Частни училища - информативна тема 4

• 64 402
  • 724
  •   1
Отговори
# 585
Да ви кажа честно четох четох назад постовете на това "момче"(вкл. и в други групи) и много се съмнявам да е на 16г, начина на изказване и задълбочените анализи приличат по-скоро на възрастен мъж(или жена). Само не мога да разбера защо? То е ясно че в много теми се подвизават фалшиви юзери, ама каква им е целта?

Благодаря ви, приемам крайно обидното ви изказване като комплимент. За последен път, не съм фалшив юзер, не разбирам какво толкова ви кара да го мислите.

Може ли да попитам в кой клас си и кои точно частни училища си посещавал?

Последна редакция: нд, 28 дек 2014, 22:26 от Анонимен

# 586
По-горе някой ги написа.

# 587
  • София
Ако е минал и Дорис Тенеди, направо ми става ясно кой е младежа.

# 588
Да ви кажа честно четох четох назад постовете на това "момче"(вкл. и в други групи) и много се съмнявам да е на 16г, начина на изказване и задълбочените анализи приличат по-скоро на възрастен мъж(или жена). Само не мога да разбера защо? То е ясно че в много теми се подвизават фалшиви юзери, ама каква им е целта?

Благодаря ви, приемам крайно обидното ви изказване като комплимент. За последен път, не съм фалшив юзер, не разбирам какво толкова ви кара да го мислите.

Естествено, че можете да попитате и естествено, че мога да отговоря, въпроса е искам ли, отговора е не - сега съм 10ти клас, училищата ги има по-горе.

# 589
Аз лично смятам че момчето е абсолютно истинско. Познавам 3 деца гледани от баби и дядовци у дома до 1 клас. На различна възраст. И трите са с подобен изказ. И на 3 те възрастните им се възхищават й съучениците ги смятат за "странното дете", " дървеният филосов" и тн.
Предположих училищата поради първоначалната близост с Дружба 2 от където е момчето. Предположих че майката е учителка...защото трябва да си изкукал за да местиш едно дете 3 пъти за 5 години. Или да не плащаш за училището в което работиш.
Цялота ми разсъждение обаче е за това , че в този случай май училището няма нищо общо.
По скоро майката се е издънила. Ако тя се грижи за това дете.

# 590

Естествено, че можете да попитате и естествено, че мога да отговоря, въпроса е искам ли, отговора е не - сега съм 10ти клас, училищата ги има по-горе.

Хем не искаш, хем отговаряш?!?!?!?!?
Странен си. Не съм впечатлена от частните училища, които си посещавал. Затова и сега държавната езикова ти се струва уникално място.

Hope for Two, да и аз познавам такива деца, което изобщо не означава че го смятам за нормално поведение. Освен това темите, които обсъжда на други места във форума и начина по който ги обсъжда също не ми се струват нормални за един хлапак на 16-17 г.

Последна редакция: пн, 29 дек 2014, 10:12 от Анонимен

# 591
  • София
Да открием нова тема за  Vortex_2509  Tired Да ме прощава, но е далече от средностатистическия ученик/ тинейджър, така че мнението му за мен е без значение.

Предполагам, че на част от вас се е налагало да местите децата си и ще ми е интересно да споделите мнението си за смяната на училището, особено когато тя не е наложена от наистина сериозни проблеми и пропуски. Допреди няколко години бях противник на това дете да се мести без сериозна причина. Смятах, че на тази възраст децата имат нужда от сигурност и спокойствие и една такава смяна не би им се отразила добре. Така се случи обаче, че и двете ми деца на няколко пъти сменяха учебните заведения (и частни и държавни). И всеки път смяната беше за добро и им се отразяваше добре. Май аз бях тази, която беше по-притеснената. На новото място сякаш се мобилизираха повече, беше им по-интересно, струва ми се, че от всяко място на което учеха, взеха по нещо хубаво, създадоха повече контакти. И започнах да си мисля противно на предишното ми мнение, че една смяна дори и без сериозни причини се отразява добре, а и подготвя децата за бъдещето (което за тях ще е свързано с много повече промени отколкото беше за нас). Има ли и други със сходни разсъждения и изобщо какво смятате за по-честите смени на училища (ако може от личен опит, защото и моята теория беше много по-различна от това, което забелязах на практика)

# 592
Добре де, защо трябва да обсъждаме кое е момчето, защо пише и т.н.? Мисля, че тук е място за обсъждане на мнения и идеи, а не на стоящите зад тях личности, които в повечето случаи са анонимни.
По повод социализацията на децата от ЧУ: имала съм и продължавам да имам същите опасения като Vortex, но просто заложих на надеждата ЧУ със спокойната си обстановка да спомогне за изграждането на уверен, уравновесен характер на собственото ми дете, който да  му бъде от полза при по-нататъшни "сблъсъци" с действителността. Стратегията ми поне в нашия случай беше успешна. Същата обстановка обаче сега, години по-късно, открих и в ДУ. Въпрос на късмет вероятно.
За оценките - изобщо не бих спорила, защото съм виждала и такива случаи. Факт е обаче, че в повечето ЧУ днес не се толерира нехайното отношение към образованието, както и че ако детето иска да учи сериозно, има по-добри условия и мотивация за това, отколкото в много ДУ (пак, без да правя категорични обобщения).
От другите недостатъци, посочени от Vortex, съм абсолютно съгласна за целодневното обучение; след изпробването на двата варианта, категорично мога да заявя, че за нас полудневното е много по-добро решение. Но за родители, които така или иначе търсят целодневно обучение, ЧУ според мен си остава по-добрият вариант, защото предлага много по-голямо разнообразие и смислено уплътняване на времето от повечето ДУ със занималня (извинявам се за повторението, това много пъти сме го дъвкали тук).  

# 593
  • София
ibm с едно нещо не съм съгласна - полудневното обучение може и да е добро за деца 5-7кл и за по-малки деца, при НЕработещи родители, но аз като работещ родител не мога да си предствя детето ми 1-5кл да го оставя само да се лангърка по автобуси и да е само вкъщи следобеда (да не говорим че е незаконно). За нас работещите родители целодневното обучение е благодат и спасение, може би много родители, които не работят или работят от вкъщи не си дават сметка и гледат от друга камбанария, но за мен това е така. А варианта да наемам гледачка да ходи да го взема от училище ми се струва безумен.
Така че всеки гледа според собствения си интерес.

Лекси на въпроса ти не мога да отговоря категорично- според мен си зависи от конкретния случай и конктретното дете, има деца като моя син, които трудно създават приятелства, но когато си създадат такива много страдат, когато ги изгубят или попаднат в нова непозната среда (имам опит от смяна на градина в момента). А безразборно сменяне на училище просто ей така, зада се стимулира детето, ми се вижда вън от всякаква логика(защо да сменяш училище което се харесва и на родителя и на детето) и рискован ход (добре е че при вас е протекло добре, но все пак е имало причина за смяна на училищата). Аз лично съм сменяла гимназия поради тормоз от съученици и макар в новото училище да се чувствах спокойна и добре, все пак цялата смяна ми дойде много стресово макар да бях на 16г пък какво остава за едно малко дете. Да не говорим, че доста дълго време бях аутсайдер, защото класовете в училище са си малки общности и новите деца трудно се приобщават.
И все пак би ли споменала кои училища сте сменили и каква е била причината? Имам някакъв спомен че твоето дете беше в Увекинд, или се бъркам? Какво не ви хареса там? Ще ти бъда наистина благодарна да споделиш (може и на лични).

# 594
Аделина, разбира се, че е така за полудневното и целодневното, аз също изрично го уточних, но може би не е станало ясно.
Скрит текст:
Аз работя вкъщи, но по мин. 8-10 часа на ден, поради което преди 3 г. много държах на целодневното обучение и ако може, в у-ще да се случва всичко - и учене, и спортове, и изкуства... Оказа се, че не става баш така; в момента с полудневното ми е по-трудно с организацията, но определено си струва. За мен самата това беше голяма изненада, поради което и го пиша...
За смяната на у-ща - мен също ме беше страх от тази крачка, но синът ми я понесе повече от чудесно, въпреки че в досегашното у-ще също се чувстваше добре. Това не значи, че след 2 или 5 години пак ще бъде така, но ще видим... Зависи от твърде много фактори, включително и от моментното състояние на духа...

# 595
  • София
Отговорих на adelina_bg на ЛС. Предпочитам да не съм съвсем конкретна тук.
ibm и аз стигнах да същите изводи относно целодневния престой в училище и в момента малката си я взимам в ранния следобед. Успява и по-качествено да си научи, и да се занимава по-задълбочено и с повече странични дейности. Истината е, че допълнителните занимания в училищата могат само да дадат представа на децата за дадения спорт или изкуство, но за сериозни занимания не може да става и дума.

# 596
  • София
А варианта да наемам гледачка да ходи да го взема от училище ми се струва безумен.
Извини ме за страничния въпрос. Защо намираш за безумен такъв вариант? В случай, че майката работи сериозна работа, шансовете да не успява да си тръгва всеки ден примерно в 5 не са малки. При две деца логистиката е още по-сложна. До ден днешен ползвам външна помощ, скоро ще станат 18 години, малката е в 4-ти клас, баткото гони пълнолетие. Аз лично не бих била в състояние да работя пълноценно без някой да ми помага за децата в пояса 4-5 до 6-7-8. Нямам баби на разположение, но и да имах, не обичам да съм длъжна или да затруднявам ежедневно роднини. То се разбира, че щом аз работя, работи и бащата, тоест и това не е вариант.

# 597
Абсолютно това е и моето мнение за целодневното обучение. Ако имаше вариант за вземане ранния следобед при нас ,също бих се възползвала. Ако човек не работи от вкъщи, не виждам как в 17-17.30ч ще успее да се прибере. В толкова пристигат бусчетата при нас. Може би след втори клас децата ще могат да се прибират сами от бусовете, но пак си зависи къде точно спират и какви улици се пресичат.

# 598
  • София
А варианта да наемам гледачка да ходи да го взема от училище ми се струва безумен.
Извини ме за страничния въпрос. Защо намираш за безумен такъв вариант? В случай, че майката работи сериозна работа, шансовете да не успява да си тръгва всеки ден примерно в 5 не са малки. При две деца логистиката е още по-сложна. До ден днешен ползвам външна помощ, скоро ще станат 18 години, малката е в 4-ти клас, баткото гони пълнолетие. Аз лично не бих била в състояние да работя пълноценно без някой да ми помага за децата в пояса 4-5 до 6-7-8. Нямам баби на разположение, но и да имах, не обичам да съм длъжна или да затруднявам ежедневно роднини. То се разбира, че щом аз работя, работи и бащата, тоест и това не е вариант.
Можеби не съм се изразила правилно, но ми се вижда (финансово) безумен варианта в който плащам 8000+ лв за частно училище и още 500лв/месец на гледачка. То излиза че трябва да работим само и единствено за образованието на отрочето. Ако детето ми ходи в ДУ, което не е целодневно - тогава ДА бих наела детегледачка да го взема от училище и да го води вкъщи/на уроци/спорт. Но иначе не. В момента съм в същата ситуация тъй като и двете ми деца са в държавна градина (където работят до 19ч и никой не се сърди, но като отида в 18ч да си прибера чедата особено малкото е винаги последно). Та мъжа ми започнахме да правим схеми - аз ходя рано на работа, той ги води, после аз си тръгвам рано от работа и ги взимам, той стои до късно. И се редуваме, когато аз имам късни мийтинги - ги взема той. В общи линии за сега се справяме с организацията.

# 599
  • София
Частните училища, които са полудневни са с такса, която е грубо на 50% от целодневните такива.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт