Частни училища - информативна тема 4

• 64 404
  • 724
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Записала съм ПУК 3600 E  с храната и учебници, плюс 950 транспорт и униформи отделно. Това е цена така да се каже до 16.3ч, след това допълнителните занимания са допълнително заплатени. В класовете такса 4000Е , не включва униформи и транспорт. За второ дете не съм питала.

# 271
  • София
Мисля, че е 10% отстъпката за второ дете.

# 272

Жасмин оооо, следим ги в ФБ набелязаните училища! Laughing

Най-добре е да не се позовавате на лустросаните и рекламни страници на ЧУ, а да събирате мнения и впечатления на родители, чиито деца са учили или учат още там, а също и на хора, работещи или работили в даденото ЧУ. Разбира се, че при посещението ще Ви бъдат показани само хубавите страни, но особено за малките деца наистина е най-важен учителят, а и подборът на децата. Не е лошо да се проследят тенденциите в представянето на седмокласниците от даденото ЧУ на матурите, защото само новата сграда не прави училището. И на Българско школо, и на Дорис Тенеди сградите са от хубави по-хубави, но....класиренато на учениците, което все пак е показател и за подбора, и за качеството на обучението, никак не е така представително! Мисля, че това може да се каже спокойно и за ПБ. Освен това за мене е важна средата, в която детето ми - също догодина ще бъде в подготвителен клас! - ще прекарва целия си ден, т.е. децата от класа. Затова не съм привърженик нито на това ЧУ, нито на други подобни на него, в които има изобилие от деца на фолк певици, футболисти и др. от този сорт.

# 273
  • София
Гръмотевица, моля те да чуя твоето мнение, относно училищата, на които си се спряла. Аз толкова много училища прегледах миналото лято и на всяко нещо му имаше.

# 274
  • София
А на кое сте фен? Чисто любопитство.

# 275
А на кое сте фен? Чисто любопитство.
Спрели сме се засега на няколко ЧУ, но ще видим къде ще ни приемат и дали след приемната процедура детето ще се чувства добре: Света София - фаворит ни е засега, но...ще видим дали ще ни приемат - Веда - немското ЧУ, но може и Училището към немското посолство, ако решим да е с немски, ЕСПА - заради двете допълнителни нива, надграждащи задължителанта програма на МОН и ако сме още по-добре с математиката - Питагор, с тенденция после да е в ПЧМГ.
Сградите и битовите условия не са ни били водещи, но имаме още време да съберем отзиви за тези училища, а също и лични впечатления, за да решим окончателно.

# 276
Гръмотевица, моля те да чуя твоето мнение, относно училищата, на които си се спряла. Аз толкова много училища прегледах миналото лято и на всяко нещо му имаше.

Има много частни училища и всяко обхваща определен кръг родители, от определена социална и дори често професионална сфера, а обликът на даденото ЧУ се определя от ценностите и вижданията на собственика, затова е важна за мене и срещата с него. В много от случаите собственикът е и директор, но на много места има служител, който също е подбран според манталитета на собственика и пак е показателно какъв е този директор.
Затова Вие трябва да знаете какво точно търсите, за да си изберете сред ЧУ, които предлагат от стабилно общо образование през математическо профилиране до специализация в областта на изкуствата, като навсякъсе предлагат засилено изучаване на чужд език - обикновено английски, но и това зависи от подбора на специалистите, които водят езиковото обучение и които на доста места не са чак толкова квалифицирани - питайте Анирам защо и от какво не е доволна от английския в ПБ. За мене е показателно наличието на учители, носители на езика - такива има в ЕСПА и в Св. Георги по английски и в училищата към посолствата.
Вече допълнително човек може да избира спортните занимания, ако са му приоритет, или нещо друго, на което държи.

# 277
  • София
Мислех да не се включвам, защото вече съм писала за училището и мненията ми могат да се видят по-нагоре, но определено са дразнещи някои пресилени мнения за това училище, както в едната, така и в другата посока.
Моето дете учи в Петър Берон втора година, а ние със съпруга ми не се занимаваме нито с поп-фолк, нито със спорт, средата ни е доста далече от изброените от Гръмотевица. Родителите на доста деца от класа на дъщеря ми също са хора от средната класа /ако такава има в България  Simple Smile/, и не са известни лица.
Естествено, има и деца от такива семейства, но някой отрича ли правото им на образование - все пак професии като всяка друга, не са криминално проявени родителите... Предполагам, че деца от всякакви семейства - поп-фолк, известни спортисти и пр. има както в частни, така и в общински училища, и това ми наблюдение е от споделено от близки и приятели, които имат деца и в двата типа училища.
За мен сградата и битовите условия също не са били водещи, основната ми причина да сме в ПБ е, че според мен в момента там има добър баланс на учене/физическо натоварване/атмосфера за моето дете. Подчертавам моето, защото за някой друг условията там може да са неподходящи, както за моето 1-2 училища, широко обсъждани тук, също биха били неподходящи. За мен е важно, че то ходи с удоволствие на училище вече втора година, не съм забелязала от думите му нищо за лоша атмосфера или среда.
ПП. Аз също съм на мнение, че трябва да подобрят нещо с англ. ез. - за 2ра година учене на езика детето ми не е на добро ниво според мен.

# 278
  • София
Olive, втори клас ли е детето в ПБ? И аз не съм фолкпевица и нашия клас деца на фолкпевици и футболисти  Laughing Но за мен не е това водещото, а начина на възпитание на детето, желанието на родителите то да се реализира и т.н. Абсолютно не съм на мнение, че поп-фолк = много тъп.Доволна съм, че намерих на голямата НЕЙНОТО училище.
Гръмотевица, беше ми интересно да видя вие към кои училища сте се насочили. Различни неща сме търсили. Ние не сме немскоговорящи и съответно въобще не си направих труда да ги гледам, въпреки че знам, че са едни от най-добрите. ЕСПА не харесвам, защото не харесвам собственичката по абсолютно личен мотив отпреди много години. Много лошо впечатление ми беше направила тази жена. Разбира се изразявам свое субективно мнение. Света София пък въобще не е нашето училище, защото мисля, че ученето им идва прекалено много на децата, а моята се занимава и активно със спорт, който при постъпване в СС трябваше да преустановим. А в Питагор се чудя дали да не пробвам малкия, защото той от сега изпитва някакво силно влечение по нея, въпреки че това разкарване на двете деца в 2 различни училища ми идва доста нанагорно.
Офффф дилемата за малкия и при мен е голяма.
Аз пак наблягам на най-важното нещо според МЕН - учителя.

# 279
Olive,  И аз не съм фолкпевица и нашия клас деца на фолкпевици и футболисти  Laughing Но за мен не е това водещото, а начина на възпитание на детето, желанието на родителите то да се реализира и т.н. Абсолютно не съм на мнение, че поп-фолк = много тъп.Доволна съм, че намерих на голямата НЕЙНОТО училище.
Аз пак наблягам на най-важното нещо според МЕН - учителя.
Естествено, мили мами, че не всички родители ще са фолк певици или футболисти Shocked Още по-нормално е да реагирате така, защото сте си избрали това училище - Петър Берон - и разбира се, че ще го приемате много лично! Но форумите нали са за това - всеки да си споделя мнението и не е задължително непременно да се отхвърля нечий друг избор, който не се нрави някому.
Прекрасно е, че сте намерили най-подходящото училище за своите деца! Аз също си търся за моето дете и си имам своите съображения да не се спирам на Петър Берон. Между другото, едно от рещаващите беше лично впечатление от собственичката - Гергана Шотева в неформална обстановка. Всеки има право да си подбира мястото, където да плаща немалка сума за образованието на детето си в зависимост от своите представи за качествено обучение и очакванията си. В началния курс ролята на учителя е най-важна, но...никак не е за пренебрегване и средата, както и "директивите", спускани от собственика на служителите.

# 280
  • София
Olive, втори клас ли е детето в ПБ? ...
Не, първи клас е, но миналата година също беше там - в ПУК.

# 281
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета, може би ще се наложи спешна смяна на града и училището. нямам
много време за проучване и за това ви моля за информация.
нямам много вяра на държавните - със сигурност има добри учители, но като си знам късмета няма да ги намеря  Tired помолих познати да ми препоръчат частни училища за да организираме среща и да обсъдим условията за прием по средата на годината.
моля и вас.

за сега горещо ми е препоръчано само училище Иван Апостолов, но детето им е завършило отдавна и нещата може да не са същите.

за първи клас става дума Simple Smile

# 282
Добри, за кой град питаш?

# 283
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дъждец, за София е питането  Peace
 Blush класа се сетих да добавя, а града ... Blush

# 284
  • София
Добри, в "Джани Родари" няма приемен изпит за влизане, а и в момента има места, защото преместиха две деца още в началото на учебната година. Разгледай им сайта, ако ти хареса, насреща съм за всякакви въпроси и помощ.

Общи условия

Активация на акаунт