Ето го СЕПТЕМВРИ свеж! Започва есенен бебевалеж - Тема 9

• 39 105
  • 509
  •   1
Отговори
# 405
  • ул. "Мечтание"
Благодаря ви, момичета!  Hug  bouquet
Скоро ще разкажа подробно за раждането. Simple Smile Като сравня с раждането на малкия батко си беше направо бързо - по-малко от 7-8 часа (за сравнение него го раждах 23 часа).  Wink До последно не вярвах, че раждам.  hahaha Joy

Малко терсене стартирахме кърменето, но нещата се подобряват. Високо небце и големи зърна са болезнена комбинация!  Whistling Но като я гледам как пълни обилно памперсите добре си хапва.  Crazy

Голяма гушкана си имаме!
Скрит текст:

Агнес, надявам се скоро да се гушкате у дома и всичко да е наред!  Hug

Зори, Йоани, стискам палци скоро да се похвалите с благата вест!  Hug Останаха ли други, които са още 2 в 1?

# 406
Нощни очи честита малка красавица!

Аз още съм 2в1,но се надявам днес да е моят ден.От към 2 и 30 часа съм с нерегулярни но доста болезнени контракции от 14 часа съм на лекар и се надявам да се ражда вече че не издържам.

# 407
Честити нови бебета! Hug  bouquet Наистина почти всички вече са на линия - кои по-рано, кои навреме, кои по-късно!

Накратко за моето кратко раждане:
Понеже бебето се бавеше вече стабилно, а нямах никакви признаци, с доктора ми взехме решение да предизвикаме раждането. В четвъртък вечер ме приеха в болницата, като идеята беше да ми сложат таблетка за омекотяване на шийката, а сутринта, ако нямам контракции, и система. Още вечерта се оказа, че имам 2 см разкритие и шийката е омекнала, но дотам. Сутринта в 6.30ч ми включиха системата. Оставиха ме все пак да си щъкам на свобода, само ме включваха на тонове от време на време, и тогава бях малко като на каишка с кабела на машината.

Обикаляха ме доктора ми, дежурният АГ (който се оказа за късмет другият доктор, при когото се колебаех дали да не раждам - така че имах перфектен екип), акушерката. Имах контракции, но абсолютно неболезнени. В 10.15 усетих първата болезнена. Първо бяха на 5-7 минути, после на 3-4 и към 11.30 вече станаха начесто и много болезнени. Тогава някъде ми падна и тапата. В 12.00ч ми спукаха мехура и ми заръчаха да не напъвам следващите 30 мин., което не се получи, но пък и се оказа, че вече имам пълно разкритие. Към 12.10ч започнахме с напъването. В началото напъвах права, докато бебето се посмъкне надолу. После решихме да пробваме дали ще съм ок на магарето и ако не да се върнем на първоначалната поза. В интерес на истината, на магарето на мен ми беше по-лесно и си останах там. Контракциите вече не боляха, започна пак да боли много, когато трябваше да се роди главата на бебето. Но щом се измъкна, останалата част от тялото му излезе като тапа. Дори не съм сигурна за нея дали напънах. Веднага го поставиха на корема ми, докато изчакваха пъпната връв да спре да пулсира. Малкият беше много чистичък - нито слуз, нито кръв, един такъв розовичък. Проплака на момента. Поизмиха го, аспирираха го, измериха го и ми го дадоха веднага. Ориентира се да засуче мигновено и правилно. Гушкахме се, докато докторът ме шиеше (няколко вътрешни шева и един външен), че и после. Взеха го, когато баща му дойде, за да му го покажат, и после чак след повече от час, за да го изкъпят. След това си беше все при мен, докато не ни изписаха.

Много съм щастлива от това как протече раждането и изобщо цялата ми бременност! Здравословно се чувствах чудесно до края, бях активна през цялото време, хормоните не ме превзеха. Дано всичкия този късмет се пренесе сега и в отглеждането на малкия Лазар.

Въпрос към ЛЛЛ (и всеки, който може да даде полезен съвет по темите):
1. Моето бебе се кърми грубо на 2 часа. Все още не ми е потекла същинска кърма (роден е на 26/09). Кърми се правилно, макар понякога да изпитваме трудности, докато се нагласим и той успее да се вакуумира за мен. Та, страдам естествено от проблема с разранените зърна. Особено в първия момент на "вакуум" болката е много силна. Cry Притеснявам се, че докато ми слезе кърмата, което се надявам да стане много скоро, вече същата тази болка ще бъде нетърпима Confused Евентуално ще си купя помпа за кърма, за да мога за няколко дена да редувам кърмене и цедене, докато се поуталожат нещата. Но сега още не искам да ползвам помпа, за да не наруша естествения процес по "определяне" на необходимото производство на кърма. Имате ли някакви съвети какво да правя с тези зърна в следващата, да кажем, седмица? При все цялото ми желание да кърмя, моментите, в които малкото сигнализира, че иска да яде, започват да ме ужасяват. По един или друг начин, няма да се откажа, но се надявам да има някакъв начин да се облекчи това страдание.

2. Когато бебето суче, прави невероятен вакуум на зърното. След като посуче определено време, искам да го отделя от гърдата, за да я щадя и евентуално да го прехвърля на другата, за да си хапне по-ефективно и да издържи спокойно ок. два часа до следващо хранене. Единственият ми известен начин да го отделя е като поставя (даже по-точно като пъхна) пръст отстрани на устичката, за да наруша вакуума. При нас обаче това не се получава. Върхът на пръста ми е в устата, направо му усещам венеца, но бебето продължава да суче. Не знам дали такава сила е обичайна или съм родила един Крали Марко. Та, какви други трикове мога да прилагам за това отделяне?

P.S. Извинявам се за дългия пост, не знам дали е според правилата, но сега ми се е паднало да попиша, докато бебето спи.  Rolling Eyes

# 408
  • София
Къде ти 15-20 мин тонове мен всеки път ме държат минимум час. И днес ходих, казах им за седалищното не реагираха изобщо:) Ще си ходя да си раждам, когато бебето тръгне:)
Поне това ми е успокоение:)

# 409
  • В царството на мечтите
аз май като гледам ще съм октомври. А защо сте толкова против предизвикването на раждането.
Защото аз вече много се замислям да чакам до утре и да говоря да го предизвикваме просто много ми тежи и  като преди 2 седмици ми казаха че е над 4 кг. Та си мисля, че ако чакам то ще става по голямо и как ще изчезне newsm78

# 410
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Честити нови бебета! Hug  bouquet Наистина почти всички вече са на линия - кои по-рано, кои навреме, кои по-късно!

Скрит текст:
Накратко за моето кратко раждане:
Понеже бебето се бавеше вече стабилно, а нямах никакви признаци, с доктора ми взехме решение да предизвикаме раждането. В четвъртък вечер ме приеха в болницата, като идеята беше да ми сложат таблетка за омекотяване на шийката, а сутринта, ако нямам контракции, и система. Още вечерта се оказа, че имам 2 см разкритие и шийката е омекнала, но дотам. Сутринта в 6.30ч ми включиха системата. Оставиха ме все пак да си щъкам на свобода, само ме включваха на тонове от време на време, и тогава бях малко като на каишка с кабела на машината.

Обикаляха ме доктора ми, дежурният АГ (който се оказа за късмет другият доктор, при когото се колебаех дали да не раждам - така че имах перфектен екип), акушерката. Имах контракции, но абсолютно неболезнени. В 10.15 усетих първата болезнена. Първо бяха на 5-7 минути, после на 3-4 и към 11.30 вече станаха начесто и много болезнени. Тогава някъде ми падна и тапата. В 12.00ч ми спукаха мехура и ми заръчаха да не напъвам следващите 30 мин., което не се получи, но пък и се оказа, че вече имам пълно разкритие. Към 12.10ч започнахме с напъването. В началото напъвах права, докато бебето се посмъкне надолу. После решихме да пробваме дали ще съм ок на магарето и ако не да се върнем на първоначалната поза. В интерес на истината, на магарето на мен ми беше по-лесно и си останах там. Контракциите вече не боляха, започна пак да боли много, когато трябваше да се роди главата на бебето. Но щом се измъкна, останалата част от тялото му излезе като тапа. Дори не съм сигурна за нея дали напънах. Веднага го поставиха на корема ми, докато изчакваха пъпната връв да спре да пулсира. Малкият беше много чистичък - нито слуз, нито кръв, един такъв розовичък. Проплака на момента. Поизмиха го, аспирираха го, измериха го и ми го дадоха веднага. Ориентира се да засуче мигновено и правилно. Гушкахме се, докато докторът ме шиеше (няколко вътрешни шева и един външен), че и после. Взеха го, когато баща му дойде, за да му го покажат, и после чак след повече от час, за да го изкъпят. След това си беше все при мен, докато не ни изписаха.

Много съм щастлива от това как протече раждането и изобщо цялата ми бременност! Здравословно се чувствах чудесно до края, бях активна през цялото време, хормоните не ме превзеха. Дано всичкия този късмет се пренесе сега и в отглеждането на малкия Лазар.

Въпрос към ЛЛЛ (и всеки, който може да даде полезен съвет по темите):
1. Моето бебе се кърми грубо на 2 часа. Все още не ми е потекла същинска кърма (роден е на 26/09). Кърми се правилно, макар понякога да изпитваме трудности, докато се нагласим и той успее да се вакуумира за мен. Та, страдам естествено от проблема с разранените зърна. Особено в първия момент на "вакуум" болката е много силна. Cry Притеснявам се, че докато ми слезе кърмата, което се надявам да стане много скоро, вече същата тази болка ще бъде нетърпима Confused Евентуално ще си купя помпа за кърма, за да мога за няколко дена да редувам кърмене и цедене, докато се поуталожат нещата. Но сега още не искам да ползвам помпа, за да не наруша естествения процес по "определяне" на необходимото производство на кърма. Имате ли някакви съвети какво да правя с тези зърна в следващата, да кажем, седмица? При все цялото ми желание да кърмя, моментите, в които малкото сигнализира, че иска да яде, започват да ме ужасяват. По един или друг начин, няма да се откажа, но се надявам да има някакъв начин да се облекчи това страдание.

2. Когато бебето суче, прави невероятен вакуум на зърното. След като посуче определено време, искам да го отделя от гърдата, за да я щадя и евентуално да го прехвърля на другата, за да си хапне по-ефективно и да издържи спокойно ок. два часа до следващо хранене. Единственият ми известен начин да го отделя е като поставя (даже по-точно като пъхна) пръст отстрани на устичката, за да наруша вакуума. При нас обаче това не се получава. Върхът на пръста ми е в устата, направо му усещам венеца, но бебето продължава да суче. Не знам дали такава сила е обичайна или съм родила един Крали Марко. Та, какви други трикове мога да прилагам за това отделяне?

P.S. Извинявам се за дългия пост, не знам дали е според правилата, но сега ми се е паднало да попиша, докато бебето спи.  Rolling Eyes

Здравей, mayshi,
Честита радост вкъщи! Нека малкият Лазар да расте жив,здраве и много щастлив!
Едно от най- честите причини за болезнени зърна е недоброто засукване. Позиционирането на гърдата наистина е от голямо значение, както за създаването на вакуум, който е необходим, за да може млякото да тече лесно, така и за избягване на дискомфорт от плитко засукване. Ето някои неща, които може да опиташ и да видиш дали при теб ще помогнат, за да подобрите нещата.

Добре би било да се настаниш удобно, за да не усещаш дискомфорт в кръста, ръцете, рамената или другаде докато кърмиш. Ако на теб не ти е добре, това би променило позата, в която си застанала, а от там и гърдата в устата на детето. След като се настаниш, може да вземеш бебето към себе си, с коремче добре обърнато към твоя корем, така че да има максимална близост между вас. Ако опиташ различни пози, вероятно в която и да избереш да кърмиш, може да опиташ да поставиш бебето така спрямо гърдата ти, че зърното да сочи между горната устничка и нослето на бебето. Това би накарало бебето да наклони главичка леко нагоре и назад, а за да стигне зърното би било нужно да си отвори по-добре устичката. Ако бебето въпреки доброто отваряне на устичката, и леко обърнатите навън устнички като рибка, не поема достатъчно добре гърдата, може да му се помогне с подаване на гърдата по-навътре в устичката на бебето или да се приближи (свободната ръка може да придържа раменцата и вратлето) самото бебе към гърдата в момента на отварянето на устичката.
Увери се, че Лазар засуква не само зърното, но и 2-3 м от тъмната на цвят ареолата. По този начин той ще получава и повече кърма. Ето една полезна статия за поставяне на гърда:

И ощеедна  .
Предлагам ти и няколко техники за справяне с разранени зърна. Както вече споделих, важно е правилното позициониране на бебето - с лице, обърнато към твоето, лицето и нослето му обърнати към гърдата и устата му да покрива цялата или част от ареолата. Добре би било да не оставяш бебето да дъвче зърното, да кърмиш по- често. Предлагайте по-малко разранената гърда първа, това ще накара млякото в разранената гърда да потече и бебето няма да суче толкова силно, докато дойде време за сукане от втората гърда.
Междувременно, избягвай миенето на гърдите и особено зърната, с изсушаващи препарати (сапун, лосиони на спиртна основа) – ежедневния душ или просто измиване с чиста вода са достатъчни да поддържат добра хигиена. Разранените зърна се влияят най-вече от коригиране на засукването, но още може да помогне излагането на въздух – след кърмене да се оставят да изсъхнат сами, а подложките и бельото да се сменят със сухи колкото често е нужно, защото влагата не само пречи на бързото заздравяване, но и спомага за развитие на гъбички. За по-бързо възстановяване на добрата еластичност на кожата и облекчаване на чувствителността могат да помогнат кремове за зърна във вариант без отмиване. Намазани на тънък слой след като гърдата е изсъхнала след хранене, допринасят за регенерацията на кожата. Би могла спокойно да ходиш из къщи с открити зърна.
Хубаво е, че Лазар прави добър вакуум и има такова желание за сукане. Най- често използвания вариант за пускане на гърдата е този, които ти правиш, внимателно с пръстче в ъгълчето на устата. Като възможен вариант е да притиснеш леко главичката към гърдата и за да поеме въздух, бебето обикновено отпуска вакуума.
Оставам на разположение за въпроси. Hug

# 411
Честито на всички новородли мами.
Агнес как си. Има ли инфо от болницата.

# 412
някой има ли информация за Юлето, с термин 3 септември. Преди често си пишехме, сега се изгуби.

# 413
Честито на всички новородли мами.
Агнес как си. Има ли инфо от болницата.

Вчера на свиждането ни казаха, че всички изследвания са наред и през деня не е кървяла и днес ще не и върнат. Да ама не Sad Сутринта ми се обадиха от Токуда, че през нощта пак е прокървила и да идем на свиждане в 16:00 и ще я оставят отново под наблюдение. Пак са и сложкли система с витамин К. Това е..... надявам се да се повлияе и да си я вземем по- скоро.

# 414
  • ул. "Мечтание"
Iva V., надявам се вече да си гушкаш бебчето и всичко да е минало добре!  Hug

mayshi, радвам се, че си доволна от преживяното!  Hug

Йоани, много те държат на тия тонове. Ама дано скоро да се появи малкото човече. Но пък реакцията им ме изненада приятно. Дано да не се изложат накрая! За теб и бебето съм сигурна, че ще се справите супер!  Hug

boonboon, стискам палци скоро да тръгне раждането! Иначе не се плаши от размерите. Обичайно след като минат термина наддаването значително намалява. И аз си мислех, че като се роди 15 дни след термин Зорница ще е минала четирите кила и ще е станала наистина огромна, пък тя колкото малкия си батко се роди - 3900. На нас може да ни е много изнервящо, но за мъниците всяка минутка в нас е от значение. Hug

Агнес  Praynig Praynig Praynig

Кристина, тя май пише повече във ФБ, но не съм сигурна.  Thinking

# 415
  • София
Те пак ще искат секцио ако не се е обърнал, ама поне не припират да го планират. Като се почне ще видим;)

# 416
  • Пазарджик
вече не е с кодовото име "Зелка", а носи прекрасното име - Зорница.

E, пак е със "З".  Laughing Наистина прекрасно име!
Честита ти дъщеричка, Нощни очи, да расте щастливо, здраво, усмихнато дете!  newsm51

На сватба предполагам не можа да идеш?

# 417
Здравейте момичета, да се похваля и тук. На 20. 09 в 15,30 станах майка на едно прекрасно момиченце, Далия с мерки, 3050, 48 см. Вече сме си вкъщи и си се радваме Simple Smile

# 418
Въпрос към ЛЛЛ.

Здравейте, имам момиченце на 10 дни. На кърма сме, като се храним и от двете гърди, на поискване. И давам добавка от АМ, по 30 мл. Имах буца преди няколко дни на едната гърда, след масаж под топъл душ, компресия на гърдите, вече не я напипвам. Проблема е че, не мога да разбера колко кърма й давам. С помпата не мога да изкарам повече от 20, 30 мл. И с ръчна на Авент, и с обикновена. Дали може да се дължи на запушени каналчета? Може ли да пия лецетин? Днес я оставих без добавка, но я кърмих около един час. Кърмим се на около 3-3,3 часа, памперсите са добре. Не знам дали й е достатъчна кърмата, дали й стига, тъй като не знам по колко поема. Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 419
  • ул. "Мечтание"
Доре  Hug

На сватба предполагам не можа да идеш?

Родих два часа преди ритуала!  hahaha Joy

Здравейте момичета, да се похваля и тук. На 20. 09 в 15,30 станах майка на едно прекрасно момиченце, Далия с мерки, 3050, 48 см. Вече сме си вкъщи и си се радваме Simple Smile

Честита да ти е ДалияHug  bouquet Желая ѝ едно прекрасно детство и живот изпълнен с радости!

Тия дни се надявам да сколасам да добавя новите попълнения в списъка.  Crazy Peace

Общи условия

Активация на акаунт