Частни училища - информативна тема 4

• 64 641
  • 724
  •   1
Отговори
# 300
Има ли родители с деца в Увекинд или Веда, или поне някой с по-скорошни впечатления?
Ако имате възможност, отидете на среща с директора на "Увекинд".Определено е интересно училище и със сигурност детето ще научи немски език. Без проблем би могло да продължи в Германия след 7-ми клас, но в България според мен би срещнало затруднения.

# 301
Училището е със страхотна база , добри преподаватели и изключително амбициозна учебна програма 12 учебни часа всеки ден за първолак! Без голямо междучасие и с петминутни междучасия, през които не се позволява на децата да излизат от стаята (освен до тоалетна или да си напълнят шишетата с вода).За миналата година в нашият предучилищен клас зная за 3 случая на изпуснали  се по време на часа деца (между които и моето), на които не е позволено да излязат до тоалетна!?!?

Май тръгна и това училище по пътя на ЕСПА.  newsm78
Би било жалко, но тук поне проблема не е в собственика...

# 302
Училището е със страхотна база , добри преподаватели и изключително амбициозна учебна програма 12 учебни часа всеки ден за първолак! Без голямо междучасие и с петминутни междучасия, през които не се позволява на децата да излизат от стаята (освен до тоалетна или да си напълнят шишетата с вода).За миналата година в нашият предучилищен клас зная за 3 случая на изпуснали  се по време на часа деца (между които и моето), на които не е позволено да излязат до тоалетна!?!?

Само това като прочете човек и да му настръхнат косите. Ако това е вярно, това не е училище, а концлагер. 12 часа дневно за първолаци! То бива, бива амбиции, но това е извращение. Иска ми се да видя кой от амбициозните родители би могъл самият той/тя да издържи 12 учебни часа всеки ден, а тук става дума за 7 годишни деца. Ама то такива работи би трябвало и законово да са наказуеми. Ами това си е чиста проба терор над децата.

# 303
Леле какво безумие Shocked Каква ще е ползата за децата, че учат и знаят толкова много, ако си повредят здравето  #Crazy То няма да се върне, а другото се учи и по-нататък.

Цитат
Ама то такива работи би трябвало и законово да са наказуеми.
Нали!

Искам да ползвам темата да питам кой следи частните училища? Извършват ли се проверки? Ето например, има наредба , че първи клас задължително трябва да имат 2 почивки от 30мин, които в БШ явно не са спазени.
Също така ЧУ в София подвластни ли са на общинските наредби за храната или само на националните? Те нали не са общинска собственост. Не мога да се ориентирам.

# 304
Татко Мецан, пропуснал си да напишеш, че си плащат родителите за това, което да се случва.

# 305
  • София
Преди 2 год. именно срещата с директорката на Българско школо ме отказа категорично от това училище, доста, хм... рязка и командореща дама. Особено ме потресе, че при шегата ми, че се опитват да ги направят "разностранно развити" деца, тя отговори с твърдо "Да". Описаното обаче надминава очакванията ми за това училище...

# 306
Татко Мецан, пропуснал си да напишеш, че си плащат родителите за това, което да се случва.

А те дали изобщо са знаели, като са плащали таксата, че децата им няма да бъдат пускани до тоалетна и ще се напикават в класната стая?

Последна редакция: ср, 10 дек 2014, 16:42 от Анонимен

# 307
  • София
Ми, сигурно не са знаели. Никой от нас не е знаел неща от кухнята на училището, в което е записал детето си. Би могъл да знае само ако има някой много близък човек с деца там, и пак няма да е същото - това ще е нечия чужда представа за това как е нормално да са нещата. Щото аз познавам човек с внуче в БГ Школо /е, вярно, че в градината/, той твърди, че е страхотно училището. Може да има родители, за които 12 учебни часа не са проблем, както и да смятат, че е страхотно за дисциплината децата само в междучасията да ходят до тоалетна.

# 308
че е страхотно за дисциплината децата само в междучасията да ходят до тоалетна.

Това сериозно ли?  Shocked За 6-годишни деца, едва излезли от ДГ?
Знаеш ли колко е вредно и до какви усложнения може да доведе стискането и задържането на урина - развитие на възпалителни заболявания на отделителната система, смущения при уриниране, увреждане на бъбреците и др., да не говорим за срама на детето, да се напикае пред съучениците си и да стои така цял ден. Абсурдно е да се постъпва така с деца!

# 309
  • sofia
 Мнението ми от личен опит е, че няма никакъв смисъл от обучение в частно училище от 1 до 4 клас. Това са едни пари просто подарени на някого, без да гарантират и осигуряват на децата нещо повече, дори в някои случаи им се дава по-малко от необходимия минимум. Един приятелски съвет към всички, които избират частно училище - срещнете се с ръководството на училището за да видите кои са и какви са хората, които го ръководят и управляват. Липсата или наличието на интелект и култура на общуване в един разговор може да е определящ за вас. Обикновено когато отидете на посещение ви посрещат любезни млади хора, които са инструктирани да бъдат такива, но решенията за училището и стилът му не се определят от тях. Обикновено едно частно училище не се ръководи от педагози и хора, които имат опит в сферата на образованието, което за мен е груба грешка. Те се регистрират като търговски дружества и "баш" директора се води управител, а за него няма изисквания newsm78 Разглеждайте го като една частна фирма, в която като дойдат контролни органи нещата се случват така, както се случват при проверка във всяка друга фирма. Толкова за контрола в частните училища Crazy  Никой не може да му каже какво да си прави в неговото частно училище, иначе плановете и планчетата по изискванията на МОН всеки може да ги пише и представя при проверки.
По принцип всяко частно училище афишира хиляди допълнителни часове по каквото се сетите, най-вече език и математика, но колко информация може да погълне детската главица на 5-6 годинки и може ли тези часове да бъдат ефективни....моят категоричен отговор е не и то при целодневно натоварване.
Но пък всеки има право да опита за да се ориентира в джунглата на българското образование  bouquet

# 310
Има ли родители с деца в Увекинд или Веда, или поне някой с по-скорошни впечатления?
Ако имате възможност, отидете на среща с директора на "Увекинд".Определено е интересно училище и със сигурност детето ще научи немски език. Без проблем би могло да продължи в Германия след 7-ми клас, но в България според мен би срещнало затруднения.
Благодаря за мнението,ще отида да го видя.
Колкото до г-жа Елмазова директор на БгШколо-познавам я от времето,когато беше учител по музика в едно квартално училище и като гледам за 20 години,ама хич не се е променила...

Последна редакция: ср, 10 дек 2014, 23:17 от Io_io

# 311
Мисля, че имаше тема " За и против частното образование", там можете, googlish, да си постнете мнението.
Аз съм на противоположното на вашето, т.е. смятам, че частното образование е важно в първите години от обучението:изграждат се навици, отношение и начин на учене.
Особено, ако детето е чувствително и емоционално стреса от джунглата училище може да е с много отрицателни последствия. Майка на дете 2 клас, в много желаното 104 училище, такива неща ми разказа.../ момче влачи момиче за косата в коридора, обиждат хигиенистката, класната реве на родителската, че не може да се справи и овладее децата/, това 8годишни, в желано училище, за което се плаща по 1 500 под масата, ако детето ти не е в класирането, а искаш да бъде......

# 312
  • София
Анимар, 100 % съм съгласна с мнението ти!

# 313
  • София
googlish, искаш да кажеш, че държавните училища са в пъти пО от частните във всички направления  Shocked Явно живеем в различни реалности  Tired

aniram*,   202uu

# 314
Здравейте, всички загрижени родители! Много ми се ще да поговоря с родител на дете учещо в ЧОУ"Българско школо". Моите  две са там от миналата година и нещо не мога да разбера - всички деца мразят и се страхуват от директорката (последното се отнася и за учителите), която е изключително груба, обижда ги и ги подлага на психически тормоз, но никой не реагира?!?!?..
Говорила съм с няколко познати деца и родители, всички са недоволни и възмутени от директорката и отношението и към децата. Всеобщо мнение е, че училището би  било наистина най-доброто, но управлявано от подходящ човек.
Искам помощ и подкрепа да запознаем собственика на училището г-н Дончев с тези факти. Моля също, ако го познавате лично да му предадете това писмо.

Отношението на г-жа Елмазова е всеизвестно и то именно ни накара да изключим "Българско школо" от списъка на евентуалните ЧУ, които може да посещава синът ни след година. Не знам дали действително е така, но съм чувала, че въпросната госпожа е станала директор, след като преди това е била редова учителка по музика в 138-мо училище, защото е близка на семейството на г-н Сашо Дончев. Ако тази информация отговаря на истината напълно, не знам какви мерки ще вземе той спрямо нея! Тя е директор отдавна - може би от основаването на "Българско школо", не зная точно - и едва ли до г-н Дончев не са достигнали за толкова години оплаквания или поне реплики относно грубото държание на г-жа Елмазова не само към учениците и учителите, а често и към родителите на кандидатстващи деца!
Иначе е абсолютно вярно, че какъвто е манталитетът на собственика, такова е и училището, такъв е и директорът му, избиран и назначаван от самия собственик, който в някои случаи сам става и директор, без да има и представа от образование и мениджмънт. Примери много, може да ги посочи всеки, който е търсил ЧУ за детето си и се е срещал с директори и собственици. Обаче тези срещи са много показателни както за атмосферата в училището, за приоритетите му, така и за качеството на обучение, защото същият този директор или собственик подбира и назначава учителите. Писала съм в предишни постове по тези въпроси, но в крайна сметка всеки родител си избира сам къде да учи детето му и щом му допада дадено ЧУ, независимо дали е "концлагер", "чалгаджийско", или "мюнхаузеновско", плаща и се надява да получи най-доброто според собственото си виждане за добро и зло.

Общи условия

Активация на акаунт