ще е на макс  достоверна и полезна.
Мога да допълня:
Психолог, при нужда, влиза ли в цената, или допълнително се заплаща.
Колко часа английски/ немски/ чужд език седмично имат децата.
Спорт-колко часа, какъв. Сега ще питате, какво толкова някакъв си спорт, лично за мен, е доста важен, така децата се разтоварват. Децата, ако бъдат натоварени равномерно, т.е. учене/спорт, ще бъдат в добра кондиция и ще усвояват по-лесно и по-добре предвиденото.  Учителя по физическо в нашето училище обясняваше на един родител, ролята на спорта е да дисциплинира децата, т.е. спорта може да научи на доста неща децата.
bib.bib, всичко е в зависимост от децата, права си

# 173
  • Sf
Някой беше писал по-напред, че след 4-ти клас децата са "ограничени", ако не говорят свободно АЕ. Не искам да се конфронтирам, но и двете ми деца са знаели достатъчно, за да се ориентират при пътуванията ни, не е било без хич да познават буквите. В 7-ми и 8-ми клас съм пускала сина ми сам да се разхожда в Лондон и нито се е притеснявал, нито е останал неразбран. Но не ми е било в разбиранията, че в 7-ми клас ще знаят свободно езика до степен да водят разговори на произволни теми и прочие. Дъщеря ми от първи клас обикаля селските магазини и сладкарници по Халкидики и някак все я разбират какъв сладолед или сандвич иска, че и я черпят  Embarassed

Мисълта ми беше, че в първи клас е трудно да знаеш накъде ще тръгне да се развива детето. Нямах предвид да си купи сандвич в Лондон.

Но например, голямата участва в 8 клас в един конкурс на Нокиа, като беше поканена в екипа от норвежци. Но ако не владееше още в 6 клас езика на ниво свободно да общува с хора, а чакаше 8 клас да започне да учи, то такива неща надали биха й се случили.

Или как примерно ще запише онлайн курс по нещо си, ако не владее английски? Вероятно няма и да знае за всички широки възможности, които се отварят със знаенето на езика.

# 174
Колкото до транспорта на СС. Всяка цена на услуга има фиксирани и променливи разходи. Когато се намали броя на децата ползващи транспорт, фиксираните разходи биха се разделяли на по-малко деца и съответно услугата би се ускъпила. Така че най-вероятно се връща само цената на променливите разходи на отказалите се, за да се запази все пак ниска цена на предлагане на транспорта.
Моите изчисления през годините показват, че горе долу най-ниската възможна цена за транспорт на училище намиращо се в единия край на София (не в центъра) е около 800 евро. Най-високата е около 1200 евро годишно.
Ние живеем на 10 км от училището,  при разход 10 на 100 и цена на горивото 2,8 на литър както следва. 20km*10/100l*2,8lv*5дена*4седмици*9месеца=1008 лв годишно. Това и горе долу ти връщат.
Тъй като СС е частна фирма, те са в правото да представят цени по тяхно желание и на който не му харесва да не се възползва.

Rila,    KOD.BG е както обикновено, право в десятката според мен...

Тарикатска си е таксата и още как. Да, действително, вероятно  ти връщат толкова, колкото ти би похарчил с твоята кола, за да водиш собственото си дете от дома до училището и да се върнеш обратно. Нали това Ви е сметката, 10/100 разход, километри (разстояние)от/до дома и брой дни.
Да де, ама в буса, госпожо, има 14 или 18 места, дори някои са и повече места и деца. И цената за всяко от децата трябва да е 1/14 или 1/18 от именно цитирания от Вас разход, приемаме най-дългия маршрут на детето в буса ведно с необходимите отклонения, останалите деца са попътни.  А училищата прибират от всяко дете по толкова.
Е, тарикатско е меко казано. Но, дето се вика, не е луд който яде зелника. Просто частните училища са търговски предприятия и ако един нов бус струва 60.000 евро и вози 20 деца, след 3-тата година почва да носи печалба, не смятам амортизацията... Нов, а колко са новите по частните училища, често са втора и трета ръка...
8 години ми возиха детето (малкото) от една фирма, която обслужваше Шилер (55-то училище). Последно таксата им беше 140 лв на месец в двете посоки, 90 ако е само в едната. На година (7 месеца) прави около 500 евро.  Е, те на загуба ли работят според Вас?
Просто е - като ида в сервиза с Тойотката на жена ми ми искат 100 лв. за работа - не за части. Като ида в същия сервиз за същата услуга (като работа, не части повтарям) с Мерцедеса - цаената е 150-180 защо- ами щото е Мерцедес. А кажи му нещо на талибана...
Е, като си тръгнал да плащаш, ще плащаш, какво ще си играем на шикалки, това е философията.
В колежа защо нямат транспорт, та се набирам всяка сутрин по околовръстното, да не мислите че са прости американците? Не,просто  защото не им се занимава с тарикатлъци, шофьори, външни фирми и т.н. - явно тредпочитат нещата да са ясни - плащаш - получаваш услугата образование. Няма екскурзионно обслужване - бели сини зелени, пембени училища, няма платени извънкласни форми, напротив, дори има безплатни обшествено полезни, задължителни, при това, за да имаш оценка например, няма и организиран транспорт. Останалото е твоя грижа.

Относно езиците - подкрепям мнението, че колкото по-отрано език, токлова по-добре. Голямата щерка учеше в квартално СОУ до 7-ми клас с английски по стандартната програма и руски като бонус. После в АК, там, естествено английският й стана основен, с втори немски, после завърши в Холандия и сега работи в Германия. Руския ползва и до днес, вЕрвайте ми, на моменти е по-голям актив в Германия от англйския...Поне в сферата, в която е тя.
Малката е сега в 9-ти клас на АК, сед 8 години Шилер и Б2 по немски. Втория език там й е френски, но от лятото и ние с майка й се занимаваме с нея по Mauger по малко, но вече с основа два езика е песен за 14 годишен мозък да учи логически езика, граматиката специално, иначе лексика се зубри, но пък половината думи са същите (основа) на английски и немски.
Така че, аз също мисля, че е по-добре да се продължи в езикова с друг език, различен от ученото до 7-ми клас, ако вече има основа.

# 175
StefanB пропускате факта, че в СС децата са до 7 кл., а в колежа след това. Вероятно 7-8 клас родителите ги водят лично до АК, но след това.... Едва ли 100% от децата след това са водени и прибирани от родител. Просто необходимостите на възрастови групи на учениците в двете училища за различни.

# 176
  • София
Включвам се да дам актуална инфо за Св. Георги, пропусната е таксата за храната, която е 550Е за годината (и двойна за био меню). Допълнителните дейности варират от 288 до към 600 лв/срок. Тенисът и футболът са най-скъпи.
Някой беше писал за английския език, който в СС е безкомпромисен. Ако желаете детето ви да е безкомпромисно откъм знания, акцент и т.н. в английския език, със сигурност Св. Георги е мястото, тъй като преподавателите по английски са нейтив. Отделно от часовете по общ английски, синът ми (първи клас) изучава Maths in English и Science. Какво е нивото му след ПУК? Съвсем спокойно употребява изрази без грам да се замисля над тях. Ако го питам как е "блок" на английски може и да не ми каже, но ако го попитам "What do you want to eat"? ще ме разбере без никакъв проблем и ще ми отговори. След това ще ми каже "Can I have some apple juice" ако сме в заведение ще попита "Can I go to the toilet, where is the toilet?" и т.н., т.е. обръщам внимание на това, че децата не учат по система дума-превод...то и учителите им не говорят български де...почти на всеки рожден ден на децата от училище се събираме и те доста често говорят помежду си на английски, понякога наистина несъзнателно. Много от тях са били и в градината им, но моят син започна от ПУК и смятам, че успя да навакса. Нищо конкретно не мога да кажа за другите предмети все още, защото е твърде рано. Харесвам училището, харесвам персонала, надяваме се на новата база за догодина и така...
Постът ми е чисто информативен, не го приемайте хвалебствен  Laughing
П.С. Забравих да добавя, че от трети клас започва втори чужд език, а от пети клас (или дали не беше след 7-ми...ще проверя) - трети...

# 177
StefanB пропускате факта, че в СС децата са до 7 кл., а в колежа след това. Вероятно 7-8 клас родителите ги водят лично до АК, но след това.... Едва ли 100% от децата след това са водени и прибирани от родител. Просто необходимостите на възрастови групи на учениците в двете училища за различни.

Не, Блис, не го пропускам, но предвид локацията на АК и часа на започване - искат ги там в 8.00 а в понеделник и в 7.30 често), според скромния си 5 (вече всъщност 6 год опит) с ученичка там наблюденията ми са, че с малки изключения учениците , особено сутрин биват логистигирани (дали има такава дума...) до там било от родител - комбинирани по две-три или сами, дали от шофьор на родител, или пък от такси.
На връщане, обаче, всеки се оправя, обикновено сам. Заети са всеки различно - свътшват нормално в 15.30 но с допълнителните клубове и дейности могат да го откарат и до 18.30 там. И си всимат автобуса - 102, 276, а скоро и метрото ще стигне, тогава вече няма да е проблем, наистина.
Но дотогава, убеден съм, че ако имаше транспорт, щеше да е пълен.
За справка - Англо-американското в Панчарево има бус и той е пълен, да, там има и малки деца но и големите го ползват с охота, а и как не - кой ще ходи сутрин до черешовите градини....

# 178

Не, Блис, не го пропускам, но предвид локацията на АК и часа на започване - искат ги там в 8.00 а в понеделник и в 7.30 често), според скромния си 5 (вече всъщност 6 год опит) с ученичка там наблюденията ми са, че с малки изключения учениците , особено сутрин биват логистигирани (дали има такава дума...) до там било от родител - комбинирани по две-три или сами, дали от шофьор на родител, или пък от такси.
На връщане обаче, всеки се оправя обикновено сам.
Убеден съм, че ако имаше транспорт, щеше да е пълен.
За справка - Англо-американското в Панчарево има бус и той е пълен, да, там има и малки деца но и големите го ползват с охота, а и как не - кой ще ходи сутрин до черешовите градини....
След у

Вероятно сте прав. Все още нямам този опит макар да наблюдавам големи деца на познати с каква неохота приемат съпровождането от родител към АК. И какъв пазарлък е.
Аз не приемам транспорта от училище като опит за печалбарство. За мен това е едно сериозно улеснение на заети родители като нас. И с удоволствие бих плащала "тарикатската" такса, която би ми спестила много повече от парите за бензина (стрес, бързане, напрегнати тел. разговори с офиса в движение и т.н.) Оценявам тези съпровождащи обстоятелства на много по-висока цена отколкото някакви си 200-300 евро (примерно), които училището ме "глобява".

# 179
След това ще ми каже "Can I have some apple juice" ако сме в заведение ще попита "Can I go to the toilet, where is the toilet?" и т.н.,

Супер ги обучават явно. Обаче аз имах една учителка, която на въпроси от този сорт отговаряше:
- You can, but you may not.

Grinning

Общи условия

Активация на акаунт