Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 887
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
Пуф мами,изтървах ви в тази тема.Имам много да чета за да наваксам.
Бубито ни вече е на почти 11 дена.Като цяло ми е много спокойничка и спинка много.От два дена имаше запек милото та и правихме клизмичка с термометъра,но имаше доста малък ефект и педито ни каза да пробваме с Мелилакс педиатрик и сега чакам с трепет да зърна напълнения памперс.Чакам с нетърпение прегледа ни на 15 за да видим колко е качила.Днес ми беше първата разходка без нея,ходих да ми махат конците.Тооолкова да ми липсваше малката буба...чакам да стане поне на 2 седмици и ще направим първата и разходка,че сега нещо ме е шубе.Иначе днес успях даже и да сготвя,доволна съм. Grinning
Е това е от нас...започвам да ви четаааа. Heart Eyes

П.С. Забравих да споделя ,че буби е много жилава,сама си вдига главата и се взира в нас и търси баща си с поглед.  Blush Grinning Heart Eyes

Последна редакция: пт, 05 сеп 2014, 10:18 от Arilche

# 211
Привет и от мен! И аз успях да ви изчета снощи и днес сутринта...И както виждам не съм единствената в ситуацията на постоянно висене по циците...Явно е някаква фаза на тази възраст,ама се надявам да приключи скоро,че вече започвам да усещам изтощение.
Снощи имаше много колики и сме се успокоявали и кърмили на всеки час- сега сутринта съм учудващо свежа, а младежа спи в шезлонга все едно нищо не е било!
За коликите давам Коликинд и Абоколикен , като ,че ли след приема на Абоколикена има значително успокоение.
На 10-ти сме на консултация да видя колко е наддал за месеца...
Това е от мен, друго нямам какво да се похваля...Чакам с нетърпение да започне да става по-съзнателен Теодор, макар, че и сега ми се струва ,че наблюдава и ме гледа втренчено..

Хубав ,спокоен ден ,момичета

# 212
  • Точно където трябва
Момичета, как ще обличаме бебоците през зимата? Представям си го с боди с дълъг ръкав, отгоре гащеризон или ританки с някаква блузка, но отдолу трябва ли да има чорапогащник или са малки?

# 213
Zdraveite momicheta
na 10.08 se rodi bebe Dariq 3240gr 51 sm

izvinqvam se za latinicata kato opravq kompa shte vi cheta. Chestito na vsichki mami

# 214
Добро утро! У нас пак рев от 12 до 6 сутринта........и ние сме скачени съдове, но какво да се прави.........
Вчера писах, писах...и всичко затрих  Sick

Бебка издава звуци- ау ...., усмихва се - разбира се на всички останали повече , отколкото на мен  Mr. Green и следи с поглед - не мен , то на мен ми е все в ръцете

Вчера тръгнах до аптеката за Ка -вит-а. Успях да поръчам в марешки, днес ще доставят. Баткото идва с нас, много ми помага  Heart Eyes . Та после се разходихме и до дм. Който се интересува - има подарък лилаво куфарче/ кутия с ключалка/, доста симпатично. Промоцията е - купуваш детски стоки за над 25лв и с карта бейби бонус го получаваш. Карта се издава на място , трябва да се носи акт за раждане. На мен ми предложиха да ми издадат, като ме видяха още първия път с бебка , не ми искаха акта заражд. дори.

Та идеята ми за куфарчето/ картонено е/ - ще събирам вътре спомени. Още днес ще сложа двата пол. уринарни теста, първата снимка от ехогр., на която се виждат крачета и ръчички  Heart Eyes,  пъпчето ...По- натам-  картички поздравителни, косичка от кръщенето/скоро ще е!/, първото зъбче , живот и здраве ....

Асти , пъпчето кърви ли, сълзи, или се рони засъхнала съсирен кръв? Пръскай с каквото ползваш за твоите шевове- АБ или цикатридина спрей, най- добре Оксикорт- той е АБ с кортикостероид. Ако не кърви обилно, а предполагам, че не, може да си го къпеш нормално, после спиртът подсушава.

Това слушаме почти нон стоп, мисля, че донякъде помага:
https://www.youtube.com/watch?v=yi1C4UiEm0I&list=RDyi1C4UiEm0I#t=0

Още щях да пиша,но забравих какво  Blush

Pelteshka честита Дария! Да е здрава и много, много да ви радва!  Hug
Тъкмо днес вече щях да питам, да не би да пишеш само във ФБ ?!

# 215
Pelteshka Честита дъщеричка  Hug Да ви е жива и здрава и много да ви радва  Simple Smile

С това нощно хранене и някакъв ужас през 2 часа се яде и по часовник става,добре че вчера пропусна едно ядене че да се понаспя малко.Не знам какво става с мен ама имам чувство че кърмата ми намалява или просто на него нещо не му стига (доста е лакум)  newsm78 даже почвам да се претиснявам и май ще се наложи да го дохранвам с АМ.Много не ми се иска ,мъча се колкото мога да го накърмя или да се поизцедя и каквото има да му дам ама ми се струва ,че не му стига.Сега на 12 сме на преглед да видим колко е качил за 2 седмици.

Имам един малко тъпичък въпрос  Embarassed горе долу кога трябва да почнат да виждат и да се заглеждат имам чувство че погледът му е малко расеян и отвеян все някъде в пространството гледа а вече сме на 26 дена.Често се втенчва в мен ама дали ме вижда или гледа през мен не знам  Thinking

Мами ходихте ли вече на профилактичен преглед 30-40 дена след раждането който по принцип ни се полага по Здравна каса.Нещо плаща ли се или той си влиза в ЖК.Да знам дали да ходя да си вземам направление или не ,да не съм после изненадата като ми поискат 30 лева за прегледа  Laughing

# 216
  • София, св. Троица
ЛЛЛ,благодаря ви за отделеното време и ценните отговори!  bouquet. Имам въпрос:
Дъщеря ми е наддала със 6 см и 1130 гр за един месец. Изцяло се храни с кърма. Коликите я мъчиха жестоко от 8 сутринта до 10-11 вечерта.Почти не спеше през това време. Сега от 3 дни започна на сутришното хранене в 8 или в 11 да изсуква само едната гърда и се превива от болки до следващото хранене и не засуква другата или като поотмине малко коремчето суче от другата,но не цялата. Пробвах да се изцедя и пак не иска и от шише да го изяде. Започна и да ми прави три четиричасови паузи-  две поредни нощни и една следобедна. Сега и от 2 дни гърдите ми не стават твърди и не се пълнят както преди и се притеснявам да не ми спре кърмата. Също и едвам смогвАМ да хапна мъничко- заради коликите постоянно е в ръцете ми или на корема ми. Другото,което ме притеснява - повечето пъти тя не изсуква всичко, а преди ядеше толкова лакомо.Периодично ми се появават и запушени канали. Също и преди се насукваше и заспиваше,а сега се кокори . 

Здравей Espresso ,
Чудесно наддаване за първия месец. Hug През първите седмици и месеци бебетата се развиват много бързо и естествено с това е да се променят и хранителните им навици. Времето за сън през деня, може да намалява и да стават все по-активни, за да могат да започнат да изучават света около себе си. След 6 та седмица, ако бебето наддава добре, здраво е и майката се чувства добре, може да се премине на кърмене на поискване – т.е. критичния период е отминал и майката вече може да се довери на бебето и да го кърми, когато то поиска. В този смисъл, ако бебето ти е здраво според педиатъра, вероятно тези по-големи паузи от сън са ОК за нея. Ако се притесняваш, че не суче достатъчно често или пък ти усещаш гърдите си пълни, би могла да я събуждаш, за да суче или пък да й предлагаш да суче, докато спи. Много бебета сучат добре докато спят.

Не е задължително едно бебе да суче от двете гърди всеки път – няма общо правило за това. Може да има периоди, в които бебето да суче от двете гърди и периоди, в които да се засища само с едната. В случай че усещаш напрежение в гърдата, от която бебето не е сукало и въпреки че си предложила да суче тя не е искала или не е сукала достатъчно, за да почувстваш облекчение, тогава би могла да изцедиш малко кърма, колкото да се почувстваш по-добре.

Естественото състояние на гърдите е да са меки и спокойни. Когато гърдите са пълни, това е сигнал за тялото да намали производството на мляко. Случва се гърдите да са пълни след раждането вследствие на вливанията, които често правят като рутина в болниците, също при разделяне на майката и бебето и т.н., но това не е обичайното състояние на гърдите. Ако майката и бебето са заедно от рано и често, това препълване дори може да се избегне. А когато лактацията се регулира, много жени определят гърдите си като меки или празни.

Разбирам, че се притесняваш да не ти спре кърмата – ако бебето и ти сте здрави, ако бебето е само на кърма, суче толкова пъти в денонощието, колкото то желае,  не се ограничава във времето прекарано на гърда, суче ефективно, не употребява залъгалка, ти от своя страна не употребяваш медикаменти или билки спиращи кърмата, то вероятността кърмата да спре от само себе си е много минимална. Храненето на майката, общо взето има малко влияние върху лактацията. Само силно и системно недохранване, може да е причина за намаляване на кърмата. Това, което оказва по-видимо влияние е приема на вода от майката. Добра идея е да обръщаш внимание на това да пиеш достатъчно вода(т.е. да пиеш колкото ти се пие) и да хпаваш и да си поспиваш, когато можеш.

Относно запушените канали, можеш да обмислиш прием на Лецтин, тук можеш да прочетеш повече за приложението и дозировката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0 Дали ти се налага да изцеждаш гърдите и колко често се случва това? Когато бебето суче от двете гърди  на едно хранене, тя сама ли преценява, кога да пусне първата гърда или по-скоро ти определяш кога да смениш гърдите. Към момента имаш ли запушване – бучка, зачервяване, болка, температура?

Надявам се информацията да ти е полезна.

bouquet

# 217
  • Пловдив/София
Отдавна не ви бях чела, че все нямам време с бебо, а ми действа много успокоително да видя сходни на моите тревоги  Hug Не съм чела всичко, затова да питам:

- има ли ревливи бебета като нас на тази крехка възраст (моето бебе е на 3 седмици). Чета по форумите, че всички бебета на тази възраст спят веднага след хранене. Да, ама нашият след почти всяко хранене (освен 1-2 нощни) кротува 5-10 мин и после надава зверски рев. Може да реве с часове. От скоро започнах да го залъгвам с гърда, а не ми се искаше, така е малко по-спокоен, но аз нямам толкова мляко, че да предлагам веднага, поне час трябва да мине.
Напоследък не иска да заспива нощем сам- реве поне час докато го приспим (на ръце, с биберон, гърда, какво ли не). Започнах да се чудя дали му няма нещо, след седмица сме на консултация и ще питам.

- по колко време сучат вашите? Моят изкарва по 40-50 минути (редувам и 2те гърди на едно кърмене, освен ако не заспи на първата, например нощем). След това след колко време ви е следващо хранене? При нас се опитвам да чакам 2 часа (или 3 след началото на хранене), но както казах горе, понякога реве и го храня след час

# 218
Да попитам момичетата от Варна да знаете някой частен педиатър дето да е добър? Нашия човек си поревава доста и не мога да разбера защо. Не се свива, така че не е от колики, просто един рев му тегли ей така по 2 часа. Мисля че му има нещо но не знам какво  Thinking. Моята педиатърка не е особенно полезна и си мисля да го заведа при някой друг ама не знам кой  newsm78

# 219
Честито на Pelteshka!   bouquet
Сесил,прегледа се поема от ЗК и не е нужно направление. Peace

# 220
  • България
Здравейте,
И аз да се запиша: на 22.08 - момче  - Ивайло - 3200, 50 см. Подкрепям идеята по-долу за здрави, умни и красиви дечица!

# 221
  • София
Да се похваля, че вчера изкарахме един цял ден и нощ без колики...те не, че при нас бяха толкова много.....днес още също не сме имали, но пък има време. На 15 дена сме точно. Днес ми е последен ден на антибиотик и се предполага, че трябва да минем на кърма след още един ден. Трябва и да пусна урина да видя дали всичко е ОК ама мисля да пропусна, че ме е страх да не изляза нещо. То си ме боли като пишкам ама не знам вече и просто не ми се занимава. Уффф много ми е кофти това....сега вече имаме режим ето и с коликите нещата не са зле (а като гледам аз какви газове имам и направо се плаша кърмата ми как ще му подейства). Да не говорим, че се оказва, че дрехите не ми стават най-вече заради огромните гърди Sad в дупето са ми по-тесни, но гърдите са ми основния проблем. Та и аз супер еретично се замислям дали си заслужава зора с кърменето........знам че е много кофти да го мисля, но вече 15 дена бебо не е близвал кърма.....а от друга страна стой финансовия въпрос и че на кърма ще спестим много пари......много ми е объркано, но докато не се пробваме да се кърмим няма и как да знам.....всеки път като взема тази помпа да се цедя и ми става едно такова гадно......а като видя и че не вадя много кърма съвсем се ядосвам.....майките на близначета ...май повечето цедяхте и носихте кърма.....после как се развиха нещата? Това от мен...пооплаках се.....

# 222
  • София, Bulgaria
Привет и от мен! Бебе Огнян се роди на 30.08.2014г. в 00:03 часа с размери 3830 грама и 54 см дължина  Heart Eyes. На 29.08 по обяд ми изтекоха водите след пет дена пренасяне и отидох до болницата. Бях със 1,5 см разкритие. После система и мъки 10 часа - шийката на матката се оказа много жилава  #Crazy! Но бебо се роди само за 10-15 минути. Почти нямах поражения - само 4 шева. Вчера ни изписаха. Закъсняхме, защото се оказа, че бебо се е заразил със замърсена амниотична течност по време на раждането. За което казаха, че в случаи като моя това било често явление. Сложиха му система и пет дена приема 2 вида антибиотици. Целият го надупчиха - за кръвни проби, за слагане а абокат. Даже последната кръв за изследване му я взеха от главичката. Като последващ ефект от антибиотичното лечение му беше избита цялата чревна микрофлора и са едни мъки след като се нахрани. рев до посиняване, гърчове. Засега е на биогая, но педиатърката му предписа "Инфантс". Иначе си го кърмя.  Grinning

# 223

Aidin,благодаря ти изключително много Heart Eyes. Страшно полезна информация!  bouquet
Нямах представа,че гърдите не трябва да са твърди  Blush. Иначе от три дни приемам лецитин и определено съм по-добре.
Гърдите си изцеждам между 1 и 3 пъти на ден. Но гледам поне 1-я път  да изцедя колкото мога,а не само да олекне,за да изкарам запушванията.
Изчаквам тя да пусне гърдата при кърмене и тогава сменям.Запушване имах вчера- бучка. Общо взето през около 3-4 дни ми се появяват и след цедене на ръка излизат много "парцалчета" и то доста големи. Температурата не съм я мерила- признавам си,но не мисля,че имам- не   ми е топло челото,нито се чувствам зле. Усещам нещо като щипане точно на ръба на ареолата,но не е постянно. [color]
Сенедра,честит ти юнак! Да ти е жив и здрав!   bouquet

# 224
  • София, св. Троица
Имам въпрос към ЛЛЛ, ще съм много благодарна ако ми окажете съдействие.
До третата седмица от раждането бебето беше на АМ, защото почти нямах кърма. С редовно изцеждане от 10 дни сме вече на кърма. Сега искам да минем на хранене само от гърдата, но имам притеснения как да процедирам. Когато изцеждам кърмата е на границата за нуждите на бебето, то много бързо заспива и не изсуква добре гърдите и ме е страх, че кърмата пак ще намалее. Не знам дали трябва да изцеждам гърдите, защото бебето се буди по-често и се получава така, че тъкмо съм изцедила и той иска да се храни, а в гърдите още няма мляко. Имам опасения, че бебето не се дохранва. Другият проблем е че едната гърда до преди няколко дни изобщо нямаше и капка мляко. Сега започва по малко да тече, но не изцеждам повече от 30 - 40 мл. Трябва да стимулирам лактацията, защото понякога дори след 3 часа не усещам приток на кърма и не мога да изцедя нужното за едно хранене. Моля за съвет кой е най удачния подход в моя случай.

Здравей Valeria N,
Поздравления за старанието и всеотдайността ти да увеличиш количеството кърма, така че бебето ти вече да е само на кърма. Прекрасно е, че то вече суче и от гърда. Hug

Би ли споделила малко повече организацията  на кърменето ви? Колко кърмения имате за денонощие? По какво се ориентираш, кога да го кърмиш? Едната или двете гърди предлагаш наедно хранене? Употребява ли бебето залъгалка? Приема ли други течности освен кърма, ако да, какви и колко? От както бебето суче от гърда, колко горе долу напишкани и наакани пелени има за денонощие? Дали си го мерила и как върви наддаването?

За много бебета е обичайно да искат да сучат по-често, от колкото ако са хранени с АМ. Кърмата за разлика от АМ се усвоява лесно, пълноценно и бързо -  за около 30 до 90 минути. Също така, когато бебето суче от гърда, то може само да контролира, кога от какво количество кърма се нуждае. Понякога може да суче повече и по-често, друг път да суче по-малко и пак общото количество кърма за денонощие, което получава да му е достатъчно.
Добре е да се увериш, че суче ефективно(обикновено се чува как бебето преглъща, а долната челюст се отваря широко и ритмично). Този клип, може да ти е от полза: http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs
Добра идея може да е да помагаш на бебето с компресия. Ето как се прави
Цитат
Когато бебето е по-мъничко или заспива твърде бързо, може да бъде подпомогнато с компресия на гърдата, която би му подавала поток мляко към устичката. Това би могло да му осигури прием на повече мляко, преди да се умори и да заспи отново. Статия за компресия на гърдата, и видео http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article … ips&Itemid=13

Обикновено компресията се прилага след като бебето е изсукало каквото е могло само, но преди да се е отказало да суче напълно, когато усетиш, че започва да забавя темпото на преглъщане. Компресията не е удачно да се прилага, ако има много силно потичане на кърма и не би помогнала, ако бебето е вече сито и не иска повече. Ръката се поставя под формата на буквата С около гърдата, палеца горе на 12 часа, а четирите пръста на 6 часа. Пръстите би следвало да са няколко см след зърното, тъй като ако притиснем твърде близо до зърното е възможно да нарушим вакуума, с който детето засуква и може да изтърве гърдата. След като обхванем добре гърдата палеца се притиска към долните 4 пръста. Не бива да е прекалено силно, просто притискане на гърдата (тъканите на гърдата са нежни и деликатни и се внимава с тях). Представи си как като притиснеш балон, едната част ще се изпълни с въздух, а като отпуснеш, въздуха ще се върне обратно. Ако постоянно притискаме и отпускаме, млякото ще отива напред и ще се връща назад, без да се получава нищо. Гърдата се притиска и се задържа притисната, докато детето преглъща, а се отпуска, когато спре да гълта. Пръстите ти трябва да са далеко от брадичката на бебето, тъй като бебетата сучат с долната си челюст. Когато бебето изсуче млякото от горната и долната страна на гърдата, все така под формата на буквата С, пръстите могат да обиколят и останалите каналчета на 3 и на 9 часа, на 4 и на 10 часа и т.н.

Докато бебето гълта самичко се изчаква и не се прави нищо. Когато забави темпа на преглъщане се прилага компресията на гърдата. Притискаш и изчакваш 10-15 сек. да видиш дали ще започне да гълта, ако гълта държиш притиснато, докато спре да гълта. Когато спре да преглъща, отпускаш и чакаш мъничко да видиш дали ще засуче само. Когато гълта не се променя нищо, ако сме притиснали чакаме с притисната ръка, ако сме отпуснали чакаме с отпусната ръка. Когато забележиш, че вече не гълта активно или спре, правиш промяна, ако си отпуснала - притискаш, а ако си притиснала - отпускаш.

За да си спокойна, че бебето приема достатъчно кърма, би могла да му предлагаш да суче, колкото може по-често.Тази статия може да ти е полезна: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73982.0  Ако до скоро е било хранено с шише, може да му е нужно време да свикне да суче ефективно от гърдите, така че да изсуква по-големи порции кърма. Ако бебето суче достатъчно често и ефективно, допълнително изцеждане може да не е нужно. Добре е да не го оставяш да заспи твърде скоро след началото на кърменето- можеше да го пощипваш, или навлажняваш лицето с мокра кърпичка, да прекъсваш кърменето да го оригваш, за да се разбуди и отново да го поставяш да суче, докато не прецениш, че се е нахранил. Колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече кърма би имало за него. Ако гърдите се чакат да се напълнят това по-скоро би забавило производството-пълната гърда е сигнал за тялото на майката, че кърмата е излишна и съответно производството се забавя. Обратното – ако гърдите се изпразват често, това е сигнал за увеличаване на производството. Ето защо може да е по-добре да не чакаш гърдите да се напълнят, за да кърмиш - най-много кърма се произвежда именно по време на кърмене.
Едно добре сучещо бебе може да изсуче много повече кърма, отколкото, която и да е помпа да да изцеди от гърдите 
Понякога в началото на кърменето има трудности. Обикновено с малко повече търпение и малко повече време за мама и бебе и нещата се подреждат.

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт