Частни училища - информативна тема 4

• 64 471
  • 724
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia

Конкретно за Св. София съм на мнение, че им промиват мозъците за АК още от първи клас.

За протокола, за 6 години такова нещо не съм разбрала  Rolling Eyes
Поне през първите 4 години на обучението, нищо за колежа не чуват децата от преподавателите си... Да не говорим пък за промиване на мозъци в тази посока. Почти съм сигурна, че е същото и в 4-ти и 5-ти клас. Вече в 6 и 7-ми клас предполагам самите деца доста обсъждат и АК и другите варианти за обучение, но категорично не вярвам някой да ги тика насила натам.

Познавам деца, ученици в 1-ви клас в Св. София , които коментират как след 7-ми клас ще учат в АК , как трябва много да учат , за да ги приемат в АК , защото там отиват най - добрите ученици и т.н. Предполагам, че темата не е повдигната от учител, а по - скоро от деца , които имат по - големи братя или сестри , за които темата е актуална. Каквато и да е причината, децата са наясно що е то АК.
Не казвам, че е нещо лошо или грешно, но мисля, че по  един или друг начин интересите и амбициите на децата се накланят в тази посока.

# 481
Добре де, само аз ли не виждам къде е драмата, дето се разисква десет страници?

Св. София е основно училище, какви толкова други възможности за продължаване на образованието имат по-амбициозните родители и деца оттам? Естествено е един от основните избори да е АК.

# 482
Смятам конвейерните училища с десетки класове по 30 деца за груба грешка, убиваща всичко човешко както в учебния процес, така и в отношенията между връстниците.

Аз все още поддържам нечовешки отношения с приятелки от училище (бяхме над 30 деца в клас).  Laughing

# 483
И аз съм била в зверилник с още 36, после в клас от 26 се родих.
Но това не значи, че го смятам за най-добрия възможен вариант. Нужно ли е да уточнявам, че споделям лични виждания и те не е нужно да съвпадат с мнението и опита на останалите?!

Всъщност освен в СССР никъде не съм чувала и виждала такива грандомански училища като българските (софийските квартални - с особена представителност сред тях). Може и да има.
За поне 5-6 европейски страни се сещам, където са доста по-малки и спретнати, разделени начален курс от гимназия, такива работи. Не говоря за частните, и не зависи само от нивото на урбанизация, да кажеш - щом е над милион градът, значи ще са с по 3000 деца училищата.

# 484
Аз също съм на мнение, че в малки класове е по-добре за учебния процес, иначе нямаше и двете ми деца да са в ЧУ. Но предпочитам да не са прекалено малки. Клас 8-10 деца например не ми харесва, като аквариум е. По-разнообразно е, като има повече деца, все детето ще си намери някой най-добър приятел, а и се научава на социални умения. Може би около 20 ми се струва оптимална бройка.

# 485
Аз също намирам малките класове за предимство. Всъщност това беше и една от причините да избера частно, а не държавно училище, въпреки че избраното държавно беше с 24деца след ПУК. 16деца в клас за мен е оптимално.
Една приятелка току-що ми сподели, че са били до П клас в училище в Русе. Какво чудо е било през междучасията  Shocked

# 486
Сигурно аз съм темерут, ама на мен в Питагор/ПЧМГ междучасията ми се струват ужасно шумни и ми е жал за нервната система на учителите, не искам да си спомням какво е в "нормално" училище Simple Smile

Споделям мнението, че между 15 и 20 деца е оптималният клас.

# 487
Може би код би могъл да ни каже дали ПЧМГ наистина подпомагат децата си в подготовка за АК?

Твърдението, изказано по-горе в темата е помоему нестойностно, поради една основна разлика:
Доколкото съм чувал, СС организира и спомага ходенето на подобни курсове за свои ученици като по този начин стимулира ориентацията към АК.
По думите на Жасмин, подобни курсове няма в СС и не се рекламират, затова предполагам съм в грешка.
ПЧМГ просто продава един продукт на всеки желаещ. Този продукт според мен не е ориентиран основно към собствените ученици, най-малкото защото това противоречи на интересите на училището.
Курсът за АК в ПЧМГ е отворен за всички, докато не съм чувал възможност за посещение на подобни занаятия от външни ученици в СС (с уточнението ако въобще има такива курсове).
Иначе лични впечатления - мисля, че има подобни курсове в ПЧМГ. Ако не се лъжа, и миналата година, и тази година получих по един еднократен мейл, че от... до... ще се проведе допълнителен платен курс за АК в сградата на ПЧМГ и който иска може да се запише. Миналата година даже имах идеи да запиша детето за курс по есета не защото имаме особено сериозни аспирации към АК или съмнения, че ако прецени може да влезе без допълнителна подготовка там, а защото това е област, която би била полезна в бъдеще и е слабо развита при нас. Естествено, после дойде 7 клас и осъзнаването, че ако искаш да наблегнеш през годината на език, с цел да можеш да кажеш, че си го научил на относително разумно ниво за кандидатстване в университет след години за да освободиш гимназиалната степен за 2-ри език - време... не остава достатъчно за подобни спорни екстри.
Подобни мейли се получават за какви ли не външни, допълнителни обучения и ваканции. По никакъв начин акцента не е по-голям, отколкото на зимен лагер в алпите например. Просто се съобщава, че се организира подобно обучение.
Това, че някой тълкува гореизложените факти така, че те да означават ПЧМГ подготвя възпитаниците си за кандидатстване в АК си е лично негов проблем...
За мен те означават, че ПЧМГ си е дало труда и е организирало курсове с адекватни преподаватели за всички деца, които искат да кандидатстват в АК и се чувстват недостатъчно уверени в силите си да се справят.

Последна редакция: нд, 14 дек 2014, 09:02 от kodbg

# 488
Аз не знам защо тези курсове се приемат като нещо отрицателно, след като са положително за всеки родител, който търси подготовка за детето си за АК.
ПЧМГ го бяхме избрали точно заради този курс, както и за добрата подготовка по математика. Моя приятелка постъпи точно така - децата й от 5 до 7 клас учиха в ПЧМГ, посещаваха този курс и после безпроблемно влязоха в АК (и то когато се влизаша много по-трудно, едното дете вече е студент в чужбина).
В СС курсове няма и това лесно може да се провери - почти всеки има познати деца в училището, може да разпита.
Колкото до това, училищните бусове къде карат децата - те са си платили транспорта и дали ще ги откара по домовете, или 1 път седмично до друго, избрано от учениците място, е по желание на учениците, не е воля на училището. По същия начин, можеш да заплатиш превоз с училищен бус, ако детето има рожден ден, да бъде откарано със съучениците му до мястото, където ще се състои рожденият ден.

# 489
Аз не знам защо тези курсове се приемат като нещо отрицателно, след като са положително за всеки родител, който търси подготовка за детето си за АК.
ПЧМГ го бяхме избрали точно заради този курс, както и за добрата подготовка по математика. Моя приятелка постъпи точно така - децата й от 5 до 7 клас учиха в ПЧМГ, посещаваха този курс и после безпроблемно влязоха в АК (и то когато се влизаша много по-трудно, едното дете вече е студент в чужбина).
В СС курсове няма и това лесно може да се провери - почти всеки има познати деца в училището, може да разпита.
Колкото до това, училищните бусове къде карат децата - те са си платили транспорта и дали ще ги откара по домовете, или 1 път седмично до друго, избрано от учениците място, е по желание на учениците, не е воля на училището. По същия начин, можеш да заплатиш превоз с училищен бус, ако детето има рожден ден, да бъде откарано със съучениците му до мястото, където ще се състои рожденият ден.

Да, така е, Жасмин! Всяко ЧУ, доколкото знам, осигурява срещу заплащане от страна на родителите не само транспорт, а и други услуги, които не са в разрез с правилника и интересите на училището. Затова и често се организират допълнителни часове за подготовка както за прием в езиковите гимназии, така и за АК в самото ЧУ, но те са в програмата и се посещават от учениците, учещи там. Само ПЧМГ има курсове, които са открити и достъпни и за външни ученици. Няма нищо лошо в това, щом има търсене, да се откликне на потребностите на учениците. Такъв е естественият стремеж на всяко ЧУ, за да удовлетвори изискванията на родителите. В този контекст поставям и направеното от ръководството на "Св. София", макар да не се оповестява като курсове или подготовка за кандидатстване, но по същество е подготовка за кандидатстване в АК, защото есето не е писмена работа, заложена в НВО след седми клас.

# 490
В този контекст поставям и направеното от ръководството на "Св. София", макар да не се оповестява като курсове или подготовка за кандидатстване, но по същество е подготовка за кандидатстване в АК, защото есето не е писмена работа, заложена в НВО след седми клас.

Кое точно?
Аи каква обида е да готвиш децата за АК? Това е най-доброто училище в България, не само по мое мнение. Все едно да е обидно за гимназиите да готвят учеиците си за университетите от Бръшляновата лига. Много странен спор се разви в тази тема.  newsm78

# 491
  • на път
Аз пък /ако щете убийте ме с камъни/, не виждам нищо лошо в това някое у-ще да подпомага по-нататъшното развитие на децата /ако те и родителите му го желаят/. Даже ми се струва похвално. Разгорялата се на няколко страници полемика ми дойде честно казано в повече и не допринесе с нищо особено мили загрижени за децата си родители. Всеки решава сам за себе си какви цели има и как може да ги реши.
Аз допреди една година си мислех, че съм намерила за децата си училището в което ще се дипломират. Сега ми е смешно като се погледна отстрани. Слава богу трупайки опит поумняваме  Wink.

# 492
Аи каква обида е да готвиш децата за АК? Това е най-доброто училище в България

Абсолютно никаква. Аз го намирам за плюс, включих се по темата само за да отговоря на въпрос как е според моите наблюдения в ПЧМГ...
Иначе не виждам нищо лошо в организацията в СС, напротив.
По втората част на поста ти... бих приел по-умерена позиция, че е едно от най-добрите. Но най-доброто... използването на превъзходни степени в случая показва наченки на промиване на мозъка, което вече не е добре Simple Smile
При всички положения, манипулирането на мнението и промиването на мозъка кое е най-доброто е тънка тема и отричането на подобни практики не отразяват реалността...
Еднакво интелигентни хора могат да бъдат "програмирани" да вярват, че АК / СМГ / НЕГ - Оксфорд / Кеймбридж е най-доброто в зависимост от това кое учебно заведение са посещавали в миналата образователна степен Simple Smile

# 493
По втората част на поста ти... бих приел по-умерена позиция, че е едно от най-добрите. Но най-доброто... използването на превъзходни степени в случая показва наченки на промиване на мозъка, което вече не е добре Simple Smile

Ами явно на мен ми се е промил, още когато дъщеря ми беше 1 клас и започнах да я водя всяка събота, целогодишно, на курсове по английски в АК и така 5 години. А тя тогава не учеше в СС, беше в ДУ, така че не виждам СС какво общо има с това. В СС я записах, само и само да се подготви за АК, същата цел можеше да гоним и в ПЧМГ, където също беше приета.
А считам АК за най-добро училище, защото не профилира, а аз все още не знам моята дъщеря в какво е най-добра. Ето последната година показа неподозирани от мен способности, преди това беше много добра в други дейности, увлича се и от други природни науки, така че все още не искам да я насоча някъде, където да учи само една дисциплина на много високо ниво (напр. МГ).
Отделно, защото АК е строго и много академично училище, в което разглезените деца не могат да се впишат и отпадат.

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 08:27 от Анонимен

# 494
В този контекст поставям и направеното от ръководството на "Св. София", макар да не се оповестява като курсове или подготовка за кандидатстване, но по същество е подготовка за кандидатстване в АК, защото есето не е писмена работа, заложена в НВО след седми клас.

Кое точно?
Аи каква обида е да готвиш децата за АК? Това е най-доброто училище в България, не само по мое мнение. Все едно да е обидно за гимназиите да готвят учеиците си за университетите от Бръшляновата лига. Много странен спор се разви в тази тема.  newsm78

Кой и къде е казал, че е обида да готвиш децата за АК?! Нормално е да се подпомагат старанията на родителите от страна на училището! Относително е кое е "най-доброто" училище, защото няма такава класация по обективни критерии, обхващаща всички училища от цялата страна. Щом едни родители са избрали дадено ЧУ за своето дете, за тях то е "най-добро", защото отговаря на техните представи за такова.
Мисля, че тази дискусия вече е навлязла в порочен кръг и затова е по-добре да се ориентира в друга посока.

Общи условия

Активация на акаунт