Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 897
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, привет, от една блудна форумчанка Mr. Green - тотално се загубих, но пък ви чета редовно, да знаете Wink Да ни е честита новатз тема, да са ни честити и новите бебчета Hug

Да се отчета как сме с бебе Андрей Heart Eyes - накратко, стиковахме се чудесно, с батко на 2 години е истинска лудница (по-скоро въртележка - цял ден редуваме хранене, смяна на памперси, сън и разходки и при двамата и е двойно усилие), но две седмици си имах мама на помощ, а сега сме само с таткото и пак се справяме добре. Най-интересно е като ревнат и двамата в един глас, но за щастие това е рядко Wink Иначе бебе Андрей се държи безупречно - папка (много е лаком, постоянно яде) и спинка, няма колики (е, отвреме навреме свива краченца и видимо го боли коремчето, но същински колики с постоянен рев няма категорично, съответно не давам и нищо против колики - така беше и с големия ми син), изобщо бебе-мечта Heart Eyes На смесено хранене е, опитвам се да го храня максимално с кърма, но давам и добавка когато преценя, че има нужда - бяхме на Хумана 1, сега минахме на Бейбилав Био (от DM) - и двете млека са хубави и нямам никакви притеснения за тях, бебо ги приема добре. Имаме 2 нощни хранения и нямам никакви намерения да му променям режима - с времето той сам ще намали броя на храненията, явно в момента това са му потребностите Peace

И за да не е толкова розова картинката, ще се оплача на финала - Андрей се е подсякъл ужасно и не знам от какво Thinking Не знам дали не е от памперсите - бяхме на зелените Памперс 1, сменихме ги днес с белите като уж по-хубави, ще видим дали има ефект. Иначе е наистина ужасно подсечен, никога не ми се е случвало с баткото - кожата му около слабините е буквално свалена, отдолу има вече нова кожичка, но е кофти гледка. Какво ли не пробвах - кремове Здраве, на Мустела, Судокрем, без особено подобрение. Сега започнах да го измивам с ултра нежния сапун с невен на Клоран и сякаш има подобрение - дано заздравее скоро, че ми е мъчно да го гледам така. Добре поне, че видимо не го боли...

Какво друго - ами да споделя за себе си освен Blush Накратко, второто секцио ми беше много по-трудно като протичане (мнооого трудно се раздвижих в болницата), но пъ възстановяването ми е страшно експресно - отдавна забравих, че съм раждала и се чувствам прекрасно, направо съм навита на трето Mr. Green Да ви кажа второ се гледа много по-лесно от първо (особено както съм набрала инерция от първото) и ако искате второ - не се бавете, с по-малка разлика е много по-лесно. А и да ви кажа, толкова съм свикнала с някои неща от гледането на бебето (като нощното недоспиване), че дори не ги и забелязвам - а си спомням, че с първото дете ужасно ме мъчеше безсънието. Сега изобщо не е така и се наслаждавам много повече на майчинството...

Ами това е - и без това изписах света. До скоро Hug

# 76
 Здравейте и от мен . Благодаря за новата ни хубава теми4ка Simple Smile
4естито на новообелилите се , живи и здрави да са де4ицата  Hug
Аз все още не съм родила ... днес ми беше термина и ... малко се притеснявам , дано си доиде вси4ко на мястото и бебка реши да излиза ве4е , 4е ме  е страх 4е не и е добре вътре Sad

Стискам палци на вси4ки като мен  , а на другите мами търпение с коликите  Hug Naughty

# 77
  • София
Шехина, за подсечено - хума. Запечена за наколко минути в печката, после, докато е още гореща, поливаш с малко водичка и тя за няколко минути става на кашичка. Оставяш да изстине и можеш да си я прехвърлиш в нещо с капаче - в чашка на Авент е моята. Мажеш от кашичката, както с кремче, щедро. Ако засъхне в съда, доливаш с водичка. Хумата абсорбира влагата в памперса и успокоява чудодейно кожата. Мислех да сме на кремче, че бях купила добро, гъстичко, но кожата й се зачерви за 3 седмици и Судокрем не я оправи за няколко дни, изгубих търпение и си приготвих хумата. Родихме се.

# 78
Coming, благодаря ти много за съвета, мила! Четох за хумата и чудодейните й свойства при подсичане, ще пробвам по твоята методика - дано помогне, че лоша работа с това маймунско дупе на моя малчо ...

# 79
Към ЛЛЛ. Бебе Боян се роди на 21 август, но заради усложнения от нормалното му раждане не можахме дори да се опитаме да се кърмим и ме почнаха с лекарства и ми забраниха да го кърмя. Сега още осем дена най-малко няма да можем т.к. от утре пак съм на антибиотик за седем дена. Опитвам се да се цедя на всяко негово хранене, но си признавам, че ми е трудно и пропускам някой, когато съм много уморена или той плаче и трябва да го гушкам. Страшно ми е гадно как хвърлям кърмата, но няма как. Докато бях в болницата събирах на цедене по около 70/80 мл от двете гърди, вкъщи нещата зазляха...може би като ефект от умора, лекарства и притеснения. Млякото ми вече е бяло и по-рядко в сравнение с това което цедях в болницата -  жълто и гъсто. Ще се боря с цеденето, но въпроса ми е от тук на къде след това, когато свърша хаповете.....как да процедирам след повече от две седмици изкуствено хранене....въобще как да започна .....да цедя и давам от бутилка, кога да се пробвам, как да преценя колко добавка да давам т.к. явно няма да му стига от мен, като гледам по колко цедя сега???? Въобще ако има някаква схема как се минава от изкуствено към кърмене - мислех си може би да го сложа на гърда след като съм подърпала малко с помпата да тръгне и докато той още не е много гладен, че тогава е направо истеричен. Да видя какво ще направи и после освен да цедя и дам с бутилка. Но пък направо не знам как после да преценя колко и дали да давам добавка  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Лошото е, че това предполага, че скоро няма да имам никакъв нормален режим на хранене така и направо не знам дали ще ми стигнат силите, че и без това още се боря с последиците от раждането. Благодаря предварително за помощта.

Astined, привет и честит да ти е Боян!
През сериозно начало сте минали двамата с него, но е похвално, че се опитваш въпреки трудностите да изцеждаш кърма и търсиш допълнителна информация за връщането му на гърда. Знам колко натоварващо може да е постоянното изцеждане на мляко и те поздравявам за решението да го правиш.
Като начало, ако прецениш, би могла да напишеш какъв антибиотик са ти предписали лекуващите те лекари. Може да проверим в справочниците дали е съвместим с кърменето. Обичайно предоставяме тази информация на майките и те преценяват дали да я обсъдят с лекаря си и дали е възможно да се обмислят и варианти с този, или подобен лекарствен препарат, който да е съвместим.

По отношение на изцеждането: нормално е кърмата да променя вида си с течение на времето. Както вероятно знаеш в първите дни след раждането тече предимно коластра, която е почти прозрачна, жълтеникава течност, в малки количества, но пък за сметка на това е много богата на хранителни вещества. Новородените бебенца растат буквално с часове и затова организмът на майката  е устроен така, че да задоволява нуждите на бебето и съответно променя плавно и вида на млякото. В следващите дни то става по-гъсто и наситено – тъй нареченото преходно мляко и в последствие избледнява и добива вида, който и ти си видяла. Това е нормален процес на развитие. Нормално е също леко да намалее млякото при изцеждане в ситуацията, която описваш. За да се поддържа лактацията, която е необходима за бебето е необходимо да се изцеждат гърдите толкова пъти, колкото бебето би сукало от тях. За новородените е препоръчително хранене от 10 – 12 пъти в денонощието, или иначе казано на около 2 – 2,5 ч от началото на едното хранене до началото на следващото. Добрата новина е, че кърмата може да се регулира спрямо нуждите на бебето и когато то се върне към гърдата и започне да се храни от нея е възможно до няколко дни организма на майката да се настрои така, че да отговори на нуждите му.

Един от най-добрите начини за поддържането и стимулирането на лактацията е сукането на бебето от гърда. Има и бебета, които отказват гърда по една, или друга причина, но постепенно с насоки и помощ за майката и някои усилия и трикове приложени от нея се съгласяват да засучат и да се върнат към сукането от гърда.

Ако мислиш,че е подходящо при вас би могла като начало да опиташ да храниш Боян по алтернативен начин, а не с шише – например с чашка, или пипета, а защо не и с лъжичка? Много новородени учудват майките си с това, че умеят да изпият млякото си от чашка без прекалени усилия от страна на майката. Ето и едно клипче, което нагледно показва как новородено пие от чашка.

Приемането на млякото от шише и сукането от гърда се различава доста: когато бебето пие кърма от шише, засукването на биберона е плитко и той пуска лесно и бързо млякото, а бебето не полага достатъчно усилия за да получи храната си. Докато при сукането от гърда в устата на бебето би следвало да попадне освен зърното и част от ареолата, което прави засукването по-дълбоко, но и ефективно при изсукването на гърдата. Залъгалката-биберон също може да има неприятен ефект върху засукването от гърда – Боян ползва ли залъгалка? Ето защо бебетата се объркват и често това може да е причина да отказват да сучат, но с търпение, спокойствие и желание много майки успяват на върнат бебетата си да сучат от гърдите им.

Много бебета са склонни да сучат в полусънно състояние. Ако искаш би могла да опиташ да му предлагаш да засуче когато се пробужда, или пък когато се унася да заспива.

Друго, което би могло да помогне да се върне бебето на гърда е да му се предлага да суче преди дохранването от чашка/лъжичка/пипета. Така, ако не е прекалено гладно може да е склонно да засуче и от гърдата. Чудесно си се сетила, че изцеждането в началото би било подходящо, защото така вероятността млякото да потече по-лесно в устата на бебето след като засуче е голяма и то вероятно не би имало против да суче от гърда когато млякото тече по-лесно.

Храненето на по-чести интервали е друг подходящ подход за връщане към гърда, т.е. да не се чака бебето да огладнее, за да не се изнервя, че трябва да положи малко усилия, за да потече кърмата. Обикновено първите признаци, че бебето е гладно са когато започне да си слага ръчички в устата, или леко да промрънква, да върти главичка наляво надясно и да прави сукателни движения с устичка - при тези знаци може да му се предложи да суче.

Изтеглянето на зърната с помпата преди даването на бебето да засуче също е идеален метод за да се помогне на кърмата да тръгне по-лесно и също би имало реален шанс бебето да суче когато полага по-малко усилия за това. Друго, което би могло да помогне е да се остави малко кърма по зърното - мирисът и ароматът ѝ понякога успяват да възбудят интереса на бебето към зърното и съответно кърменето.

Още нещо, което много майки споделят, че им е помогнало за връщането на бебето на гърда е гушкането “кожа до кожа“. Може да опиташ, току виж и при вас проработило. Това означава да се съблечете до кръста и ти и бебето и да полегнете заедно. Така приятно гушнати да полежите в леглото заедно кожа до кожа, или да поседите на дивана, за да може бебето да има достъп до гърдите когато има нужда да посуче. Докосването по кожата активизира инстинктите на бебето да суче, а и така то усеща близостта с мама и много често предпочита да се успокоява гушнато в мама и да суче от гърда. Често пъти за успеха допринася и спокойната обстановка и/или кърменето в притъмнено помещение, което би могло да успи бебето и то естествено да засуче и да се нахрани в полусън.

За количествата мляко за дохранване: Обичайно  се предлага на бебето първо да суче от гърдите /предлага се първата гърда, помага му се евентуално с компресия да я изсуче, след това се слага на втората/ и ако има нужда от още храна – т.е. прави познатите движения с уста, примрънква и т.н. е препоръчително да се дохранва с изцедена кърма, която се предлага с чашка, пипета, или лъжичка, защото по този начин то има възможност да откаже храната като избута лъжичката/пипетата, или чашката с езиче и да престане да преглъща. Когато едно бебе се дохранва с биберон то обичайно само преглъща изливащото се мляко в устата му и му е трудно да „откаже“ да се храни, когато вече се е наситило.

Ако мислиш, че и при вас това би могло да се случи не се колебай да ни пишеш и да обсъдим допълнителни варианти, които да опитате и които може да помогнат в това начинание.
Ща очаквам да пишеш и да ни държиш в течение как се случват нещата при вас.
  bouquet

# 80
За съжаление пак съм с въпрос към ЛЛЛ, малко притеснена:

Бебо както писах в другата тема е на 2 седмици и от самото начало сме само на кърма (като изкл. първите 2 дена в болницата). Не ми е много обилна, не тече на струи, дори не я виждам, но бебо си суче, пълни памперси и наддава, затова горе долу бях спокойна. Обаче вчера стана нещо странно- докато сучеше на дясната гърда, изведнъж започнах да го усещам по-различно- без мравучкането, все едно суче напразно, едно такова изсмукващо усещане, не знам как да го обясня. Все едно чак до краката стига и е неприятно. Малко след това повръщах много (не знам дали има връзка и от какво беше), бях много зле и се наложи едно хранене с АМ, защото нямах сили да кърмя (бях и  обезводнена, но не можех да задържам дори вода). Поспах и през нощта го кърмих отново. Днес обаче и н двете гърди усещам това, което описах по-горе- не е познатото боцкане и дърпане, а все едно "празно" сукане. Като вакуум. Чудя се дали не ми спира кърмата. Какво е усещането при спиране/празно сукане? С помпата от едната гърда нищо не изцедих, от другата капки. Бебето си суче на всяка гърда поне по 30 мин, чува се гълтане, но не съм сигурна дали и колко поглъща. Не знам дали стана ясно, но възможно ли е да спир кърмата само след 2 седмици и има ли начин да я стимулирам? Днес и памперсите са ни по-малко и по-често иска да яде Sad

Пипи2013, здравей!
Разбирам, че вероятно си притеснена и затова бързам да ти отговоря. Кърмата по-скоро не би могла да спре така изведнъж – физиологично не е възможно. По-скоро при силен стрес, неразположение, или изпитване на някакво силно чувство е възможно да не може да се задейства рефлексът на потичане на млякото и това понякога обърква майките. Възможно и при теб да се случило нещо подобно вчера, ако има някаква причина /споменаваш повръщане и отпадналост/ и това да е била причината, поради която да не си успяла да изцедиш кърма. Би ли споделила дали има причина да се чувстваш отпаднала и в не достатъчно добра кондиция?
Това чувство на сукане на „празно“ както го наричаш може да се дължи на регулиране на кърмата, което обичайно се случва до седмица-две след раждането, или пък може да е вероятен „скок в растежа“ на бебето. Това е състояние в което на бебето вече не му е достатъчно количеството кърма, което успява да изсуче от гърдите и проявява признаци на глад на по-кратки интервали от време. От друга страна се получава така, че колкото по-кратки са интервалите между кърменията, толкова по-калорична става кърмата, което е чудесно за бебета, през първите им седмици, както и при евентуален "скок в растежа". Обикновено това е период когато бебето внезапно увеличава честотата или продължителността на сучене, което обичайно трае няколко дни до седмица. По този начин се увеличава произвеждането на кърма, която вече да задоволява нарасналите нужди на порасналото бебе. Обичайно майките не правят нищо повече от това да кърмят често, или когато бебето прояви признаци на глад.

Може да е удачно да опиташ и компресия на гърдата след като престанеш да чуваш шумното преглъщане на бебето. Това би му помогнало да изсуче повече мляко. Тук прилагам статия за компресията и клип.

След като и с компресия бебето вече не преглъща ефективно може да му предложиш да суче и от другата гърда, като се следва същата схема със сукане и компресия. Когато то е изсукало и втората гърда и все още има желание да суче може да го върнеш на първата гърда, за да изсуче междувременно образувалото се мляко в нея и с компресия отново. Този способ освен че помага на бебето да изсуче повече мляко, дава сигнал и на мозъка на мама, че бебето има нужда от повече мляко и настройва организма ѝ да отговори на порасналите хранителни нужди.

Препоръчително е новородените да имат 10-12 кърмения в денонощие. Индикатори за това дали се хранят достатъчно са напишканите и наакани пелени за 24 часа, както и да има добър тургор на кожата, лигавиците да са влажни, бебето да е енергично и педиатърът му да го намира за здраво.

Надявам се тази информация да ти е полезна. Ако имаш и други въпроси не се колебай да ги зададеш.
   bouquet

# 81
Добро утро и от мен
Аз да си кажа по темата за рядката кърма и натиска на околните. При нас положението е следното : бебе яде по десетина минути на кратки интрвали от час, час и половина и или заспива като е готов или ако остане буден плаче. Всички баби вкл. и ММ ми повтаряха, че сигурно нямам кърма или е прекалено рядка (а тя кърмата не може да е рядка) и бебето е гладно. Да му давам АМ, че видиш ли милото се скъсва от рев. Но аз устисах на натиска, защото виждах по памперсите и др. условия посочени от консултантите на ЛЛЛ, че отговаряме на критериите за добре нахранено бебе. Всичко приключи, когато на третата седмица отидохме на консултация и се оказа, че бебе е наддало близо килограм. От тогава всички млъкнаха и приеха факта, че просто си е ревливичък и че го мъчи коремчето.
Така, че момичета кърмете си бебчетата и недейте да слушате никой друг, освен вътрешният си глас.

# 82

eli70o0 по-добре съм дано се оправя окончателно Simple Smile ти как си? кракът ти по-добре ли е?
Шехина и нашия се беше изринал и отиваше към подсичане поръчах си един правен крем от аптеката с вазелин, ланолин и витамини и определено кожата му изглежда доста по-добре.
 и нашия яде по 5-10 мин и заспива и ми се струваше че не му стига, но си пълни памперсите и уж наддава ще видим на следващата консултация. Просто явно бързо се уморява.

# 83
  • Пловдив/София

Мерси много. Май наистина е било нещо временно, може би от повръщането (което не знам от какво беше) защото от вчера нещата отново са нормални. Даже май млякото ми се е увеличило- имам за първи път петна по дрехите (ако не кърмя повече от 3 часа, например защото бебето спи). И на пробно мерене излезе, че бебо е изсукал 70 мл, което е максикума, който сме постигали досега. Той вече е в трета седмица и "трябва" да яде май по 100, но както сте казвали и друг път всяко дете е различно и няма "трябва".

Последни въпроси от мен (поне засега)- първо, ако бебето спи, нали не се буди за хранене? Педиатърката каза, ако спи над 4 часа да го будя, но нощем май това не важи? А денем никога не спи повече от 2-2.5 часа.
И другия въпрос- ние се кърмим нещо средно между на поискване и на интервали от по 2-3 часа (т.е. гледам горе долу през 2.5 часа, но ако ревне гладен по-рано, му давам) Въпросът ми е ако плаче и показва признаци на глад след като е сукал близо час, поспал е малко и след 30 мин пак иска- да му давам ли, или да пробвам да го залъжа с друго?
[/color]

# 84
Привет! Аз пак като куче след ужасно безсънна нощ- от 12 до 5- мрънкане и рев! От вчера ме болят всички мускули, кръст , корем  ooooh!
Радвам се на мамите, които споделят, че коликите при техните бебета са леки.
Ние спряхме Биогая-та/по препоръка на док./ и остана само наКолик табл. и Колийф , но май е още по- зле. Днес чакам възглавничка п/в колики да видим с нея ще има ли подобрение  Confused
eli70o0 пиши как си!  Hug

Качих снимка на госпожицата на 1м. в албумчето!  Wink

# 85
  • Точно където трябва
Някой ще разясни ли как изглежда подсичането? Как да разбера дали дупето е зачервено от памперса или се е подсякла? Зачервена е по дупето, с обрив, но само една ивичка от двете страни около 12 см., не цялото дупе. Не мисля че я боли, реве си както обикновено.  Mr. Green

# 86
  • София
Мама ирина, ние имаме възглавничка за колики, тя е и за други работи, де. Ако говориш за същата - представлява едно плоско шише от дебела гума, с хубав винт, което се пълни с гореща вода и после се облича в една мекичка калъфка към него. Не ни помогна...  Cry Ама си го имам от първото бебе, ползвах си го няколко пъти. Сега мисля да й затоплям шезлонгчето с него (още спим там, че е по-уютничко и не се буди така често като помаха с някой крак и той падне от "високо" на матрака  Party), че ме усеща на втората секунда, като я оставя да спи там. На нас ни бяха изписали Биогайя, не ни подействаха и после взех Коликинд - нищо, та сега с Лефакс положението е поносимо. Мъжът ми смята, че положението трябав да е идеално, да не чува детски плач въобще, но... той дори не различава че плачът при колики, при уплах, при глад и нетърпение е различен - все му е шум и го травмира  Rolling Eyes От както сме на Лефакс-а плаче по 2-3 пъти по 5-10 минути на вечер - къде-къде по-поносимо от това дране с часове!?!?!!

Шехина, само да ти кажа за хумата, че си бях купила от аптеката хума за маски за лице и не ми стана така на кашичка, не се получи. Ако намериш от някъде, не знам обаче от къде в София (на мен мама ми беше купила от едно габровско село - да не говорим, че бабето, дето я продавало, си дъвчело през цялото време хума  Shocked) хума на бучки, не в прахообразно състояние. С нея става. Виждам, че си от София - ако искаш ще ти дам аз. Една шепичка бучки стига за седмици наред, мога да ти отделя  Hug Пиши ми на ЛС номера си да ти звънна.

# 87
  • София
Някой ще разясни ли как изглежда подсичането? Как да разбера дали дупето е зачервено от памперса или се е подсякла? Зачервена е по дупето, с обрив, но само една ивичка от двете страни около 12 см., не цялото дупе. Не мисля че я боли, реве си както обикновено.  Mr. Green

Може да изглежда като зачервено, по-тъмно, по-ярко. Може наред със зачервяването, кожата да стои "по-твърда" или грапава (това беше при нас този път, не стигнахме до по-тежки положения), може да е на пъпки, като обрив, може на рани, недай си боже... Моята кукла не плачеше, но един път като я мих и явно нещо я тръкнах там и се разпищя.

# 88
  • София
Мами,един въпрос.цяла нощ не сме спали от гадните колики и от сутринта само се успокояваме,току що я сложих в стлчето за кола увих я с пелена и тя заспа от раз..знам че не трябва да я държа дълго,но според вас ако я оставя час два дали ще е плоблем.така дълбоко е заспала..гледам,че пишете за шезлонги,мисля и аз да си взема,явно се успокоявт в тези пози..

# 89
  • Варна
silver_f, mama irina, благодаря, че ме мислите!   Hug Аз май съм значително по-добре. Болка вчера и днес-никаква. Болеше ме леко само сутринта след инцидента. От вчера си ходя почти нормално като почти, защото ме е страх да се отпусна да не направя някоя беля, че и кг. са си още доста. Отока тази сутрин изглежда вече по-малък, а и синьото започна да полилавява и позеленява, което мисля, че е вече оправяне. По няколко пъти на ден го и натискам целия крак като го опипвам, за да проверя за болка, но няма. Продължавам със студените компреси, когато ми се отдаде възможност да съм легнала и мажа с геловете. Дано всичко е на добре и скоро проходя Simple Smile
mama irina, успяла си с роклята, а и каква прическа имате! Пу, пу, пу! Красавица!
chokolina, сега видях и твоята кукла и както винаги прекрасни снимки. Като имаше време отскочи и до нас да ни наснимаш  Simple Smile
За Биогайата- педи каза дя спирам, че нямало ефект, а и в Колийфа имало същото си живо нещо си. Не видях разлика без нея, така че и аз се чудя дали е помагала.
За изморяването- моето бебо е на АМ и от шишето е много по-лесно и въпреки това преди час хапна половината мляко, поспа 10мин и после се донахрани. Колко душички са и с колко сили, а и като се заситят малко им се доспива. За мен е съвсем нормално и не се притеснявам. Да яде ако иска по 50мл на всеки час. Не мисля, че е някакъв проблем заспиването, а мнението на другите-нека си го имат, но детето си е наше!!
Сърчице**, шезлонга е със същата позиция като столчето за кола. Няма проблем до 2ч да стои вътре. Остави го детето, щом му е добре и спинка. За шезлонга като избираш гледай хубаво за положението, че някои са направо седнали и не стават за такива малки бебенца. Ние сме с такъв и още от 5ти ден стои в него. Удобен му е, стои стабилно и не се свива на топка. Даже му е по-удобен от кошницата за кола.

Общи условия

Активация на акаунт