Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 646
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Чудя се какво да пиша за последните ми позиции.
До Март бях в една фирма като асистент маркетинг.
От Март до Юли - преподавах.
От Юни до скоро превеждах за една фирма, но не съм била точно на постоянна работа.

Кандидатствам и за маркетинг, преподавател и преводач/копи-райтър/.

Обърках се вече! Crazy

# 391
  • София
Aз не препоръчвам Евопейския формат. И далеч не трябва всички автобиографии да са в него.

Хубаво е да е една страница.  Peace При невъзможност това да стане,поне да няма излишни неща.
Е, тука вече съвсем се обърквам!
Нали това е общо приетата рамка на списване на автобиография. Куп сайтове дават съвети как да изглежда точно тя, как да се направи стъпка по стъпка?!
Аз лично съм участвала в преглеждане на автобиографии и подбор на кандидати и ако видя такава, не по тази форма, ми се вижда непрофесионално и някак си си задавам някои въпроси за кандидата и неговата интернет грамотност, ако не друго. Определено ми действа зле на окото нахвърлян Уърд документ в безразборен вид. За някои това може да е артистична изява, но идвам от среди, където това не се приема добре. Naughty

# 392
Не знам кои са средите, в които CV написано на различен от европейския формат не се приема добре. Радвам се, че не съм в тях, защото смятам това за ненужно педантично.

Няма такова нещо като "общоприета рамка". Кой е това "общо", дето е приел тази рамка и я е наложил? Европейският формат се използва за кандидатстване в европейските институции, но дори и там не е напълно задължителен, освен ако няма изрично изискване за това. Той е просто ориентир.

Аз лично не го харесвам. Неприятен ми е, трудно четим, а и ненужно пространствен. Никога CV не може да се побере на 1 страница при него, освен ако не е на човек без опит или не е с нечетимо малък шрифт.

Това, разбира се е мое мнение. Неприятно за кандидатите е обаче мнението, че ако CV-то им не е написано в определен формат, това ще създаде съмнения в техния професионализъм. При подобен риск винаги е добре в самата обява да се изисква този формат.

Моето CV например никога не е било в този формат.

# 393
Aз не препоръчвам Евопейския формат. И далеч не трябва всички автобиографии да са в него.

Хубаво е да е една страница.  Peace При невъзможност това да стане,поне да няма излишни неща.
Е, тука вече съвсем се обърквам!
Нали това е общо приетата рамка на списване на автобиография. Куп сайтове дават съвети как да изглежда точно тя, как да се направи стъпка по стъпка?!
Аз лично съм участвала в преглеждане на автобиографии и подбор на кандидати и ако видя такава, не по тази форма, ми се вижда непрофесионално и някак си си задавам някои въпроси за кандидата и неговата интернет грамотност, ако не друго. Определено ми действа зле на окото нахвърлян Уърд документ в безразборен вид. За някои това може да е артистична изява, но идвам от среди, където това не се приема добре. Naughty
Всъщност,  това "да си напишеш автобиографията в европейски формат" се разбира много погрешно. Повечето хора мислят, че това значи да изтеглят бланката и да я попълнят. Няма да коментирам как точно я попълват Simple Smile Мисълта ми е, че това мислене е погрешно. Европейският формат не е бланка, а систематизирана подредба на трудовия стаж, преминатото обучение и притежаваните сертификати. Това го отличава и прави по-добър от старата автобиография в свободен текст - тя е пространно житие, а европейският формат (би трябвало да) е кратко и ясно изнесено какво можеш и какво си правил.
Не съм много сигурна дори дали е европейски, или просто хората го свързват (отново погрешно) с бланката. Между другото, въпросната също е правена в Уърд и е направена изключително некадърно.

# 394
Aз като видя автобиография в Европейски формат,се изприщвам

Редовно има неизтрити полета, липсващо я име, я телефон...а ненужно инфо колкото искаш. Не знам кой я наложи в частния сектор.

# 395
CV-то трябва да започва с името ви и лични данни. Но само необходимото. Град, в който живеете, телефон за връзка и e-mail. Желателно е да изпишете телефон, който вдигате (дори и когато ви се звъни от скрит номер, защото доста организации имат GSM Gateway и понякога, когато ви се звъни от стационарен телефон, той излиза като скрит номер).
Също така е желателно да дадете e-mail, който проверявате. Ако може и да не е Sladurka98 или подобно - ще е удачно.

След това, аз лично предпочитам да следва опита, но не е грешка, ако следва образованието. Обикновено това се прави, когато човекът няма много или няма никакъв опит по специалността, която е учил и по която търси реализация. За стажантски позиции например и за позиции за студенти. Тогава е по-важно да се покаже, че образованието е адекватно, а после може да дойде опита (който обикновено е по-скоро временен и сезонен и по-скоро показва, че докато кандидата е учил, е намирал време и за създаване на трудови навици).

Важно е и опита и образованието да следват една и съща хронология. Или от първото към последното, или от последното към първото (второто е за предпочитане). Особено трудно четимо е ако опита е от последен към първи, а образованието е обратно - от гимназия, през бакалавърска степен, към магистратура.

Дали ще го подредите в табличен вид (както е по въпросния европейски формат) или по друг начин, няма никакво значение. Важно е да е лесно четимо. От пръв поглед да се вижда позицията, работодателя и изпълняваните задължения за всяко едно работно място. Адрес на работодателя е най-безсмислената информация, която съм виждала в CV.

Накрая може да напишете и някакви интереси и други, важно за вас неща, но ви препоръчвам да го правите само ако тези неща са важни не само за вас, а и за позицията, за която кандидатствате.

Моето CV например съдържа личната начална информация, опит и образование до там. Но при мен например е ясно от къде знам английски, защото такава ми е гимназията. Ако владеете език от другаде е добре да става ясно откъде. И т.н.

Може би останалите колеги ще споделят и техните предпочитания. Това е моето отношение към CV-тата.

# 396
  • София
А средното образовние задължитено ли трябва да се пише?

# 397
За мен е добре да се напише.

# 398
Здравейте, аз също имам въпрос за СВ-то, казвате че Ви интересуват опита и образованието, владеене на езици, а другите неща, които се изискват в европейския формат? Технически (ако е за специализирана професия) и компютърни умения - ясно, но примерно комуникационни и организационни? На мен ми се струва малко безсмислено и като че ли повечето хора си ги смучат от пръстите, да не говорим, че никой няма да кандидатства за позиция, в която има работа с клиенти и да напише, че няма такива. А това за "другите умения" - и нещата от сорта "когато бях малка пях в хор", които са ми казвали, че е хубаво да са написани? Кой изобщо се интересува? Thinking
Питам, защото искам да избягам от европейския формат и се чудя какво точно да включа.

# 399
  • София
Колкото и странно да звучи има хора, които попълват СВ европас (както доколкото знам се води европейския формат) на ръка. Еми... странно е, особено ако се кандидатства в държавна администрация.
Аз съм попълвала такова СВ за държавна администрация. Имаше един сайт, на който си спомням, че попаднах, когато търсех какво точно е това СВл Там си попълних необходимите полета - директно в сайта. След това ми даде изтегля готовия, форматиран файл готов за печат. А, спомням си, че във всяка стъпка имаше обясено какво точно трябва да се напише в конкретното поле.

Колкото до последното питане аз кандидатствам по позиции, които е абсолютно задължително да имам определени умения за работа. Това обаче не става ясно, че го имам в позициите, които записвам по-горе в опита. Защото примерно асистент по проект Х, не означава непременно, че съм придобила съответната компетенция, която би търсил моят работодател. На интервюто вече са ми задавали въпроса как съм придобила компетенцията и какъв ми е досегът с конкретния проблем. А съм асистент по проект примерно, защото с определени години опит няма как да кандидатствам за координатор/ръководител. Ясно е, че няма да ме вземат. Съответно като асистент може да не съм излизала от кабинета.

Последна редакция: нд, 26 окт 2014, 21:17 от В@ня

# 400
  • София
В Джобса има стандартна форма на СВ, с която са ме викали на десетки интервюта.

# 401

Аз винаги нея ползвам  Confused Изобщо не знаех, че има установен някакъв канон за СВ-та и това е СВ в  Европейски формат  Rolling Eyes  А дали има  американски?Или азиатски?  И ако пратя примерно св в американски формат ще бъда дисквалифицирана?   
Шегувам се естествено,  Crazy Аз лично се стремя в СВ -то да няма излишна информация, която да затрудни  или затрупа важната.

# 402

отговаря ли на европейската рамка и къде е в джобса?

# 403
  • София
Формата на СВто в джобса е точно по Европейският формат. Peace
Моята също там е така попълнена, отделно имам винаги пдф. файл под ръка с Европас.
Така никога  не забравям важните неща, които имам да напиша за себе си. За мен е удобство, технически погледнато.

# 404
Формата на СВто в джобса е точно по Европейският формат. Peace
Моята също там е така попълнена, отделно имам винаги пдф. файл под ръка с Европас.
Така никога  не забравям важните неща, които имам да напиша за себе си. За мен е удобство, технически погледнато.

та къде в джобса е това св?

Общи условия

Активация на акаунт