Частни училища - информативна тема 4

• 64 494
  • 724
  •   2
Отговори
# 420
Mного се радвам че темата се поразбуди.
Следя я с интерес. Въпреки, че детето ми е в ЧДГ към която има училище и за сега съм доста доволна.
Все пак поради факта, че детето ми е с афинитет към математиката. За сметка на рисуването. Следя и още няколко частни училища.
По този повод видях че Питагор имат ден на отворените врати за 1 клас. Обадих се и каза че се интерсувам за ПУК. Жената с която разговарях попита зам.директорката и каза че ще направят такъв ден и за ПУК през януари.
Смятам, че това е правилният начин. Да съберат група, да разкажат, да покажат. Ако родителите имат въпроси да попитат. И след това евентуално ако има допълнителни въпроси да се организира индивидуална среща.
Абсолютно бих била против в училището на детето ми по време на чуебният процес да се развеждат родители, щото видиш ли така им било удобно.
Миналата година бях ме на среща в Училището към немското посолство. Нещата са организирани по подобен начин и въпреки че таксата е двойна от Питагор желаещи имаше.
А й не виждам защо училището трябва да убеждава някого в нещо.

# 421
Абсолютно бих била против в училището на детето ми по време на чуебният процес да се развеждат родители, щото видиш ли така им било удобно.

Когато ни развеждаха нас, влязохме в стая на ПУК, който имаше час по физическо в момента, стаята беше празна и не сме прекъсвали учебния процес.
А иначе, родителите нямат достъп до училището. Случвало ми се е да занеса нещо, което трябва да дам на малкото ми дете, спират ме на двора и го предавам на учител, който да го занесе на детето, не ме допускат мен да влизам и да се размотавам из училището.

Има един тънък момент с палавите деца в СС, има родители, на които не може да се откаже, т.е. предполагам техни са палавите деца Wink

Да погледнем въпроса от друга страна - има родители, пред които всички врати са отворени, вкл. и тези на ПБ, НУКК, или което и да е училище в България. Това, че те са предпочели СС пред всички алтернативи, поне на мен ми говори доста.

# 422
Всичко е въпрос на организация и добро желание. Иначе винаги ще се намерят причини да се отговори формално на въпроса. Аз пък не бих била против родители да наблюдават учебния процес на детето ми в рамките на няколко минути. Не смятам, че това би натоварило децата по какъвто и да било начин два пъти на ден.
В СС нещата бяха така организирани, че по никакъв начин не сме пречили. Бяхме 4-ри човека. Единия клас срещнахме в коридора отивайки да закусват. Другия клас все още привършваше часа. Гледахме и занимания по физическо от прозорците над салона. Видяхме и големите деца в междучасие. Всичко това в присъствието и под контрола на зам. директора. И да ви кажа получих доста интересна информация за организацията, дисциплината и взаимоотношенията именно от тези кратки наблюдения. Такива ситуации трудно могат да се режисират от преподаватели и ръководство и именно заради това са ценни.

# 423
Естествено, че родителите трябва да видят за какво става въпрос!
Едва ли Hope for Two би си купила нещо на цена почти 40 хил.евро (толкова се събират за 7-те години+ПУК), което дори не е виждала как работи, само му е погледнала опаковката.

# 424
Във връзка с последното - за мен лично първият знак, че това не е моето училище/ДГ, е възпрепятстването на достъпа на родителите. Много съм "за" охраната да спира всеки, да се интересува кой е и при кого идва, ако е непознат - да го предаде лично на учител, а не да го остави да се скита на двора или в сградата, но толкова, без да се ограничава достъпът. Т.е. трябва да има контрол, но не и забрана. Просто за мен образованието е тристранен процес и в нито един момент родителите не бива да бъдат държани встрани, а напротив, да бъдат поощрявани да участват. Разбира се, аз не споря с тези, които мислят, че родителите нямат място в училището или ДГ, само споделям своята гледна точка.
По отношение на срещите с родители и потенциални ученици, след три години в ЧУ това лято решихме да го сменим и останах изключително положително впечатлена от "Образователни технологии": индивидуални срещи, пробен ден за децата... И други неща ми харесаха много, не че отношението на тези срещи е било решаващо, но в крайна сметка решихме да се преместим в държавно.
И по този повод, понеже имаше и въпрос какво може да наклони везните към държавно училище - моят отговор (като изключим финансовия аспект) е само съвпадение между желанията на родителите и детето, от една страна, и конкретните условия (учители, среда, приоритети) в съответното училище. Т.е. подобно на много от пишещите в тази тема, ако изборът ми е просто частно или държавно, бих избрала частното, защото има повече предпоставки да отговори на основните ми изисквания, другото в моите очи е голям шанс, но ако се появи, не бива да се изпуска, само защото е държавно Simple Smile

# 425
Много съм "за" охраната да спира всеки, да се интересува кой е и при кого идва, ако е непознат - да го предаде лично на учител, а не да го остави да се скита на двора или в сградата, но толкова, без да се ограничава достъпът.

Да, тя тази охрана ги познава всички родители персонално. И хоп, явяваш се, помахваш приятелски и влизаш.  Laughing

# 426
  • София

А й не виждам защо училището трябва да убеждава някого в нещо.

Не мисля, че се има предвид  толкова "да те убеждават в нещо", колкото възможността родителят да получи колкото може по - достоверна информация. Защото една грешка в избора може да е толкова неприятна за избиращите, колкото и за избрания Simple Smile
Естествено, всяко училище има право да си избере политика на прием и "достъп" на родителите. А конкретно за Питагор само времето ще покаже дали е била правилна, имайки предвид че по-миналата година не успяха да съберат деца за ПУК, защото нямаше желаещи. Аз обаче се надявам, че са имали предвид просто, че нямат да организират лични срещи преди деня на отворените врати, а не по принцип. Когато аз им звънях, любезно ни поканиха да се обадим за лична среща. Питагор ми беше едно от училищата фаворити, когато избирахме. И все още не съм го отписала, но вече под форма на ПЧМГ, ако малкият прояви наклонност към математика.

# 427
А конкретно за Питагор само времето ще покаже дали е била правилна, имайки предвид че по-миналата година не успяха да съберат деца за ПУК, защото нямаше желаещи.
Хм, по мои спомени не са обявявали предучилищен клас въобще за 2013 г. и не са събирали деца, не беше наета и учителка (така че няма как да знаем дали е имало желаещи). В тази стая тогава учеше втори клас, после настъпиха размествания и преоборудваха за малките.

Аз не съм искала лична среща, но в деня на отворени врати след презентацията има достатъчно време за лични разговори с директор и учители, обикаляне по стаите, в деня на изпита (той за ПУК е само събеседване и задачки с психолог, не е пробен ден) също обикалях по стаите с детето, за да ги покажа и на него. Предполагам, че не е проблем и да се поиска индивидуална среща след това.

Разбира се, като училище с почти никаква история в началната степен и съвсем нов ПУклас, пред нас имаше много неизвестни - стаята не беше обзаведена като за малки, когато я видяхме (както писах, там учеше втори клас), не беше ясна и учителката още - с нея се запознахме едва на среща през май, когато децата вече бяха приети и класът - окомплектован. Това би стопирало, предполагам, някои родители, които държат на повече конкретика. Но пък за тези, които са се насочили натам тепърва, няма да е така, пътят вече е извървян веднъж.

# 428
Много съм "за" охраната да спира всеки, да се интересува кой е и при кого идва, ако е непознат - да го предаде лично на учител, а не да го остави да се скита на двора или в сградата, но толкова, без да се ограничава достъпът.

Да, тя тази охрана ги познава всички родители персонално. И хоп, явяваш се, помахваш приятелски и влизаш.  Laughing

Жасмин, охраната в нашето училище, познава всички деца и родители. Децата по имена. Училището вече достига брой паралелки на випуск СС. Първи клас са 3 класа, ПУК 4класа. Принципно родителите изчакват от вън или на входа децата, по време на учебния процес родителите биват допускани в сградата, но уведомяват охраната какво, защо. Децата биват предавани само на съответният родител, не се пускат сами да отидат на паркинга, примерно.
Блис и Onna-bugeisha, под родители, на които не се отказва, имах предвид, не приемане на децата по вторият начин, грешно сте ме разбрали, изтълкували. Жасмин ме е разбрала, има родители с позиции и положение, за които не трябват връзки, техните деца се приемат точно защото родителите са на съответната позиция и са достигнали определено положение в обществото. То си е и въпрос на престиж, че детето на А и Б учат в това училище. Чувала съм, например, че директорката на БШ, обича да се хвали, децата на кои известни родители учат при тях.

Забравих, че в СС, децата достигат до училището и го напускат в края на учебния ден, основно с училищния бус, т.е. трудно охраната може да познава родителите. Продължавам да смятам това за недостатък на СС, мисля че съзнателно водят политика на недопускане на родителите до училището. Родителите виждат и разбират само това, което ръководството и психоложката искат да бъде видяно и разбрано. Политиката с транспорта е хем за печалба, хем манипулация с цел недопускане на родители, това са лично мои разсъждения и виждане на нещата, не е нужно да бъдат и ваши, изрично пояснявам.

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 14:41 от aniram*

# 429
Жасмин, охраната в нашето училище, познава всички деца и родители. Децата по имена.

Е това вече са небивалици. 500 деца плюс 1000 родители, извинявай.  Stop

Забравих, че в СС, децата достигат до училището и го напускат в края на учебния ден, основно с училищния бус, т.е. трудно охраната може да познава родителите. Продължавам да смятам това за недостатък на СС, мисля че съзнателно водят политика на недопускане на родителите до училището. Родителите виждат и разбират само това, което ръководството и психоложката искат да бъде видяно и разбрано. Политиката с транспорта е хем за печалба, хем манипулация с цел недопускане на родители, това са лично мои разсъждения и виждане на нещата, не е нужно да бъдат и ваши, изрично пояснявам.

А според теб, местоположението на СС в Бояна позволява ли ежедневно родителите да си карат и взимат децата, както в ПБ, който е до мол Парадайс? Че аз не бих го правила, хем живеем на 15 мин. с кола, представям си родителите, които са в Дружба, Гео Милев, Редута, Изток и т.н.

# 430
С какво местоложение до мол Парадайс превъзхожда това в Бояна?! Още повече, че трафикът и паркирането около "Ч. връх" и мола е ад.

За познаването, не е някаква драма и нищо чудно да е вярно. Пример: офисът ми е в сграда на 17 етажа, със стотици стаи. Мисля, че сме доста повече от едно училище от този калибър. И бих казала, че охраната ни познава всички по физиономия (например - пуска тези, които са си забравили магнитна карта за вход, без да пита). И не само това, а и дори да не знае имената, знае кой в коя фирма е.

# 431
  • София
Аз не разбирам защо непрекъснато се твърди, че в "Света София" не се допускат родителите в училището? Ходила съм при секретарката, на среща с учители и с психоложката... ми допускат ме. Даже и по коридорите се разхождам при тези посещения.
Всъщност охраната в "Света София" със сигурност познава децата по имена. Забелязала съм го в редките случаи когато съм ходила аз да взимам сина ми по някаква причина. Родителите, разбира се, че не ги познава, тъй като са много малко тези, които не ползват транспорт.

# 432
Аз не разбирам защо непрекъснато се твърди, че в "Света София" не се допускат родителите в училището? Ходила съм при секретарката, на среща с учители и с психоложката... ми допускат ме.

Това е друго. И аз влизам, когато трябва да платя таксата, или имам насрочена среща с учител в приемния му час.
Но когато отида да взема някое от децата си по-рано (за преглед на очи, за някой концерт), чакам на оградата, а учител довежда детето; същото е и когато занеса нещо забравено, пак идва някой да го вземе и занесе на детето. Може би се допускат родители само до административната част.
Но през цялото училище да мина, за да стигна до сградата на малките, поне на мен не ми се е случвало да ми разрешат.

# 433
Параход ме е разбрала. Охраната знае имената на децата, не и на родителите, но охраната знае кое дете от кой родител се взема, води.
При нас има и униформи, децата често ги губят, разменят, но са надписани. Стоят при охраната, още един начин да им научи имената.
Мога спокойно да вляза в клас, час/ естествено информирайки охраната/, предполагам, че ако искам да наблюдавам урок, няма да ми откажат. В 9.00 единият вход на училището се заключва и самото училище.
В СС се държат сякаш имат нещо да крият.

# 434
  • София
Това е друго. И аз влизам, когато трябва да платя таксата, или имам насрочена среща с учител в приемния му час.
Но когато отида да взема някое от децата си по-рано (за преглед на очи, за някой концерт), чакам на оградата, а учител довежда детето; същото е и когато занеса нещо забравено, пак идва някой да го вземе и занесе на детето. Може би се допускат родители само до административната част.
Но през цялото училище да мина, за да стигна до сградата на малките, поне на мен не ми се е случвало да ми разрешат.
А има ли някое училище, в което позволяват родителите да се разхождат из сградата или пък да влизат в класните стаи през целия ден, на който когато му е удобно? Не вярвам да има такова.

Общи условия

Активация на акаунт