Частни училища - информативна тема 4

• 65 743
  • 724
  •   1
Отговори
# 45
Аз съм напълно съгласна с Мецан и с поста преди него. Тук се пишат неща, които не винаги съответстват на истината. Самият факт,че от училищата следят форума и после звънят на хората или пускат собствени хора да им пишат хвалебствени оди е достатъчно показателен.Донякъде може да се придобие представа за училището, ако има дни на отворените врати и може да се присъства в час.

Последна редакция: сб, 30 авг 2014, 18:56 от Пролетен дъждец

# 46
Знам за бутончето. Ами честно казано, интересно ми е тук. Има изключително ценни и много интелигентни постове. За една година оттук научих много неща за образованието, които не знаех, защото не ме е интересувало преди. Глупостите са, разбира се, много, но и като ги проверява човек, пак научава много.

Блис, ами да се бях въздържал, права си, но вече е късно, понеже много хора прочетоха поста. Имам предвид личен опит на база писаници във форума, от който се опарих, но сега няма да го споделя, защото не е по тази точно тема.

Онна-бугейша, съжалявам, май не се изказах наистина на място, но не ми е за първи път, знаеш, нали. Имах предвид, че ходихме в частна градина възхвалявана тук, но засега ще си спестя подробностите. Иначе на теб лично ти се извинявам за нападките, които сме си разменяли в темите за детските градини, чета ти постовете с голямо удоволствие и считам, че си изключително интересен и полезен събеседник във виртуалното пространство, от когото поне аз немалко съм научил и продължавам да уча.

Последна редакция: сб, 30 авг 2014, 21:45 от Татко Мецан

# 47
Знам за бутончето. Ами честно казано, интересно ми е тук. Има изключително ценни и много интелигентни постове. За една година оттук научих много неща за образованието, които не знаех, защото не ме е интересувало преди. Глупостите са, разбира се, много, но и като ги проверява човек, пак научава много.

Блис, ами да се бях въздъражал, права си, но вече е късно, понеже много хора прочетоха поста. Имам предвид личен опит на база писаници във форума, от който се опарих, но сега няма да го споделя, защото не е по тази точно тема.

Онна-бугейша, съжалявам, май не се изказах наистина на място, но не ми е за първи път, знаеш, нали. Имах предвид, че ходихме в частна градина възхвалявана тук, но засега ще си спестя подробностите. Иначе на теб лично ти се извинявам за нападките, които сме си разменяли в темите за детските градини, чета ти постовете с голямо удоволствие и считам, че си изключително интересен и полезен събеседник във виртуалното пространство, от когото поне аз немалко съм научил и продължавам да уча.

Какво е станало с теб? Не мога да повярвам, че си ти?  Mr. Green Шегувам се.

Много отдавна ти казах, че е тъпо да си формираш мнението за каквото и да било само от прочетени във форума мнения.

# 48
Много отдавна ти казах, че е тъпо да си формираш мнението за каквото и да било само от прочетени във форума мнения.

Разбира се, че е тъпо, напълно си права, но какво да правят още немалко хора като мен, които нямат допир до системата на образованието? За въпросната една година между впрочем и на живо се запознах с доста хора с деца на възрастта на нашето, в близкото паркче и на детската площадка, и за съжаление не са адекватен източник на информация - всичко измерват само в пари. Коментарите са от сорта, луди ли сте да давате толкова пари за частни, след като има държавни и изобщо си нямат на идея за реалните проблеми в образованието, нито имат някаква ясна цел или амбиция какво искат да постигне детето им.

Е, все пак опитът учи, а ние придобихме известен такъв:) Училищата продължават живо да ме интересуват, поради което продължавам да следя темата.

# 49
  • София
Да следя темата и аз Peace
Имам едногодишен опит само с ПЧМГ досега.

Относно мненията във форума - ако човек чете с мисъл, следи определени потребители, използва и лс когато трябва, отсява каквото му трябва като инфо, провери сам и на място -  определено има полза от темата.

# 50
  • София
... всичко измерват само в пари. Коментарите са от сорта, луди ли сте да давате толкова пари за частни, след като има държавни и изобщо си нямат на идея за реалните проблеми в образованието...

Напълно съм съгласна с това. От личен опит - чувам все по-често подобни коментари.
И не само коментари, а направо "присъди" за моя избор детето ми да учи в ЧУ.

# 51
  • София
... всичко измерват само в пари. Коментарите са от сорта, луди ли сте да давате толкова пари за частни, след като има държавни и изобщо си нямат на идея за реалните проблеми в образованието...

Напълно съм съгласна с това. От личен опит - чувам все по-често подобни коментари.
И не само коментари, а направо "присъди" за моя избор детето ми да учи в ЧУ.

Да, добре ви разбирам. Аз вече не споменавам пред семейството на мъжа ми, че проучваме ЧУ, защото не виждам как ще оставя детето си в кварталното, че то даже и квартално училище нямаме-живеем в Студентски град. Всеки път освен репликата: Вие сте луди, толкова пари да давате! ми се обяснява как в ЧУ изобщо не се учи и само прибират парите на родителите, дава ми се пример с едно познато дете, което учеше в ЧУ в Пловдив и как я преместиха от там в 4-5кл, не помня точно, защото нивото и беше повече от ниско.
Само, че ние говорим за съвсем различни неща и съвсем различни ЧУ.

# 52
А защо се впечатлявате от тези коментари. Децата са си ваши и вие като родители се стараете да направите най-добрия избор за тях. Изобщо не се влия от чуждите мнения по въпроса, които не са базирани на грам личен опит. Изслушвам и отминавам. А и парите са си мои и ще ги харча както преценя за най-добре.
От друга страна обаче слушам внимателно хора минали по пътя на избора на училище. Дори и мненията ни да се различават драматично.

Последна редакция: нд, 31 авг 2014, 14:06 от Анонимен

# 53
Ами, Мецане, точно затова и ти преди време беше призован, когато даваш мнение от типа "нивото на еди какво си е ниско" , "хубаво/ лошо е" да казваш и какво влагаш ти в това. Хубавото за един, може да не хареса на друг и прочее. 
Мисля, че все пак рядко някой целенасочено лъже за конкретни неща, но естествено че всеки пречупва през своя поглед.
А колкото до коментарите - аз отдавна се старая въобще да не обсъждам. Simple Smile

# 54
  • София
Имам познати, чието детенце е в Рьорих и са доволни засега. Те са от типа хора, които не биха избрали... Св. София примерно. Търсят по-творческа и спокойна атмосфера. За учебният им процес естествено нямам лични впечатления. Иначе случайно преди време срещнах дечица от там с учителките си и ми се стори, че много се грижат за тях. Така, че ако някой търси нещо подобно, ако не друго, си струва да го погледне. Разбира се, пак повтарям, че това са някакви мои субективни и косвени впечатления, но и мен ме вълнува въпросът с избора на ЧУ Simple Smile

# 55
Вместо запис, случая на Анирам, мен не би ме развълнувал особено, защото във ФЛ, всяка година сменят учителите, а е възможно да се направи смесен клас, например 2 и 3 клас едновременно. Когато на каката се случи, бях шокирана, но после имаше много положителен резултат...
Да си в клас с 5 годишни, а да си на 6 може да е много готино за самочувствието на едно дете, защото може би ще може всичко по-добре. Да си по-голям е по-готино.
Но и в другия случай може да има плюсове, в другия клас може да има нови приятели, учителките да са по-добри....
Аз отдавна съм се отдала на мотото - нова година, нов късмет и не съм разочарована до сега, а голямата тази година завършва.
Та ако само това е оплакването от ПБ, за които не знам иначе съвсем нищо, бих изчакала спокойно какво ще се случи и Анирам, стискам палци!

# 56
Само да коригирам първата страница: "Дружба" от тази година е 2200 Е (вкл. храна - столово хранене). Начален курс - таксата включва и закуска + обяд). Транспорт - отделно.

Някой питаше за у-ще поне до 15,00ч. Да, в "Дружба са до 15,30ч. като на практика последния час (14,50 - 15,30) е СИП или са навън, ...

# 57
Рила, много оптимистично, благодаря!
Ако беше само това и за първи път да се получава разминаване, нямаше да съм притеснена и да търся нови възможности.
Няма проблем да приемат децата без особен подбор, т.е. всички с платежоспособни родители да бъдат приети, притесняваме при наличието на по-активни/проблемни деца липсата на специална работа с тях, за да не създават въпросните трудности на останалите деца от класа. Пиша от опит.
Една от причините да държа на ЧУ е по-малко на брой деца в класа, по-голямо внимание, контролирана среда, не само обучение, но и възпитание / при условие, че детето прекарва почти 8 ч в училище мисля, че последното е важно/.
Започвам да се питам аз ли имам ужасно завишени критерии, очаквания и изисквания относно престоя на децата в училище/ пиша престоя, не обучението, защото са ми важни и междуличностните отношения, случващото се в междучасията, въобще цялостната среда, не просто обучението в самите часове/.
Да попитам директорката на ДГ" Светлина" и ЧУ " Светлина" едно и също лице ли е?

# 58

Няма проблем да приемат децата без особен подбор, т.е. всички с платежоспособни родители да бъдат приети, притесняваме при наличието на по-активни/проблемни деца липсата на специална работа с тях, за да не създават въпросните трудности на останалите деца от класа. Пиша от опит.

Не мисля, Анирам, че ако няма подбор на децата, независимо колко са платежоспособни родителите, могат да се избегнат проблемите, за които пишете. Именно затова се прави този подбор, за да се съберат в един клас деца горе-долу с еднакво ниво, а т.нар. "проблемни" да се предложат за индивидуални занимания или насочени към друго училище. Невъзможно е да се записват всички кандидатстващи деца, без да се отчитат особеностите им и да се очаква всичко да тече гладко в това ЧУ. Що се отнася до смяната на учителите, а някъде и на състава на паралелките от един и същи училищен клас, той не е самоцелен, а има определена стратегия и е нещо съвсем различно от текучеството на учители или спонтанните хрумвания на собственика на даденото ЧУ. Затова и ставащото във Френския лицей е нещо друго вероятно, а не това, за което говори Анирам.

# 59
Да, aniram, една и съща е!

Общи условия

Активация на акаунт